kilka, kilkanaście tysięcy w prezencie :D). 3. Blender Mój ulubiony kuchenny sprzęt, nie potrafię bez niego żyć. Zmiksuje zupę na krem, zrobi hummus, mąkę z cieciorki czy lody z mrożonych bananów. Genialna rzecz, po prostu trzeba to mieć. Idealnie sprawdzi się, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, a w lodówce zalęgają nam owoce czy warzywa. Wrzucamy wszystko(...)kawy czy ubiją pianę z białek. Przy jego zakupie warto patrzeć na moc - im wyższa, tym lepiej, ponieważ szybciej i lepiej poradzi sobie z mieleniem. Niektóre mają funkcję kruszenia lodu - taki blender spokojnie poradzi sobie z twardymi warzywami czy orzechami. Te o niskiej mocy nadają się natomiast do miękkich owoców i warzyw. Ceny zaczynają się już
Powiedz dietom nieekspres ciśnieniowy, który pozostaje w sferze moich marzeń :) Tak wyglądają normy oryginalnej kawy cappuccino . Zwykle podawana jest ze szczyptą kakao lub sypkiej czekolady, rzadziej z bitą śmietaną lub lodami. Tradycyjne włoskie ma dokładnie 150 ml objętości, podawane jest w uprzednio podgrzanej filiżance, zwykle białej, aby podkreślić orzechowy kolor napoju. No to jak już to wszystko wiemy powiedzcie(...)pija słodką kawę niestety musi sobie dosłodzić już zaparzony napój. To taka baza do dalszych Waszych modyfikacji. Mój syn sięga po tą mieszankę i wsypuje do mleka, wrzuca kostki lodu i miksuje i robi sobie mrożony napój "cappuccino". No to co? Próbujemy? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A tu wersja mrożona mojego syna
Blondynka Gotujeananas, 4 dojrzałe kiwi, sok z 1/2 limonki, lód w kostkach, Ananasa obrać (ściąć wierzch i górę, postawić ananasa na spodzie i ścinać od góry w dół skórę, uważając aby jak najmniej „oczek” zostało na ananasie – te co zostały należy wyciąć; przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć głąb i pokroić na kawałki). Kiwi obrać zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać(...)limonki, wymieszać. Ananasa zmiksować z pokruszonymi kostkami lodu (około szklanki pokruszonego lodu). Do szklanek włożyć po 3-4 kostki lodu, wlać zmiksowanego ananasa, na wierzch wlać kiwi. Podawać z miętą. Cukier nie jest tu potrzebny. Ananas jest wystarczająco słodki. zastawa
królestwo garówtego truskawki, to już pełnia lata i szczęścia. :) Składniki na 2 porcje: 1 limonka pokrojona wzdłuż na ósemki 1 łyżeczka brązowego cukru kilka gałązek mięty + dodatkowo do dekoracji kostki lodu 6-10 truskawek + dodatkowo do dekoracji 80-100 ml rumu (w wersji bezalkoholowej można zastąpić wodą gazowaną zwykłą, cytrynową lub 7upem) woda gazowana Limonkę rozetrzeć w szklance (o pojemności(...)cukrem i miętą, aż będzie czuć intensywny zapach. Dorzucić kostki lodu. Truskawki wrzucić do shakera.* Zmiażdżyć tłuczkiem lub po prostu rozgnieść widelcem. Zalać rumem i ok. 100 ml wody. Wymieszać i przelać do szklanek. Dorzucić po kilka truskawek przekrojonych na połówki. Uzupełnić wodą sodową, udekorować miętą. Smacznego! * Truskawki możecie ugnieść w szklance z limonkami i cukrem, ale ja nie lubię
Pełny talerztych babeczek powinien spróbować też i batona :) Uprzedzając pytania - kupiłam w Kuchniach Świata w Złotych Tarasach Co z tego, że zima, że temperatura na minusie...Ja jem lody! :D Odkryte przez przypadek, bo miało być to zupełnie co innego, ale tak mi posmakowały, że jem je do dziś(...)prędko nie przestanę :D Jak je zrobić? Mieszam rozgniecionego, duzego banana z twarogiem sernikowym (ok. 100g) i jogurtem (ok.200g) i łyżką (ok. 10g) kakao, zamrażam w foremce na kostki lodu, a następnie miksuję - niebo w gębie. Przed zmiksowaniem trzeba odczekać po wyjęciu z zamrażarki ok. 10 minut, żeby łatwiej się miksowało. Styczeń: Na zakupach dorwałam przecenione o połowę : żółtą soczewicę
breakfast of dreamssię nie stało. A Madzia znowu: ale deseru nie ma żadnego! Więc ja znowu spokojnie: no nic się nie stało, trudno. A Madzia na to: Ale nie ma żadnych LODÓW na deser! Więc ja znowu spokojnie: no wiem, rozumiem, nic się nie stało. A w myślach dodałem: No do jasnej cholery, zrozumiałem za pierwszym razem, wiem, że po drodze(...)krem z brukwi i spaghetti aglio olio - ale o tym opowiem następnym razem, za kilka dni. Teraz buraki. I w ogóle to Madzia chce żebym kupił maszynkę do robienia lodów, żebym nie musiał do Lidla latać :) 1 podłużny burak roszponka 3 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu kilka łyżek pestek słonecznika Buraka gotujemy
Marder&Marder Manufactureustach chyba każdego z nas pojawia się uśmiech :) Niezależnie od tego jak spędzamy upalne dni, każdy z nas szuka ochłodzenia. Ja uwielbiam chłodzić się zimnymi pysznościami takimi jak lody, sorbety czy mrożona kawa. Dziś wypróbowałam tą trzecią propozycję. Skąd ten pomysł? Póki mamy pyszne, słodkie, sezonowe owoce, korzystajmy z ich dobroci pod każdą postacią. Połączenie chłodzącej kawy(...)małego słoiczka/shakera wsyp 1 łyżeczkę kawy, 1 łyżeczkę cukru i zalej to 1/2 szklanki mleka. Wszystko pocno wymieszaj. Do szklanki wlej mus z truskawek, włóż kilka kostek lodu, całość zalej kawą. I gotowe :) Ciekawa jestem jaki jest Twój sposób na upalne dni ? :) Pozdrawiam, Ania
Mój Smak na Życiesztuk) około 1 litra napoju gazowanego Fanta bądź innego podobnego pomarańczowego napoju po 1 plasterku cytryny bez skórki na 1 sztukę Ponadto potrzebne będą: pojemniczki do robienia lodów- moje(...)Ikea Przygotowanie: 1. Do pojeniczków wlać po 3/ wysokości fanty. 2. Włozyć plasterek cytryny 3. Dopełnić płynem jeśli jest miejsce 4. Nałożyć patyczek. Mrozić: Do całkowitego zamrożenia się lodów, od 2-5 godzin. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyłyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego 40 ml mleka kokosowego 150 g białej czekolady całe migdały wiórki kokosowe do obtoczenia trufli od 50 do 100 g pokruszone wafeli do lodów 5-10 sztuk w zależności od ich wielkości- nie rozkruszać ich na pył, mają być widoczne fragenty jak na zdjęciu Dodatkowo potrzebne będą: garnuszek folia aluminiowa bądź pergamin(...)godzin- w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika- masa musi stężeć- uważać by się nie zamroziła 6. . Masę wyłożyć z zamrażalnika dodać na masę pokruszone wafelki od lodów, do środka dodając migdał, formułować w małe kule. Obtaczać w wiórkach kokosowych. 7. Odkładać na talerzyki wyłożone nową warstwą foli aluminiowej bądź pergaminu. Można przechowywać w lodówce, nawet do kilku
KreatywnePinyKawa mrożona z bita śmietaną ulubiona kawa zaparzona w połowie ilości wody (bez fusów!!!) ew. słodzidło do smaku pół szkl. zimnego mleka 4 kostki lodu 2 łyżki śmietany ubitej na sztywno (możemy ja zstąpić gałka lodów) Kawę wlewamy do szklanki, ew. słodzimy, wlewamy mleko, wrzucamy kostki lodu, mieszamy. Przed podaniem dekorujemy kleksem bitej śmietany
Dzieje kuchennej Wiewiórykwitnienia krzewu i zaopatrzyć się w domowy syrop z dodatkiem cytrusów. Syropem m ożna polewać lody, dodawać do ciast, doprawiać nim sałatki owocowe. Rozcieńczony z wodą z lodem smakuje jak ulepszona wersja lemoniady. Do tego jest stosowany w kaszlu i przeziębieniu. Podaję po jednej łyżce całą jesień i zimę i moje dzieciaki bardzo mało chorują. Składniki
Pyry na Gazzależy od słodkości owoców i własnych upodobań 2 łyżeczki soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na najwyższych obrotach przy pomocy np. malaksera lub blendera z opcją kruszenia lodu lub Thermomixa. Podajemy od razu
Domowy Smak JedzeniaJeszcze przed pójściem spać wrzucam mój kawowy lód, jutro natomiast będzie koktajl murzynek z tym właśnie lodem:) Zachęcam do lektury i dobranoc wszystkim. Jako że ubóstwiam przyrządzane na różnoraki sposób kawy mrożone zapas lodu kawowego mam zawsze w zamrażalniku, szczególnie teraz gdy na dworze robi się coraz cieplej. Jego plusem jest przede wszystkim to że nie powoduje utraty aromatu(...)pogorszenia smaku napoju kawowego. Dodanie do kawy mrożonej zwykłego lodu w kostkach rozwadnia kawę, co powoduje utratę jej walorów smakowych. Pomysł pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewisz. Składniki 10 dag drobno zmielonej kawy 2 szklanki wrzątku można również wzbogacić cukrem Sposób Wsypaną do dzbanka kawę zalewamy wrzątkiem, parzymy pod przykryciem 10 minut, filtrujemy lub cedzimy przez gęste
Kuchenne aromatyOstatnio pisałam Wam o swojej nowej zabawce - maszynce do lodów! Wiecie jaka jest dodatkowa korzyść z robienia lodów w domu, takich z żółtkami? Dodatkowym plusem są pozostałe białka, nawet się nie obejrzycie i nagle kilkanaście białek znajduje się w zamrażalniku! W sam raz na zrobienie Pavlovej czy innych bezowych tortów! Dzisiaj zapraszam Was na Pavlovą
Plate of Joymoże szybko zasłodzić. Doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Podsumowując: jak dla mnie - wielbicielki chałwy - masło sezamowe sprawdziło się(...)maśło sezamowe dodało fajnego chałwowego posmaku i słodyczy. Masło sezamowe genialnie skomponowało się z domowym ciastem drożdżowym: Jeszcze troszkę mi go zostało i mam zamiar zużyć je do lodów bananowych i do pancakesów - tylko jeszcze nie wiem czy do posmarowania, czy dodać je do ciasta. Zobaczymy:) Firma Primavika wytwarza produkty ekologiczne najwyższej jakości. Do ich przygotowania używa polskich
Kto ugości moich gości?