na lody - 1500 przepisów (strona:20/100)

Smoothie truskawkowo-miętowe 155

Dodajemy cukier i gotujemy. Gdy zaczną wrzeć dodajemy wodę (wino) wymieszaną z mąką ziemniaczaną i syropem miętowym (opcjonalnie). Truskawki można porozmiażdżać widelcem. Mieszamy energicznie. Następnie przygotowujemy warstwę miętowo-waniliową. Lody miksujemy(...)liści mięty i mlekiem. Do pucharków wykładamy gorące truskawki, a na nich zimną warstwę miętowo-waniliową. Dekorujemy miętą i truskawkami. Można na górze deseru położyć jeszcze dodatkową gałkę lodów lub wycisnąć trochę bitej śmietany. Przepis autorski

Mania Wypiekania
Smoothie egzotyczne 203

naiwna uwierzyłam. Zapakowałam sorbetierę do zamrażarki bo miałam zamiar zrobić lody na deser w niedzielę. A tu od rana wietrzno, chłodno i zero słoneczka. No i z lodów nici, tym bardziej, że niektórzy z zaproszonych na obiad osób już wykazywali początki przeziębienia. Nie było lodów ale były za to ciasteczka owsiane i pyszne egzotyczne smoothie

Wiem co jem
Cytrynowe lody na jogurcie 158

zapytał: "o, coś nowego?" To chyba zmobilizowało mnie do wykonania najpierwszych w życiu lodów - mrożone dla dziecka danonki przecież chyba się nie liczą? :) Wybór padł na lody cytrynowe, i był jak najbardziej trafny. Nie za słodkie, orzeźwiające, smak jogurtu lekko złamany przez dodanie kremówki. Idealny deser na świąteczne popołudnie :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Bananowe lody/shake 127

Lody dla ochłody ;) wyszły takie rzadsze lody gęsty shake, jak dla mnie pycha, robiłam je wczoraj pierwszy raz w ramach eksperymentu, a dziś ponownie bo tak przypadł mi ten smak do gustu ;) czekam na wasze opinie  Składniki (porcja): banan serek homogenizowany naturalny (około 140g) 0,5 szklanki mleka (jeśli dacie mniej mleka wyjdą gęstsze(...)foliowego, a następnie do zamrażarki żeby zamroził się na kamień  serek homogenizowany mrozimy w opakowaniu lub żeby było łatwiej później zblendować możemy przełożyć go do pojemnika na kostki lodu kiedy wszystko nam się zamrozi wrzucamy banana, serek i mleko (nie zamrożone) do blendera i miksujemy jemy same lub z dodatkami według naszych upodobań ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kawa mrożona z lodami waniliowymi 197

lodów waniliowych (polecam z Lidla Gelatelli Bourbon Vanilla) Kawę i cukier zalać jak najmniejszą ilością wrzątku, taką, żeby się aby rozpuściły. Dolać zimne mleko, na wierzch położyć gałkę lodów waniliowych. Smacznego!  Uwaga: zamiast lodów można użyć 2-3 kostku lodu, albo po prostu przygotować napój wcześniej i włożyć do lodówki, żeby całość się dobrze schłodziła

Kto ugości moich gości?
Caipirinha i caipirosca - historia, różnice i jak przygotować 158

najlepszej whisky. Tą właśnie cachaça spożywał zmęczony caipira po pracy, a jej niezbyt szlachetny smak zagryzał limonką. Ponieważ w Brazylii generalnie temperatury są wysokie, dla ochłody zaczęto dodawać lodu. No ale że większość Brazylijczyków kocha napoje słodkie a nie cierpkie, zaczęto myśleć czego dodać słodkiego? Odpowiedź przyszła szybko - oczywiście tego czego na plantacji trzciny cukrowej było pod dostatkiem(...)duża limonka lub 2 małe (może być również cytryna)- 2 lub 3 łyżki cukru trzcinowego (jeśli lubimy bardziej słodko dodajmy 1 więcej). Może być również cukier biały.- duuuużo kostek lodu- 60 ml wódki (do caipirosca) lub cachaça (do caipirinha). może być mniej lub więcej, kwestia gustu. Sposób przyrządzania: A. Podstawowy:Na dno szklanki wrzucamy pokrojoną na kawałki

Smaki Brazylii
Sorbet z czerwonych pomarańczy 202

ręce czerwone pomarańcze, nie wahajcie się - to najlepszy sorbet, jaki zdarzyło mi się jeść! Jestem pewna, że i Wy się zakochacie.Sorbet z czerwonych pomarańczySkładniki:(na 900 ml lodów)skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy450 ml soku z czerwonych pomarańczy (8-9 owoców)sok z 1 limonki120 ml wody85 g cukru90 g malin1,5 łyżki CointreauMaliny zasypać 1 łyżką cukru(...)Dodać 60 ml soku z pomarańczy, wymieszać. Następnie wlać ostudzony syrop, połączyć. Wlać resztę soku, sok z limonki i likier. Wymieszać.Schłodzić w lodówce, następnie przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.Smacznego!Mam nadzieję, że uda mi się je jeszcze kupić. Jest tyle wspaniałych przepisów na ciasta z wykorzystaniem właśnie czerwonych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Granita truskawkowa – z rumem i bazylią, zamiast drinka 205

bazie kawy lub soków owocowych – najczęściej soku cytrynowego lub pomarańczowego. Co ją odróżnia od sorbetu? Konsystencja. Sorbet przez stałe miksowanie podczas mrożenia pozostaje miękki i kremowy jak lody, a granita to dosłownie ‘ziarna’, ‘kryształki’ – powstałe przy zamrażaniu wody lub soku. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Najprościej i najwygodniej zrobić to szeroką słomką do napoi – wtykamy ją od końca owocu(...)jest. Wlewamy masę do formy – najlepiej metalowej i dosyć płytkiej – i zamrażamy. Granitę bez alkoholu powinno się mieszać co 30 minut żeby zapobiec tworzeniu się dużych kryształków lodu. Dodatek alkoholu w takiej proporcji sprawia, że duże jednolite kryształki lodu prawie się nie tworzą, a całość mrozi się zdecydowanie wolniej. Wystarczy, że zamieszacie tę granitę podczas mrożenia co godzinę, a całkowicie

Karo in the Kitchen
Mrożona kawa a'la Frappe przepis od greka 1510

Przepis na jedną kawę: 1 podwójne espresso lub kawa zrobiona z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( 3/4 kubka) 1/2 szklanki lodu 1/2 szklanki mleka lub mleka skondensowanego cukier w ilości takiej jaką lubisz opcjonalnie można dodać jedną gałkę lodów waniliowych, śmietankowych lub innych ulubionych Do blendera wrzucić lód, dodać mleko i cukier. Zmiksować na lodową pianę. Do dużej szklanki wrzucić(...)kilka kostek lodu, tak do ok połowy. Zalać kawą, na wierz wlać pianę z blendera. Powinny utworzyć się warstwy, czego nie widać na zdjęciu ( niestety zabrakło mi kostek lodu ). W najbliższym czasie postaram się dodać zdjęcie z warstwami :) Doskonałe kawowe orzeźwienie

Jemy Pijemy
Lodowe lizaki piña colada z marakują 152

otrzymasz aksamitną konsystencję. Z owoców passiflory wybierz miąższ i rozłóż go równomiernie pomiędzy foremki na lody. Wlej następnie kokosowo-ananasową miksturę. Do każdej foremki włóż patyczek do lodów i wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny . Chcąc wyjąć lizaki z foremek, włóż je na chwilę pod ciepłą wodę. Następnie możesz cieszyć się smakiem tropików. * Tym tropikalnym akcentem

Food Square
.966. odpoczynek 175

bananowe lody twarogowe podane z domową granolą bananowo-kokosową (przepis) ~ Przepis podawałam już dawno temu TUTAJ , pod zdjęciem tych lodów - jedynie w wersji kakaowej ;) Tutaj kakao zostało pominięte. Dlaczego wpis dzisiaj tak późno? Otóż...wstałam o 12... Mój organizm chyba potrzebował się zregenerować, a ja, cóż, nie będę się mu sprzeciwiać ;) Mogłabym wstawać o tej godzinie częściej

breakfast of dreams
SOLONY KARMEL – idealny do lodów, naleśników i gofrów! 165

Solony karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do lodów, deserów i ciast. Ostatnio wykorzystałam go do Pavlovej z lodami – zobaczcie tutaj . Obłędnie słodki ( a co za tym idzie kaloryczny :p ) krem z nutką soli z całą pewnością niejednego już zachwycił. Można go w bardzo łatwy i szybki sposób przyrządzić w domowym zaciszu ze składników, które

Ostra na Słodko
Semifreddo z bezami i czereśniami 276

Kiedy zamrażalnik jest jeszcze w pełni wypełniony wspomnieniami lata, a ochota na lody nie odpuszcza trzeba zapomnieć o znalezieniu miejsca na misę do maszynki do lodów i wyczarować tylko mały kącik dla keksówki. W takich chwilach semifreddo jest idealnym rozwiązaniem - lodowy deser, który nie wymaga udziału maszynki, mrożenia jej misy, czy innym skomplikowanych urządzeń - jedyne czego

Plate of Joy
Zdrowy deser lodowy 211

najlepiej i najszybciej zrobić deser? Jak dobrze wykorzystać mrożone owoce? To proste - zrobić szybkie domowe lody! Bez maszynki do lodów, bez specjalnej maszynerii  - jedyne co nam potrzebne to blender z zamykanym pojemnikiem. Pyszne, zdrowe i szybkie - deser idealny! Składniki: (2 - 3 porcje) 300 g mrożonych owoców,* 4 łyżki gęstszego jogurtu naturalnego, miód/ syrop z agawy** Owoce

Plate of Joy
pyszny tort lodowy 1504

śmietankowych i 1 l śmietankowych z bakaliami) 200 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru ok. 50 g orzechów włoskich zmielonych wykonanie: Na jednym blacie ciasta rozsmarowujemy lody i przykrywamy drugim. Tort wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godz. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika smarujemy wierzch i boki bitą śmietaną oraz posypujemy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania