Myślę, że powinnam Wam jeszcze wyjaśnić, skąd się wziął pomysł na nazwę bloga. Chilli, czosnek i oliwa to moje ulubione składniki potraw . Zwykły chleb czy makaron przyprawiony tą „świętą trójcą” staje się naprawdę pyszny. Jak możecie się domyśleć, lubię potrawy aromatyczne i pikantne. Ponadto w kuchni cenię prostotę i wysoką jakoś składników. Mniej znaczy więcej. Spaghetti z oliwą, czosnkiem
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, W tym tygodniu na moim blogu będzie królowała dynia. Nie z okazji czwartkowego Halloween, ale po to by wraz z innymi blogerami wziąć udział w tegorocznym Święcie Dyni organizowanym przez Beę. Odkąd moja siostra przywiozła mi z Maroka woreczki aromatycznych przypraw, nie mogłam się doczekać, aby przygotować swój pierwszy tażin. Stąd moja śródziemnomorska propozycja na danie
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Jak czujecie się po Świętach? Jeżeli macie przeciążone żołądki i szukacie lżejszych dań, możecie przygotować kalafiorowe gratin, czyli rodzaj kremowej zapiekanki z sosem beszamel i chrupiącym serowym wierzchem. Kalafiorowe gratin to klasyczne danie prowansalskie , często serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper . Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede
Chilli Czosnek i Oliwaposiłek kończy się deserem podawanym z turecką kawą lub herbatą, a zmysłowe słodkości sułtana stanowią dziś ważne dziedzictwo tureckiej kuchni. Takie pączki podaje się w Turcji w czasie świąt religijnych i dla specjalnych gości. Czytałam, że przygotowuje się je również na Walentynki, ale nie wiem, czy to prawda (Czy w Turcji obchodzą Walentynki? Być może to tylko plotka
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Z okazji zbliżającej się świąt przygotowałam dwie potrawy, które nawiązują do wielkanocnych tradycji Włoch . Dziś zapraszam Was na pierwszą z nich - Torta Pasqualina , czyli wytrawną tartę z nadzieniem ze szpinaku, ricotty i parmezanu oraz jajkami na twardo . Zdaniem mojego Męża, który nie jest wielbicielem tart, Torta Pasqualina " jest smaczna " i " ma bardzo wielkanocny smak ":) A ja dodam
Chilli Czosnek i Oliwapopularny w kuchni krajów śródziemnomorskich , a jego pochodzenie przypisuje się terenom północnej Afryki. W Basenie Morza Śródziemnego miał być uprawiany już w neolicie, zaś egipscy kapłani uważali go za święte warzywo. Również Hiszpanie kochają bób, tworząc na jego bazie proste, wiejskie potrawy, najczęściej z wykorzystaniem boczku lub szynki. Wystarczy wspomnieć o Habas con Jamon (bobie z szynką), klasycznym
Chilli Czosnek i Oliwamięso mielone to ten obiad jest dla Ciebie...Przepysznie kremowy sos , połączony z faszerowanym makaronem to uczta.... Jako ciekawostka- w Katalonii 26 grudnia cannelloni jest faszerowane pozostałym mięsem z Świąt Bożego narodzenia. Kochani, na koniec napiszę Wam- że warto zjeść faszerowane cannelloni- a farsz - to nic innego jak Wasz pomysł. Polecam. Zaczynamy: Składniki na farsz : ok 500 gr mięsa
Smaki Edytygotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych, soli i pieprzu, odrobiny musztardy oraz obowiązkowo majonezu Winiary. Taka sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa podczas Świąt i różnych uroczystości, u mnie w rodzinnym domu też tak było. Po prostu dlatego, że nam ta sałatka bardzo smakuje, szczególnie jak ją się poda do panierowanych kotletów schabowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwiętego Marcina na stołach króluje gęsina. Ale nie u Nas. U nas króluje kaczka pieczona z jabłkami i morelami. Ten przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami można podsumować stwierdzeniem, że to jest kaczka pieczona „po polsku” . Jako przyprawy wykorzystuje się jedynie sól, pieprz i majeranek, to typowo polskie zestawienie smakowe. Ten przepis chyba każdy ma w swoim rodzinnym(...)sałatką z pieczonych czerwonych buraków, które robiliśmy z Piotrem na warsztatach kuchni orientalnej z Karolem Okrasą. Kaczka pieczona z jabłkami doskonale nadaje się na uroczystość rodzinną, albo jakieś inne święto. Składniki: 1,8-2 kg kaczka Barbarie sól do smaku majeranek 4 szt. kwaskawe jabłka np. reneta natka pietruszki suszone morele 1 łyżka oliwy Kaczkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaszej kuchni znów pachnie świątecznymi zapachami, po kuchni roznosi się zapach przyprawy do piernika. Zaczął się grudzień, więc można zacząć przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Pierniczki można upiec wcześniej i przechowywać je w metalowej puszce. Upiekłam tym razem piernikowe choinki zdobione za pomocą pisaków cukrowych i żelowych, które wczoraj znalazły się w Mikołajkowej paczce od Dr. Oetkera . W zeszłym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktóry pęczniejąc w żołądku, tłumi uczucie głodu. Świeży ananas jest bardzo soczysty, możemy to wykorzystać i przygotować lekki sos z majonezem i sokiem ananasa. Kawałek Kurczaka pieczonego został po świętach, postanowiłam go wykorzystać, gdyż pokrojony kurczak doskonale nadaje się do wszelakich sałatek. A że ja lubię wszelkie sałatki , a tej sałatki z kurczakiem i ananasem dawno nie robiłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępaprykę. Piotrek lubi golonkę, wolnowar do golonki duszonej w piwie będzie idealny, ale Piotrek musi jeszcze na nią poczekać, najpierw musimy przetworzyć wszystko co było kupione z myślą o Świętach. Dostałam do testów Slowcooker firmy Russell Hobbs, który ma nastepujące dane techniczne moc: 200 W pojemność: 3.5 l obudowa ze stali nierdzewnej 3-stopniowa regulacja pracy Do przygotowania Gulaszu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWieczorem, po obiedzie zjedliśmy po eklerce. Na następny dzień zostało ich jeszcze parę. Jak się jednak następnego ranka okazało, eklerek już nie było, dziwnym trafem zniknęły. Jola była święcie przekonana, że jej mąż zabrał ciasteczka ze sobą do pracy. Po południu jednak zagadka tajemniczego zaginięcia eklerek się rozwiązała. Zachłanny Eric bał się żeby nikt mu ich nie zjadł
W mojej holenderskiej kuchniniepowtarzalny mocny aromat ponieważ przyprawy są świeżo mielone. Piernik robi się bardzo szybko, no i ten zapach który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia… aż tęskni się za świętami. Jest wilgotny, puszysty a powidła śliwkowe którymi jest posmarowany doskonale zaostrzają jego nieco słodkawy smak. 25 dek. masła
RAROSSAEtap I W ślad za telewizyjnymi reklamami świątecznymi również i ja postanowiłam rozpocząć przygotowania do świat Bożego Narodzenia. Najlepszym początkiem rozpoczęcia przygotowań do tych magicznych świąt jest Piernik staropolski. Właśnie teraz jest najlepszy czas aby przygotować ciasto na piernik, które będzie czekało 5-6 tygodni zanim powstaną z niego cudownie miękkie aromatyczne pierniczki które będą zdobić świąteczne drzewko
RAROSSA