Szukając pomysłu na letnie zdrowe orzeźwienie powstało Limoncello z mrożonymi miodowymi kostkami lodu. Przyznam się Wam, że robienie zdjęć było bardzo uciążliwe, bo moja rodzinka chciała się jak najszybciej dobrać się do tego pysznego trunku :). Nigdy nie robiłam miodowych kostek lodu, a warto!, bo rozpuszczając się zdrowo nam dosładzają nasz orzeźwiający napój. Składniki: kostki lodu: miód i woda(...)taki użyłam i idealnie komponuje się z limonką 1 litr dobrej wody mineralnej 3 limonki 1. Miód rozpuszczamy z wodą, wlewamy do specjalnych woreczków lub foremek do mrożenia kostek lodu, zamrażamy. 2. Dzbanek napełniamy wodą mineralną, wyciskamy sok z 2 limonek, trzecią limonkę możemy dodać w kawałkach. Szklanki do 1/2 wysokości napełniamy miodowymi kostkami lodu i zalewamy wodą
Apetyczna babeczkaZimną śmietanę ubić na sztywno przy pomocy miksera, na koniec dodać cukier puder i szybko wymieszać. Kawę zaparzyć w szklance wody, a następnie pozbyć się fusów. Przygotować 4 szklanki. Lody delikatnie wymieszać z mlekiem, które następnie przełożyć do szklanek. Posypać warstwą pokruszonych herbatników, a następnie posypać delikatnie warstwą kakao. Przykryć warstwą bitej śmietany i ponownie posypać kakaem. Delikatnie
zabawa smakiemdomowy sos berneński), a na deser cała gama domowych lodów. Nikt nie wyszedł głodny, a i tak obiady mamy na kolejne trzy dni, a zanim zjemy te wszystkie lody, zrobi się lato... Przygotowania zajęły nam sporo czasu, do tego gruntowne sprzątanie, po którym nie miałam siły ruszyć ręką ani nogą... Mocne postanowienie na ten tydzień - lenić się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJest to słodziutki deser mleczny z suszonymi śliwkami i orzechami laskowymi otoczony naleśniczkiem podsmażanym na złoto. Oblany kremowym sosem kajmakowym. Idealny w zestawie z lodami waniliowymi, które łamią słodycz tego deseru i lampką białego Prosecco :)Mam nadzieję, że również zakochacie się w tym deserze <3 Składniki: (na 2 porcje) Masa bakaliowa: 300 ml mleka skondensowanego(...)swą konsystencję. 4. Dodać kefir i wymieszać. 5 Polać gotowe krokiety i dekorować orzechami laskowymi. Podajemy na ciepło:) Zachęcam do podawanie deseru z dodatkami. Moja ulubiona wersja to dodatek lodów waniliowych i dla uwielbiających wina: Krokiet smakuje fantastycznie z lampką białego wina musującego Prosecco, bądź lampką białej Undurragi. Smacznego :) Zobacz także: Lava cake
KreatywnePinyczekoladowe łyżeczka cukru Mrożone owoce delikatnie gotujemy na małym ogniu, delikatnie słodzimy. Jak już delikatnie "pykają" ściągamy z ognia i nalewamy do szklanek. Dodajemy po 2 gałki lodów czekoladowych.... i takim słodkim akcentem kończymy pierwszy prawdziwie wiosenny weekend :D Smacznego
MarciochaKucharzyMówią, że na chore gardło najlepsze są lody. Jako, że kondycja moich strun głosowych, nie jest idealna, bo choroba zostawiła na nich swój ślad, postanowiłam potraktować je czymś zimnym. A nóż mi to pomoże(...)wiem jaki będzie skutek, ale shake badzo dobrze skomponował się z naleśnikami, jakie zaserwowałam na dzisiejszą kolację. SKŁADNIKI: na 4 szklanki 200 g malin 100 g banana 300 g lodów waniliowych (pokrojonych na kawałki) 30 g cukru trzcinowego 400 g mleka A jak to zrobić: Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksujacego i zmiksować na najwyższych obrotach przez
Kuchnia w opałachNajsmaczniejszą paschę jadłam chyba z 6 lat temu w Nałęczowie. Była podana jak lody - w pucharkach. Puszysta, kremowa, z ogromną ilością bakalii wśród których dominowała karmelizowana skórka pomarańczy - po prostu idealna. W tym roku na Wielkanoc pojawi się na naszym stole lżejsza wersja tego deseru. Nie ukrywam - nie jest to wersja ani super słodka, ani tak puszysta(...)serowej. Wszystko porządnie wymieszać i przełożyć do dowolnej formy. Włożyć do lodówki na 3 godziny. Gotową paschę można pokroić na kawałki, albo nakładać do pucharków łyżką do lodów (warto ją wcześniej zmoczyć w ciepłej wodzie). PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI "WIELKANOCNE SMAKI" UWAGA! Danie odpowiednie dla diabetyków. Inne dania dla osób z cukrzycą znajdziecie
Kulinarne InspiracjeSkładniki Lody waniliowe Mleko Kilka ciastek oreo Wkładamy do dzbanka dowolną ilość lodów i zalewamy mlekiem, aby przykryło ich warstwę (można dodać więcej). Blendujemy. Na koniec dodajemy pokruszone ciasteczka oreo i blendujemy ponownie. Smacznego
KuukBuukstwierdziłyśmy, że po prostu to nie nasze smaki. Po daniu głównym dostałyśmy deser - babeczkę z jabłkami, bitą śmietaną i gałką lodów. Ten deser był strzałem w dziesiątkę. Gorąca babeczka wypełniona prażonymi jabłkami w połączeniu z zimnymi lodami, obłokiem bitej śmietany i odrobiną sosu czekoladowego smakowała wyśmienicie. Podsumowując, restauracja Śląskie Ranczo to miejsce dobre
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilubi lodów? Jeśli nie macie maszynki do robienia lodów i dbacie o figurę polecam zdrowe sorbety.Mój był dodatkowo aromatyzowany miętą afrykańską z mojego ogródka.Składniki:2 dojrzałe mango2 kiwisok z połowy cytrynykilka listków świeżej mięty (u mnie afrykańska ale może być pieprzowa)ok 200 ml wody50-60 g cukruPotrzebujemy 2 części owoców na jedną część syropu. Proporcja(...)cytryny. Gotowy sorbet wlewamy plastikowego naczynia i wstawiamy do zamrażarki. Należy go mieszać co jakiś czas łyżką, żeby się napowietrzył i nie zrobił zbitą bryłą lodu. Jeśli po zmrożeniu jest zbyt twardy ponownie go miksujemy. Po zmiksowaniu można go jeszcze na 15 minut wstawić do zamrażarki. sorbet cytrusowy
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:mała kawa espresso 150ml zimnego mleka2 kostki loduopcjonalnie gałka lodów waniliowych Przygotowanie:Zaparzamy kawę w małym dzbanku (możemy użyć kawy rozpuszczalnej lub espresso(...)ekspresu) i odstawiamy żeby trochę przestygła. Jeśli lubicie słodką kawę dodajcie do espresso cukier. Zimne mleko spieniamy w zaparzaczu do kawy. Do wysokiej szklanki wkładamy kostki lodu i ewentualnie gałkę lodów waniliowych (wtedy kawa będzie mogła być pysznym deserem) i zalewamy spienionym mlekiem. Następnie cienkim strumieniem wlewamy do mleka kawę. I gotowe
Smakowity Blog Kulinarnyjeszcze lepszy. Cudownie maślane, mięciutkie, wcale nie suche. Do tego soczyste owoce, i naprawdę więcej nie trzeba. My zajadaliśmy się nim w towarzystwie lodów truskawkowych domowej roboty (najlepsze lody, jakie zrobiłam. Już niedługo Wam o nich opowiem). Ciasto to zobaczyłam już jakiś czas temu na blogu Gospodyni miejska. Zachwyciło mnie kolorem, i tymi boskimi jagodami
Pożeraczka, czyli raz adobrzekokosa, wodę kokosową, skorupki z kokosa, mascarpone i nieustające kląskanie prowadzącej, która w pewnym momencie radośnie oświadczyła, że jest taką cudowna dynią bo ma pomarańczową bluzeczkę. Serio?? Prowadzącej podano lody, ta spróbowała i wydała z siebie „ŁAŁ”, a język polski jest taki bogaty w słownictwo. Rozumiem, że miało być cool i światowo? Pytam bo się nie znam. Potem
ladykitchenjeszcze dodać do czekolady lody waniliowe, ja ich nie miałam, więc nie dodałam;) W książce można znaleźć wiele wspaniałych przepisów na gorące dni... od orzeźwiających sorbetów, lodów po granity, lodowce i ziemne napoje. Składniki: 50 g mlecznej czekolady, 250 ml mleka, 70 ml kremówki, 70 ml wody, do ozdoby: 50 ml kremówki, kuleczki cukrowe
Aga w kuchnijest obecność cynamonu i dużej ilości rodzynek. Appeltaart podawany jest zarówno na zimno jak i na ciepło, no i oczywiście nie może dodatkowo zabraknąć bitej śmietany czy gałki lodów.Prawda, że brzmi smacznie? A więc do roboty!Potrzebujemy (na tortownicę 26cm):Ciasto kruche:- 375 g mąki pszennej- 3/4 łyżeczki soli- 250 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki(...)stworzenia charakterystycznej kratki.Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem, oprószamy białym cukrem i wstawiamy do piekarnika na około 80 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Obowiązkowo podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchni