Już nie długo święta,Sylwester... więc postanowiłam wziąć się za siebie :D ile razy już to mówiłam, ile Was jest, które też tak mówiły ? Postanowiłam przede wszystkim ograniczyć pieczywo i codzienną ranną drożdżówę, dlatego dzisiaj na śniadanie był koktajl z jarmużem i bananem. Sam smakuje po chińsku, chyli jako - tako w połączeniu z musli jest bardzo dobry. Sposób
pieprzny smaczekprzepis :) Nie dziwię się teraz dlaczego :) jest naprawdę pyszny. Mięciutki , pachnący z lekką nutką kawy w smaku . Czas świąteczny już za chwilkę , za momencik, zatem pieczcie go na święta bo jest super :)Wymiary foremki : 29 x 11 cmCzas pieczenia: 50 - 55 minutTemp. pieczenia : 175 CSkładniki:1 szklanka cukru brązowego125 g masła2 łyżki powideł śliwkowych2 łyżki miodu 4 łyżeczki
Słodkości i nie tylkodelikatnie migdałowe i waniliowe. W środku wilgotne i pełne makowego nadzienia, mniam… Przygotowanie ich to była dobra zabawa:) ale trochę czasochłonna. Na pewno u mnie będą na święta. Fantastycznie smakują ze szklanką mleka. Za takim ciastem tęskni się cały rok. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników”). Składniki na dwa spore makowce:Ciasto:75g świeżych
Mała Cukierenkakurkumę. Ten pasztet okazał się przepyszny i jeszcze dodatkowo jest bardzo zdrowy. Nic tylko polecać dalej, robić i zajadać. Piekłam w formie 24x10cm.Idealnie sprawdzi się również w Święta jako alternatywa dla pasztetów mięsnych.Składniki:- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej na sypko- 0,5kg boczniaków- 3 cebule- 2-3 ząbki czosnku- 1 pęczek natki pietruszki (pokrojony)- 1 puszka soczewicy
Smaczne Zdroweostrych promieniach zimowego słońca, policzki był czerwone po kilku minutach spędzonych na dworzu - zima w pełni! I, szczerze mówiąc, troszkę już za tym tęsknię - w końcu białe Święta to najpiękniejsze z możliwych. Też czekacie na śnieg
Pożeraczka, czyli raz adobrzekokosu... Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość białej. Ogólnie - polecam serdecznie. Do pojedzenia, na Święta czy jako prezent - wyglądają uroczo, i z pewnością każdy ucieszy się z takiego drobiazgu.Chciałabym Ci Maggie podziękować - za wspólne pieczenie, które zawsze jest ogromnym źródłem radości i satysfakcji
Pożeraczka, czyli raz adobrzedawno już skończyliście szesnaście lat? Czy może przyłożył się do tego tata i jego wielka miłość do elektrycznych samochodzików, które dostawaliście na każde urodziny i święta? A może mama nie dawała sobie wytłumaczyć, że wspominanie o praniu bielizny w renifery przy nowej potencjalnej dziewczynie nie jest najlepszym posunięciem? Spotkało Was coś takiego? A może gorszego? Tak czy inaczej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemalutko i nie wrosły jakoś specjalnie, więc długo się nimi nie cieszyliśmy. Zawsze chciałam sama ugotować buraczaną zupę - bo do tej pory jadałam tylko Babciowy barszczyk w Święta. Maggie pokazała mi przepis na Dales life (który sama znalazła w Scandilicious Signe Johansen - mam nadzieję, że stanę się szczęśliwą posiadaczką tej książki jeszcze w tym roku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczubkiem noża zrobić esy-floresy. Piec w 160 st. C. przez 40-50 minut.Wystudzić.Smacznego!Ja tymczasem zaczynam wybierać konkretne przepisy na ciasteczka, które upiekę na Święta. C. kupił mi trzy przecudne puszeczki, mam jeszcze trzy inne, i choć część z nich muszę zapełnić smakołykami. Grudzień więc na Pożeraczce pełen będzie drobnych wypieków maści wszelakiej - być
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdjęciach, więc musiałam je przygotować. Oczywiście perłowy cukier, który kupiłam, wcale taki perłowy nie jest. Z większymi kuleczkami będą prezentować się jeszcze bardziej atrakcyjnie. Polecam - i na Święta, i do przedporannej kawy.Kawowo-kakaowe ciasteczka z cukrem perłowymSkładniki:(na 35 sztuk)125 g masła100 g cukru1,5 łyżeczki cukru waniliowego1/4 łyżeczki soli3 łyżki ostudzonej, mocnej kawy200 g mąki pszennej1/2
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobojętnym na jego urok! Ot, odkrycie Ameryki... Spazmy niepohamowanej radości wywołuje we mnie również stwierdzenie, że ja Walentynek nie, bo kochać się trzeba cały rok, a nie od święta. Z całym szacunkiem, ale to troszkę jak powiedzieć, że nie obchodzę Bożego Narodzenia i Wielkanocy, bo wierzę cały rok. Są dni, w które nie kocha się bardziej ani tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia! W dodatku światowy, więc już zupełnie nie byle jaki. Odkąd się o nim dowiedziałam, przeglądałam kilkanaście razy wszystkie propozycje wypieków, bo przecież nie mogłam sobie odpuścić takiego święta. Ale może zacznę od początku...World Baking Day, czyli Światowy Dzień Wypieków, ma być motywacją do rozwijania swoich umiejętności. Kulinarni blogerzy, cukiernicy i inni znawcy słodkości z całego świata
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyłożyć jabłka, na wierzch krem.Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Przed podaniem wierzch oprószyć kakao wymieszanym z cynamonem.Smacznego!Zaczyna ogarniać mnie nostalgia i tęsknota. Przede mną kolejne Święta daleko od Domu, od Rodziny, tradycji, pierogów i makowca. Choć w gronie fantastycznych ludzi, to jednak w obcym kraju. Brakuje mi... I tęsknię
Pożeraczka, czyli raz adobrzedłużej się musiałam nad tematem zastanowić. Pierwsze, co przyszło mi do głowy, to oczywiście zakwas, ale to jednak bardziej skomplikowana rzecz. Od tak, żeby sobie upiec chleb od święta, to nie bardzo się nadaje... Są też oczywiście chleby na sodzie, o których pomyślałam z zaciekawieniem. Nigdy nie próbowałam takiego cuda, stwierdziłam więc, że warto byłoby się zmierzyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze