Czekoladowy Parafit to kolejna propozycja z słodkości, który na pewno będzie ciekawą propozycją na święta. Czekoladowy Parafit to coś na wzór lodów, lecz do ich przyżądzenia stosuje się mniej cukru aniżeli w tradycyjnych domowych lodach i mimo użycia śmietanki przygotowuje się całkiem inaczej. Pomysł na przygotowanie czekoladowego deseru zaciągnęłam z tureckich przepisów i uważam iż jest godny
Magiczny Garneklnem/ kalarepa/ lody miso. Tuńczyk idealny i nie prośmy o wysmażenie, on jest dokonały, nie zabijajmy go. Do niego sezam, kalarepka!, to troszkę zapomniane warzywo i lody miso... wykorzystanie smaku umami w postaci lodów... fajne, dobre. Kurczak kukurydziany - pierś z kurczaka sous vide/ jarmuż / pure z patisona/ patison Kurczaka kukurydzianego odkryłam już jakiś czas temu
królestwo garówlód Wykonanie: Limonce odcięłam tak zwane dupki :) Przekroiłam wzdłuż na pół, wycięłam białe błonki, czyli te które przechodzą przez środek owocu. Następnie połówkę ostrym nożem pokroiłam na pół centymetrowe kawałki. Limonkę wrzuciłam na dno buteleczki, z której zamierzałam pić. Wsypałam cukier i ugniotłam limonkę a cukrem. Nie mam profesjonalnych przyrządów barmańskich, więc poradziłam sobie grubym plastikową rączką łyżki do lodów(...)zgniotłam w dłoni i wrzuciłam do buteleczki (u Was spokojnie może być szklanka). Miętę ugniotłam z limonką ugniecioną wcześniej z cukrem, ale już delikatniej. Na to wsypałam trochę kruszonego lodu, wlałam rum, delikatnie wymieszałam, dosypałam lodu do pełna i dopełniłam wodą mineralną. Kruszony lód zrobiłam sobie sama :) Kostki lodu włożyłam do woreczka, owinęłam ściereczką lnianą i tłuczkiem do mięsa rozbijałam
Blondynka GotujePochodzi z Grecji ale zadomowiła się u nas na dobre bo świetnie chłodzi i orzeźwia w upalne dni. Doskonale smakuje z rozetką bitej śmietany i dodatkiem lodów. Składniki: (na jedna dużą kawę) 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub więcej jeśli wolisz mocną) ¼ szklanki(...)gorącej wody ½ szklanki mleka 2 kulki lodów waniliowych/karmelowych lub innych ulubionych lód lub zamrożone kostki kawy bita śmietana gorzka czekolada Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Zimna kawę wlewamy do słoika razem z mlekiem i dwoma gałkami lodów. Intensywnie potrząsamy do połączenia składników. Do wysokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu
Pyry na Gazzaczęło? Otóż całkiem niewinnie. Najpierw powstały lody klonowe, po których zostały białka, więc szkoda było wyrzucić i przygotowałam z nich bezy. Na początku miały być dodatkiem do lodów, bo lody z bezami to przepyszne połączenie. Bezy to jeden z ukochanych słodyczy mojego syna, więc musiałam mocno pilnować piekarnika, aby po wysuszeniu nie zniknęły w mojego
Blondynka Gotujezdrowe i wegańskie to chyba tym bardziej? W dodatku jestem pewna, że główny (i jedyny) składnik większość Was ma w domu. Są to...tak, banany! W końcu spróbowałam słynnych "lodów" bananowych i przepadłam! Bana(na)lnie proste, a jakie pyszne... Jak je zrobić? Wystarczy pokroić banana (albo od razu kilka!), zamrozić go, a następnie zblendować do momentu otrzymania gładkiej(...)kremowej masy. Ja lody zjadłam na podwieczorek w towarzystwie grzanek z domowym masłem orzechowym
breakfast of dreamsPyszny koktajl truskawkowy z lodami na bazie jogurtu naturalnego z niewielką ilością cukru to błyskawiczny, prosty i orzeźwiający napój idealny na upalne dni. Ten smaczny koktajl polecam szczególnie dzieciom, doskonale orzeźwia, gasi pragnienie i chłodzi, warto pokusić się o jego przygotowanie. składniki na 3 porcje 30 dag truskawek 200 ml jogurtu naturalnego 250 ml lodów(...)obrane z szypułek truskawki kroimy na mniejsze części. Do wysokiej miski wrzucamy pokrojone owoce wsypujemy cukier i całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do truskawek dodajemy jogurt oraz lody i jeszcze raz wszystko miksujemy. Gotowy koktajl wlewamy do szklanek, dekorujemy truskawkami oraz miętą i od razu podajemy
Smakowite Daniaczworo i zamówiliśmy różne dania, ale wszystkim nam jedzenie na farmie smakowało. Na deser z pewną nieśmiałością sięgnęliśmy po lody czosnkowe. Ale nie było się czego bać! Lody czosnkowe robione są z dodatkiem czarnego czosnku (nawet wcześniej nie wiedziałam, że taki istnieje) a że jest on bardzo łagodny w smaku to tak naprawdę -lekki czosnkowy smak
UgotujmyTo.plpracy i powstał przepis na smaczny i ekspresowy deser-lody chałwowe. O ile przepisem można nazwać coś co składa się z 2 rzeczy. Składniki: 3 kulki lodów waniliowych dobrej jakości( najlepiej domowych) 2 łyżeczki pasty sezamowej z miodem( ja użyłam tej z Lidla a że zbliża się tydzień grecki....) karmel i wanilia-przyprawa w młynku firmy Kotanyi(...)Sposób przygotowania: Lody waniliowe muszą być miękkie,ale nie roztopione.Łączymy je energicznymi ruchami z pastą sezamową. Gdy się połączą od razu nadają sie do degustacji:) A tu po modyfikacji z przyprawą Kotanyi Nie sądziłam,że mogą być jeszcze lepsze,ale okazuje się,że tak:) Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytpomyślałam o najlepszym na świecie deserze, pomyślałam o gorącej, aromatycznej czekoladzie, pysznych, kremowych, waniliowych lodach i truskawkach (oj tak koniecznie truskawki- przecież bez nich nie mogłabym żyć) Długo zastanawiałam się jak powinien wyglądać deser idealny. Metodą prób i błędów powstał on- obłędny deser czekoladowy. A że świętuje 3 urodziny bloga, pomyślałam że to odpowiedni moment, żeby i Ciebie(...)tafli wody) wlej śmietankę i wymieszaj. Truskawki lekko rozpuść i zmiksuj blenderem. Deser: Na spodzie daj kropelkę truskawek, potem pokruszony kawałek ciasta, następnie 2 łyżeczki sosu czekoladowego (ciepłego). Następnie lody, truskawki, sos czekoladowy. Deser podawaj od razu po przygotowaniu. Ciasto można upiec wcześniej i pokruszone podgrzać chwilkę w kuchence mikrofalowej. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytpółwytrawne, dominują aromaty owoców cytrusowych. Polecane do picia z lodem z dodatkiem mięty, limonki, pomarańczy, cytryny. Dobre na letnie dni. To wino podano nam jako aperitif. Z lodem, do wyboru z miętą lub świeżym ogórkiem. Barbara - 50% chardonnay, 30% rumeni plavec, 20% laśki riesling. (44 zł)Jest to podstawowe wino marki Istenic. Swoją nazwę wzięło od imienia córki Janeza(...)mieliśmy przyjemność połączyć je z musem z mascarpone z sosem śliwkowym i lodami pistacjowymi. Vila Rose - 100% pinot noir. ( 64 zł.) Polecane do picia latem z kostkami lodu. Będzie dobrze smakowało z truskawkami, świeżym lub kandyzowanym imbirem lub kwiatem hibiskusa. My piliśmy z kandyzowanym imbirem i lodem. Generalnie wina ciekawe. Jeśli ktoś oczekuje od nich wielkich doznań
królestwo garówposypki czekoladowej przepis Do miski przekładamy lody podzielone na mniejsze porcje, wlewamy lekko podgrzane mleko (np w kuchence mikrofalowej ) i całość miksujemy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Gotowe lody przelewamy do szklanek, dekorujemy posypką czekoladową i od razu podajmy
Smakowite Daniapewno nie jest deser, dla tych , którzy unikają cukru jak ognia...bo deser jest kaloryczny i idealny ..na trudne dni. No i poradzi sobie ze wszystkimi hadrami świata! Składniki -lody , takie jakie lubicie i w ilości , na jaką pozwoli Wam Wasze sumienie wiśnie z rumem od ETERNO mango z wanilią ETERNO galaretki mandarynki ananas kandyzowany u mnie(...)Pecan kilka Migdałowy Przylądek- uwielbiam te ziarna- normalnie wyjadałam łyżeczką.. Ziarna są ze sklepu ZIARENKOWO syrop mango do deserów Na dno pucharka położyłam galaretki oraz mandarynki. Dodałam ociupinkę lodów. Ociupinkę. Polałam syropem wiśniowym z rumem...Jest pyszny, istnieje ryzyko, że go wypijecie troszkę prosto ze słoiczka. Z tegoż słoiczka dołożyłam wisienek. Aromatyczne rumowe wisienki. Trochę kosteczek ananasa kandyzowanego
Z Kuchni Do Kuchnikipiącego od owocowych, soczystych i słodkich dobrodziejst, które smakowicie zaczarowane stawały się pysznym i orzeźwiającym deserem podczas upalnych dni wakacji. Zmiksowane owoce sezonowe wraz z jogurtem i lodami były nagrodą za dobre sprawowanie ;-) Ja mój deser przygotowałam troszkę inaczej, otóż nie mieszałam różnych owoców razem, tylko podzieliłam je na warstwy smakowe. Na ok. 3 porcje: Sezonowe owoce(...)miałam: 1 szklanka czarnej porzeczki ok. 200 g truskawek pęczek mięty ok. 6 brzoskwiń 300 ml. jogurtu naturlanego 300 ml. lodów śmietankowych cukier do smaku Owoce umyć i dokładnie przebrać. Zmiksować osobno. Jogurt wraz z lodami zmiksować na gładką masę i przelać na 4 części do mniejszych miseczek, do każdej dodac mus owocowy, doprawić cukrem do smaku
Jadło i czytadłoprzygotowania:Banany powinny mieć temperaturę pokojową, reszta składników powinna być schłodzona, lody zamrożone.Banany obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.Do Blendera wrzucamy owoce, dodajemy lody, mleko i ekstrakt waniliowy. Miksujemy około minuty, w zależności od mocy naszego blendera. Przelewamy do wysokiej szklanki, podajemy schłodzone.Na zdrowie
Słodkie PrzyjemnościJeszcze nie ma lata, a żar leje się z nieba. Dla ochłody proponuję mrożoną kawę z lodami. Składniki:4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej100(...)wrzątku 2 duże łyżki lodów waniliowych1 łyżeczka cukru1,5 szklanki mlekaSposób przygotowania:1. Kawę z cukrem rozpuścić w wrzątku i ostudzić.2. Ostudzoną kawę przelewamy do miksera, dodajemy lody, mleko i miksujemy, aż kawa się spieni.3. Podajemy zaraz po przygotowaniu.Smacznego!!!Źródło: 2drink
Kuchnia domowa Aniochotę od razu zjeść :) Po upieczeniu karithopita nasączana jest słodkim syropem aromatyzowanym pomarańczą, dzięki czemu jest cudownie wilgotna, ale wcale nie za słodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych albo odrobiną śmietany.P.s. Zajrzyjcie do Chantel, Gin i Mirabelki, które również przygotowały korzenne wypieki na Święta. Greckie ciasto orzechoweKarithopitana podstawie przepisu z MyGreekDish, proporcje syropu(...)gorącym syropem, czekając aż wsiąknie w ciasto. Możesz posypać po wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi.Ciasto orzechowe jest pyszne do herbaty lub kawy. Sprawdzi się także w połączeniu z waniliowymi lodami lub odrobiną śmietany. Smacznego :)***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaOprócz pizzy i makaronów, Włosi dali światu jeszcze kilka wspaniałych deserów. Semifreddo to mrożony smakołyk podobny do lodów. Semifreddo znaczy "półzimny" i wskazuje, że nie podaje się tego deseru zmrożonego na kamień, tylko lekko roztopiony.Składniki: 450 g truskawek bez szypułek 80 g (3/4 szklanki) cukru pudrusok z 1/2 cytryny300 ml (1 i 1/4 szklanki) śmietany(...)dużej misce ubijamy śmietanę, aż będzie dość gęsta, ale na tyle płynna, by spływała z łyżki. Wlewamy do niej owocowe puree i delikatnie mieszamy.Przekładamy masę do pojemnika po lodach albo keksówki. Zamrażamy mniej więcej godzinę, aż przy brzegach pojawią się kryształki. Przekładamy lody do blendera i miksujemy. Wstawiamy na 2 godziny do zamrażalki, miksujemy
Smakowity Blog Kulinarnysmaki. Kiedyś podchodziłam do nich jak pies do jeża, teraz namiętnie pochłaniam lody, ciasta i desery orzechowe. Moje dzisiejsze ciasto jest orzechowe. A w zamrażarce czekają orzechowe lody. Mniami.4. Dokładnie za tydzień znowu będę starsza. C. powiedział, że stara nie, bo to dopiero, jak oficjalnie będę starsza od niego. Miły z niego chłopak.5. Zasadniczo lubię(...)miłość. Skoczyłam na głęboką wodę, i okazało się, że umiem pływać. Dziękuję za to każdego dnia.Hmm... Mam nadzieję, że nikogo nie wystraszyłam. Teraz idę pochłonąć trochę lodów - słonko wyszło, trzeba korzystać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedłonie mam lodowate.Taka wersja kakao jest naprawdę przepyszna. Można dać więcej kawy, inne ulubione przyprawy - kardamon, gałkę muszkatołową - co tylko Wam przyjdzie do głowy. Pachnie obłędnie, a roztopione lody sprawiają, że jest niesamowicie kremowe(...)prostu pyszne. Spróbujcie, nawet jeśli macie ciepłe dłonie.Cynamonowo-kawowe kakaoSkładniki:(na 1 porcję)300 ml mleka (1,5%)2 łyżki kakao2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki cynamonu2 łyżki cukrudodatkowo:lody śmietankowe lub wanilioweKakao, kawę i cukier wsypać do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Przelać do szklanki, włożyć łyżkę lub dwie lodów.Podawać gorące.Smacznego!Poza niesfornym kołem wczoraj
Pożeraczka, czyli raz adobrzelodach nie było...Te przygotowałam już dość dawno, z jabłek ze słynnej jabłonki J. Sorbet jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu, nie potrzeba do niego maszynki. Lody smakują jabłkami i cynamonem, i tylko kolor mnie troszkę rozczarował - na zdjęciu w książce Vidunderlige is variationer były seledynowe, u mnie wyszły bardziej, hmm... Szarlotkowe. Zapewne zależy(...)wiosnę spróbuję przygotować takie w wersji bardziej orzeźwiającej - dzisiejsze, za sprawą cynamonu, nadają się nawet na deser do grudniowej, gorącej herbaty...Sorbet jabłkowy z cynamonemSkładniki:(na 1/2 l lodów)3 jabłka1 łyżka soku z cytryny1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków75 g cukru150 ml wodyCukier z wodą zagotować. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowoce. Jeżeli chcecie to możecie je osłodzić miodem, wtedy zawsze jest zdrowiej. Zrobiłam ich dwie wersje smakowe, gdyż przy okazji proponuję jednocześnie dwie formy podania. Jedna w formie lodów jogurtowych (bananowe kulki) oraz drugie w formie mrożonego jogurtu (mango – wersja dla leniwych, którzy nie chcą czekać paru godzin). Przepis podpatrzyłam uDomi w kuchni, jednak oryginalnie pochodzi on od Jamiego(...)arbuz Przygotowanie: Mango/banany obrać, pokroić w kosteczkę i zamrozić – można zostawić w zamrażarce na całą noc. Po wyjęciu z zamrażarki rozdzielić kawałeczki owocu, włożyć do miksera z funkcją kruszenia lodu i zmiksować. Dodać jogurt i miód i zmiksować jeszcze przez chwilę na gładką masę, wymieszać i podawać od razu lub chwilę schłodzić. Ja wersję z mango wstawiłam jeszcze
Fabryka pomysłówZnów zrobiło się ciepło, przynajmniej na chwilę. Jak dla mnie to wystarczający powód, by przygotować lody. Tym razem postawiłam na mocno kremowe i bardzo kokosowe lody. Takie, które smakują prawdziwym kokosem. Potrzebne nam: - 4 puszki mleka kokosowego (po 165 ml każda) - 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego - 2-3 łyżeczki cukru pudru - 2-3 łyżeczki wiórek kokosowych
W poszukiwaniu inspiracjiKolejna letnia propozycja to domowe, podwójnie arbuzowe lody z czekoladowymi dropsami i kiwi(...)przygotowania możecie wykorzystać specjalne foremki lub zwyczajne plastikowe kubeczki i drewniane patyczki (do kupienia w aptece). Składniki: arbuz kiwi śmietana kremówka (lub mleko) czekoladowe dropsy foremka na lody lub plastikowe kubeczki i drewniane patyczki (można kupić je w aptece) Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercydeseru lodowego. W rezultacie powstał pyszny deser i zachęcam do zrobienia. Lody których użyłam są według tego przepisu [ klik ] A teraz zabieramy sią za pyszny deser, zapraszam. Lody śmietankowe z musem z mango i galaretką Pina colada. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecałości. Następnie zjedliśmy wspaniałą polędwicę z sandacza z sałatką z buraka i tabule pietruszkowo-miętowym, a zakończyliśmy cudownym deserem, absolutnie obłędną roladą z karmelu i mango z lodami o smaku giandui i chrupiącym krokantem - niebo dla podniebienia. Ceny w restauracji zaczynają się od 18 zł, a kończą na 220 zł (danie dla dwóch osób). Restauracja znajduje się(...)kuchni. Polędwica z sandacza serwowana z ragout z krewetek oraz sałatką z biało-czerwonego buraka i tabule pietruszkowo-miętową ( Wiosenne Menu - 32 zł) Rolada z karmelu i mango z lodami o smaku giandui i chrupiącym krokantem (Wiosenne Menu
Plate of Joykońcówka kruszonki, przystąpiłam do kolejnego eksperymentu.Oj udał się i o bardzo.Ostrzegam uzależnia. Składniki: 70 gram mąki 50 gram cukru 1 łyżeczkę olejku migdałowego 50 gram masła 1 żółtko lody czekoladowe śliwki Sposób przygotowania: Śliwki umyć,przekroić na pół i wyjąć pestki.Ułożyć(...)foremce. Kruszonkę przygotowujemy z mąki,cukru,olejku migdałowego,masła i żółtka.Mieszamy wszystkie składniki i kruszymy.Sypiemy na owoce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Podajemy z lodami czekoladowymi. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytkurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami pieczonymi.A na deser moja wymarzona: Panna cotta waniliowa z posypką bezową polana sosem owocowym i Lody z gorącymi wiśniami.Nasza oferta wyglądała tak :https://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/cosa-nostra-1/34499738Za ucztę o wartości 140 zł zapłaciliśmy 69zł – naprawdę warto!Popijając herbatkę wkroczyły przystawki – jak jak to ja : najpierw uczta(...)lepiej.Na samą myśl cieknie ślinka!Tak delikatna , że wręcz rozpływała się w ustach.Intensywnie waniliowa , która świetnie współgrała z sosem owocowym , a do tego przepyszne ciasteczko , którym obydwoje się zachwycaliśmy.Lody intensywne w smaku , kremowe , czekoladowo – waniliowe , pokryte dużą ilością kremowej bitej śmietany , a do nich gorący sos wiśniowy z kawałkami owoców.T. nie mógł się doczekać kiedy zacznie
Ostra na SłodkoFileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną z pieczonymi ziemniaczkamiMama : Galicyjskie zraziki cielęce z sosem kaparowym i kładzionymi kluseczkami3. DESERJa : Szarlotka na ciepło z lodami , bitą śmietaną i owocamiMama : To samoDODATKOWO: Soki pomarańczowe świeżo wyciskaneNasza oferta wyglądała tak :http://www.groupon.pl/oferty/krakow/ck-browar/42363569 czyli :zamiast 202 zł zapłaciłam 99,99 zł ( w cenie 3-daniowa uczta(...)jednak odmówić sobie tej przyjemności , gdy po chwili obsługujący nas Pan , przyniósł talerz ze smakołykami.Ciepła ( jeszcze delikatnie parująca ) szarlotka … przypominająca tę babciną , z cynamonem …. zimne kremowe lody … wspaniała bita śmietana i świeże owoce.Połączenie IDEALNE!!!Absolutnie nie można nic zarzucić!Wręcz przeciwnie , z przyjemnością chce się sięgnąć po dokładkę!***PODSUMOWOWUJĄC :Bez ściemy!Dawno
Ostra na Słodkomożecie całkowicie je ostudzić, nie ma to wpływu na smak deseru :) Następnie nakładamy lody, które możecie zrobić samodzielnie, bądź kupić. Ja wybrałam tą druga opcję. Ważne, by lody były w neutralnym smaku, polecam waniliowe, ew. śmietankowe. Deser możecie przybrać listkiem mięty. Smacznego
Taste Of My Dayszklanka zimnego mleka (250 ml) 150 g lodów, np. śmietankowych do dekoracji bita śmietana cukrowa posypka świeże truskawki Do kielicha blendera przełożyć truskawki, wlać mleko i dodać lody. Całość ze sobą zmiksować. Przygotowany koktajl przelać do pucharków. Od razu udekorować bitą śmietaną, kolorową posypką i świeżą truskawką. Jeżeli będziecie chcieli pominąć śmietanę to do shake wsypcie trochę
Ugotowaćuzyskania drobnej kruszonki. Następnie wbijam jajka, solę, lekko łączę raczej narzędziem nie ręką, chodzi o utrzymanie w miarę niskiej temperatury. Bezpośrednio na ciasto ścieram szybko lód. Używając lodu uzyskuje się odpowiednią temperaturę ciasta. Na koniec szybko zagniatam do uzyskania spójnego ciasta, które da się uformować w kulę. Zawijam ją szczelnie w folię i odkładam na około pół godziny(...)ciasta, lepiej jednak wykorzystać w małych dodatkowych foremkach. Nie trzeba ich nawet wypełniać masą. Można upiec i kilka dni przechowywać, są przydatne na przykład jako talerzyki do gałki lodów, wcześniej smaruję je lekko dżemem lub nutellą. Ciasto trzeba też ponakłuwać widelcem i ponownie odłożyć do lodówki. Pora szybciutko przygotować masę kokosową. Jajka miksuję z cukrem. Do bielejącego kogla-mogla
I tu będę miała takie tedzbanku dodać parę plasterków cytrynek z syropem. Słoiczek wystarcza do sporządzenia 4l pysznej lemoniady. Do lemoniady można dodać parę listków mięty oraz trochę miodu. Jako dodatek do deserów np.: lody owocowe w pucharkach polać syropem, ozdobić plasterkami cytrynek. Do pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu. PRZEPISY
ClauditteMissCookingnutą imbiru w tle. Cudownie orzeźwiający, lekki i w ogóle idealny. Jeśli szukacie pomysłów na ochłodę - polecam Wam ogromnie właśnie ten. Sorbet rabarbarowo-imbirowy Składniki: (na 1,2 l lodów) 700 g rabarbaru 250 g cukru 300 ml wody 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru sok z 1 cytryny Rabarbar pokroić w 2-centymetrowe kawałki. Umieścić w garnku razem(...)minut, aż rabarbar zmięknie i będzie się rozpadał. Ostudzić. Ostudzoną masę zmiskować na gładko blenderem, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę wlać do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika, zamrozić. Smacznego! I nawet gorącą herbatę zamieniłam na mrożoną, bo inaczej po prostu wytrzymać nie idzie! I tak mi zasmakowała
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodajemy cukier i gotujemy. Gdy zaczną wrzeć dodajemy wodę (wino) wymieszaną z mąką ziemniaczaną i syropem miętowym (opcjonalnie). Truskawki można porozmiażdżać widelcem. Mieszamy energicznie. Następnie przygotowujemy warstwę miętowo-waniliową. Lody miksujemy(...)liści mięty i mlekiem. Do pucharków wykładamy gorące truskawki, a na nich zimną warstwę miętowo-waniliową. Dekorujemy miętą i truskawkami. Można na górze deseru położyć jeszcze dodatkową gałkę lodów lub wycisnąć trochę bitej śmietany. Przepis autorski
Mania Wypiekanianaiwna uwierzyłam. Zapakowałam sorbetierę do zamrażarki bo miałam zamiar zrobić lody na deser w niedzielę. A tu od rana wietrzno, chłodno i zero słoneczka. No i z lodów nici, tym bardziej, że niektórzy z zaproszonych na obiad osób już wykazywali początki przeziębienia. Nie było lodów ale były za to ciasteczka owsiane i pyszne egzotyczne smoothie
Wiem co jemzapytał: "o, coś nowego?" To chyba zmobilizowało mnie do wykonania najpierwszych w życiu lodów - mrożone dla dziecka danonki przecież chyba się nie liczą? :) Wybór padł na lody cytrynowe, i był jak najbardziej trafny. Nie za słodkie, orzeźwiające, smak jogurtu lekko złamany przez dodanie kremówki. Idealny deser na świąteczne popołudnie :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyLody dla ochłody ;) wyszły takie rzadsze lody gęsty shake, jak dla mnie pycha, robiłam je wczoraj pierwszy raz w ramach eksperymentu, a dziś ponownie bo tak przypadł mi ten smak do gustu ;) czekam na wasze opinie Składniki (porcja): banan serek homogenizowany naturalny (około 140g) 0,5 szklanki mleka (jeśli dacie mniej mleka wyjdą gęstsze(...)foliowego, a następnie do zamrażarki żeby zamroził się na kamień serek homogenizowany mrozimy w opakowaniu lub żeby było łatwiej później zblendować możemy przełożyć go do pojemnika na kostki lodu kiedy wszystko nam się zamrozi wrzucamy banana, serek i mleko (nie zamrożone) do blendera i miksujemy jemy same lub z dodatkami według naszych upodobań ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlodów waniliowych (polecam z Lidla Gelatelli Bourbon Vanilla) Kawę i cukier zalać jak najmniejszą ilością wrzątku, taką, żeby się aby rozpuściły. Dolać zimne mleko, na wierzch położyć gałkę lodów waniliowych. Smacznego! Uwaga: zamiast lodów można użyć 2-3 kostku lodu, albo po prostu przygotować napój wcześniej i włożyć do lodówki, żeby całość się dobrze schłodziła
Kto ugości moich gości?najlepszej whisky. Tą właśnie cachaça spożywał zmęczony caipira po pracy, a jej niezbyt szlachetny smak zagryzał limonką. Ponieważ w Brazylii generalnie temperatury są wysokie, dla ochłody zaczęto dodawać lodu. No ale że większość Brazylijczyków kocha napoje słodkie a nie cierpkie, zaczęto myśleć czego dodać słodkiego? Odpowiedź przyszła szybko - oczywiście tego czego na plantacji trzciny cukrowej było pod dostatkiem(...)duża limonka lub 2 małe (może być również cytryna)- 2 lub 3 łyżki cukru trzcinowego (jeśli lubimy bardziej słodko dodajmy 1 więcej). Może być również cukier biały.- duuuużo kostek lodu- 60 ml wódki (do caipirosca) lub cachaça (do caipirinha). może być mniej lub więcej, kwestia gustu. Sposób przyrządzania: A. Podstawowy:Na dno szklanki wrzucamy pokrojoną na kawałki
Smaki Brazyliiręce czerwone pomarańcze, nie wahajcie się - to najlepszy sorbet, jaki zdarzyło mi się jeść! Jestem pewna, że i Wy się zakochacie.Sorbet z czerwonych pomarańczySkładniki:(na 900 ml lodów)skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy450 ml soku z czerwonych pomarańczy (8-9 owoców)sok z 1 limonki120 ml wody85 g cukru90 g malin1,5 łyżki CointreauMaliny zasypać 1 łyżką cukru(...)Dodać 60 ml soku z pomarańczy, wymieszać. Następnie wlać ostudzony syrop, połączyć. Wlać resztę soku, sok z limonki i likier. Wymieszać.Schłodzić w lodówce, następnie przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.Smacznego!Mam nadzieję, że uda mi się je jeszcze kupić. Jest tyle wspaniałych przepisów na ciasta z wykorzystaniem właśnie czerwonych
Pożeraczka, czyli raz adobrze