Ostatni weekend przed świętami to najlepszy czas aby przygotować domowy zakwas buraczany. Można go robić z kromką chleba pieczonego na prawdziwym zakwasie lub bez. Szybciej ukisi się nam zakwas buraczany z dodatkiem chleba, na ten bez chleba będziemy musieli dłużej poczekać:) A więc potrzebne nam będzie; 2 kg buraków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe
Apetyczna babeczkapierniczki to prawdopodobnie najlepsze pierniczki na świecie:), korzenne - pachnące...Trzeba je zrobić kilka dni przed świętami, bo na początku są bardzo twarde, potem należy zamknąć je na kilka dni w słoju - jak odwilgną powiesić na choinkę i gwarantuje, że pachnieć pierniczkami będzie cały dom:) To samodzielna praca mojego syna, więc możecie dać przepis dzieciom i pozwolić im kreatywnie tworzyć
Apetyczna babeczkasłoneczne i rześkie. Dzisiaj jak co tydzień wstałam wcześnie rano i w raz z siostrą poszłam do kościoła. Dla mnie właśnie tak zaczyna się ten dzień. Idąc na Mszę Świętą przeważnie nie rozmawiamy. Każda ma czas na własne przemyślenia i delektowanie się magią wschodzącego słońca. Dopiero wracając dzielimy się wynikami "głębokich rozważań" i przeważnie dyskutujemy na temat tego
Kuchenny Skrawek Niebawiśniowym. Przy tym jest to jedyny sernik, który wcale nie opada, bo jest pieczony w kąpieli wodnej, o której przeczytałem w internecie. Życzę wam radosnych, ciepłych i serdecznych świąt Wielkanocnych. Bardzo byłoby mi miłe, aby chociażby jeden mój przepis zagościł by na waszym stole Wielkanocnym. Składniki: 800 g serka ricotta 3 jaja szklanka mleka 200 g masła
Kuchnia ŁukaszaZabieram ze sob ą CONCHIGLIE RIGATE MALMA ... i zrobimy co ś pysznego ---> Muszelki Tesciowej Muszelki sa malutkie i niezle zakręcone , kojarz ą mi si ę z pla żą, świętym spokojem i ...z uszami teściowej , która wszystko słyszy i wie najlepiej jak co i kiedy ;-) Skladniki- -conchiglie rigate MALMA -puszka pomidorów w zalewie -nie bez powodu moc czosnku ( czosnek
Z Kuchni Do Kuchniklasycznego farszu ziemniaczano-twarogowego dodam AMARANTUS BIO. Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie, szczególnie docenianą przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków. W tradycji indiańskiej nazywany był „świętą rośliną” ze względu na przekonanie o jego wyjątkowych właściwościach. Jest również określany mianem „super zbożem XXI wieku”. I dlatego dzisiaj super zboże połączymy z super olejem rzepakowym , wciskając
Z Kuchni Do Kuchnisposób mogą sobie poleżeć latami ! I to żadna filozofia ! Ale tutaj kolejne ryzykowne podejście. Zobaczymy, czy pojemnik próżniowy potrafi zachować kolor, smak, konsystencję ćwikły na dobry miesiąc przed Świętami! Wyobrazcie sobie stresa kiedy w wielkanocny poranek, mama otworzyła pojemniki próżniowe DAFI ! W kuchni przebywał brat i usłyszał charakterystyczne pssssssyknięcie, które wydaje pojemnik próżniowy , gdy się go otwiera. Skomentował
Z Kuchni Do Kuchnirewelacyjne, a..po soku z granatu od GRANTE można wsiąść za kierownicę..! Granat uprawiano już 5 tysięcy lat p.n.e. W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę tę czczono jako świętą, a starożytna medycyna Chin uznawała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol długowieczności. Z powodu dużej ilości nasion granat stał się symbolem płodności. Soczyste owoce granatu budzą do życia
Z Kuchni Do Kuchnidziś za tym! Ugotowałam makaron MALMA al dente, odcedziłam, polałam sosem, wymieszałam. Starłam parmezan. Wyłożyłam makaron na talerze, polałam sosem i posypałam parmezanem, kilka listków bazylii i gotowe. Takie święte codzienne pierwsze danie, rodem z Sycylii. SMACZNEGO
Z Kuchni Do Kuchniniego śmiali. Kochanie!! Jak czytasz te słowa, to obiad w lodówce, a ja tęsknie muehehe. Ale jak historia naucza, każda cierpliwość ma swoje granice. Taka np. Kinga została świętą, bo Bolesław był wstydliwy, ileż można czekać. Zainteresowanych odsyłam do historii. Wracając do mojej ulubionej „puli genów”, mojego krytyka kulinarnego i mojej męskiej opoki gardzącej rurkami. Gra. Co gorsza
ladykitchenWiele lat temu Maria Pakulnis w wywiadzie telewizyjnym podawała przepis na śledzika pod buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Robię go nie tylko z okazji świąt, ale także ns Sylwestra czy na karnawałowy bal. Śledź w buraczkowej pierzynce Składniki: ok 400 g filetów śledziowych a la matjas Lisnera duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem
Kulinarne przygody Gatitynaszym domu bez owsianych ciasteczek nie ma Świąt. Taka nasza rodzinna tradycja :). Moje dziewczyny pieką je od lat, cześć noszą na wigilijne spotkania, część zostaje w domu. W tym roku za pieczenie wzięło się młodsze dziecię. Przepis pojawił się u nas wiele lat temu, podpatrzony bodajże u którejś z moich sąsiadek. Serdecznie je polecam, żeby
Kulinarne przygody GatityPowoli zapominamy o minionych Świętach... Trzeba wziąć mały oddech i zacząć przygotowywać się do Sylwestra, który już lada moment. Był na blogu przepis na mojego ulubionego śledzia w sosie czosnkowym , dzisiaj pojawi się przepis na klasycznego śledzika w oleju. Nie może go zabraknąć na żadnym imprezowym stole. Śledzie powinniśmy przygotować
Kulinarne przygody GatityŚwiętach na razie mam dosyć polskiej kuchni i postanowiłam na chwilę wybrać się w małą podróż kulinarną i przenieść się w inny zakątek Świata, dość od nas odległy, do Meksyku. Nie używam gotowych mieszanek przypraw, więc dzisiaj podrzucę Wam pomysł jak zrobić swoją własną przyprawę, której użyjemy na przykład
Kulinarne przygody Gatityulubione danie, jedno z bardziej klasycznych w kuchni meksykańskiej. Dzisiaj postanowiłam je trochę odchudzić dla tych co na diecie, czyli dla tych co postanowili wrócić do swoich rozmiarów sprzed Świąt. Zawartość tłuszczu w tym daniu jest minimalna, ale jeśli byście chcieli troszkę poszaleć, to możecie dodać łyżkę śmietany. Danie
Kulinarne przygody Gatity