na swieta - 5074 przepisów (strona:187/339)

Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 216

ogrodzie własnego domu to pamiętajmy, że najważniejsza jest atmosfera, grill to nie wizyta Królowej Elżbiety, to spotkanie stricte towarzyskie. Mamy w swej polskiej tradycji wiele innych okoliczności oraz świąt gdzie zastawa stołowa i forma podania staje się sztuką z zakresu projektowania, a jadalnia to stylowe Feng Shui naszej wyobraźni. Niezbędnik gospodarza – W TRAKCIE: Wybór grilla. Dla mnie prawdziwy grill

upichcona
Śledzie z rodzynkami w marynacie pomidorowej 113

Blueberry Corner by "jagodzianka" Takie śledziki przygotowuję od lat, najczęściej w okresie świąt Bożego Narodzenia, czasem na inne okazje. Przepis na tę przekąskę dostałam … Przeczytaj cały artykuł Post Śledzie z rodzynkami w marynacie pomidorowej pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kotleciki z dorsza w zalewie octowej 524

Blueberry Corner by "jagodzianka" Zawsze w okresie świąt Bożego Narodzenia przygotowuję tę wspaniałą przekąskę. Ryba z octem bardzo pasują do siebie. To danie ma … Przeczytaj cały artykuł Post Kotleciki z dorsza w zalewie octowej pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pomysł na podziękowania dla gości - Komunia. 191

spodobać się gościom. Osobiście jestem za prezentami które można wykonać samemu , lub co najmniej spójnie pasują do okoliczności na którą przybyli mili goście. W tym roku przeżywaliśmy kolejną Komunię Świętą , postanowiliśmy umilić naszym gościom pierwsze chwile na przyjęciu , (które ze względów strategicznych przełożyliśmy na kolejny tydzień) ;) . W początkowym zamyśle miał być to serduszka z masy solnej, jednak dzień przed

Farmażony
Asparago bianco – jak wybrać najlepsze szparagi? 210

miejscowej ceramiki. W 1796 roku nieopodal Bassano del Grappa jedno z pierwszych zwycięstw z koalicją antyfrancuską odniósł Napoleon Bonaparte. Zgodnie z legendą szparagi zostały do Bassano sprowadzone przez świętego Antoniego z Padwy. Istnieje także historia, zgodnie z którą po intensywnym gradobiciu okoliczni chłopi musieli sięgnąć po białe szparagi rosnące przysypane ziemią, a nie klasycznie jedzone, już wyrośnięte ponad glebę zielone(...)ciągu maksymalnie 2-3 dni od zebrania. Jak w przypadku wielu włoskich produktów w czasie sezonu odbywa się wiele lokalnych festynów poświęconych szparagom (zbiór oficjalnie kończy się 13 czerwca świętem św. Antoniego z Padwy

Bon Ton Italia
Jajka w szklance 154

Całkiem nowy pomysł na podanie jajek na Wielkanocny stół! Elegancko w szklankach lub kieliszkach! Z pewnością można zaskoczyć rodzinę :) Dzisiaj wersja podstawowa, choć prawdopodobnie przed świętami będzie wersja zmieniona ;) Przepis ze strony  Kukbuka . Składniki: jajko, kromka chleba, ząbek czosnku, roszponka, kiełki (u mnie rzodkiewka i brokuł), pieprz, sól, oliwa Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w większą

Plate of Joy
Brudne paluchy 99

roku wielkimi krokami zbliża się jedno z moich ulubionych świąt-Halloween. Dziś mam dla was wyjątkowo brudne paluchy. Składniki: 200g miękkiego masła 100g drobnego cukru 100g mąki ziemniaczanej (dałam mniej, zastępując odebraną część zwykłą mąką) 400g mąki pszennej cukier wanilinowy 80ml mleka migdały w miodzie(kupiłam w tygodniu greckim w Lidlu) Kisiel instant w kolorze czerwonym( u mnie

Wielki apetyt
Ekstrakt waniliowy własnej roboty 149

która robiła go już ładnych kilka lat temu. Zdjęcie przedstawia wczorajszy ekstrakt,więc nie nabrał jeszcze odpowiedniej,ciemno-brązowej barwy.Dodaję już teraz,żebyście zdążyli przygotować go jeszcze przed świętami. Składniki: 0,5 litra wódki (boże być Rum lub Brendy,ale wówczas zmieni się również aromat) 3 laski wanilii szczelna karafka Sposób przygotowania: Do karafki wlewamy alkohol i dodajemy

Wielki apetyt
Bigos 114

niego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Bez niego jesień byłaby nie do zniesienia. Dla mnie dobry, domowy bigos to podstawa, gdy za oknem szaro. Przepis ten należy do tych co robią się prawie same. Nie wiem czy wszystko robię książkowo, ale jestem pewna, że efekt jest ekstra. Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że smaczne gotowanie musi być trudne

Wielki apetyt
Lukrowanie pierniczków 87

pieczenia,albo strzykawki z małym otworem. Zabawa była świetna i przekonałam się,że wszystko jest dla ludzi.Dlatego gorąco namawiam was do dekorowania pierniczków,albo innych ciasteczek jeszcze przed świętami(najlepiej razem,rodzinnie ze swoimi pociechami,albo drugą połówką),gdyż jest to dość pracochłonne i tuż przed godziną zero możecie nie mieć już na to ani sił ani czasu

Wielki apetyt
Jajka faszerowane 117

Jajka to u nas tradycyjne, niedzielne śniadanko.Królują również podczas Świąt Wielkanocnych, które zbliżają się wielkimi krokami. Z racji tego,że wczoraj odbywała się u nas wielka "produkcja" pisanek do dekoracji, zostało nam sporo ugotowanych jaj. Postanowiłam przygotować,więc kolejną propozycję ich podania,gotową w 5 minut.  Składniki: ugotowane na twardo jaja szczypiorek łyżka majonezu sól pieprz kolorowy

Wielki apetyt
Babka drożdżowa 80

wyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować.  Składniki: Rozczyn:   125 g mąki   200 ml lekko ciepłego mleka   40 g drożdży 2 łyżki cukru

Wielki apetyt
Dziecko potrafi 100

Okres świąt to mnóstwo wolnego czasu. Gdy wszystko już przygotowane, nie ma czego gotować, czas dla dzieciaków w kuchni. W wolnej chwili zabrałyśmy się więc z Werą za testowanie babeczek Gellwe , ale nie takich zwykłych babeczek bo dla prawdziwych księżniczek. Jeszcze przed dekoracją wyglądały tak, ale zanim doszłyśmy do takiego etapu.... Testowała właściwie Wera (w maju skończy

Wielki apetyt
Przepis na masę makową 104

kupują gotowa masę makową ze sztucznym miodem i innymi cudami. Dzięki tej masie twój makowiec czy kluski z makiem nabiorą zupełnie innego smaku. A dzięki słoiczkom Weck spokojnie doczeka Świąt. Składniki: 200 g maku  50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, skórka cytrynowa- najlepiej kandyzowana, migdały) opcjonalnie ekstrakt cytrynowy, waniliowy lub alkohol Sposób przygotowania: Jeśli

Wielki apetyt
Sernik z sezamkami i polewą chałwowa 122

Wielkimi krokami zbliża się okres Świąt Wielkanocnych, w moim domu zaczęły się więc sernikowe eksperymenty. Dziś powstał pyszny sernik z dodatkiem tahini, chałwy i sezamków przełamany słodko - słonym smakiem solonego karmelu. Jeśli tak jak ja lubicie wszystko co z sezamem ten sernik rozkocha was w sobie bez pamięci. Zapraszam. Składniki: Na spód: 80 g masła 150 g mąki

Wielki apetyt