sałatka jest bardzo prosta. Tak naprawdę robi ją mój mąż, który też sam ją wymyślił. Lubi ją robić chyba dlatego, że zajmuje mu to zaledwie kilka minut. Cała filozofia to przełożenie składników do jednej miski i ich wymieszanie. Niemniej jednak składniki te pasują do siebie, a ja jestem zadowolona, że mam podaną kolację. Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś szybka, ale treściwa sałatka z drobnym makaronem i wędzonym udkiem z kurczaka. My taką bardzo lubimy i często ją przygotowujemy. Sałatka makaronowa z wędzonym udkiem SKŁADNIKI: 1 wędzone udko z kurczaka 200 g makaronu drobnego (u mnie gwiazdki) sól 1/2 papryki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 2 jajka pieprz łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sarepskiej Przygotowanie : Makaron
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś poniedziałek, więc nie może u nas zabraknąć czegoś "fit", zwłaszcza, że już po Świętach i pora zadbać o to by zbędnego ciężaru ubyło. Tym razem zapraszamy na prostą sałatkę, którą polecamy wszystkim aby zdrowo zakończyć mijający rok ... :) Zdrowa, kolorowa sałatka SKŁADNIKI : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1/2 pora 1 ogórek zielony 2 pomidory sól pieprz 2 duże łyżki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiosób będących na diecie. Surówka szlachecka z kapustą pekińską SKŁADNIKI: 30 dag kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 pęczek koperku 4 pomidory rzymskie lub 1 duży malinowy przyprawa do sałatek świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską szatkujemy dość drobniutko. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy jedną na tarce na dużych oczkach, a druga na małych oczkach. Pomidorki myjemy, a następnie(...)kroimy w kosteczkę. Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy przyprawą do sałatek i świeżo zmielonym pieprzem - dokładnie mieszamy. Podajemy oprószając posiekanym koperkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś szybka, kolorowa i wiosennie wyglądająca sałatka, której cała filozofia polega na ładnym ułożeniu na talerzu wszystkich składników. Polecam na niezapowiedzianych gości, wiosenne spotkania i letnie pikniki. Sałatka na liściach świeżego szpinaku SKŁADNIKI: liście świeżego szpinaku 2 jajka 8 małych kulek mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych 1 wędzone udko z kurczaka 1/2 czerwonej papryki zielona cebulka oliwa z oliwek pieprz, sól
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszamy na sałatkę. Połączyłyśmy tu świeży szpinak z gotowanym kurczakiem, serem feta, oliwkami i uwielbianym przeze mnie awokado. Nam to połączenie bardzo pasowało, więc zachęcamy również do wypróbowania. Sałatka z awokado i gotowanym kurczakiem SKŁADNIKI: 2 garście świeżego szpinaku 1 ugotowany filet z kurczaka (np z zupy) 15 oliwek zielonych 150 g sera feta
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś sałatka ze śledzi lub jak kto woli śledzie w sosie musztardowym. Tak czy siak są pyszne i nie może ich zabraknąć u Nas w czasie Świąt. Nie są one w Naszym domu nowością, a bardziej stałym elementem i sprawdzonym przepisem, dlatego polecam je wszystkim. Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI: 4 śledzie matiasy 1 cebula zwykła
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicoś lekkiego. Co prawda na wszystkich blogach królują teraz przepisy świąteczne i u Nas też się takie pojawiają, ale nie tym razem. Ten przepis jest taki zwykły, codzienny. Taką sałatkę ostatnio bardzo często przygotowuje na kolację. Jest szybka do przygotowania, łatwa i smaczna. Sałatka pomidorowa z jajkiem SKŁADNIKI: 0,5 kg pomidorów śliwkowych
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZacznę od tego, że często mam problem czy bardziej odpowiednie będzie nazwanie potrawy sałatką czy surówką. Dla mnie ta granica w niektórych przypadkach jest na tyle płynna, że nie wiem na co się zdecydować i tak jest też w tym przypadku. Niby z surowych warzyw i typowo do obiadu, a jednak z dodatkiem majonezu. W związku z powyższym kwestię nazwy(...)pozostawiam nierozstrzygniętą, niech każdy nazwie sobie jak tam chce. A odnośnie sedna sprawy to szybki do przygotowania dodatek do obiadu i dość tradycyjne połączenie. Surówka - sałatka z kapusty z czerwoną cebulą SKŁADNIKI: 1/2 małej kapusty białej 2 marchewki 1 cebula czerwona sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE: Białą kapustę ścieramy na tarce. Marchewki obieramy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipączkowym obżarstwie na kolację proponuję lekką sałatkę z kurczakiem, mango i prażonymi migdałami. SKŁADNIKI: 1 filet z piersi kurczaka, 1 mango, 1/2 słoika selera konserwowego wiórki, 1 puszka kukurydzy, 50g płatków migdałowych, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości. Mięso kroję w kostkę. 2. Mango(...)kukurydzę odsączam z zalewy. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. 3. Kurczaka, mango, kukurydzę, seler oraz migdały dokładnie ze sobą mieszam. Dodaję majonez, sól oraz pieprz. Łączę wszystkie składniki. Sałatkę podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia KasiPrzyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej
Salonik smakówHej! Jeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański
Kuchnia PROzdrowotna5 ta i ostatnia póki co czekolada na gorąco to biała z wanilią, pomarańczą,cynamonem i kardamonem. Te połączenie smakowe na pewno Wam się spodoba, już
Kuchnia PROzdrowotnaSałatka z kapusty i czerwonej papryki. Składniki : 3 kg białej kapusty białej 1 kg marchewki 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki czerwonej Marynata : woda 2 łyżki soli ( najlepiej nie jodowanej ) 1 szklanka cukru 250 ml octu 200 ml oleju roślinnego 6 listków laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy(...)kroimy w cienkie paski i dodajemy pod koniec gotowania. Gdy nasze warzywa są już miękkie wlewamy ocet mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze parę minut. Zdejmujemy z ognia wkładamy naszą sałatkę do wyparzonych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Rada : Ocet zawsze dodajemy na końcu,aby warzywa nam nie stwardniały. Gdy dodamy na początku będą się
Przepisy i porady kulinarneSałatka z białej kapusty i pieczarek. Składniki : 4 kg kapusty białej 2,5 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg ogórka kiszonego 0,80 dkg pieczarek Marynata : 10 sztuk liścia laurowego 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu czarnego ( cały ) 250 ml octu 10% 200 ml oleju 1 1/2 łyżki gorczycy białej 8 łyżek cukru woda sól ( Około 1 płaska(...)nasze warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce o dużych oczkach kiszone ogórki i wlewamy ocet. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze parę minut. Teraz wkładamy naszą sałatkę do wyparzonych wcześniej słoików i i zakręcamy pokrywką. Pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 95 C. Przechowujemy w piwnicy lub spiżarni. Możemy oczywiście dodać więcej lub mniej octu w zależności
Przepisy i porady kulinarne