Ciekawa jestem kto z Was nie lubi lodów. Ja uwielbiam lody owocowe z kwaśną nutą smakową, natomiast moja córka uwielbia wszystkie smaki. Lody może jeść codziennie. Dlatego postanowiłam spróbować lodów własnej produkcji, tym bardziej że mam w ogródku truskawki. Lody wyszły pyszne. Od teraz będę robić częściej. Składniki: 1 puszka mleka słodzonego(...)truskawki(100g). Do pojemnika wlewamy na przemian porcję masy truskawkowej i polewamy musem truskawkowym. Pojemnik szczelnie zamykamy i wkładamy co najmniej na 6-8 godzin do zamrażarki. Jeśli lody są długo w zamrażarce wyjmujemy je około 20 minut wcześniej by łatwiej było nam je nabierać łyżką do lodów
Ala piecze i gotujeszybko, ochładzamy bardzo gwałtownie gardło. To może skutkować anginą czy zapaleniem gardła. Coś o tym wiem, bo problemy z gardłem niestety nie są mi obce. Jeśli jednak zajadamy się lodami z umiarem, jemy spokojnie, wtedy są świetnym chłodzącym przysmakiem. Uciekam jak tylko mogę od gotowych produktów. Czasami kupuję coś gotowego, bo nie zawsze mam czas stanie(...)waniliową, mleko i rozdrobnione truskawki. Wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do reszty składników i delikatnie połączyć. Zamrażać przez kilka godzin, mieszając co jakiś czas. Jeśli mamy maszynę do lodów, wtedy postępujemy według instrukcji. Przygotowałam te lody w dużej formie. Następnym razem zamrożę je w pojedynczych foremkach do lodów, które są znacznie praktyczniejsze
Codzienna kuchnia niecodziennanasionami chia oraz truskawkowo-jogurtowe z truskawkami. O właściwościach nasion chia możesz przeczytać tu <klik> . Przepis łatwy, nie wymagający maszyny do robienia lodów ani specjalnych foremek. Ja po raz pierwszy użyłam foremek do robienia lodów (w Lidlu za 6,99). Jeśli jednak nie mamy takiego wyposażenia to spokojnie możemy przelać(...)lodówki - po co najmniej 3 godzinach, kiedy nasiona pochłoną płyn i mocno spęcznieją są gotowe do użycia - miksujemy wszystkie składniki z masy truskawkowo-jogurtowej - wkładamy do pojemniczków na lody, tworząc rożne kompozycje SMACZNEGO! Zobacz także przepis na Lody o smaku pinacolada z rumem <klik
Pora na pora i pomidoralodami waniliowymi i obficie polałam sosem. Zamiast lodów waniliowych sprawdzi się tu również jogurt typu greckiego. P.s. Czy bylibyście zainteresowani postem o tym, jak samodzielnie w domu zrobić marmurowe tło, jak to ze zdjęć? Figi pieczone w winie z dzikiej róży podane z lodami inspiracja Giancarlo Caldesi, Katie Caldesi "Venice" Składniki(...)Figi wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. Sos zlej do rondelka i gotuj na małym ogniu, aż zredukuje swoją objętość o połowę. Ostudź powstały syrop. Do miseczek nałóż lody waniliowe lub jogurt grecki. Figi pokrój na ćwiartki i ułóż w miseczkach, polej wszystko sosem z wina. Podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwasię zarabia. Ceny w euro podobne jak u nas w Polsce w zł. Raz słyszałam jak Polacy mówili „2 euro za gałkę lodów? To popi****one, za ch***a nie dam 8 zł za gałkę jakiegoś loda”….. No więc jeżeli też tak do tego podchodzisz to nie jedź lub jedź tylko do hotelu z opcja ALL. Śniadania(...). Codziennie frappe i lody to był obowiązek. Za frappe płaciliśmy od 1,70 do 2,00 euro (do tego zawsze 0,5l wody), gałka regionalnych lodów od 1,50 do 2,00 euro. Świeżo wyciskany sok z pomarańczy to 2,00 euro za szklankę. WIOSNA 2015 CENY W BARACH (STREET FOODY) frytki
ClauditteMissCookingmieszać własnymi rękoma - mieszadło świetnie poradziło sobie z tą pracą. Uwagi: Bardzo ważne jest to, że misę należy schłodzić w zamrażarce minimum na 12 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania lodów. Nie jest to zbyt duży problem- kwestia przyzwyczajenia. Bardzo duża misa pozwala nam przygotować dużą ilość lodów " na raz". Gdy wlewamy masę do misy pamiętajmy(...)już doczekać kolejnego Kinderbal'u a teraz pozostaje mi tylko życzyć wam smacznego! A jeśli macie już to cudeńko w domu zapraszam do wspólnej zabawy. Przepis na pyszne waniliowe lody znajdziecie tu . Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytDomowe lody można robić w zasadzie ze wszystkich owoców. Robiłam już lody ze zmiksowanych truskawek, wiśni i koktajli jagodowych (jagody i kefir) i truskawkowych (truskawki i kefir) czy zamrożonego świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Wszystkie te lody są rewelacyjne. Tym razem lody z kiwi i mięty. Składniki: ½ szklanki mięty ½ szklanki wody(...)mięty. Kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do pojemnika blendera. Dodać sok z limonki i przecedzony syrop miętowy. Wszystkie składniki zmiksować a następnie przelać do pojemników na lody i zamrozić
Mama Gotujezamiast tej wódki napisała ekstrakt waniliowy? Pewnie pytań by nie było, ale ekstrakt waniliowy wytwarzany jest na bazie alkoholu :) Po co więc ten alkohol? Dzięki tej niewielkiej ilości Wasze lody utrzymają konsystencję i nie zamarzną na kość. Trochę zamarzną, to normalne, ale jak wyciągniemy z zamrażarki pojemnik z sorbetem i pozostawimy go na blacie 10 - 20 minut spokojnie(...)Właśnie ten alkohol sprawia, że sorbet szybko dochodzi do konsystencji, którą możemy formować. Powiem Wam też, że w ogóle jest nie wyczuwalny. Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Kurcze, robienie lodów uzależnia :) Składniki: 800 g truskawek (mogą być mrożone) 2/3 szklanki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy
Blondynka GotujeCzarne porzeczki są wspaniałymi owocami. Można z nich zrobić konfiturę, sok, kisiel czy chociażby mufinki . Świetnie nadają się również na domowe lody. W zależności jakie lody lubimy mogą one być albo bardzo słodkie albo bardziej lub mniej kwaśne. Domowe lody są pyszne i może nie aż tak dietetyczne jak niedawno umieszczone tu lody(...)przygotowaną masę przełożyć do pojemnika do zamrażania, przykryć go i włożyć do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Po pierwszej i drugiej godzinie (a najlepiej co godzinę) w zamrażalniku lody należy przemieszać
Mama Gotujeucierpiała. Nie chodzi oto, by odmawiać sobie wszystkiego. Urlop nie musi wiązać się z rezygnacją z tego, co smaczne. Zjedz sobie kawałek pizzy, zamów dużą porcję lodów z rodziną, albo zjedz gofra na śniadanie. Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem! Gofry z bitą śmietaną i sosem to ładunek energetyczny liczący około 500 kcal. Ten sam deser z samymi(...)Żeby je strawić, układ pokarmowy musi działać odrobinę intensywniej, więc może się zdarzyć tak, że bilans energetyczny wyjdzie Ci jeszcze na plus. Pamiętaj tylko, że chodzi tu dobrej, jakość lody – najlepiej wybrać te słodzone sokiem o owoców lub cukrem brzozowym. Lody domowe i rzemieślnicze to najlepszy wybór. Jeżeli chcesz przywrócić smaki lata i zrobić sobie pyszny
Codogarasorbetowi wyjątkowości. I to wszystko. A efekt jest obłędny! Banan nadaje sorbetowi idealnie kremowej konsystencji, choć nie jest mocno wyczuwalny w smaku; dzięki użyciu maszyny nie ma lodowych igiełek. Lody są idealnie gładkie i kremowe, a smakują niesamowicie intensywnie. No i ten kolor! Można je przygotować z dowolnym owoców jagodowych. Można zamiast cukru użyć miodu. Można(...)zrobić bez maszyny, ale wtedy nie będą miały tak delikatnej konsystencji. Polecam je jednak każdemu - wyrzuty sumienia zdecydowanie mniejsze niż przy tradycyjnych lodach, a przyjemność zdecydowanie taka sama!Sorbet jeżynowy z kardamonemSkładniki:(na 1 l lodów)600 g jeżyn150 g cukru150 ml wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka kardamonu1 banan2 łyżki likieru z czarnej porzeczkiCukier zagotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeformy wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 125ºC i piecz przez 50 – 55 minut. Upieczony spód pozostaw do wystygnięcia. Spód nieco opadnie, ale taka jego natura. Lody kawowo czekoladowe 3 żółtka 90 g cukru 100 ml bardzo mocnej kawy, u mnie expresso 140 g batoników daim 350 ml śmietanki 100 g czekolady do dekoracji Zmiksuj żółtka(...)cukrem. Dodaj zaparzone ostudzone expresso, zmiksuj. Ubij śmietankę, pokrój drobno batoniki i dodaj do masy żółtkowej. Wymieszaj łyżką i zamroź przy pomocy maszynki do lodów. Jeśli nie dysponujesz maszynką mroź lody przez 3 godziny, mieszając trzepaczką co godzinę. Zmrożone lody wyłóż na migdałowy spód. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie rozsmaruj cienko na gładkiej
codojedzeniaręką " więc pomysł sam się nasunął. Zachęcam do wypróbowania, ciacho jest przepyszne, a kolory zachęcają do spróbowania. Łasuchy małe i duże będą wniebowzięte :D Ciepłe lody kupicie tutaj KLIK , natomiast biszkopciki duo tutaj KLIK *na zdjęciu- Martha Gold Tacka do ciasta Porcelana Bogucice _______________________________ SKŁADNIKI: Na spód: 24 okrągłe biszkopty duo –kupuję w KLIK(...)galaretka niebieska + 250 ml wody Na ciasto: 24 ciepłe lody –kupuję w KLIK galaretka szafirowa + 200 ml wody galaretka rubinowa + 200 ml wody galaretka ametystowa + 200 ml wody 3 śnieżki + 600 ml mleka lub 600 ml śmietany 30% Na wierzch: 2 galaretki miętowo jabłkowe kupiłam w KLIK + 700 ml wody 200 ml śmietanki
Takie tam pichcenielody kupowała Babcia, wtedy mi nie smakowały, ale teraz... Słodki powrót do dzieciństwa ;) Przepis znalazłam na stronie ' Raz a dobrze '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 10 ciepłych lodów: 3 białka 330 g cukru 80 ml soku z cytryny 40 ml wody 10 wafelków Składniki na polewę: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju CZAS PRZYGOTOWANIA(...)kąpieli wodnej * rozpuszczamy czekoladę, dodajemy olej, mieszamy. Przelewamy do wysokiej chudej szklanki i czekamy aż ostygnie - masa ma być płynna, ale nie ciepła, bo rozpuści nasze lody. Lody zdecydowanym ruchem zanurzamy w czekoladzie, wyciągamy i chwilkę czekamy, żeby nadmiar czekolady spłynął. Ponownie umieszczamy w kieliszkach i wstawiamy do lodówki. Przechowujemy do 3 dni w lodówce. Smacznego
My Culinary Artjajkiem czy szynką i serem), na wierzchu z nutellą, skondensowanym mlekiem lub inną słodką polewą. Bomba kaloryczna. Ale jaka pyszna! No i lody, koniecznie trzeba wspomnieć o lodach. Największe wrażenie robią te podawane w łupinkach kokosów, z dodatkiem kokosowego miąższu i orzechów, dla chętnych również z polewą. Fajne są też tzw. „tajskie lody” spotykane(...)dodatkami, bo Tajowie uwielbiają słodkie. Sticky rice with mango - mój ukochany tajski deser Ryż z bananem wędzony w liściach palmowych Placuszek kokosowy na ciepło (i woda kokosowa do picia) Lody podawane w łupinach kokosa Naleśnik roti z babanem w środku, na zewnątrz posmarowany masłem orzechowym Kluska parowa z nadzieniem vanila custard Tajskie lody Pisząc o jedzeniu
Zawsze głodna!Lody, to najlepsza ochłoda na letnie upały. Zapraszam na wegańskie, bezmleczne lody o smku truskawkowo - pomarańczowym, pyszne i orzeźwiające. Lody są mrożone w specjalnych foremkach do lodów na patyku. Bardzo proste, niskokalotyczne i bardzo zdrowe, ponieważ do przygotowania syropu zamiast cukru użyłam ksylitolu. Smak owoców w czystej postaci, a duet smakowy truskawka(...)soku z cytryny Wykonanie: z ksylitolu, soku z cytryny i 100 ml wody ugotować syrop (pogotować 5 minut), ostudzić truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować z połową syropu. Foremki do lodów napełnić do połowy i wstawić na 1-3 godziny do zamrażarki. sok pomarańczowy wymieszać z resztą syropu i wlać na zamarznięte truskawki. Zamrozić, przynajmniej 6 godzin, najlepiej przez całą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaków, takich jak: Bounty Snickers Sorbet Mandarynkowy Werther’s Orginal Szarlotka, czy Masło orzechowe Koszt porcji : 3zł Dodatkowy wafelek: za darmo Ponadto lokal oferuje szeroką gamę rozmaitych kaw. Podsumowując: Lody w smaku są wyśmienite. Przyrządzane na naszych oczach cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko. Jest gdzie usiąść ze spokojem, cieszyć się miła atmosferą lokalu oraz spokojną muzyką(...)zawsze się ubrudzą. Właściciele pomyśleli dosłownie o wszystkim, bo na miejscu dostępne są również gry, jeśli mamy czas i ochotę na takie rozrywki. Lokal ma swój niepowtarzalny klimat, wyborne lody i fantastyczny styl. Jest to zdecydowanie najlepsza lodziarnia w jakiej byłyśmy. Polecamy każdemu mieszkańcowi Poznania, jak i przyjezdnym! :) Plus: Na stronie facebooka lodziarni codziennie jest dodawana informacja, jakie
Kolizje Smakówskładniki i nie wymagają żadnego gotowania czy też podgrzewania... Lody dla zabieganych miłośników kawy :-) Uwielbiam je! Kto je raz zrobi, nie kupi już gotowych zwykle mocno przesłodzonych lodów kawowych..! Składniki na 800 ml lodów: 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g schłodzonej śmietany 36% 135 g cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (instant) Kawę rozpuszczalną(...)masa nabierze pięknego kawowego koloru. Powstałą masę przelać do pojemnika na lody. Jeśli w masie zostaną jakieś nierozbite granulki kawy, należy przelać masę do pojemnika na lody przez sitko, rozcierając ewentualne granulki. Pojemnik zamknąć, wstawić do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego
maniapieczeniawaniliowe, ulubione C. - kawowe z whisky, a także czekoladowe z chilli. Tak, tak, nie pomyliłam się. Skoro ciastka czekoladowe z chilli są takie pyszne, to dlaczego nie zrobić by lodów...? Pierwszy raz przygotowałam takie w poprzednie wakacje, gdy byliśmy w Polsce. Mojej Rodzince, szczególnie Tacie, bardzo zasmakowały. Mam nadzieję, że i tym razem znajdą amatorów. Przepis jest(...)Najlepiej posmakować już po kwadransie - nie powinny palić w gardło, ale pozostawiać lekko ostry smak na końcu języka. Pycha! Lody czekoladowe z chilli Składniki: (na 1 l lodów) 4 żółtka 90 g cukru 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 g ciemnej czekolady (75%) 60 g mlecznej czekolady 1 papryczka chilli Papryczkę przeciąć na pół
Pożeraczka, czyli raz adobrzekoncepcję, ale ostateczny efekt był... PRZE-PYSZ-NY! Porzeczki idealnie przełamują słodycz bezy. Oczywiście można też pominąć bezę i zrobić tylko lody (wtedy dajcie troszkę więcej cukru). Lody są bardzo proste i nie wymagają maszynki. Ich bazę stanowi bita śmietana, mleko i owoce. Gorąco polecam! Składniki: Beza 5 dużych białek szczypta soli 250 g drobnego cukru(...)później do pokruszenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 120°C Suszyć przez 60-90 minut. Beza w dotyku powinna być sucha i chrupka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Lody 200 g oczyszczonych czerwonych porzeczek 200 g oczyszczonych czarnych porzeczek 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego w temperaturze pokojowej (530 g) 1-2 łyżki cukru 100 ml mleka pełnotłustego
Pełny talerzdziesiątkę. Nie zawiodłam się.Postanowiłam przygotować lody. Dlaczego? Bo ta kombinacja do lodów wydała mi się po prostu idealna! Słodkie za sprawą bananów, nieco karmelowe dzięki ciemnemu cukrowi. Delikatna nuta wanilii w tle, i chrupiące orzeszki gwarantujące ciekawą teksturę. Z takimi lodami najzimniejszy listopad nie straszny! (Jakkolwiek dziwnie by to nie zabrzmiało...)W tym miesiącu(...)Schłodzić w lodówce.Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, kilka minut przed końcem jej pracy dodać uprażone na suchej patelni i ostudzone orzechy.Przełożyć do pojemnika na lody, zamrozić.Smacznego!Za oknem ciemno, w domu zimno, ale jeszcze chwila, i włączę piekarnik. I w całym domu zapachnie ciastem drożdżowym. Jak ja to lubię
Pożeraczka, czyli raz adobrze