na swieta - 5074 przepisów (strona:141/339)

Muffiny z mąką z ciecierzycy 134

Dopada mnie totalne rozleniwienie; takie, którego nijak nie daje się zwalczyć. I wiem, że te wahania nastrojów potrwają, aż spadnie pierwszy śnieg. A wtedy w głowie już tylko Święta, a w domu zapach cynamonu...Dzisiaj mam dla Was muffiny, które były totalnym eksperymentem. Wypatrzyłam je na blogu Sweet days, gdy szukałam przepisu na bezglutenowe słodkości dla siostry

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne ciasto z całymi gruszkami 181

intensywniejszy, i dodaję zamiast cukru do czarnej herbaty. Dzięki temu pachnie bosko, smakuje jak herbata z cytryną z delikatną nutą przypraw... C. stwierdził, że to idealny napój na Święta, i ja się z nim w zupełności zgadzam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne finansjerki z jabłkami 134

przede mną, ale co, jeśli minie tak szybko, jak wrzesień? Nawet się nie obejrzę, a będzie Halloween, zimny, ponury listopad, pierwszy śnieg, Mikołajki, kupowanie świątecznych krasnali, a wreszcie Święta i Nowy Rok. A potem już tylko malutki kroczek będzie dzielił mnie od rozpoczęcia nowego etapu w życiu... Czy jestem gotowa? Sama nie wiem. Trochę się boję, ale bardziej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jajka w sosie groszkowym 190

twardo.I sos na bazie majonezu i śmietany.Doprawiony chrzanem i musztardą.A w nim kosteczki cebuli i ziarna groszku.Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem.Pyszny smak nie tylko od święta! Składniki:8 jaj;Puszka groszku konserwowego (waga netto, po odsączeniu 240 g);60 ml zalewy z groszku z puszki;1 średnia cebula;200 g majonezu;200 g kwaśnej, gęstej

Gospodyni Miejska
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 272

Wyjątkowy tort batatowy, elegancki i prosty w przygotowaniu. Zapewniam Was, jak już raz go spróbujecie, święta w Waszym domu będą znacznie częściej niż w kalendarzu. Uszczęśliwiająca czekolada, romantyczna róża (można zastąpić cynamonem) i gwóźdź programu – batat – niskokaloryczny, naszpikowany witaminami LiveFood, po który nie trzeba się już wyprawiać do egzotycznych krajów, wystarczy wizyta w najbliższym markecie. Kocham bataty

SzczyptaSmaQ
Zakwas na żurek- domowy 178

Święta Wielkiej Nocy się zbliżają, nie mogą się obyć bez żurku bynajmniej w naszym domu. Mamy jeszcze chwilkę czasu, ale zakwas na żur warto już sobie przygotować. Za pierwszym razem trwa to do siedmiu dni, ale następny raz na bazie naszego już gotowego zakwasu czas ten się skróci od 3-5 dni. Nie ma jak domowy, na kupnym

Basia w kuchni
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 208

Zaczyna pachnieć wiosną, święta tuż tuż.Czas kompletowania meni na Wielkanoc. Jedną z tradycyjnych zup jest żurek podawany na talerzu lub w miseczce chlebowej. Jest to super rozwiązanie smakowe no i naczynia nie trzeba zmywać :) Chlebki robi się szybko, możemy zrobić je większe lub w postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze

Basia w kuchni
Domowe frytki ze świeżcyh ziemniaków z koperkiem 169

ziemniaków posypane świeżym koperkiem. Z jednej strony co za filozofia zrobić frytki a jednak kilka drobnych szczegółów doda im miękkiego środka i chrupiącej skórki. Można w dniu ich święta podać w zabawnej tutce :) doda to jeszcze więcej koloru w zabawie.SKŁADNIKIświeże ziemniaki 4-5 olej rzepakowy 1 lsól różowa lub morska (może być też zwykła)świeży koperek

Basia w kuchni
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 246

Uświadomiłyśmy sobie całkiem niedawno co (i ile) traciłyśmy przez lata. Nadchodziła jesień, przychodziła zima i wyczekiwane święta, ale nie pachniało u nas zbyt często korzennie. Stawiałyśmy zawsze na te same ciasta - w imię rodzinnej tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami, szarlotka, torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie

Wypisz Wymaluj
Proste ciasto z przyprawą piernikową i owocami suszonymi 158

Dzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka. Zapraszam do pieczenia! :)Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami:500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)170 g cukru

My Culinary Art
Sernik królewski 1797

mnie świetnie się spisał. Sernik wyszedł taki jak lubię: konkretny i raczej ciężki, choć puszysty dzięki osobnemu ubiciu białek. Idealny do niedzielnej kawki i na zbliżajace się Święta.Jak każdy szanujący się sernik, powinien swoje „odleżeć”. Proponuję więc schłodzić go całą noc w lodówce, będzie lepiej smakował i łatwiej się kroił. Sernik można śmiało przechowywać parę

Mia Cucina Sofieta
CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM. 190

produkcję. U nas było wesoło, smacznie i bardzo pachnąco. A jeśli macie ochotę na bezglutenowe pieczywo w innej odsłonie to odsyłamy Was tutaj: kliknij. Ponieważ idą święta to... zapraszamy po świąteczne przepisy: tutaj. A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "PRZEPISY

Wypisz Wymaluj
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 180

Dzień dobry,Powoli zbliżają się Święta, czas pomyśleć o prezentach dla naszych bliskich (i siebie!). A czy może być lepszy prezent dla miłośnika kuchni od książki kucharskiej? W mojej biblioteczce udało mi się zgromadzić ponad 50 kulinarnych pozycji, z czego wiele dotyczy kuchni śródziemnomorskiej. Moje książki nie stoją tylko na półce okryte kurzem, stale je wertuję, przeglądam

Chilli Czosnek i Oliwa
Piernik przekładany masą jogurtową 1203

Pierniki piekę tylko na Święta i co roku tradycyjnie pojawia się piernik mojej babci. Tak naprawdę to nie o piernik tu chodzi tylko masę jogurtową. Jest przepyszna, delikatna i komponuje się idealnie z piernikiem. Jeden minus jest tylko taki, że idealna wychodzi w makutrze. Na szczęście makutra nie jest droga i można ją dostać w większości

Niezły Młynek
Herbata Richmont Ginger Paradise 123

pikantnym akcencie. Ja swoją herabatę posłodziłam lodowym cukrem Diamant, co dodało całości charakteru, orginalności i sprawiło, że w dniu moich urodzin poczułam się bardzo ciepło...i wyjatkowo!Idą Święta, czas rodzinnych spotkań i wyjatkowych chwil. To również czas serdecznego obdarowywania ! W sklepie Richmont,  każdy znajdzie coś dla siebie i swoich bliskich, aby poczuć się wyjątkowo

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania