Najlepszy bigos robi mój tata (chociaż zdarza się za tłusty), ja przygotowuję go rzadko (zazwyczaj na święta), jednak tym razem wszyscy wokół rozmawiali o bigosie, więc i ja musiałam go mieć :). Taka zachcianka :) Wiem tyle, że im częściej bigos odsmażany tym lepszy w smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy.W przygotowaniach pomagał
NA MOIM TALERZUŚwięta Bożego Narodzenia ĆwikłaZakwas na barszczBarszczykPiernikBiszkopty bałwankiPierniczkiRyby: mintaj w panierce
prawdziwe jedzenieLamingtony to jedne z moich ukochanych ciasteczek, to nic prostszego, jak kostka ciasta, zanurzona w czekoladowej polewie i obtoczona w wiórkach kokosowych.Ponieważ święta nadchodzą wielkimi krokami i wszędzie królują Bożonarodzeniowe wypieki, postanowiłam także podzielić się z Wami moją inspiracją.Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami.Ciasteczka są szybkie
Mania Gotowaniazapiekamy przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.Bigos jest gotowy.Możemy przełożyć go do słoików i pasteryzować przez 40 minut.W ten sposób będziemy mieć gotowy bigos na święta i więcej czasu na przygotowanieinnych potraw.Smacznego
Maminek kulinarnyŚwięta bez sernika? - to wykluczone!Sernik tradycyjny, przygotowywany przez mamę musi być na świątecznym stole, bo to już jest tradycja. Składniki:-1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy )-1 szklanka cukru-4 jajka-5 dkg margaryny lub masła-aromat śmietankowy-2 łyżki maki ziemniaczanej-dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboruNa ciasto
Maminek kulinarnyWymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta.Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową.Składniki:-na kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru
Maminek kulinarnyŚwięta niebawem a Wielkanoc bez "mazurków" nie może się obejść.Proponujemy mazurek jabłkowo-orzechowy. Składniki na ciasto miodowe:-2 szklanki mąki-1/4 kostki margaryny-1 jajko-1/2 szklanki cukru-1 łyżka płynnego miodu-1 łyżka kwaśnej śmietany-1 łyżeczka proszku do pieczenia-aromat rumowy Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki
Maminek kulinarnylistopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Francji, Niemczech oraz Austrii. Gdy mowa o Świętomarcińskiej gęsinie, zazwyczaj przytacza się legendę, według której święty Marcin z Tours, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupich, ukrył się w szopie zamieszkiwanej przez(...)gęsi. Niestety, na widok nieproszonego gościa ptaki zaczęły donośnie gęgać, zdradzając kryjówkę świętego Marcina. Niezależnie od związków św. Marcina i gęsi faktem jest, że późna jesień to sezon gdy gęsina jest najsmaczniejsza. Gęsina pojawiła się na polskich stołach już w XVII wieku. Chętnie podawano ją podczas uroczystości na szlacheckich dworach. Polska gęsina jest bardzo ceniona. Jesteśmy gęsim potentatem. Rocznie eksportujemy
Smakowity Blog KulinarnyŚwięta tuż za rogiem, warto pomyśleć o daniach wigilijnych. Codziennie coś nowego dorzucę z moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowaSkładniki:2 litry bulionu warzywnego2 marchwie1 por biała część1 cebula1 pietruszka2 garście suszonych grzybów4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki makaronu łazankiWykonanie:Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę , przemywamy grzyby .Do garnkawlewamy bulion, dorzucamy
Z Majeczką w kuchniroku w Boże Narodzenie jemy mus świąteczny. Jest jedna zasada! Można go jeść tylko na Święta. To jest bardzo fajne bo nadal trzymamy się tradycji, gdybyśmy robili sobie go wtedy kiedy mamy na niego ochotę ten dzień nie byłby taki wyjątkowy. Po świątecznym śniadaniu zawsze go pochłaniamy :D Zawsze robimy go w wielkich miskach, jednak
Niezły MłynekJuż nie długo święta,Sylwester... więc postanowiłam wziąć się za siebie :D ile razy już to mówiłam, ile Was jest, które też tak mówiły ? Postanowiłam przede wszystkim ograniczyć pieczywo i codzienną ranną drożdżówę, dlatego dzisiaj na śniadanie był koktajl z jarmużem i bananem. Sam smakuje po chińsku, chyli jako - tako w połączeniu z musli jest bardzo dobry. Sposób
pieprzny smaczekprzepis :) Nie dziwię się teraz dlaczego :) jest naprawdę pyszny. Mięciutki , pachnący z lekką nutką kawy w smaku . Czas świąteczny już za chwilkę , za momencik, zatem pieczcie go na święta bo jest super :)Wymiary foremki : 29 x 11 cmCzas pieczenia: 50 - 55 minutTemp. pieczenia : 175 CSkładniki:1 szklanka cukru brązowego125 g masła2 łyżki powideł śliwkowych2 łyżki miodu 4 łyżeczki
Słodkości i nie tylkodelikatnie migdałowe i waniliowe. W środku wilgotne i pełne makowego nadzienia, mniam… Przygotowanie ich to była dobra zabawa:) ale trochę czasochłonna. Na pewno u mnie będą na święta. Fantastycznie smakują ze szklanką mleka. Za takim ciastem tęskni się cały rok. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników”). Składniki na dwa spore makowce:Ciasto:75g świeżych
Mała Cukierenkakurkumę. Ten pasztet okazał się przepyszny i jeszcze dodatkowo jest bardzo zdrowy. Nic tylko polecać dalej, robić i zajadać. Piekłam w formie 24x10cm.Idealnie sprawdzi się również w Święta jako alternatywa dla pasztetów mięsnych.Składniki:- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej na sypko- 0,5kg boczniaków- 3 cebule- 2-3 ząbki czosnku- 1 pęczek natki pietruszki (pokrojony)- 1 puszka soczewicy
Smaczne Zdroweostrych promieniach zimowego słońca, policzki był czerwone po kilku minutach spędzonych na dworzu - zima w pełni! I, szczerze mówiąc, troszkę już za tym tęsknię - w końcu białe Święta to najpiękniejsze z możliwych. Też czekacie na śnieg
Pożeraczka, czyli raz adobrze