Przy okazji ostatnich zakupów foremka koniecznie musiała znaleźć się w moim koszyku i niedługo mam zamiar ją wypróbować. Ma'mool to kruche ciasteczka jedzone w czasie różnych uroczystości i świąt. Ich kształt różni się w zależności od nadzienia, jakie kryją w środku. Najczęściej są to daktyle, pistacje lub orzechy włoskie. Ja kupiłam foremkę tabeeh, wzór nr 2, przeznaczoną
Chilli Czosnek i Oliwaciasto jest idealnym zamiennikiem sernika. Nie żadne tam tofu, ziemniaki i inne wynalazki, tyko „Piękny Jaś” . Ciasto jest kremowe, lekkie, rozpływające się ustach. Moi domownicy byli święcie przekonani, że przeszłam na ciemna stronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik z sera cyt. no, nareszcie przestałaś się wygłupiać. Jakież było ich zdziwienie, gdy wciągnęli swój przydział i zostali poinformowani
greenscarfdługi okres, a jednak mija w okamgnieniu. Szczerze mówiąc ciągle mam wrażenie, że dopiero rozpoczął się rok szkolny... Rzucam sobie wyzwanie, będę pojawiać się tu codziennie, aż do świąt. Przepis: własny / 1 porcja/ 2 łyżki nasion chia /szałwii hiszpańskiej/ (20 g) 1 czubata łyżka kakao 50 ml ostudzonej kawy 70 ml mleka sojowego opcjonalnie coś
tost z dżememPołącz kropki" Thomas Pavitte bardzo czytelny tytuł. Kiedy dostałam informację, że takie książki do mnie jadą pomyślałam sobie, hmm może być zabawnie. Ba! Nawet byłam święcie przekonana, że machnę jeden rysunek, góra dwa i książki powędrują na półkę, albo jak syn będzie zainteresowany to jemu dam. Po książki musiałam się pofatygować osobiście, bo leniwemu listonoszowi nie chciało się
Blondynka Gotujekapusty z jej kiszoną wersją. Mnie najbardziej podobało się określenie „bigosowanie”, oznaczało to rąbankę szablą. Sama potrawa swój początek zawdzięcza oszczędnej gospodyni, która nie chciała wyrzucać resztek mięsiw po świętach i dołożyła do tego kiszoną kapustę, zaś rzecz miała miejsce w XV w. i tej pory już nic nie było takie samo. Na początku, ponieważ nasi przodkowie uwielbiali polowania
ladykitchenbowiem niezwykle pożyteczne dla wszystkich domowników. Ja nadal jestem w posiadaniu żywego okazu małżonka . Zaś Pan Mąż dysponuje wtedy dobrem unikatowym w ramach oazy domowego ogniska - a mianowicie świętym spokojem ... ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE
Grunt to przepis!Kasza jest łatwa w przyrządzeniu, powszechnie dostępna, tania i można podawać ją z wieloma daniami w różnych kombinacjach smakowych. Z czym smakuje najlepiej? Z pieczonymi burakami! Jeśli po świętach zostały Wam kiszone buraki, także można je zastosować w tej sałatce. Swoją wersję przygotowałam na imprezę sylwestrową. Dlatego dodałam magiczny, odtruwający składnik: ostropest. Ostropest zawiera Flawonolignany, które wykazują działanie oczyszczające
Bon Appetit MałgorzatyWitajcie po świętach, co porabiacie? Mnie czeka pieczenie urodzinowego tortu dla córki i zanim wrzucę tu nowe przepisy, pokażę Wam coś totalnie na szybko :) Marcepanowe serca, popełniłam takie dla moich najkochańszych w przed-wigilijną noc, nie zjedzone jeszcze całkiem siedzą sobie w lodowce i nadal smakują bardzo dobrze, więc bez obaw można robić na kilka dni, choć może wtedy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEskąpstwa wynika, raczej chodzi by nauczyć ludzi racjonalnego gospodarowania zasobami. Często wyrzucane jest jedzenie, ale zawsze można dać jemu recykling, drugą szansę na smak w innym wydaniu. Może po świętach coś zostanie, ale staramy się by nie szło to do kosza. Tak powstały te pierogi. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni. Składniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki
R'n'G Kitchenbrzuchy po świętach? najedzeni?... jeżeli dla odmiany macie ochotę na coś lżejszego od typowych świątecznych potrwa to dobrze trafiliście. U mnie w tym roku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść
More food, love and dreamsPrzez ten okres świąt wypróbowałam z trzy przepisy na pierniki, a oto jeden z nich... szybki przepis na miękkie pierniczki na koglu-moglu z dodatkiem alkoholu :) Składniki: 125 g miodu 75 g cukru trzcinowego 75 g masła 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki płaskie sody 0,5 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika 2 jajka
W Moim Magicznym DomuSpokojnych i zdrowych Świąt, kochani. Pełnych radości i rodzinnego ciepła. Blue Raven i Wszechmocny Admin
Gotuj z Blue Ravennapoju wspaniale rozgrzewa w zimne wieczory. Gruszki, śliwki, jabłka to tylko podstawowe składniki tego kompotu. Od Was zależy jak bogaty będzie smak, najlepszy jest właśnie podczas wyjątkowych okazji, świąt i innych spotkań rodzinnych. Na zdrowie! Kompot z suszonych owoców Składniki: 500 g mieszanki suszonych owoców, u mnie śliwki, jabłka i gruszki cukier kilka goździków suszonych Przygotowanie: Owoce na sitku
Moja smaczna kuchniaorzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wesołych Świąt
Kuchnia Pani Wiosnymoże idealnie prezentować się na stole świątecznym, do kawki i herbatki w sam raz. Zapraszam! Także, przy okazji chciałbym życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki
Kuchnia Łukasza