lody w ogóle są zdrowe? Przekonajmy się razem. Szczególnie, że sezon na lody już rozpoczęty i warto wiedzieć, co jeść dla ochłody. Rodzaje lodów Podstawowymi lodami są sorbety na bazie owoców i wody z cukrem oraz lody mleczne i śmietankowe na bazie mleka lub śmietanki z różnymi dodatkami. Smaków(...)więcej energii, aby ogrzać je przed strawieniem. Słyszałam, że dzięki temu nie można przytyć od lodów. Ja bym tam jednak w to zbytnio nie wierzyła. Jeśli jemy sorbet lub jogurtowy lód, to spokojnie, nie musimy się martwić o sylwetkę po zjedzeniu jednego loda. Te śmietankowe i z mnóstwem dodatków (np. czekolada, a na górę bita śmietana) do lekkich
Anioszek w kuchniUwielbiam domowe lody, sporo już ich w te wakacje przygotowałam, jednak do tej pory wszystkie lody przygotowywałam bez maszynki, z błahego powodu, nie miałam maszynki. Ostatnio w ramach współpracy ze sklepem internetowym redcoon.pl zostałam poproszona o wybranie kolejnego sprzętu do testów, jednym z produktów była maszynka do lodów. Bez zastanowienia wybrałam właśnie Severin(...)maszynce: Maszynka służy do przygotowania lodów, sorbetów, mrożonych jogurtów, granitty, jedną z jej zalet jest to, że nie tworzą się podczas przygotowania kryształki lodu, które podczas ciągłego mieszania ulegają rozbiciu. W większości lody przygotowywane ręcznie trzeba kilkakrotnie mieszać podczas zamrażania, aby zapobiec powstawaniu tych kryształków. Wybrana przeze mnie maszynka posiada wyjmowany wkład z podwójną ścianką (zawiera płyn
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnawet, kiedy jest chłodno. Lody dobre są zawsze - na ochłodę, albo na poprawę humoru. Te są idealne na pierwszą i drugą okazję.Ogólnie nie jestem wielką fanką lodów jogurtowych - brakuje mi w nich gładkości, tej cudownej konsystencji charakterystycznej dla lodów na kremówce. Tym razem jednak miałam w lodówce jogurt, z którym coś trzeba było zrobić(...)więc czym prędzej pobiegłam do kuchni.Nie robi się ich długo (pomijając co półgodzinne miksowanie), więc efektami mogliśmy cieszyć się już wieczorem. W czasie przygotowań trochę się martwiłam - lody są bowiem mało słodkie, troszkę kwaśne (w ten charakterystyczny, jogurtowy sposób). Okazało się, że dodatek kruszonki jest kluczowy - nadaje ona słodyczy i tekstury, dzięki niej lody zjada się
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleka skondensowanego,poniewaz masa podczas chlodzenia w maszynce zwieksza swoja objetosc.Mozemy tu uzyc kazdych innych owocow lub w ogole z nich zrezygnowac a dodac tylko wanilie i zrobic lody mleczne. Bez maszynki do lodow rowniez sie udadza.Beda tylko wymagaly nieco wiecej naszej uwagi.Mase lodowa umiescic w zamrazarce i co godzine musimy ja wyjac i mikserem recznym zmiksowac.Robimy(...)smaku.Naprawde rewelacyjne.Smakuja jak z najlepszej wloskiej lodziarni.Rowniez nie zamarzaja na kamien.Takze na drugi dzien latwe do porcjowania.A jak chalwa to oczywiscie nie moze zabraknac orzeszkow pistacjowych,dlatego gotowe lody posypalam orzeszkami.Skladniki:300 g jogurtu greckiego4 lyzki tahini3 lyzki miodu (lub cukru pudru)kilka orzeszkow pistacjowych-posiekanychWykonanie:Jogurt wymieszac z miodem i tahini.Nie potrzebujemy do tego zadnego miksera,robimy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obok kina Zorza lub na ul. Sokoła obok teatru im. Wandy Siemaszkowej). Kultowe miejsce w Rzeszowie, istnieje chyba od lat 80 (?). Praktycznie zawsze trzeba tutaj odstać swoje w kolejce. Lody włoskie jak dla mnie smaczne, ale grzechu warta jest kajmakowa (?) polewa (wydaje mi się, że z mlekiem w proszku, podobna do tej, jaką się kiedyś przekładało wafle/andruty). Ceny(...)niskie jak na tak duże porcje (największa na zdjęciu za ok. 4zł). Do wyboru są lody w rożku cukrowym, wafelku i plastikowym kubku, różne porcje, z polewą lub bez. Wystrój niezmieniony od lat… dla mnie to akurat na plus. Nie wyobrażam sobie nowoczesnych mebli rattanowych zamiast plastikowych krzeseł i stołów. No i te klimatyczne malowidła na ścianach przedstawiające
Qlinarnie i QlinarniePopatrzyłam na puree z dyni, na szpinak i na mieszankę warzyw. A potem zerknęłam na czerwone korale żurawiny, i wyobraźnia zaczęła pracować.W sklepie czy lodziarni nie widziałam nigdy lodów żurawinowych. Poszukiwania przepisu w internecie i książkach też niewiele dały, bo głównie były to lody z żurawiną suszoną. A jak już jakieś znalazłam, to dietetyczne. Albo(...)samym jogurcie. I sorbety. A ja chciałam lodów pysznych (nie insynuuję, że tamte pyszne nie były; to po prostu nie to, czego pragnęłam), kremowych, słodkich, ale z wyraźną kwaśno-żurawinową nutą. Usiadłam więc w kąciku, i zaczęłam myśleć. Ułożyłam plan, przystąpiłam do realizacji, a wieczorem spróbowałam lodów. O mamuniu, jakie dobre!Lekko kwaśne, ale jednak słodkie. Z wyraźnym
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoczątku 90tych. Czyli zabytek. Ale działa! I można w nim zrobić domowe lody- na przykład śmietankowe. Sama maszynka to relikt dizajnu końca dwudziestego wieku- jakieś bladoróżowe schemaciki lodów, plastik, który nieco już pożółkł. Firma ok- Phillips. I co najważniejsze- silniczek działa. Metoda przygotowywania lodów w tym urządzeniu polega na włożeniu miski z płynem do zamrażarki, następnie(...)Mniej więcej co pół godziny lody wyjmujemy i mieszamy chwilę maszynką- daleko jej do nowych maszyn, które mieszają i mrożą jednocześnie. Ale daje radę. A smak domowych lodów jest milion razy lepszy niż sklepowych. Nie mówiąc o tym, że do przygotowania domowych używa się mniej niż dziesięciu składników- a zobaczcie na skład tych kupnych. Jako pierwsze wybrałam
les mirabellesz cytrynowym pieprzem . Uwierzcie mi, pieprzu w lodach nie czuć ale podkreślają smak truskawek :) Warto spróbować :) Lody te otwierają u nas sezon na domowe lody, więc szykujcie się na kolejne przepisy :) 'lody śmietanowo - truskawkowe z cytrynowym pieprzem ' Składniki: - 1 szklanka śmietany kremówki (UHT*) - 1 szklanka tłustego mleka - 5 żółtek - 80g cukru(...)mamy pewność, że nam się nie zważy podczas podgrzewania. ** ja miskę umieściłam w zlewie napełnionym zimną wodą i kostkami lodu, następnie wsadzam ją na kilka godzin do lodówki. *** instrukcja dla posiadaczy sorbetiery KitchenAid: Misę schłodzić min 15h przed robieniem lodów (moja stoi ciągle w zamrażalce, wtedy mam pewność, że lody mogę zrobić w każdej chwili). Po wyjęciu
CookYourselfnawet zimowe. No tak. W zasadzie to ja się z tym wszystkim zgadzam, i też tak robię. Ale... Dostałam sorbetierę, i nie mogę się jej oprzeć. Produkcja domowych lodów z jej udziałem wzniosła się na zupełnie nowy poziom - uwielbiam obserwować, jak maszyna wszystko dokładnie miesza, jak masa robi się coraz bardziej puszysta i całość nabiera tej cudownej, delikatnej(...)konsystencji. A potem wyciągam lody z zamrażarki, zamykam oczy i niemal czuję promienie słoneczne na twarzy (choć później się okazuje, że to tylko lampa). Zrobiłam bowiem lody truskawkowe, i muszę napisać, że są to najlepsze lody, jakie kiedykolwiek zrobiłam, i chyba najsmaczniejsze lody truskawkowe, jakie dane było mi jeść. Pycha!Oczywiście
Pożeraczka, czyli raz adobrzez najlepszej lodziarni :-) Są stanowczo lżejsze niż tradycyjne lody śmietanowe. Można je długo przechowywać w zamrażarce - nie powstaną w nich kryształy lodu. Są mega pyszne! Polecam! Składniki na 1000 ml lodów: 450 ml tłustego mleka 3.2 % 235 g schłodzonej śmietany 36 % 150 g cukru 60 g świeżej bazylii - 1 duży pęczek (doniczka) 6 żółtek szczypta(...)Zamrozić. Czynność powtarzać. Cały proces zamrażania i miksowania trwa zwykle ok. 3 - 4 godziny. Masa staje się coraz bardziej gęsta, puszysta, kremowa a kryształki lodu nie są wyczuwalne. To znak, że można już przełożyć lody do docelowego pojemnika (u mnie płaski pojemnik o pojemności 1 litra) i zostawić w zamrażarce na kilka godzin. Ja najczęściej zostawiam lody
maniapieczeniabyłam szczęśliwa! A właściwie to nadal jestem. Marzyłam o tym dniami i nocami - te wszystkie boskie lody, które teraz będę mogła przygotować... Na przekór więc jesieni kręcę lody - w najróżniejszych smakach. I te bardziej pasujące do pogody, czyli rozgrzewające, aromatyczne, pełne przypraw, ale też zupełnie szalenie letnie... Wszystkie są cudownie pyszne, i wiem, że na Święta(...)więc postanowiłam połączyć dwa w jednym. Mam więc figi, mocno rumowe rodzynki (nie mam w domu brandy, nie lubię), są też chrupiące płatki migdałowe. Zamiast jednak semifreddo, mam tradycyjne lody na żółtkach, na kremie angielskim z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasu na osiągnięcie odpowiedniej konsystencji. Jednakże nie było im dane. Półpłynne, zniknęły w tempie błyskawicznym. W czasie konsumpcji wstrzymane zostały wszelkie konwersacje, gdyż cała Rodzina skupiła się na degustacji. Lody bowiem wyszły przepyszne.Są dość mocno kawowe, z wyraźną, ale nie dominującą nutą alkoholu. C. stwierdził, że smakują jak zmrożona irish coffee. I jak tylko wróciliśmy do domu(...)Polsce dałam tylko biały, ale połowę skarmelizowałam w garnku, a dopiero potem wlałam mleko. Tutaj połowę cukru białego zastąpiłam ciemnym muscovado - efekt jest chyba jeszcze lepszy.Jeśli szukacie lodów, które zasmakują panom - te będą strzałem w dziesiątkę.Lody kawowe z whiskySkładniki:(na 1 l lodów)4 żółtka150 ml mleka75 g cukru75 g ciemnego cukru muscovado150
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrzucać. Zamiast tego staram się dla nich znaleźć jakieś ciekawe zastosowania, dać im drugie życie. Lody okazały się strzałem w dziesiątkę. Nie raz widziałam, czasem nawet jadłam, lody z kawałkami ciasteczek czy batoników, pomyślałam więc, że takie z pierniczkami też będą smakować dobrze. Przygotowałam więc klasyczną bazę na żółtkach, jednak z dodatkiem cynamonu zamiast wanilii(...)jednak ten cynamon! ). Na końcu dodałam do lodów pokruszone pierniczki, całość zamroziłam, a kiedy chciałam się zabrać za zdjęcia, okazało się, że nic nie zastało i musiałam kręcić lody od nowa. C. zjada je do gofrów z uporem maniaka nie patrząc nawet w stronę bitej śmietany, dżemu czy frużeliny. Same w sobie, do gorącego kakao, genialnie sprawdzą
Pożeraczka, czyli raz adobrzepuszysta, kiedy wkładamy ją do zamrażarki, i taka też zamarza. Lody są puszyste, gładkie, bez kryształków lodu. Pycha! Tym razem sama nie wiem, ile ma to wspólnego z oryginalnym semifreddo, więc powiedzmy, że są to po prostu lody bez maszynki.A dlaczego tak uparcie szukałam sposobu na domowe lody, skoro mogę po prostu kupić(...)oczywiście po prostu lubię to robić). Tak jak teraz - zachciało mi się lodów z czereśniami... Kupiłam więc czereśnie i zaczęłam się zastanawiać, co będzie do nich pasować. Kiedyś robiłam muffiny z czereśniami i jako dodatek wystąpił kokos. Więc dlaczego by w lodach nie połączyć tych smaków? Spróbowałam - i jest pysznie! Tym razem to czereśnie są bardziej dodatkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzedeszczowej, podobno majowej pogodzie. Lodów wyjątkowych, bo dających się przygotować bez pomocy maszynki, której niestety w swojej kuchni nie posiadam. Marzy mi się od dawna, bo domowe mrożone desery to coś wspaniałego w czasie upalnego (albo duńskiego) lata, jednak póki co, muszę sobie radzić bez. Sięgnęłam do Vidunderlige is variatoner - duńskiej książki poświęconej lodom. Wariacji jest(...)mieszać. Ja robiłam to blenderem, żeby na pewno pozbyć się kryształków lodu, ale równie dobrze można przemieszać widelcem. Trzeba to robić, aż masa będzie zmrożona na tyle, że się po prostu nie da mieszać. Trwa to około trzech - czterech godzin, ale efekt jest wart wysiłku. Lody są gładkie, delikatne, mają po prostu idealną konsystencję. Do tego wyjątkowo niecodzienny
Pożeraczka, czyli raz adobrze