keksie białek możemy upiec bezę lub pieguska.Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim moim czytelnikom i ich rodzinom spokojnej Wigilii przy suto i smacznie zastawionym stole oraz radosnych Świąt! Dziękuję za to, że odwiedzacie Poezję Smaku. Post Keks królewski pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuDrożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty
Słodka Stronaukładamy na niej cytrusy. Wszystko posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi i posiekaną czekoladą.Pieczemy w rozgrzewamy piekarniku na 190 C przez 20-30 minut, aż brzegi się zarumienią. Słodkich Świąt
Niezły Młynekwersje placków były. Tych jaglanych jeszcze nie jadłam. Trochę do dopracowania, ale złe nie były, szczególnie z takimi dodatkami :)Może w tym roku uda mi się poczuć tą magię świąt. Może. Mam na to nadzieje :)Do tych co używali serka "Emilka" czy u was też już go nigdzie nie ma? :P Mi na szczęście udało się znaleźć godnego
More food, love and dreamsBarszcz to zupa, bez której nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Wiem, że ma mocną konkurencję w postaci zupy grzybowej czy też rybnej, ale dla mnie zawsze będzie numerem jeden! I to ten prawdziwy, wolno gotowany, a nie z proszku czy z kartonu. Takim mieszankom mówię stanowcze NIE! Zwłaszcza, że według tego przepisu ugotowanie barszczu jest niemalże tak proste
Zakręcony Widelecpodane z ziemniakami w mundurkach są obowiązkowe w dni kiedy obowiazuje ścisły post ,a mile widziane w każdy inny dzień roku,przynajmniej u nas.Bez tych śledzi nie wyobrażam sobie świąt i to nie tylko Bożonarodzeniowych,Wielkanocnych również.Bazą do przygotowania śledzi w śmietanie są śledzie z łagodnej marynaty octowej (po przepis zapraszam tutaj).Są naprawdę genialne w smaku.Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Świąt Bożego Narodzenia pozostało raptem kilka dni, a więc nadszedł najwyższy czas by wyjąć z lodówki leżakujące od 5 tygodni ciasto na piernik.Z ilości którą przygotowałam jakiś czas temu biorę na piernik jedynie połowę. Z takiej porcji wyjdą mi dwa kilkukrotnie przekładane ciasta wielkości keksówki.Potrzebujemy (na dwa pierniki wielkości keksówki):- połowę ciasta na piernik dojrzewający przygotowany minimum
W mojej holenderskiej kuchniDzisiaj zapraszam Was do wspólnego pieczenia pierniczków, to chyba już ostatni dzień na ich wykonanie. Ja pierniczki piekę w kilku turach, tuż przed świętami piekę głównie takie bardzo zdobne, aby potem móc je zawiesić na choince. W tym roku foremki z łosiem wiodą prym!;-)Zachęcam!Składniki:-700 g mąki- 100 g cukru brązowego- 250 g miodu- 250 g margaryny
SMYKWKUCHNIZamiast tradycyjnej zupy grzybowej moja mama na wigilijną kolację podaje żur z grzybami. W ubiegłym roku przed świętami ugotowałam czystą zupę grzybową z łazankami w kształcie gwiazdek, ale nie zdążyłam opublikować wpisu. Na szczęście zrobiłam zdjęcia, żeby pokazać Wam zupę, która bardzo smakowała mnie i moim trzem facetom. Składniki na zupę: 100 g suszonych grzybów, 1 niewielka marchew
Czerwień i błękitWszyscy chyba cierpimy na brak czasu w dzisiejszym świecie. A przed Świętami to już w ogóle ;) W takich sytuacjach z pomocą przychodzą proste, szybkie przepisy, które zarazem zachwycają swoim smakiem.Rybka jest troszkę lżejszą propozycją, ponieważ zamiast ją smażyć, będziemy ją piekli ;)Zapraszam! :)Składniki: 2 filety z ryby100g śmietany 18%sok z połowy cytryny tymianekłyżka mąkiłyżka masłapół szklanki
Czerwona PorzeczkaStollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!końcu nadszedł ten dzień - do świąt pozostało raptem 7 dni więc to ostatni dzwonek na upieczenie piernika z ciasta, które leżało w mojej lodówce przez ostatnie kilka tygodni :) Mój piernik już jest upieczony, przełożony powidłami i teraz grzecznie czeka do 23-go grudnia na oblanie czekoladą. Poniżej znajdziecie ZDJĘCIA Z DRUGIEGO ETAPU PRZYGOTOWAŃ. Po PEŁNY PRZEPIS oraz zdjęcia
My Culinary ArtZawsze przed świętami poszukiwałam przepisu na parzenie wędzonej szynki.Wreszcie trafiłam na taki który stosuję od paru lat i dodrze się sprawdza. Na dodatek zyskujemy też znakomitą szynkówkę, na bazie której, robimy świetny barszczyk.składnikiSzynka wędzonaparę ziarenek ziela angielskiegogłówka czosnkucała cebula liście lauroweprzygotowanieszynkę zalać taką ilością gorącej wody aby całkiem była przykryta. Dodać przyprawy i zagotować. Pierwsze
Stare Garymacie? Usmażone na wigilijny stół są pachnące, apetyczne, jedyne w swoim rodzaju. I nie wiem z czego to wynika, może z naszego nastawienia, że podczas świąt wszystko jest wyjątkowe? A może po prostu siadając do wigilijnego stołu jesteśmy wyjątkowo głodni, bo przecież według tradycji jest to ostatni dzień postu.Kiedy byłam dzieckiem, to właśnie
Codzienna kuchnia niecodziennatradycyjnej wersji, ja jednak miałam ochotę na polewę z powidłami- taką robię do Piernika, ale do tego murzynka pasuje równie dobrze, co tradycyjna :)A w okresie Świąt Bożego Narodzenia, taki Murzynek będzie bardzo fajną alternatywą dla piernika, wystarczy dołożyć dodatkowe 2 łyżeczki przyprawy do piernika (czyli razem 3) i upiec w formie podłużnej :))) Przepis na dużą blachę:Ciasto:* mąka
Kraina Miodem Płynąca