Pora na smaczne i zdrowe buraczki. Dziś w formie sałatki. Połączyłem gotowane buraki z serem feta oraz marynowanymi karczochami w oleju słonecznikowym. W efekcie uzyskałem lekką, a zarazem sycącą sałatkę, którą możecie również zaserwować w formie przystawki. Czas przygotowani: 10 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:4 ugotowane buraki200 g marynowanych karczochówser fetaszczypiorek2 łyżeczki oliwy
kulinarnyJaCzas przygotowania: 20 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI na sałatkę:2 pomidory1 kulka sera mozzarellazielone oliwkigarść rukolaświeże liście bazyliipieprzSKŁADNIKI do przygotowania bazyliowego pesto:1 szklanka świeżych liści bazylii1 ząbek czosnku1 łyżeczka orzechów piniowych1/2 szklanki oliwy z oliwek1/4 szklanki parmezanupieprzPRZYGOTOWANIE bazyliowego pesto:Władamy do blendera bazylię, czosnek, orzeszki piniowe i miksujemy przy pomocy funkcji pulse. Następnie włączamy blender(...)obroty i powoli strumieniem dolewaj oliwy, a następnie dodajemy ser i pieprz. Miksujemy wszystko na gładką masę.PRZYGOTOWANIE sałatki:Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Na talerzu rozkładamy rukolę. Następnie układamy na przemian pokrojone pomidory i mozzarellę. Wszystko polewamy bazyliowym pesto. Dodajemy oliwki, a całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
kulinarnyJaoknem żar leje się z nieba. Po głowie krążą pomysły na lekki posiłek. I oto jest. Moja propozycja na letnią sałatkę. Świetne połączenie bakłażana, cukinii, awokado i mozzarelli. Wszystko skropione oliwą i posypane płatkami parmezanu. Polecam Wam na lekki obiad lub kolację.Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osób (2 sałatki)Koszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:1 bakłażan1 cukinia1 awokado1
kulinarnyJaświątecznych mięsnych daniach brakowało mi świeżych warzyw. Dlatego w sylwestrowy wieczór przygotowałam kolorową sałatkę z kilku prostych składników. Zapomniałam jednak dodać zielonych oliwek, choć miałam to w planie. Sałatka jest lekka i według mnie bardzo smaczna, może i Wam przypadnie do gustu... Składniki: 3 mini główki sałaty rzymskiej lub główka lodowej opakowanie mozzarelli mini ok. szklanki czerwonej fasoli odsączonej
Czerwień i błękitWitajcie! mam dla Was zdrowe śniadanko które rzecz jasna możecie zjeść o dowolnej porze :). Aromatyczny ryż jaśminowy i gorący mus z mango a do tego prozdrowotny
Kuchnia PROzdrowotnaCzas na PROzdrowotny koktajl który zachwyci Was smakiem i wartością odżywczą. Witamina B17 ,kwas elagowy, mangan, kwasy omega 3, witamina E to tylko niektóre substancje które
Kuchnia PROzdrowotnaW chłodne wietrzne dni, gdy zmęczenie daje nam w kość, czasem szklaneczka dobrego trunku daje nam chwilę zapomnienia i otula niczym ciepły koc. Nie mam na
Kuchnia PROzdrowotnaHej hej! Grejpfrut, banan, jabłko, ksylitol, żurawina i dziurawiec to dzisiejszy skład koktajlu który Was zaczaruje :). Spora dawka witaminy C, dużo błonnika i hiperycyna wraz z
Kuchnia PROzdrowotnaCoś prostego co urozmaici śniadanie, tosty czy mini kanapeczki na imprezie. Masełko z siekanymi suszonymi pomidorami, suszoną szałwią i odrobiną pasty chilli. Zapraszam :)Na 125 g
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie w nowym roku!, rozpoczyna się karnawał a wraz z nim okazja do nadużycia alkoholu czyli mówiąc dosadnie zatrucia organizmu. Alkohol ma swoją cenę i trzeba
Kuchnia PROzdrowotnaOt co, skoro karnawał to i ciasto z procentami! Piwny bambo to poważna sprawa :) Prawie pół ciemnego piwa, pieczałowicie starta gorzka czekolada, cukier trzcinowy
Kuchnia PROzdrowotna"Niebo na talerzu" to pączki według przepisu mojej mamy. Są delikatne, leciutkie jak puch. Jestem pewna, że żadna cukiernia nie wykona takich. Przed nami karnawał, więc
Salonik smakówFaworki, chrust, chruściki - kruche, złociste ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść...Składniki
Salonik smakówSurówki najczęściej kojarzą się z obiadem lecz teraz chciałbym Was przekonać do tego że może ona pełnić funkcję odświeżającego dodatku do każdej cięższej przekąski. Polecam mój
Kuchnia PROzdrowotnarazem, to nie danie, bo samego raczej się nie jada. Często wykorzystywany do sałatek, surówek, jako baza do sosów na zimno… i nie tylko. Są dania, które „zadowolą” się kupnym, ale ja wyjątkowo potrzebowałam… majonezu domowego. Składniki: - 250ml oleju z orzechów włoskich- 1 jajko- 1 łyżka octu winnego- 1 łyżeczka musztardy Dijon- ½ łyżeczki soli- ½ łyżeczki cukru- szczypta curry- szczypta(...)uzyskania jednolitego (żółtego) koloru. Gotowy, przekładamy do słoiczka.Dosłownie w kilka minut mamy gotowy gęsty, kremowy i pyszny majonez domowy. Smak dopasowujemy według gustu. Mój, specjalnie zrobiłam do sałatki, ale… wyjątkowej. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Majonez domowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko