Chyba już ostatnia chwila na nalewkę świąteczną. Mam nadzieję, że nabierze swojej mocy. Minimum 5 tygodni, więc zmieszczę się na styk. Opinią na temat smaku podzielę się po świętach, ponieważ robię ja po raz pierwszy, dlatego nie wiem jak smakuje. z opinii innych internatów i blogowiczów wynika ,że jest bardzo dobra. SKŁADNIKI 100 g. suszonej żurawiny
W kuchennym oknie Ewypodróże do miejsc nieznanych. W egipskich grobowcach można znaleźć malowidła przedstawiające karmienie gęsi. Podobno dzikie gęsi gęgawe są najwcześniej udomowionym zwierzęciem, ptakiem. W mitologii egipskiej gęś białoczelna była świętym zwierzęciem boga Geba. W starożytnym Rzymie związane były z boginią Junoną. Gęsi kapitolińskie czczone były jako ptaki, które uratowały Rzym przed najazdem wroga. Galowie zaplanowali najazd na stolicę nocą
Kulinarny karnet ChristopheraSezon na młodą kapustę oficjalnie rozpoczęty :) Ugotowałam zupkę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą kiełbaską podwawelską lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością
Walijskie Pichceniehakiem, drewnianą łyżką lub rękoma) i przełożyć do naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki, garażu) na 4 - 6 tygodni. Piec 5 dni przed świętami. Przed rozpoczęciem pieczenia, przynieść ciasto na 2-3h do ciepłego pomieszczenia, następnie rozwałkować i foremkami wycinać pierniczki. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180st i piec
Walijskie PichcenieKeks to takie "żelazne" ciasto pieczone u mnie nie tylko z okazji świąt. Ma wiele zalet: jest nietrudne, zawsze się udaje i co najważniejsze im starszy - tym lepszy. Nie jest to więc ciasto, które trzeba piec na ostatnią chwilę, wręcz przeciwnie, najlepszy jest po 2-3 dniach :) Mam 2 niezawodne przepisy na keks. Różnią się
Walijskie PichcenieDziś w ramach przedświątecznych porządków w lodówce postanowiłam po raz ostatni przed świętami upiec coś słodkiego :) Było pół kostki drożdży i pół słoika powideł śliwkowych i napoczęty kartonik mleka ... tak więc problemu co upiec nie było, rozwiązanie nasunęło się samo - oczywiście ciasto drożdżowe :) Tym razem w postaci chałki. Chyba nie jest mi jednak dane, upiec ładną, małą
Walijskie PichceniePonieważ od Świąt Wielkanocnych pozostał mi nie wykorzystany mielony ser, postanowiłam upiec sernik. Stary, sprawdzony przepis pochodzi z mojego "zeszytu z przepisami", w oryginale sernik oblany jest cytrynowym lukrem, ale w ramach porządków w zamrażarce postanowiłam pozbyć się zamrożonych jeżyn i zrobiłam do sernika jeżynową polewę. Sernik jest wysoki i bardzo puszysty a dodatek jeżynowej polewy dodatkowo
Walijskie PichcenieChociaż wielu osobom kruche ciastka Cranberry Noel kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia - ja takich skojarzeń nie mam. Po prostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn. Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne. Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku
Walijskie PichcenieCzas zacząć przygotowania do świąt. To ostatni dzwonek na nastawienie piernika, ale zanim się za to zabierzecie koniecznie przygotujcie domową przyprawę do piernika. Na blogu do tej pory pojawiło się kilka przepisów, które jak najbardziej polecam. Pierwsza, to przyprawa luksusowa . Wymaga stosunkowo najwięcej pracy, ale efekt powalający. Druga wersja , to wersja przyprawy luksusowej, ale bez dodatku cytrusów. Wersja
Sto kolorów kuchniKorzenne ciasto dyniowe to niesamowicie miękkie i delikatne ciasto, które dzięki dodatkowi korzennych przypraw, już teraz może nas przenieść w klimat świąt. Purée z dyni sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne. Przyprawa korzenna nadaje ciastu charakterystyczny dla pierników smak i aromat, jednak struktura ciasta jest zupełnie inna niż w piernikach, które zazwyczaj są dosyć ciężkie i zwarte
Smakołyki Berenikiwiem, że do Świąt jeszcze sporo czasu i nawet denerwują mnie bardzo pojawiające się już na początku listopada świąteczne reklamy, ale niektóre przygotowania trzeba zaczynać teraz. Zarobiłam właśnie ciasto na świąteczny piernik bo musi dojrzewać kilka tygodni zanim się go upiecze. Także do pierniczków czy korzennych ciasteczek konieczna jest taka przyprawa. Można oczywiście kupić gotową, ale zerknijcie na skład
Smaczna Pyzajest przez wielu znakomitych kucharzy. Tym razem prezentuję golonkę z prosiaczka hodowanego przez moją ciocię. Jest nieziemska! Od wielu lat robiona u mnie w domu, zawsze kojarzona ze świętami i pyszną galaretką. Pozbawiona saletry, soli peklujących i innych polepszaczy. Bazuje jedynie na soli, czosnku i pieprzu ziołowym. Przepis ten powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl
Malinowe Pocałunkijednak jest zaletą w klimacie alpejskim, zwłaszcza zimą. Dlatego też pomysł na tą przekąskę powinien na stałe wpisać się w ich tradycje i być kluczowym daniem na szwajcarskim święcie cebuli w Berni. Słonina ta jest znana również jako kiszona, co powiem szczerze pierwszy raz słyszę. U nas zawsze od wieków jest nazywana dojrzewającą ;). Składniki: kawałek grubszej słoniny czosnek
Malinowe Pocałunkiponownie zaczyna się weekend, jednak z drugiej strony, wiem, że kolejny tydzień szkoły nie będzie lekki. Mimo wszystko z optymizmem patrzę w przyszłość i powiem wam, że do świąt zostało tylko 47 dni ;D Dzisiaj na śniadanko orkiszanka z pysznym połączeniem brokuły + naturalne tahini (pasta sezamowa) ^^ ~ Orkiszanka z siemieniem lnianym, brokułami, jogurtem naturalnym, tahini i jagodami goij
Kuchenny Skrawek Niebamojego przepisu. Mocno czekoladowy spód przykrywa rozpływający się w ustach mus kawowy. Ciasto jest dość proste w wykonaniu, a ładnie udekorowane może znaleźć się na naszym stole podczas świąt lub innej wyjątkowej okazji. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Ciasto czekoladowe z musem kawowym Składniki: ciasto czekoladowe 50g mąki pszennej 50g masła 100g cukru 30g czekolady mlecznej
Smakołyki Bereniki