pysznie orzechowe i bardzo kruche. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowują swoje walory smakowe i nie miękną. Można je śmiało przygotować nieco wcześniej i cieszyć się ich smakiem podczas nadchodzących świąt. W przepisie użyłam drobno posiekanych orzechów włoskich, dzięki temu, że nie są one zmielone, są bardziej wyczuwalne w smaku ciasteczek. Z orzechami doskonale komponują się dodatki aromatyczne: ziarenka wanilii
Smakołyki Berenikiwłaśnie oto jest pytanie, gdzie się podziała ta wspaniała magia świąt? Nie wiem czy tylko ja tak mam ale nie czuję w ogóle, że już w sobotę zasiądziemy do wigilijnego stołu. Może to przez ten brak śniegu? Chociaż nie powiem, dzisiaj trochę popruszyło, ale to tak tylko minimalnie :) A może po prostu przyczyną jest to, że nie jestem
charlotte gotujeMimo że jest już po świętach Wielkanocnych , ja zapraszam każdego z Was na cytrynową babeczkę :) Wcześniej nie miałam chwili by zajrzeć na bloga, więc przepis będzie z delikatnym opóźnieniem. Babka jest na prawdę bardzo pyszna i można ją również zrobić jako zwykłe ciacho w keksówce, wtedy nie będzie miała świątecznego nastroju :) Za kilka dni pokażę Wam jeszcze jedną babkę
charlotte gotujeETAP II 4-5 dni przed świętami - Ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na kształt blaszki na papierze do pieczenia (ciasto ma mieć nie więcej niż 5 mm), pieczemy w 180st C. przez 15-20 min. Takk robimy z każdym kawałkiem ciasta. POWIDŁA ŚLIWKOWE: 1 słoiczek powideł śliwkowych (410g) 150 g suszonych śliwek starta skórka
charlotte gotujewyszły? Przepis, który mam dziś dla Was jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam i całe szczęście nie należy do tej osobliwej kategorii przysmaków, których nie wolno jeść przed Świętami. Składniki: 1 kg mąki 1 szklanka cukru 50 g przyprawy do piernika 2,5 łyżeczki sody 250 g miodu 1 kostka margaryny 4 jajka Margarynę roztapiamy na małym ogniu
CiastkozercyChoinka to chyba jeden z najlepiej rozpoznawanych symboli Świąt Bożego Narodzenia. Dlaczego więc nie wykorzystać by jej jako ozdoby na świątecznych babeczkach? Efektowne (i nietrudne!) choinki można stworzyć z kremu wykorzystując rękaw cukierniczy (lub mocny foliowy worek) i dziubek do szprycy w kształcie dowolnej gwiazdki. Do upieczenia babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony
Ciastkozercyniemal każdym większym sklepie spożywczym przed Świętami można kupić skórkę pomarańczową, żaden jednak z gotowych produktów nie może się równać z tą, zrobioną samodzielnie w domu. Domowa skórka pomarańczowa z powodzeniem może zastąpić kupny aromat, świetnie nadaje się do świątecznych (i nie tylko) wypieków lub jako dodatek do kawy. Dobrze przyrządzona może być przechowywana przez długi czas na półce
CiastkozercyWielkanocne babeczki z kurczaczkami Do świąt wielkanocnych zostały dwa tygodnie, jest więc czas, żeby zastanowić się, czy może w tym roku nie warto było by spróbować jakiegoś nowego świątecznego przepisu lub zaskoczyć rodzinę czymś znanym i lubianym, ale z efektowną świąteczną dekoracją. Babeczki z kurczaczkami z masy cukrowej są jedną ze świątecznych propozycji. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki
CiastkozercyOstatnia moja aktywność dotycząca dań z rybami jest dość duża. Wykorzystuje do tego garnek do gotowania na parze. Zdrowo i dietetyczne, a przed świętami postanowiłam zastosować lekką dietę. Dzisiaj dorsz gotowany z fasolką szparagową i marchewką. SKŁADNIKI 1/2 kg. filet z dorsza opakowanie zamrożonej fasolki szparagowej 1 marchewka pół pora przyprawa
W kuchennym oknie EwyChyba już ostatnia chwila na nalewkę świąteczną. Mam nadzieję, że nabierze swojej mocy. Minimum 5 tygodni, więc zmieszczę się na styk. Opinią na temat smaku podzielę się po świętach, ponieważ robię ja po raz pierwszy, dlatego nie wiem jak smakuje. z opinii innych internatów i blogowiczów wynika ,że jest bardzo dobra. SKŁADNIKI 100 g. suszonej żurawiny
W kuchennym oknie Ewypodróże do miejsc nieznanych. W egipskich grobowcach można znaleźć malowidła przedstawiające karmienie gęsi. Podobno dzikie gęsi gęgawe są najwcześniej udomowionym zwierzęciem, ptakiem. W mitologii egipskiej gęś białoczelna była świętym zwierzęciem boga Geba. W starożytnym Rzymie związane były z boginią Junoną. Gęsi kapitolińskie czczone były jako ptaki, które uratowały Rzym przed najazdem wroga. Galowie zaplanowali najazd na stolicę nocą
Kulinarny karnet ChristopheraSezon na młodą kapustę oficjalnie rozpoczęty :) Ugotowałam zupkę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą kiełbaską podwawelską lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością
Walijskie Pichceniehakiem, drewnianą łyżką lub rękoma) i przełożyć do naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki, garażu) na 4 - 6 tygodni. Piec 5 dni przed świętami. Przed rozpoczęciem pieczenia, przynieść ciasto na 2-3h do ciepłego pomieszczenia, następnie rozwałkować i foremkami wycinać pierniczki. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180st i piec
Walijskie PichcenieKeks to takie "żelazne" ciasto pieczone u mnie nie tylko z okazji świąt. Ma wiele zalet: jest nietrudne, zawsze się udaje i co najważniejsze im starszy - tym lepszy. Nie jest to więc ciasto, które trzeba piec na ostatnią chwilę, wręcz przeciwnie, najlepszy jest po 2-3 dniach :) Mam 2 niezawodne przepisy na keks. Różnią się
Walijskie Pichcenie