Witajcie!Wiedza to też pokarm więc postanowiłem opowiedzieć trochę o dwóch najlepszych zamiennikach najpopularniejszych na świecie przypraw czyli: soli kuchennej i cukru białego.Sól himalajska to
Kuchnia PROzdrowotnaCzęsto zależy nam, aby upiec coś szybko i smacznie. Przykładem jest piernik. Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe nadają mu smaku. Składniki:Ciasto (keksówka
Salonik smakówprzepis . Zapraszam i polecam : Tutaj znajdziesz przepis na tapas Tapas III Łosoś z serem Wrapowe ślimaczki Sałatka ziemniaczana Kurczaczki goujons Serowe twistery Kiełbaski twist Zapiekanki Sałatka krabowa z sosem koperkowym Polecam i życzę smacznego
Smaki EdytyWitajcie!, mam dla Was coś napakowanego zdrowiem :). Często życząc komuś "dużo zdrowia" nie zastanawiamy się nad tym że może za tym życzeniem iść drobny upominek. Ot
Kuchnia PROzdrowotnaPiwo od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, szczególnie jeśli mamy na myśli zbliżającego się sylwestra. Moja propozycja jest bardzo prosta: Jasne piwo, świeże kulki granatu
Kuchnia PROzdrowotnacharmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe, zdając sobie sprawę(...)grilluj z obu stron, aż dobrze się przyrumienią. Szaszłyki możesz przygotować również w piekarniku, opiekając pod górną grzałką.Podawaj z cząstkami cytryny. Do szaszłyków będzie pasował kuskus, lub cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały. Życzę Wam udanego grillowania!Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaFollow my blog with Bloglovin
Chilli Czosnek i OliwaŚwięta się skończyły więc wracamy w pełny prozdrowotny kurs! Poszalejemy z mąkami co oznacza że w naszych ciastkach na słono zabraknie mąki pszennej :). Będą za to
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem. Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej
Salonik smakówHej!, dziś zapukamy do nieba bram!. Śmietankowy mus z mega aromatycznej persymony i chińskiej śliwki podamy z talarkami banana i orzechem brazylijskim. Mus podamy w
Kuchnia PROzdrowotnaspotkanie każdy z uczestników przyniósł coś od siebie. I tak nasz stół zapełnił się obficie pysznościami. Były śledzie w śmietanie i śledzie z chili, była sałatka z tuńczykiem oraz klasyczna sałatka jarzynowa, ponadto tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną, paszteciki z kaszą gryczaną, a także wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam !Nie zabrakło też
kolorowotorcikowoCzas na dziecinnie proste danie czyli ryż na mleku, coś co lubią zarówno dorośli jak i dzieci. Żeby nie było tak banalnie dodamy dobrze komponujące się
Kuchnia PROzdrowotnaTort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki
Salonik smakówgram suszonej żurawiny,1 średniej cebuli,1 cytryny,1 łyżki oliwy,2 łyżeczek ostrej musztardy,1 łyżeczek miodu,1 jajka,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Przygotowanie przystawki, będącej rodzajem prostej sałatki śledziowej zajmuje kilka minut, nie wymaga wielu składników, ale daje znakomity efekt, pozwalający na spróbowanie śledzia w trochę innym wydaniu - ze słodkim akcentem żurawiny i pikantno - słodko - kwaśnym sosem. W celu(...)przygotowania sałatki cebulę pokroiłem w drobną kostkę i dodałem do miski. Do cebuli dodałem 100 gram dość grubo posiekanej suszonej żurawiny. Filety śledziowe a'la matias wyjąłem z zalewy, delikatnie opłukałem, aby pozbyć się nadmiaru soli, a następnie pokroiłem w kostkę o boku długości około 5 mm i dodałem do cebuli i żurawiny. Do miski dodałem również skórkę otartą
Wyprawy kulinarnetortilli1 pierś z kurczakapapryka konserwowa (u mnie z miodem) kilka plasterków ogórków korniszonych pokrojonych w plastry lub kanapkowych (u mnie kanapkowe)przyprawa do drobiu1/4 główki kapusty pekińskiejoliwadressing do sałatek lub dowolny sos do sałatek (u mnie ziołowo-koperkowy)1 ząbek czosnkuSposób przygotowania:1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do drobiu i obsmażamy na patelni.2. Kapustę pekińską
Kuchnia domowa Anisera najlepszy jest tłusty i twardy ser - wtedy nie będzie się rozpadał. Akurat miałam półtłusty - wyszedł, ale trochę się kruszył, co mi w sumie nie przeszkadzało:) Użyłam go do sałatki z brokułem - była pyszna!Składniki:250 dag tłustego twarogu2 płaskie łyżki soli morskiej1 litr ostudzonej przegotowanej wodySposób wykonania:1. Sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie.2. Do roztworu dodajemy(...)dni.3. Ser trzymamy w lodówce, codziennie obracamy go w solance.4. Domowa feta świetnie smakuje w sałatce czy na kanapkach.Polecam i życzę smacznego!!!Źródło: Magiczne życie Marty
Kuchnia domowa Ani