duchu trwających świąt Wielkanocnych, chcę się z Wami podzielić przepisem na jajka faszerowane, jakie zawsze z tej okazji przygotowuję. Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo majonez 10 dag szynki pęczek szczypiorku 10 dag łososia pęczek koperku Jajka obieramy, dzielimy na dwie różne części (ja użyłam 14 jaj, więc podzieliłam je na dwie porcie po 7 jaj każda),... ...kroimy
Taste Of My Dayczekają na wiosnę, tracąc wiarę, że przejrzyste niebo i słońce kiedyś u nas zawita, bo przecież w tym roku było ono obecne jak na lekarstwo. W związku z niedawnymi świętami i wielomiesięczną zimą, nie chcę Wam proponować ciężkich, treściwych obiadów, w zamian za nie z wiosną w sercu dzisiaj polecam lekkie danie - makaron z cukinią, kurczakiem i pesto :). Składniki
Taste Of My Dayzeszłym roku z początkiem listopada, tak i teraz nastawiłam ciasto na piernik długo dojrzewający (staropolski). Ciasto będzie leżakować do Świąt Bożego Narodzenia, aby upiec z niego aromatyczny pienik oraz pierniczki, które nie tylko będą świetnie smakowały ale również zdobiły choinkę. Powracają do „dojrzewania” ciasta ostatnio w prasie wyczytałam ze dawniej ciasto na piernik nastawiano w dniu narodzin dziecka
RAROSSAmusem pomarańczowym łączy w sobie głęboki smak czekolady oraz delikatną, orzeźwiającą pomarańczę. Jest to sernik wyglądający efektownie i z powodzeniem może pojawić się na naszym stole w okresie świąt. Zderzenie dwóch bardzo różnych smakowo i strukturalnie mas, jest wielkim atutem tego sernika. Ciężką, mocno czekoladową warstwę twarogową, idealnie uzupełnia delikatny w swojej konsystencji mus pomarańczowy. Dodatkowo masa serowa wzbogacona
Smakołyki Berenikidwóch łyżek) i mniej więcej łyżeczkę vegety. Po kolejnej minucie zalewamy nasz ryż dwoma szklankami wody, mieszamy przez chwilkę, by nic nie przywarło, zakrywamy pokrywką i zostawiamy w świętym spokoju na 15-20 minut. W tym czasie nie zdejmujemy pokrywki, nie mieszamy, w ogóle najlepiej nie zbliżać się do garnka, bo na bank nie wyjdzie ;) Po tych 15 minutach
Kulinarne zapędy Kokosaodkładać je na ręcznik papierowy - placki są bardzo chrupiące bardzo nam smakują tak podane chrupiące placki ze śledziami.... moja babcia Kaszubka tak często robiła w postnym okresie przed świętami, ja je robię co jakiś czas w ciągu roku.......polecam.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs
W Mojej Kuchni LubięMoże, znużeni wigilijnymi smakami zapragniecie w drugi dzień Świąt dla odmiany zjeść kurczaka. W Polsce coraz bardziej robi popularna się gęś, ale i tak królem stołu jest kurczak. Tym razem faszerowany światecznie bakaliami, nawet mocnym alkoholem, żeby zaskoczyć gości...smakuje wybornie:) Składniki; Duży kurczak, przyprawa do kurczka, 2 garści wędzonych śliwek / my daliśmy zwykłe i smak też
Anioły w kuchniSłodki pomarańczowy mazurek -bez niego trudno wyobrazić sobie wielkanocne przyjęcie. ...smak jego przyprawi Cię o zawrót głowy;))) Życzę wszystkim jedząc go Wesołych Świąt i smacznego jajka;) Składniki; 600 g mąki krupczatki, 350 g masła, 3 żółtka, 250 g cukru pudru, szczypta soli, Masa; 2 pomarańcze, 1 cytryna, 150 g cukru, Wykonanie; Ze składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy
Anioły w kuchnizegarków, miałam problem z określeniem właściwej godziny i gdyby nie moja kochana siostra wyszłabym godzinę wcześniej do kościoła i zapewne zorientowałabym się dopiero na miejscu. Gdy wróciłam z Mszy Świętej byłam baaardzo głodna, bo niestety mojego wewnętrznego zegara nie da się tak łatwo przestawić :P Miałam ogromną ochotę na coś ciepłego (bo trochę zmarzłam) gęstego i słodkiego co dałoby
Kuchenny Skrawek Niebapukać. I psocić. Z metra cięte stwory. Zmory. Uśmiechnięte z dyni głowy. Ultrafiolet szkieletory. Strrrach się baaać ;) Ja się akurat nie boję. Bo nie obchodzę. Zamerykanizowanych. Skomercjalizowanych świąt. Ale ciasteczko to co innego. Ciasteczko można. Pach. Pach. Pach. Jak to klasyk mawiał. W jedynej słusznej teraz wersji. Październikowej. Dyniowej. Piernikowej. Mocno czekoladowej. Bo mi się akurat kakao
bastalenaCzekoladę chyba każdy kocha. A najbardziej za nią tęsknią osoby na diecie. Jutro (dzięki za poprawkę!) obchodzimy święto czekolady, a dzień święty należy święcić! Nawet na diecie. Tylko jak by nie "zawahać" naszego jadłospisu? A no choćby czekoladowym, lekkim śniadaniem lub deserem w formie omletu fitness podobnego do brownies z malinami. Niemożliwe? Spróbuj ;) Składniki: 1 łyżeczka kakao 1 jajko
Czarnawisienkaokresie przedświątecznym nie narzekamy na nadmiar czasu. Zajmują nas miłe sprawy związane ze świętami. Nie myślę o porządkach, ale o upominkach, pieczeniu łakoci, kosmetyczkach, fryzjerach, SPA i ciuszkach. W przerwach wypada coś zjeść. Proponuję 1001 wersję potrawki z kurczaka. Przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 30 min. 2 piersi z kurczaka 2 łyżki masła 1 mała cebulka
Kulinarny karnet ChristopheraLubię przyjaciół obdarowywać pudełeczkami z moimi pralinkami. Zazwyczaj robię to z okazji świąt. Ostatnio podaję kawę z łyżeczkami czekoladowymi ,bo rok temu znalazłem pod choinką takie silikonowe foremki. Pralinki robię z nadzieniem z białej lub ciemnej czekolady, z alkoholem lub bez, z wiśniami i czarną porzeczką, które pozostały z nalewki. Dla tych ,którzy lubią i mogą chrupać z migdałami
Kulinarny karnet ChristopheraZatęskiniłam za Honoratą. Za ciszą i świętym spokojem. Zatęskniłam za złotymi liśćmi, mgłą o poranku i słońcem w południe. Akurat w tej chwili okropnie leje. Postanowiłam ruszyć w podróż, kolejną kulinarną podróż, która przeniesie mnie choć na chwilke do bajecznego domku, malinowej kuchni, do dziecięcych pisków . Do normalnego życia. Biletem na podkarpacie był MAKARON CZANIECKI TARTE . Zrobiłam coś
Z Kuchni Do KuchniWigilijno świąteczny chleb na miodzie, wypełniony suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi i bakaliami jakie tylko lubicie. Można go z powodzeniem robić przez cały rok, a tuż przed świętami aż kusi żeby go zrobić:) Składniki na jedną dużą keksówkę; 40 dag suszonych lub wędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Apetyczna babeczka