Dodajemy cukier i gotujemy. Gdy zaczną wrzeć dodajemy wodę (wino) wymieszaną z mąką ziemniaczaną i syropem miętowym (opcjonalnie). Truskawki można porozmiażdżać widelcem. Mieszamy energicznie. Następnie przygotowujemy warstwę miętowo-waniliową. Lody miksujemy(...)liści mięty i mlekiem. Do pucharków wykładamy gorące truskawki, a na nich zimną warstwę miętowo-waniliową. Dekorujemy miętą i truskawkami. Można na górze deseru położyć jeszcze dodatkową gałkę lodów lub wycisnąć trochę bitej śmietany. Przepis autorski
Mania Wypiekanianaiwna uwierzyłam. Zapakowałam sorbetierę do zamrażarki bo miałam zamiar zrobić lody na deser w niedzielę. A tu od rana wietrzno, chłodno i zero słoneczka. No i z lodów nici, tym bardziej, że niektórzy z zaproszonych na obiad osób już wykazywali początki przeziębienia. Nie było lodów ale były za to ciasteczka owsiane i pyszne egzotyczne smoothie
Wiem co jemzapytał: "o, coś nowego?" To chyba zmobilizowało mnie do wykonania najpierwszych w życiu lodów - mrożone dla dziecka danonki przecież chyba się nie liczą? :) Wybór padł na lody cytrynowe, i był jak najbardziej trafny. Nie za słodkie, orzeźwiające, smak jogurtu lekko złamany przez dodanie kremówki. Idealny deser na świąteczne popołudnie :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyLody dla ochłody ;) wyszły takie rzadsze lody gęsty shake, jak dla mnie pycha, robiłam je wczoraj pierwszy raz w ramach eksperymentu, a dziś ponownie bo tak przypadł mi ten smak do gustu ;) czekam na wasze opinie Składniki (porcja): banan serek homogenizowany naturalny (około 140g) 0,5 szklanki mleka (jeśli dacie mniej mleka wyjdą gęstsze(...)foliowego, a następnie do zamrażarki żeby zamroził się na kamień serek homogenizowany mrozimy w opakowaniu lub żeby było łatwiej później zblendować możemy przełożyć go do pojemnika na kostki lodu kiedy wszystko nam się zamrozi wrzucamy banana, serek i mleko (nie zamrożone) do blendera i miksujemy jemy same lub z dodatkami według naszych upodobań ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlodów waniliowych (polecam z Lidla Gelatelli Bourbon Vanilla) Kawę i cukier zalać jak najmniejszą ilością wrzątku, taką, żeby się aby rozpuściły. Dolać zimne mleko, na wierzch położyć gałkę lodów waniliowych. Smacznego! Uwaga: zamiast lodów można użyć 2-3 kostku lodu, albo po prostu przygotować napój wcześniej i włożyć do lodówki, żeby całość się dobrze schłodziła
Kto ugości moich gości?najlepszej whisky. Tą właśnie cachaça spożywał zmęczony caipira po pracy, a jej niezbyt szlachetny smak zagryzał limonką. Ponieważ w Brazylii generalnie temperatury są wysokie, dla ochłody zaczęto dodawać lodu. No ale że większość Brazylijczyków kocha napoje słodkie a nie cierpkie, zaczęto myśleć czego dodać słodkiego? Odpowiedź przyszła szybko - oczywiście tego czego na plantacji trzciny cukrowej było pod dostatkiem(...)duża limonka lub 2 małe (może być również cytryna)- 2 lub 3 łyżki cukru trzcinowego (jeśli lubimy bardziej słodko dodajmy 1 więcej). Może być również cukier biały.- duuuużo kostek lodu- 60 ml wódki (do caipirosca) lub cachaça (do caipirinha). może być mniej lub więcej, kwestia gustu. Sposób przyrządzania: A. Podstawowy:Na dno szklanki wrzucamy pokrojoną na kawałki
Smaki Brazyliiręce czerwone pomarańcze, nie wahajcie się - to najlepszy sorbet, jaki zdarzyło mi się jeść! Jestem pewna, że i Wy się zakochacie.Sorbet z czerwonych pomarańczySkładniki:(na 900 ml lodów)skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy450 ml soku z czerwonych pomarańczy (8-9 owoców)sok z 1 limonki120 ml wody85 g cukru90 g malin1,5 łyżki CointreauMaliny zasypać 1 łyżką cukru(...)Dodać 60 ml soku z pomarańczy, wymieszać. Następnie wlać ostudzony syrop, połączyć. Wlać resztę soku, sok z limonki i likier. Wymieszać.Schłodzić w lodówce, następnie przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.Smacznego!Mam nadzieję, że uda mi się je jeszcze kupić. Jest tyle wspaniałych przepisów na ciasta z wykorzystaniem właśnie czerwonych
Pożeraczka, czyli raz adobrzebazie kawy lub soków owocowych – najczęściej soku cytrynowego lub pomarańczowego. Co ją odróżnia od sorbetu? Konsystencja. Sorbet przez stałe miksowanie podczas mrożenia pozostaje miękki i kremowy jak lody, a granita to dosłownie ‘ziarna’, ‘kryształki’ – powstałe przy zamrażaniu wody lub soku. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Najprościej i najwygodniej zrobić to szeroką słomką do napoi – wtykamy ją od końca owocu(...)jest. Wlewamy masę do formy – najlepiej metalowej i dosyć płytkiej – i zamrażamy. Granitę bez alkoholu powinno się mieszać co 30 minut żeby zapobiec tworzeniu się dużych kryształków lodu. Dodatek alkoholu w takiej proporcji sprawia, że duże jednolite kryształki lodu prawie się nie tworzą, a całość mrozi się zdecydowanie wolniej. Wystarczy, że zamieszacie tę granitę podczas mrożenia co godzinę, a całkowicie
Karo in the KitchenPrzepis na jedną kawę: 1 podwójne espresso lub kawa zrobiona z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( 3/4 kubka) 1/2 szklanki lodu 1/2 szklanki mleka lub mleka skondensowanego cukier w ilości takiej jaką lubisz opcjonalnie można dodać jedną gałkę lodów waniliowych, śmietankowych lub innych ulubionych Do blendera wrzucić lód, dodać mleko i cukier. Zmiksować na lodową pianę. Do dużej szklanki wrzucić(...)kilka kostek lodu, tak do ok połowy. Zalać kawą, na wierz wlać pianę z blendera. Powinny utworzyć się warstwy, czego nie widać na zdjęciu ( niestety zabrakło mi kostek lodu ). W najbliższym czasie postaram się dodać zdjęcie z warstwami :) Doskonałe kawowe orzeźwienie
Jemy Pijemyotrzymasz aksamitną konsystencję. Z owoców passiflory wybierz miąższ i rozłóż go równomiernie pomiędzy foremki na lody. Wlej następnie kokosowo-ananasową miksturę. Do każdej foremki włóż patyczek do lodów i wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny . Chcąc wyjąć lizaki z foremek, włóż je na chwilę pod ciepłą wodę. Następnie możesz cieszyć się smakiem tropików. * Tym tropikalnym akcentem
Food Squarebananowe lody twarogowe podane z domową granolą bananowo-kokosową (przepis) ~ Przepis podawałam już dawno temu TUTAJ , pod zdjęciem tych lodów - jedynie w wersji kakaowej ;) Tutaj kakao zostało pominięte. Dlaczego wpis dzisiaj tak późno? Otóż...wstałam o 12... Mój organizm chyba potrzebował się zregenerować, a ja, cóż, nie będę się mu sprzeciwiać ;) Mogłabym wstawać o tej godzinie częściej
breakfast of dreamsSolony karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do lodów, deserów i ciast. Ostatnio wykorzystałam go do Pavlovej z lodami – zobaczcie tutaj . Obłędnie słodki ( a co za tym idzie kaloryczny :p ) krem z nutką soli z całą pewnością niejednego już zachwycił. Można go w bardzo łatwy i szybki sposób przyrządzić w domowym zaciszu ze składników, które
Ostra na SłodkoKiedy zamrażalnik jest jeszcze w pełni wypełniony wspomnieniami lata, a ochota na lody nie odpuszcza trzeba zapomnieć o znalezieniu miejsca na misę do maszynki do lodów i wyczarować tylko mały kącik dla keksówki. W takich chwilach semifreddo jest idealnym rozwiązaniem - lodowy deser, który nie wymaga udziału maszynki, mrożenia jej misy, czy innym skomplikowanych urządzeń - jedyne czego
Plate of Joynajlepiej i najszybciej zrobić deser? Jak dobrze wykorzystać mrożone owoce? To proste - zrobić szybkie domowe lody! Bez maszynki do lodów, bez specjalnej maszynerii - jedyne co nam potrzebne to blender z zamykanym pojemnikiem. Pyszne, zdrowe i szybkie - deser idealny! Składniki: (2 - 3 porcje) 300 g mrożonych owoców,* 4 łyżki gęstszego jogurtu naturalnego, miód/ syrop z agawy** Owoce
Plate of Joyśmietankowych i 1 l śmietankowych z bakaliami) 200 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru ok. 50 g orzechów włoskich zmielonych wykonanie: Na jednym blacie ciasta rozsmarowujemy lody i przykrywamy drugim. Tort wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godz. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika smarujemy wierzch i boki bitą śmietaną oraz posypujemy
Domowy Smak Jedzenia