Powoli zapominamy o minionych Świętach... Trzeba wziąć mały oddech i zacząć przygotowywać się do Sylwestra, który już lada moment. Był na blogu przepis na mojego ulubionego śledzia w sosie czosnkowym , dzisiaj pojawi się przepis na klasycznego śledzika w oleju. Nie może go zabraknąć na żadnym imprezowym stole. Śledzie powinniśmy przygotować
Kulinarne przygody GatityŚwiętach na razie mam dosyć polskiej kuchni i postanowiłam na chwilę wybrać się w małą podróż kulinarną i przenieść się w inny zakątek Świata, dość od nas odległy, do Meksyku. Nie używam gotowych mieszanek przypraw, więc dzisiaj podrzucę Wam pomysł jak zrobić swoją własną przyprawę, której użyjemy na przykład
Kulinarne przygody Gatityulubione danie, jedno z bardziej klasycznych w kuchni meksykańskiej. Dzisiaj postanowiłam je trochę odchudzić dla tych co na diecie, czyli dla tych co postanowili wrócić do swoich rozmiarów sprzed Świąt. Zawartość tłuszczu w tym daniu jest minimalna, ale jeśli byście chcieli troszkę poszaleć, to możecie dodać łyżkę śmietany. Danie
Kulinarne przygody Gatityforemek, które wkładamy wpierw do metalowej blaszki 5.Pieczemy około 15 min. do wyrośnięcia i zarumienienia. Przepis pochodzi z "Nigella gryzie"- Nigelii Lawson Można wypróbować jeszcze przed świętami...robi się szybko
Proste Potrawyniezwykły dar w rękach. Pomimo dość sędziwego wieku ma cierpliwość oraz wspaniałe oczy i ręce. Z prostego materiału potrafi stworzyć cudeńka:) Dużo zdrowia, radości oraz spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich moich Czytelników od Urszuli z Rodziną
Proste PotrawySpokojnych, zdrowych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych, Alleluja
Proste PotrawyCiasta piernikowe kojarzą nam się głównie ze świętami, ale czasami mam ochotę na mocno czekoladowe ciasto z nutą piernikową i takie właśnie ono jest. A by Was zachęcić powiem tylko tyle, jest błyskawiczne w przygotowaniu. Składniki: - 5 szklanek mąki - 3 szklanki zsiadłego mleka - 2 szklanki cukru - 6 łyżek dżemu wiśniowego - 10 łyżek oleju - 2 i 1/2 płaskiej
Zainspirowana w kuchniDopiero się zabieram do haftowania, a do świąt już całkiem blisko. Pomyślałam, że warto rozpowszechnić wzór haftu, który moim zdaniem jest uroczy, a przy tym bardzo prosty. Może ktoś skorzysta. Haft pochodzi z "Poradnika domowego" z listopadowego numeru 1993r
Praktyczna plubiegłą niedzielę byłam na Święcie Śliwki w Strzelcach Dolnych koło Bydgoszczy i wróciłam z koszem pełnym różnych smakołyków oraz głową pełną kulinarnych inspiracji. Degustując smażonych tam powideł wymyśliłam swoją wersję, którą dziś prezentuję... z cynamonem i anyżkiem :) Podczas ich smażenia w domu unosił się wspaniały zapach, a smak ich jest także cudowny :) Powidła się smażyły, a ja dorwałam stare
Delicious Titbitskupić więcej, żeby zamrozić. Ale za to w przyszłym sezonie ruszam od pierwszej dyni:) xbluebluex 2011/12/18 11:20:21 Fajny przepis, u mnie ostała się jeszcze dynia, może po świętach sobie strzelę taką zupkę:))) dzięki, BlueBlue sowa_nie_sowa 2011/12/18 20:25:01 A mnie się znów udało kupić dynię, więc zrobiłam ciasteczka i będzie jutro zupka:) basia3005 2012/01/31
Zdrowa Kuchnia SowyBardzo pewne, że skorzystam! Zdjęcia wyglądają przepysznie:) PS. Co prawda jeszcze nie skorzystałam z przepisu na zapiekane bakalie, ale to dlatego, że nie było okazji, ale teraz, przed świętami, okazji będzie co niemiara:) tylko brać się i piec! sowa_nie_sowa 2011/12/20 11:23:37 Ren-ya , tego pieczenia to za wiele nie ma, moment i już są ciacha
Zdrowa Kuchnia SowyZalewa octowa znajduje u mnie zastosowanie głównie do przyrządzania ryb lub grzybków w occie. Nie jest zbyt ostra, wręcz łagodna , dla nas idealna. Często po świętach gdy zostają nam smażone ryby proponuję przygotować sobie zalewę i po kilku dniach mamy idealne danie np.na kolację. Moi domownicy uwielbiają rybki z octu. Grzybki oczywiście też. :-) Składniki: - 5 szklanek wody - 1 szklanka
Smaczne Zdrowenaszym domu świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy :) Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKI przodek i podroby z zająca 500g podgardla wieprzowego wędzonego 1 kg karkówki 300g wątróbki wieprzowej 100g suszonych grzybków 100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka) 5 jajek 2 bułki 7 plastrów wędzonego boczku
Moje Kuchenne RewelacjeKlasyk klasyków - królowa imprez i świąt wszelakich - sałatka jarzynowa - przepis - bez udziwnień - wersja najsmaczniejsza :) SKŁADNIKI 1 kg marchewki 1/2 kg pietruszki 2 duże ziemniaki 5 jajek ugotowanych na twardo 2-3 ogórki kiszone 3 jabłka 1 puszka groszku konserwowego majonez -300 ml sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Marchew, pietruszkę
Moje Kuchenne Rewelacje