łyżeczek żelatyny • 4 łyżki soku z cytryny • 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: • 2 brzoskwinie ( mogą być 4 połówki z puszki ) • 200 g jagód • 150 g malin Do dekoracji: • lody waniliowe i świeże owoce Sposób przygotowania: 1. Ciasteczka, kakao i miękkie masło zemleć w blenderze. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową. Ugnieść dokładnie i schłodzić(...)masy serowej dodać maliny i malinowy mus. Wymieszać. Wylać na lekko ściętą warstwę brzoskwiniową. 10. Serniczek wstawić o lodówki na kilka godzin. 11. Porcje serniczka przed podaniem udekorować gałką lodów waniliowych i owocami. Smacznego
W mojej kuchninią obiad i coś niecoś do kawy. Tarta gruszkowa z migdałami to typowe ciasto dla tej pory roku. Tarta z owocami i migdałami smakuje cudownie na ciepło z lodami lub zimno z waniliowym sosem. Tarta gruszkowa z migdałami Składniki: okrągła forma o średnicy 30 cm Spód do tarty 225 g mąki 180 g masła zimnego 90 g cukru(...)piekarnika, zmniejsz temperatuę do 160ºC i piecz ciasto przez około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być na wierzchu rumiane. Wyjmij z piearnika i ostudź lub podaj na ciepło do lodów
codojedzeniapiec, i jeść. 11. Czy jest danie/deser, bez którego nie wyobrażacie sobie życia? Hmm... Wiele jest takich, szczerze mówiąc. Ale chyba lody. Życie bez lodów byłoby niesamowicie smutne... Pytania od Karo : 1. Gdybyś mogła mieszkać w wybranym mieście w Europie, które by to było i z jakiego powodu? Wiele jest takich. Wahałabym się między Wiedniem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżadne ciężkie ciasta, postanowiłam spróbować obu tych owoców po prostu zapieczonych pod kruszonką. Moja wersja jest raczej kwaśna ale dzięki temu, gorące owoce idealnie pasują do zimnych i słodkich lodów. Składniki: 4 duże łodygi rabarbaru 600 g truskawek 8 - 10 łyżek cukru kruszonka: 150 g mąki 75 g cukru pudru 75 g masła 1,5 łyżki smalcu Wykonanie: Truskawki(...)powstanie zbity kawałek ciasta, który łatwo się kruszy. Owoce posypać pokruszonym ciastem i zapiekać około 40 minut w temperaturze 180 o C. Podawać na gorąco lub ciepło z lodami lub ciastem
Mama Gotujegałki lodów truskawkowych klik 250 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować w blenderze z cukrem trzcinowym i mlekiem. Dodać lody truskawkowe i ponownie zmiksować. Rozlać do szklanek a na wierzch nałożyć bitą śmietanę. Podać zaraz po przygotowaniu. Bita śmietana: zimną kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno
Ala piecze i gotujelepszy. Składniki: 400 g truskawek świeżych 1,5 szklanki mleka 6 łyżek lodów waniliowych Wykonanie: Truskawki umyć, dodać mocno schłodzone mleko i zmiksować na gładko, a następnie dodać lody i ponownie miksować. Wlać do szklanek. Smacznego milkshake truskawkowy
O kuchni z uczuciemplus za taką możliwość) Płynna czekolada do wafla: 2zł Dodatkowy wafelek: za darmo Wafelek bezglutenowy: 1 zł (fajnie, że jest taka opcja, szkoda że płatna dodatkowo) Podsumowując: Lody w smaku są wyborne. Wafelek świeży i kruchy. Zdecydowanie polecamy skosztować oryginalnych smaków, które często się zmieniają. Cena nie jest wygórowana jak za porcję, którą otrzymujemy. Przed lodziarnią jest(...)polecania! Zachęcamy do odwiedzin. Minusy: Brak informacji na stronie lodziarni, o tym jakie smaki danego dnia będą dostępne. Smak: Banan z karmelem i herbatnikami w czekoladzie Wafelek z odrobiną lodów również przypadł go gustu :) Smak: Kinder bueno Post nie powstał przy współpracy z lokalem. Powyższy wpis jest efektem naszej samodzielnej subiektywnej oceny
Kolizje Smakówłyżeczki ekstraktu waniliowego lub 3 łyżeczki cukru waniliowego szczypta cynamonu łyżka soku z limonki 100 g masła 100 g mąki 100 g cukru brązowego szczypta soli Dodatkowo: gałka lodów waniliowych Rabarbar umyć i pokroić w 2 centymetrowe kawałki. W garnku bądź na patelni roztopić masło z cukrem, cynamonem, sokiem z limonki, ekstraktem lub cukrem waniliowym i wrzucić rabarbar. Całość(...)uzyskamy konsystencję kruszonki. Wyłożyć na rabarbar. Piec przez około 30 minut w 190 stopniach - do momentu aż kruszonka będzie miała brązowy kolor. Ostudzić przez 15 minut i podawać z lodami. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - ( klik ). Ponownie na końcu działu znajdziemy słodkie przepisy - ciasto czekoladowe, tosty francuskie, przepis na ciasto z jabłkami i jagodami, babeczki w czekoladzie, lody, płynna czekolada na zimno czy choćby pieczoną ricottę z miodem waniliowym! Wszystko wygląda pięknie i bardzo apetycznie! Kiedy przejdziemy przez główne działy na końcu książki znajdziemy dział
Plate of Joyrazie potrzeby podlać 3-4 łyżkami wody), kiedy jabłka zmiękną dodajemy dwie galaretki zielone i energicznie mieszamy. Na warstwę herbatników wykładamy warstwę jabłek – wyrównujemy. Na jabłkach układamy zimne lody lub ptasie mleczko, wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek homogenizowany. Żółtą galaretki rozrabiamy w 1 szklance wrzącej wody i przestudzamy. Zimną galaretkę przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwaniliowymi. Pyszności Składniki na 2 szklanki: 100 g mrożonych borówek 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 ml mleka 2 gałki lodów waniliowych Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy do połączenia się. Rozlewamy do szklanek i rozkoszujemy się smakiem pijąc przez słomkę The post Koktajl Borówkowy appeared first on Made
Made By Mom And Sonowoców, więc nie mogłam nie wsadzić ich do słoika :) Składniki: brzoskwinie (ewentualnie z puszki) 1 galaretka brzoskwiniowe ( Winiary) 400 ml śmietany 30% opcjonalnie łyżeczka likieru brzoskwiniowego domowe lody(przepis tu ) Sposób przygotowania: Jeśli mamy świeże owoce kroimy je i karmelizujemy z cukrze. Jeśli z puszki po prostu je kroimy i przekładamy do słoiczków . Galaretkę rozpuszczamy(...)piankę dodając śmietanę. jeśli chcemy dodać likier brzoskwiniowy dodajemy 200 ml wrzątku do galaretki. Za pomocą rękawa cukierniczego przekładamy piankę do słoiczków.Pomiędzy warstwy naszej pianki ukrywamy gałkę lodów. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytświetny pomysł na każdą- szczególnie dziecięcą imprezę. Przepis przyda wam się również latem. Składniki: 1 szklanka lodów Double Vanilla ( Manhattan) 500 g mrożonych truskawek 200 ml zimnego mleka Garść pianek Marshmallow ( JoJo) Sposób przygotowania: Truskawki zmiksować z lodami na gładką masę. Dodać mleko i wymieszać aż do połączenia. Koktajl podawać od razu udekorowany piankami Marshmallow. Smacznego
Wielki apetytsię zarówno do ciast, deserów, lodów jak i samodzielnego pałaszowania. Jeśli tak jak ja lubisz wanilię- ten przepis jest dla Ciebie! Jeśli ktoś jest dla ciebie ważny, możesz przygotować gruszki właśnie dla niego. Dodając odrobinkę miłości mamy pewność, że nasze przetwory będą smakowały tym, którzy są dla nas NAJ. Podając je z lodami stworzysz idealny deser
Wielki apetytKlasyczne kruche, lekko cynamonowe ciasto z dużą ilością kwaskowego, rabarbarowego nadzienia. Najpyszniejsze w towarzystwie lodów waniliowych lub truskawkowych. Jedno z moich ulubionych owocowych połączeń smakowych. Polecam! Ciasto: 300 g mąki pszennej zwykłej lub razowej 150 g masła 100 g cukru pudru 2 duże żółtka 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżka zimnej wody Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder(...)Piec ok. 45 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem. Można również podawać ciasto ciepłe. Wybornie smakuje podane z lodami. Smacznego
maniapieczeniaSzukając pomysłu na letnie zdrowe orzeźwienie powstało Limoncello z mrożonymi miodowymi kostkami lodu. Przyznam się Wam, że robienie zdjęć było bardzo uciążliwe, bo moja rodzinka chciała się jak najszybciej dobrać się do tego pysznego trunku :). Nigdy nie robiłam miodowych kostek lodu, a warto!, bo rozpuszczając się zdrowo nam dosładzają nasz orzeźwiający napój. Składniki: kostki lodu: miód i woda(...)taki użyłam i idealnie komponuje się z limonką 1 litr dobrej wody mineralnej 3 limonki 1. Miód rozpuszczamy z wodą, wlewamy do specjalnych woreczków lub foremek do mrożenia kostek lodu, zamrażamy. 2. Dzbanek napełniamy wodą mineralną, wyciskamy sok z 2 limonek, trzecią limonkę możemy dodać w kawałkach. Szklanki do 1/2 wysokości napełniamy miodowymi kostkami lodu i zalewamy wodą
Apetyczna babeczkaZimną śmietanę ubić na sztywno przy pomocy miksera, na koniec dodać cukier puder i szybko wymieszać. Kawę zaparzyć w szklance wody, a następnie pozbyć się fusów. Przygotować 4 szklanki. Lody delikatnie wymieszać z mlekiem, które następnie przełożyć do szklanek. Posypać warstwą pokruszonych herbatników, a następnie posypać delikatnie warstwą kakao. Przykryć warstwą bitej śmietany i ponownie posypać kakaem. Delikatnie
zabawa smakiemdomowy sos berneński), a na deser cała gama domowych lodów. Nikt nie wyszedł głodny, a i tak obiady mamy na kolejne trzy dni, a zanim zjemy te wszystkie lody, zrobi się lato... Przygotowania zajęły nam sporo czasu, do tego gruntowne sprzątanie, po którym nie miałam siły ruszyć ręką ani nogą... Mocne postanowienie na ten tydzień - lenić się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJest to słodziutki deser mleczny z suszonymi śliwkami i orzechami laskowymi otoczony naleśniczkiem podsmażanym na złoto. Oblany kremowym sosem kajmakowym. Idealny w zestawie z lodami waniliowymi, które łamią słodycz tego deseru i lampką białego Prosecco :)Mam nadzieję, że również zakochacie się w tym deserze <3 Składniki: (na 2 porcje) Masa bakaliowa: 300 ml mleka skondensowanego(...)swą konsystencję. 4. Dodać kefir i wymieszać. 5 Polać gotowe krokiety i dekorować orzechami laskowymi. Podajemy na ciepło:) Zachęcam do podawanie deseru z dodatkami. Moja ulubiona wersja to dodatek lodów waniliowych i dla uwielbiających wina: Krokiet smakuje fantastycznie z lampką białego wina musującego Prosecco, bądź lampką białej Undurragi. Smacznego :) Zobacz także: Lava cake
KreatywnePinyczekoladowe łyżeczka cukru Mrożone owoce delikatnie gotujemy na małym ogniu, delikatnie słodzimy. Jak już delikatnie "pykają" ściągamy z ognia i nalewamy do szklanek. Dodajemy po 2 gałki lodów czekoladowych.... i takim słodkim akcentem kończymy pierwszy prawdziwie wiosenny weekend :D Smacznego
MarciochaKucharzyMówią, że na chore gardło najlepsze są lody. Jako, że kondycja moich strun głosowych, nie jest idealna, bo choroba zostawiła na nich swój ślad, postanowiłam potraktować je czymś zimnym. A nóż mi to pomoże(...)wiem jaki będzie skutek, ale shake badzo dobrze skomponował się z naleśnikami, jakie zaserwowałam na dzisiejszą kolację. SKŁADNIKI: na 4 szklanki 200 g malin 100 g banana 300 g lodów waniliowych (pokrojonych na kawałki) 30 g cukru trzcinowego 400 g mleka A jak to zrobić: Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksujacego i zmiksować na najwyższych obrotach przez
Kuchnia w opałachNajsmaczniejszą paschę jadłam chyba z 6 lat temu w Nałęczowie. Była podana jak lody - w pucharkach. Puszysta, kremowa, z ogromną ilością bakalii wśród których dominowała karmelizowana skórka pomarańczy - po prostu idealna. W tym roku na Wielkanoc pojawi się na naszym stole lżejsza wersja tego deseru. Nie ukrywam - nie jest to wersja ani super słodka, ani tak puszysta(...)serowej. Wszystko porządnie wymieszać i przełożyć do dowolnej formy. Włożyć do lodówki na 3 godziny. Gotową paschę można pokroić na kawałki, albo nakładać do pucharków łyżką do lodów (warto ją wcześniej zmoczyć w ciepłej wodzie). PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI "WIELKANOCNE SMAKI" UWAGA! Danie odpowiednie dla diabetyków. Inne dania dla osób z cukrzycą znajdziecie
Kulinarne InspiracjeSkładniki Lody waniliowe Mleko Kilka ciastek oreo Wkładamy do dzbanka dowolną ilość lodów i zalewamy mlekiem, aby przykryło ich warstwę (można dodać więcej). Blendujemy. Na koniec dodajemy pokruszone ciasteczka oreo i blendujemy ponownie. Smacznego
KuukBuukstwierdziłyśmy, że po prostu to nie nasze smaki. Po daniu głównym dostałyśmy deser - babeczkę z jabłkami, bitą śmietaną i gałką lodów. Ten deser był strzałem w dziesiątkę. Gorąca babeczka wypełniona prażonymi jabłkami w połączeniu z zimnymi lodami, obłokiem bitej śmietany i odrobiną sosu czekoladowego smakowała wyśmienicie. Podsumowując, restauracja Śląskie Ranczo to miejsce dobre
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilubi lodów? Jeśli nie macie maszynki do robienia lodów i dbacie o figurę polecam zdrowe sorbety.Mój był dodatkowo aromatyzowany miętą afrykańską z mojego ogródka.Składniki:2 dojrzałe mango2 kiwisok z połowy cytrynykilka listków świeżej mięty (u mnie afrykańska ale może być pieprzowa)ok 200 ml wody50-60 g cukruPotrzebujemy 2 części owoców na jedną część syropu. Proporcja(...)cytryny. Gotowy sorbet wlewamy plastikowego naczynia i wstawiamy do zamrażarki. Należy go mieszać co jakiś czas łyżką, żeby się napowietrzył i nie zrobił zbitą bryłą lodu. Jeśli po zmrożeniu jest zbyt twardy ponownie go miksujemy. Po zmiksowaniu można go jeszcze na 15 minut wstawić do zamrażarki. sorbet cytrusowy
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:mała kawa espresso 150ml zimnego mleka2 kostki loduopcjonalnie gałka lodów waniliowych Przygotowanie:Zaparzamy kawę w małym dzbanku (możemy użyć kawy rozpuszczalnej lub espresso(...)ekspresu) i odstawiamy żeby trochę przestygła. Jeśli lubicie słodką kawę dodajcie do espresso cukier. Zimne mleko spieniamy w zaparzaczu do kawy. Do wysokiej szklanki wkładamy kostki lodu i ewentualnie gałkę lodów waniliowych (wtedy kawa będzie mogła być pysznym deserem) i zalewamy spienionym mlekiem. Następnie cienkim strumieniem wlewamy do mleka kawę. I gotowe
Smakowity Blog Kulinarnyjeszcze lepszy. Cudownie maślane, mięciutkie, wcale nie suche. Do tego soczyste owoce, i naprawdę więcej nie trzeba. My zajadaliśmy się nim w towarzystwie lodów truskawkowych domowej roboty (najlepsze lody, jakie zrobiłam. Już niedługo Wam o nich opowiem). Ciasto to zobaczyłam już jakiś czas temu na blogu Gospodyni miejska. Zachwyciło mnie kolorem, i tymi boskimi jagodami
Pożeraczka, czyli raz adobrzekokosa, wodę kokosową, skorupki z kokosa, mascarpone i nieustające kląskanie prowadzącej, która w pewnym momencie radośnie oświadczyła, że jest taką cudowna dynią bo ma pomarańczową bluzeczkę. Serio?? Prowadzącej podano lody, ta spróbowała i wydała z siebie „ŁAŁ”, a język polski jest taki bogaty w słownictwo. Rozumiem, że miało być cool i światowo? Pytam bo się nie znam. Potem
ladykitchenjeszcze dodać do czekolady lody waniliowe, ja ich nie miałam, więc nie dodałam;) W książce można znaleźć wiele wspaniałych przepisów na gorące dni... od orzeźwiających sorbetów, lodów po granity, lodowce i ziemne napoje. Składniki: 50 g mlecznej czekolady, 250 ml mleka, 70 ml kremówki, 70 ml wody, do ozdoby: 50 ml kremówki, kuleczki cukrowe
Aga w kuchnijest obecność cynamonu i dużej ilości rodzynek. Appeltaart podawany jest zarówno na zimno jak i na ciepło, no i oczywiście nie może dodatkowo zabraknąć bitej śmietany czy gałki lodów.Prawda, że brzmi smacznie? A więc do roboty!Potrzebujemy (na tortownicę 26cm):Ciasto kruche:- 375 g mąki pszennej- 3/4 łyżeczki soli- 250 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki(...)stworzenia charakterystycznej kratki.Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem, oprószamy białym cukrem i wstawiamy do piekarnika na około 80 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Obowiązkowo podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniciasteczek, serników... Można ją dostać między innymi w "5 o'clock" ale jest bardzo droga, lub w "Kuchniach Świata" - tam sprzedają chińską matchę, która do pieczenia w zupełności wystarczy. Lody z zielonej herbaty Matcha Składniki: 1 jogurt naturalny (150ml) 1 śmietanka kremowa (200ml) 2 żółtka 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka herbaty matcha (do kupienia w five
My Culinary ArtBardzo lubię sorbety owocowe, szczególnie truskawkowe, które doskonale smakują i orzeźwiają. Przy tym sorbety są mniej kaloryczne od tradycyjnych lodów, na żółtkach i śmietanie. Sorbety, granita i lody przygotowuję bardzo często, bo wiem co jem. Sorbety można przygotować ze świeżych owoców, ale nadają się też owoce mrożone. Ale latem, gdy mamy bogactwo świeżych owoców, świeże owoce muszą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędeser ma niestety jedną wadę:za szybko znika! ;) Będziemy potrzebować: 500-700 g truskawek 16 łyżek mąki pszennej 8 łyżek cukru 8 łyżek zimnego masła ulubione lody (ok. 500 ml) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Jeśli są duże, można je pokroić na połówki lub ćwiartki. Małe zostawiamy w całości. Mąkę, cukier i masło umieszczamy(...)nagrzanym piekarniku. Pieczemy 30 min. (na ostatnie 5 min. zostawiłam tylko górną grzałkę i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni). Podajemy lekko przestudzone (wciąż ciepłe, ale nie gorące!), w towarzystwie lodów. Najlepiej będą pasowały śmietankowe lub waniliowe, ale ja miałam dziś toffi i również się sprawdziły :) Smacznego! Przed włożeniem do piekarnika... ...po wyjęciu z piekarnika... ...tuż przed podaniem :) PS. Kruszonka
Ratunku obiadsztywną pianę. Dodać do miski z masą serową. Wymieszać łużką, łopatką do ciast. Przelac do misy multicookera redmond . Ustawić program CAKE i czas 1 godzina. SKŁADNIKI NA LODY: 3 łyżki serka mascarpone 1 łyzka jogurtu naturalnego miąższ z 1 marakuji garśc mrozonych owoców lesnych PRZYGOTOWANIE: Składniki zmiksować i zamrozić
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: śmietanka 30% (MAŁE OPAKOWANIE 330 ml) jajka sztuk 5 4 tabletki stewii 1 miarka odżywki proteinowej trzy miski pojemnik na lody PRZYGOTOWANIE: Najpierw rozbijamy jajka oddzielając białko od żółtek. Białka do jednej miski, żółtka do drugiej. Do kolejnej wlewamy śmietankę. Ubijamy śmietankę na puszystą masę (ja to zrobiłam blenderem). Ubija (można dodać odrobinę soli, szybciej się
ClauditteMissCookingDeser który powstał dzięki inspiracji czekoladą Goplana, przypomina lody , niebiańskie połączenie orzechów zatopionych w karmelu z pyszną masą śmietanowo-jajeczną , podany z sosem malinowo-czekoladowym to słodycz której trudno się oprzeć, wprowadza nas w błogi nastrój! Jedyny minus tego deseru to długie oczekiwanie na porządne schłodzenie, ale zapewniam Was że warto. Cud miód! Składniki: Semifreddo: 400 ml słodkiej
Wanilia i KardamonPerskie lody szafranowe jadłam w trzech restauracjach w Wielkiej Brytanii i za każdym razem mnie zachwycały. Nie potrafię opisać ich smaku, ale uwierzcie, że kubki smakowe szaleją po zjedzeniu porcji takiego deseru . Jest on jakby bardziej orzeźwiający, intrygujący...taka jakby eksplozja na języku. Gorąco polecam! Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego
Przepisy AleksandryPyszny i prosty deser podbił nasze podniebienia! Pod wpływem ciepła gruszki stały się cudownie miodowe (ciekawe czy inne gatunki gruszek będą miały podobnie) i stanowiły smakowite połączenie z lodami i ciastem francuskim. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandrymożliwość zawsze lepiej kupić rybę świeżą – już wyfiletowaną lub w całości, do samodzielnego podziału. A to jest dobry sposób na to jak wykorzystać filety głęboko mrożone, z grubą warstwą lodu na wierzchu, nie niszcząc struktury i smaku ryby. To curry znalazłam u Jamiego Oliviera ale mocno zmieniłam i wyszlifowałam je pod nasze kubki smakowe – tamto było trochę zbyt byle jakie(...)zabijając i nie tłumiąc jednocześnie jego smaku. Szykujemy sobie duży rondel z grubym dnem i po kolei wszystkie składniki które będą w nim lądować. Filety rybne wkładamy w lodzie pod bieżącą wodę i spłukujemy lód – uda się to, jeśli woda będzie ciepła, ale nie gorąca. Osuszamy filety na papierowym ręczniku, dzielimy na równe porcje. W głębokim talerzu mieszamy czerwoną
Karo in the Kitchenjako dodatek do ciast i ciasteczek np. pienika. Zaostrza smak budyniów, dżemów, konfitur i niektórych napojów np. kawy, herbaty, win, piwa. Kandyzowany imbir wykorzystywany jest do ciast, puddingów oraz lodów. Imbir poprawia apetyt i trawienie, niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw. Źródło: internet Jałowiec - głównym producentem są Węgry i południowa Europa. Ma słodki korzenny zapach. Stosuje się(...)mocnym smaku. Najlepszej jakości wanilia pochodzi z Madagaskaru, zaś gorszej jakości pochodzi z Indonezji Tahiti. Jej łagodny aromat podnosi smak wielu słodkich dań, puddingów, ciast, kremów i sufletów, czy lodów. Wanilię można wyczuć w wyrobach czekoladowych i wypiekach cukierniczych, czy w likierach. Jest nieodzownym składnikiem brzoskwiniowej melby i szarlotki oraz kremu caramel. Źródło: internet
Ciastka - domowe słodkościrozprowadza i szybko wchłania. Skóra po jego użyciu naprawdę jest rewelacyjnie nawilżona, taka aksamitna i mięciutka. To mój aktualny faworyt wśród kosmetyków do pielęgnacji ciała! 3. Lodotwórca - foremki do lodów - 6 sztuk. Idealny zestaw do przygotowania lizaków lodowych - z owoców, twarogu, jogurtu, śmietany. Każdą z foremek można oddzielnie zamrażać, lub umieścić 6 - w praktycznym stojaku. Materiał: wytrzymałe tworzywo sztuczne(...)Wymiary foremek: ok 5,5 x 5,5 x 9,5 cm (objętość: 6 x 60 ml). Moje zdanie... U mnie samodzielna produkcja lodów to żadna nowość. Wolę domowe, bo są nie tylko zdrowsze, ale także posiadają taki smak - jaki im nadam. Jakoś nigdy nie miałam okazji zaopatrzyć się w takie foremki - choć niejednokrotnie chciałam. Teraz
Di gotujePORCJA - KLIKNIJ! 202 kcal | 0,1 g białka | 11 g węglowodanów | 0,3 g tłuszczu DRINK Z GINEM DISHONORED 2 gin z cukrem trzcinowym, gałką musztatołową i lodem 5 min 3 zł 1 porcja łatwe POTRZEBUJESZ szklanka łyżeczka tarka Składniki Koszt gin – 2 uncje (60g) 2,50 zł cukier trzcinowy – 1 łyżeczka (10g) 0,10zł gałka muszkatołowa, najlepiej(...)świeżo starta – szczypta 0,20 zł kostki lodu – garść 0,20 zł Razem 3 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. GIN + CUKIER (1 min) Do szklanki wsypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy porcją ginu. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. 2. LÓD + GAŁKA (1 min) Do szklanki wsypujemy garść lodu. Na wierzch ścieramy świeżą gałkę muszkatołową (na drobnych oczkach) – można użyć zmielonej
Nerds Kitchensposób został niekwestionowanym bohaterem domu! :DDD (P.s. Teraz znowu zgrywam zdjęcia natychmiast po "sesji" - mam nauczkę). W tym roku tematem przewodnim przyjęcia była bajka "Kraina Lodu"... Przygotowałam tort w pięknym lodowym kolorze, przedstawiający główną bohaterkę Elsę oraz Olafa. Pomysł na tort zaczerpnęłam z tej strony. Wszystkie słodkości i dekoracje zrobiłam w tej samej tonacji. Wydrukowałam również etykiety do poszczególnych(...)zauważyła :DDDDD Jupi!!!!! Wszystkie pyszności urodzinowe: tort z Elsą i Olafem, babeczki - Góry Lodowe, ciasteczka - Śnieżynki, galaretka z Olafem - Pływający Olaf, budyń z mascarpone - Roztopiony Olaf, galaretki - Kostki Lodu, mini marcheweczki - Nosy Olafa, butelki z wodą - Roztopiony Śnieg oraz popcorn - Płatki Śniegu :) Tort z Elsą. Puszysty, błękitny biszkopt, przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem czerwonych pomarańczy Babeczki
Słodko-Słony Świat Ilonymleka tłuszcz do smażenia (najsmaczniejsze są smażone na maśle) sól, czarny pieprz (ewentualnie ostra papryka) i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sprzęt tłuczek do ziemniaków łyżka do lodów Przygotowanie Ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie ugnieść w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Ważne jest, aby w ziemniaczanym puree nie pozostawić grudek. Dodać przeciśnięty przez(...)łyżki stopionego masła lub 0,5 szklanki mleka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i ubić w zwartą gładką masę. Za pomocą łyżki do lodów, zwykłej łyżki stołowej albo ręcznie uformować kule lub półkule, obtoczyć je w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przygotowane w ten sposób ziemniaki będą świetnym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamięs, wędlin… i nie tylko. Najlepszy chrzan domowy. Składniki: - ok. 450g korzenia chrzanu - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 1 łyżeczka soli morskiej - 1,5 łyżeczki cukru - ok. 16 kostek lodu - lodowata (przegotowana) woda (ilość według potrzeb) Latem kupiłam trochę chrzanu do ogórków małosolnych. Sezon na ogórki się skończył, a chrzanu mi zostało. Umyty, osuszony, ze skórką włożyłam(...)zamrażarki. Wczoraj właśnie go wyjęłam. Jeśli macie taki chrzan – na noc zalewamy go zimną wodą. Rano osuszamy, obieramy, kroimy na kawałki. Do pojemnika miksera (musi mieć funkcję kruszenia lodu) na spód wrzucamy połowę kostek lodu, wlewamy sok z cytryny i ok. 150ml lodowatej wody. Porcjami dodajemy (lepiej małymi) pokrojony chrzan i miksujemy. W „połowie” dodajemy pozostałe kostki lodu. Jeżeli masa
mojewypiekiinietylkokilka, kilkanaście tysięcy w prezencie :D). 3. Blender Mój ulubiony kuchenny sprzęt, nie potrafię bez niego żyć. Zmiksuje zupę na krem, zrobi hummus, mąkę z cieciorki czy lody z mrożonych bananów. Genialna rzecz, po prostu trzeba to mieć. Idealnie sprawdzi się, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, a w lodówce zalęgają nam owoce czy warzywa. Wrzucamy wszystko(...)kawy czy ubiją pianę z białek. Przy jego zakupie warto patrzeć na moc - im wyższa, tym lepiej, ponieważ szybciej i lepiej poradzi sobie z mieleniem. Niektóre mają funkcję kruszenia lodu - taki blender spokojnie poradzi sobie z twardymi warzywami czy orzechami. Te o niskiej mocy nadają się natomiast do miękkich owoców i warzyw. Ceny zaczynają się już
Powiedz dietom nieekspres ciśnieniowy, który pozostaje w sferze moich marzeń :) Tak wyglądają normy oryginalnej kawy cappuccino . Zwykle podawana jest ze szczyptą kakao lub sypkiej czekolady, rzadziej z bitą śmietaną lub lodami. Tradycyjne włoskie ma dokładnie 150 ml objętości, podawane jest w uprzednio podgrzanej filiżance, zwykle białej, aby podkreślić orzechowy kolor napoju. No to jak już to wszystko wiemy powiedzcie(...)pija słodką kawę niestety musi sobie dosłodzić już zaparzony napój. To taka baza do dalszych Waszych modyfikacji. Mój syn sięga po tą mieszankę i wsypuje do mleka, wrzuca kostki lodu i miksuje i robi sobie mrożony napój "cappuccino". No to co? Próbujemy? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A tu wersja mrożona mojego syna
Blondynka Gotujeananas, 4 dojrzałe kiwi, sok z 1/2 limonki, lód w kostkach, Ananasa obrać (ściąć wierzch i górę, postawić ananasa na spodzie i ścinać od góry w dół skórę, uważając aby jak najmniej „oczek” zostało na ananasie – te co zostały należy wyciąć; przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć głąb i pokroić na kawałki). Kiwi obrać zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać(...)limonki, wymieszać. Ananasa zmiksować z pokruszonymi kostkami lodu (około szklanki pokruszonego lodu). Do szklanek włożyć po 3-4 kostki lodu, wlać zmiksowanego ananasa, na wierzch wlać kiwi. Podawać z miętą. Cukier nie jest tu potrzebny. Ananas jest wystarczająco słodki. zastawa
królestwo garówtego truskawki, to już pełnia lata i szczęścia. :) Składniki na 2 porcje: 1 limonka pokrojona wzdłuż na ósemki 1 łyżeczka brązowego cukru kilka gałązek mięty + dodatkowo do dekoracji kostki lodu 6-10 truskawek + dodatkowo do dekoracji 80-100 ml rumu (w wersji bezalkoholowej można zastąpić wodą gazowaną zwykłą, cytrynową lub 7upem) woda gazowana Limonkę rozetrzeć w szklance (o pojemności(...)cukrem i miętą, aż będzie czuć intensywny zapach. Dorzucić kostki lodu. Truskawki wrzucić do shakera.* Zmiażdżyć tłuczkiem lub po prostu rozgnieść widelcem. Zalać rumem i ok. 100 ml wody. Wymieszać i przelać do szklanek. Dorzucić po kilka truskawek przekrojonych na połówki. Uzupełnić wodą sodową, udekorować miętą. Smacznego! * Truskawki możecie ugnieść w szklance z limonkami i cukrem, ale ja nie lubię
Pełny talerztych babeczek powinien spróbować też i batona :) Uprzedzając pytania - kupiłam w Kuchniach Świata w Złotych Tarasach Co z tego, że zima, że temperatura na minusie...Ja jem lody! :D Odkryte przez przypadek, bo miało być to zupełnie co innego, ale tak mi posmakowały, że jem je do dziś(...)prędko nie przestanę :D Jak je zrobić? Mieszam rozgniecionego, duzego banana z twarogiem sernikowym (ok. 100g) i jogurtem (ok.200g) i łyżką (ok. 10g) kakao, zamrażam w foremce na kostki lodu, a następnie miksuję - niebo w gębie. Przed zmiksowaniem trzeba odczekać po wyjęciu z zamrażarki ok. 10 minut, żeby łatwiej się miksowało. Styczeń: Na zakupach dorwałam przecenione o połowę : żółtą soczewicę
breakfast of dreamssię nie stało. A Madzia znowu: ale deseru nie ma żadnego! Więc ja znowu spokojnie: no nic się nie stało, trudno. A Madzia na to: Ale nie ma żadnych LODÓW na deser! Więc ja znowu spokojnie: no wiem, rozumiem, nic się nie stało. A w myślach dodałem: No do jasnej cholery, zrozumiałem za pierwszym razem, wiem, że po drodze(...)krem z brukwi i spaghetti aglio olio - ale o tym opowiem następnym razem, za kilka dni. Teraz buraki. I w ogóle to Madzia chce żebym kupił maszynkę do robienia lodów, żebym nie musiał do Lidla latać :) 1 podłużny burak roszponka 3 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu kilka łyżek pestek słonecznika Buraka gotujemy
Marder&Marder Manufactureustach chyba każdego z nas pojawia się uśmiech :) Niezależnie od tego jak spędzamy upalne dni, każdy z nas szuka ochłodzenia. Ja uwielbiam chłodzić się zimnymi pysznościami takimi jak lody, sorbety czy mrożona kawa. Dziś wypróbowałam tą trzecią propozycję. Skąd ten pomysł? Póki mamy pyszne, słodkie, sezonowe owoce, korzystajmy z ich dobroci pod każdą postacią. Połączenie chłodzącej kawy(...)małego słoiczka/shakera wsyp 1 łyżeczkę kawy, 1 łyżeczkę cukru i zalej to 1/2 szklanki mleka. Wszystko pocno wymieszaj. Do szklanki wlej mus z truskawek, włóż kilka kostek lodu, całość zalej kawą. I gotowe :) Ciekawa jestem jaki jest Twój sposób na upalne dni ? :) Pozdrawiam, Ania
Mój Smak na Życiesztuk) około 1 litra napoju gazowanego Fanta bądź innego podobnego pomarańczowego napoju po 1 plasterku cytryny bez skórki na 1 sztukę Ponadto potrzebne będą: pojemniczki do robienia lodów- moje(...)Ikea Przygotowanie: 1. Do pojeniczków wlać po 3/ wysokości fanty. 2. Włozyć plasterek cytryny 3. Dopełnić płynem jeśli jest miejsce 4. Nałożyć patyczek. Mrozić: Do całkowitego zamrożenia się lodów, od 2-5 godzin. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyłyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego 40 ml mleka kokosowego 150 g białej czekolady całe migdały wiórki kokosowe do obtoczenia trufli od 50 do 100 g pokruszone wafeli do lodów 5-10 sztuk w zależności od ich wielkości- nie rozkruszać ich na pył, mają być widoczne fragenty jak na zdjęciu Dodatkowo potrzebne będą: garnuszek folia aluminiowa bądź pergamin(...)godzin- w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika- masa musi stężeć- uważać by się nie zamroziła 6. . Masę wyłożyć z zamrażalnika dodać na masę pokruszone wafelki od lodów, do środka dodając migdał, formułować w małe kule. Obtaczać w wiórkach kokosowych. 7. Odkładać na talerzyki wyłożone nową warstwą foli aluminiowej bądź pergaminu. Można przechowywać w lodówce, nawet do kilku
KreatywnePinyKawa mrożona z bita śmietaną ulubiona kawa zaparzona w połowie ilości wody (bez fusów!!!) ew. słodzidło do smaku pół szkl. zimnego mleka 4 kostki lodu 2 łyżki śmietany ubitej na sztywno (możemy ja zstąpić gałka lodów) Kawę wlewamy do szklanki, ew. słodzimy, wlewamy mleko, wrzucamy kostki lodu, mieszamy. Przed podaniem dekorujemy kleksem bitej śmietany
Dzieje kuchennej Wiewiórykwitnienia krzewu i zaopatrzyć się w domowy syrop z dodatkiem cytrusów. Syropem m ożna polewać lody, dodawać do ciast, doprawiać nim sałatki owocowe. Rozcieńczony z wodą z lodem smakuje jak ulepszona wersja lemoniady. Do tego jest stosowany w kaszlu i przeziębieniu. Podaję po jednej łyżce całą jesień i zimę i moje dzieciaki bardzo mało chorują. Składniki
Pyry na Gazzależy od słodkości owoców i własnych upodobań 2 łyżeczki soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na najwyższych obrotach przy pomocy np. malaksera lub blendera z opcją kruszenia lodu lub Thermomixa. Podajemy od razu
Domowy Smak JedzeniaJeszcze przed pójściem spać wrzucam mój kawowy lód, jutro natomiast będzie koktajl murzynek z tym właśnie lodem:) Zachęcam do lektury i dobranoc wszystkim. Jako że ubóstwiam przyrządzane na różnoraki sposób kawy mrożone zapas lodu kawowego mam zawsze w zamrażalniku, szczególnie teraz gdy na dworze robi się coraz cieplej. Jego plusem jest przede wszystkim to że nie powoduje utraty aromatu(...)pogorszenia smaku napoju kawowego. Dodanie do kawy mrożonej zwykłego lodu w kostkach rozwadnia kawę, co powoduje utratę jej walorów smakowych. Pomysł pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewisz. Składniki 10 dag drobno zmielonej kawy 2 szklanki wrzątku można również wzbogacić cukrem Sposób Wsypaną do dzbanka kawę zalewamy wrzątkiem, parzymy pod przykryciem 10 minut, filtrujemy lub cedzimy przez gęste
Kuchenne aromatyOstatnio pisałam Wam o swojej nowej zabawce - maszynce do lodów! Wiecie jaka jest dodatkowa korzyść z robienia lodów w domu, takich z żółtkami? Dodatkowym plusem są pozostałe białka, nawet się nie obejrzycie i nagle kilkanaście białek znajduje się w zamrażalniku! W sam raz na zrobienie Pavlovej czy innych bezowych tortów! Dzisiaj zapraszam Was na Pavlovą
Plate of Joymoże szybko zasłodzić. Doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Podsumowując: jak dla mnie - wielbicielki chałwy - masło sezamowe sprawdziło się(...)maśło sezamowe dodało fajnego chałwowego posmaku i słodyczy. Masło sezamowe genialnie skomponowało się z domowym ciastem drożdżowym: Jeszcze troszkę mi go zostało i mam zamiar zużyć je do lodów bananowych i do pancakesów - tylko jeszcze nie wiem czy do posmarowania, czy dodać je do ciasta. Zobaczymy:) Firma Primavika wytwarza produkty ekologiczne najwyższej jakości. Do ich przygotowania używa polskich
Kto ugości moich gości?Cieszmy się ostatnimi ciepłymi, słonecznymi dniami tego lata. Za kilka tygodni przyjdzie pora na lody czekoladowe i karmelowe - sorbety nie będą smakować aż tak rozkosznie. Składniki (na ok. 5 porcji) : 1 średniej wielkości arbuz 4 limonki pół szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Arbuza obrać, pokroić w plastry, usunąć pestki (chyba, że kupicie arbuza bezpestkowego) i pokroić na mniejsze(...)limonki (całą lub połowę, jeśli chcemy ją wykorzystać także do dekoracji deseru) i wymieszać. Całość wstawić do zamrażarki do czasu, aż na brzegach naczynia zaczną się pojawiać kryształki lodu (potrwa to ok. 2 godzin). W tym momencie całość należy delikatnie wymieszać widelcem, po czym ponownie wstawić do zamrażarki. Mieszanie należy powtarzać przez kilka godzin co ok. 20 minut
W SMAKcurd. Krem jest bardzo prosty do zrobienia, jest mocno cytrynowy i bardzo smaczny. Można go wykorzystać do przekładania ciast, ciasteczek, do różnych deserów cz też jako dodatek do lodów. Tym razem moje miejsce w kuchni zajęła starsza córka, a sos, który zrobiła wykorzystała do przełożenia bezy. Przepis na bezę wkrótce. Lemon curd, krem cytrynowy Czas przygotowania(...)parą wodną ciągle mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodajemy sok cytrynowy i masło. Dalej mieszamy, aż krem zgęstnieje. Po przestudzeniu kremem możemy przekładać ciasta lub dodawać do deserów, lodów
Kulinarne przygody Gatityskładniki: ciasto: 2 szkl mąki 3 łyżki cukru 15 dkg masła 2 kostki lodu nadzienie: 1,2 kg jabłek sok z cytryny 1/3 szkl cukru garść rodzynek cynamon przygotowanie: zagnieść ciasto, wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Jabłka obrać pokroić w kosteczki, skropić sokiem z cytryny, dosypać cukier, rodzynki i cynamon. formę do tarty wsmarować masłem i wysypać(...)ciasto rozwałkować i pokroić w paseczki szerokości ok 1,5- 2 cm. piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180'C. Podawać ciepłą z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi
Luźna Kuchniaciężkim dniu spędzonym na grabieniu, kopaniu i sadzeniu Potwory są głodne. Niestety nie wystarczą im kanapki z serem. Już po wyruszeniu z budowy słyszę: "Pancakes i lodu, pancakes i lody". Cóż więc robić, mięśnie bolą jak fiks po sadzeniu kwiatków, ale mus to mus... A mus jak to mus może być i truskawkowy:)Składniki
Magiczna kuchnia DariiDrinków ciąg dalszy. Podstawa ta sama czyli wódka, cukier trzcinowy oraz duuuuuuuuuuuużo lodu tylko owoce nie te. TANGERINAROSCA lub inaczej CAIPIROSCA DE TANGERINA to nic innego jak wariacja na temat popularnego drinku znanego również w Polsce. Historię drinków caipiroska oraz caipirinha oraz metody ich przyrządzania pozwólcie że zostawię na weekend (przyczyna prozaiczna - brak limonek w pobliskim spożywczaku). Pewno wielu(...)bazą są również podobne składniki - alkohol, cukier trzcinowy oraz lód a tzw. wkładem owocowym - limonka. Tangerinarosca czy wtorkowa kiwirosca to pochodne te drinków, w pierwszym przypadku zamiast limonki podano mandarynkę a w drugim jak już wiecie - kiwi. Składniki:- 2 mandarynki- 2 lub 3 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości mandarynek)- dużo kostek lodu- 40 ml wódki- pasek
Smaki Brazyliigóry dnem. Tarta bez problemy odkleja się od formy.Podajemy na gorąco, łasuchy mogą obok tarty położyć kulkę lodów waniliowych ;) jednak nawet bez lodów tarta znika z talerza błyskawicznie ;)Smacznego!Zauważyliście zapewne zmiany na blogu :) Wszystkie zmiany zawdzięczam Karolinie z bloga Pasje Karoliny :) Gdyby nie jej pomoc, grzebałabym się pewnie dłuuuugo. Karolina
Codzienna kuchnia niecodziennaDeser, który nie może się nie udać! Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Szybka alternatywa dla szarlotki, ale można też wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Rewelacyjnie smakuje na gorąco z kulką lodów waniliowych.Składniki:(na 4-6 porcji)1 szklanka mąki (1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej)szczypta soli1/2 kostki zimnego masła1/2 szklanki cukru brązowego+ 2 łyżki do owoców4(...)Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (jednym dużym lub kilku małych). Owoce posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Podajemy gorące z kulką lodów waniliowych
Smakowity Blog Kulinarnykawki czy soku, ale zapachy dobiegające z małej knajpki rozbudziły skutecznie nasze kubki smakowe i zachciało nam się czegoś słodkiego do napoju. Oboje mieliśmy ochotę na szarlotkę z kulką lodów śmietankowych i bitą śmietaną (wręcz narodowy deser Holendrów), lecz jak na złość akurat zabrakło tego przysmaku. Zauważyłam jednak, że z pieca "wyjechały" appelflap'y, kolejny przysmak mieszkańców kraju wiatraków(...)Wierzch ciasta lekko zwilżamy wodą (można też posmarować rozkłóconym jajkiem) i posypujemy cukrem.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut aż się appelflap'y pięknie zrumienią.Podajemy z gałką lodów śmietankowych. Smacznego!!!P.S. Gdy spytałam Maćka o werdykt, powiedział: "No dokładnie takie jak w tej restauracji :)"P.S 2. Najlepiej smakują na ciepło.P.S 3 Najlepsze są w dniu
W mojej holenderskiej kuchniwzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu). 12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka(...)jako dodatek nadaje się zarówno do potraw pikantnych jak i słodkich. Można nim przyprawiać mięsa, ryby, drób, kiełbasy, pasztety i sałatki. A także dodawać go do różnego rodzaju wypieków, lodów, kremów, kompotów, herbat, kaw i alkoholi. Już niebawem na blogu przepis z wykorzystaniem wyżej wymienionych produktów firmy Skworcu. :). Zapraszam na bloga już wkrótce
Słodkości i nie tylkopić coś trzeba, dlatego zamiast ciasta na niedzielę dziś serwuję zdrowe, chłodne i orzeźwiające smoothie :) Składniki: 15 dag malin, 15 dag borówek, 40 dag świeżego ananasa, 10 kostek lodu. Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Do malaksera wrzucić owoce i zmiksować. Dodać pokruszone kostki lodu. Ja kruszę lód przez ręcznik kuchenny - uderzając wałkiem do ciasta, rozbijam na mniejsze kawałki. Pokruszony(...)lód wrzucamy do malaksera i znowu miksujemy. Serwować od razu po przygotowaniu :) Smacznego
Delicious Titbits