różnych składników z pozostałych, poświątecznych zapasów. Nasz obiad/lunch/kolacja na pewno wpasuje się idealnie w menu tych trzymających linię, ale tym, którzy mają już dosyć obfitego, ciężkiego jedzenia zarówno po Świętach jak i po wczorajszych, sylwestrowych przekąskach. Korzystając z dnia jakim jest pierwszy dzień nowego roku chciałybyśmy napisać kilka słów do Was...Życzymy Wam samych wspaniałości i radości
Symfonia SmakówWitajcie! dziś ten wielki dzień :) czyli sylwester! dzień w którym Ci którzy organizują prywatki jak i przychodzą na nie spędzają kilka godzin w kuchni :). W odróżnieniu od świąt skupiamy się przeważnie na przekąskach które mają zaspokoić wilczy głód po spożyciu alkoholu :). Stąd też dzisiejszy wpis wychodzi poza ramy tematyki bloga bo jest to po prostu sałatka dla prawdziwego głodomora
Kuchnia PROzdrowotnaekranie Mamy spojrzały na Synów i chyba wszystkich po obu stronach ekranu naszła myśl - PRAWDZIWY FACET POTRZEBUJE CZASEM MIĘSA A NIE TYLKO MAKARONU. No cóż Panie nie zapunktowały.Ponieważ święcie wierzymy z Przyjacielem Mym że program cieszyć będzie się popularnością (Przyjaciel śledzi dalsze losy bohaterów i mówi że się dzieje) nic a tylko czekać drugiej serii.Tym samym dzisiejszy post
Smaki Brazyliitygodniowej przerwie wywołaną nie tyle przygotowaniami do Świąt co przerwą w dostępie do internetu, wróciliśmy. Jeśli komuś się zdaje że w dzisiejszych czasach przy tak ogromnej konkurencji banalnym jest załatwienie dostępu do internetu jest w błędzie. Jako powrotny post zamieszczamy przepis na przepyszne ciasto pomarańczowe wg przepisu mamy Brasileiro. Ciasto pomarańczowe jest tak popularne w Brazylii jak sernik
Smaki BrazyliiBrazylijski ryż po grecku? Brasileiro też nie wie skąd ta nazwa dla potrawy tak popularnej na stołach brazylijskich, także w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Doszedł do wniosku że to tak jak z naszymi pierogami ruskimi czy rybą po grecku:-) Składniki dla 8 osób:4 paczki ryżu długoziarnistegopół cebuli białej lub czerwonej, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkęolej1 łyżka koncentratu
Smaki BrazyliiNiby już po Świętach, ale my jeszcze zostaniemy w tym świątecznym nastroju. Proponujemy Wam dzisiaj cynamonowy sernik na spodzie z pełnoziarnistych ciasteczek Petit Beurre.Dlaczego cynamonowy?? Uwielbiam cynamon:) Sernik jest kremowy i świetnie łączy się z ciasteczkowym spodem. Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Najcenniejsza jej odmiana rośnie na Ceylonie. Dlaczego jest tak cenny? Otóż zawiera
Anioły w kuchniOchłonęłyśmy już wstępnie po świętach, odpaliłyśmy konkursowego maila a tu przepisów a przepisów Fajnie, zaraz wszystkie wrzucimy. Zaczynamy od piernikowej kostki z pysznym nadzieniem. Delicja! Bezglutenowa kostka piernikowa Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki słoiczek powideł4-5 łyżek musu jabłkowego1,5 łyżeczki żelatyny4 łyżki gorącej wody150g gorzkiej czekolady kilka kostek białej czekoladypiernik80g mąki owsianej bezglutenowej80g
CoolinarniePLDzień dobry!W prawdzie jest już po świętach, ale ten i kilka kolejnych przepisów przydadzą się za rok, więc zdecydowanie warto je opublikować już teraz.Kutia - słodka, makowo-bakaliowa mamałyga, podawana na Wigilii w wielu polskich domach. Nie każdy ją lubi, ja dopiero się do niej przekonuję. W tym roku dopracowałam zeszłoroczny przepis i spokojnie, z uśmiechem mogę
Pora coś zjeśćmili, przejedzeni po Świętach ? Ja muszę się przyznać, że wszelkie ograniczenia poszły w kąt i pofolgowałam sobie dość mocno. Dlatego teraz sięgam po książkę Konrada Gacy "Kuchnia Fit" i przez najbliższy czas zadbam o lekką strawę dla swego organizmu.Konrad Gaca w swojej książce prezentuje bardzo ciekawe, a jednocześnie nieskomplikowane przepisy na śniadania, obiady i kolacje. W każdym z przepisów
kolorowotorcikowoKolejne słodkości… A jednak. Chociaż wiem, że po Świętach możecie mieć chwilowy awers na home made wypieki. Ale… ale już za kilka dni Sylwester, Nowy Rok więc szaleństwo pieczeniowe ruszy na nowo. Dzisiaj mam dla Was pyszne i niebywale proste trufle. Powstały bardzo spontanicznie. A to za sprawą chwili mojej nieuwagi. Biszkopt, który robiłam nie powiódł się
Made By Mom And Sonnajlepsze). Przepyszne ciasto miodowe, przełożone kremem budyniowym, do tego mój ukochany kajmak, orzeszki ziemne, czekolada i niczego więcej mi do szczęścia nie potrzeba. Ja raczyłam się tym ciastem podczas świąt, ale nic nie stoi na przeszkodzie by przywitać nim Nowy Rok! Na pewno stanie na wysokości zadania! Baaardzo polecam!SNIKERS Blacha:25x35 cm |Temperatura pieczenia:200oC |Czas pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comKoniec świąt, czas na imprezy sylwestrowe, a potem karnawałowe. Czas na sałatki, przekąski, rzeczy które łatwo się przygotowuje i które zawsze są chętnie zjadane. Taką klasyczną sałatką jest sałatka gyros. U mnie z domową przyprawą, którą tak naprawdę łatwo zrobić zamiast kupować gotowe przyprawowe mieszanki z rożnymi E. Bo to co domowe jest naprawdę zdrowsze. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTrudno je nazwać ciasteczkami. Słodkie i to bardzo, ni to sezamki, ni cukierki, a może domowej roboty lizaki tylko nie na patyku? Zapachniało dzisiaj w mojej kuchni świętami, miodem i prażonymi migdałami, a potem przez dzień cały raczyłam się makowymi rombami, gryzłam, chrupałam myśląc o moim plombach. Przepis autorstwa Ani Włodarczyk pochodzi z najnowszego, 6tego już, KUKBUKa. Tak wiem
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis znalazłam w kalejdoskopie kulinarnym. I gdyby nie on całkiem nie czułabym nadchodzących Świąt. Wczoraj uświadomiwszy sobie, że to już TYLKO dwa tygodnie... przeraziłam się!!! nie nadążam z codziennymi porządkami a co dopiero mówić o sprzątaniu w szafach czy kredensie! o myciu okien czy szafek kuchennych nie wspomnę! Dekoracji tez żadnych... Syncio jest wszędzie i ciągle a Córcia znowu
Dzieje kuchennej Wiewiórywiem czemu ale zawsze przed którymiś Świętami zaczynamy coś w domu robić, tym razem padło na śniadaniowy kącik dla dzieci. Wszystko zostało zakupione ale problemem jest Małżon a raczej jego brak w tym czasie. Nawał pracy ma ot co... jak co roku cierpię z tegoż powodu.Nie mam dzisiaj nawet za bardzo gdzie przygotowywać potraw. Na szczęście śledzik już gotowy
Dzieje kuchennej Wiewióry