idealnych. Każdy o tym wie. Ale często zapomina. Pomimo deszczowej aury panoszącej się na zewnątrz proponuję Wam dzisiaj lody. Kawowe, gdyż od dawna już za mną chodziły lody o tymże smaku. I jestem nimi zachwycona, dlatego Wam je serdecznie polecam. Zwłaszcza, że do ich wykonania nie jest nam potrzebny super sprzęt pt. maszynka do lodów(...)trzeba również ich mieszać co jakiś czas. Można powiedzieć, że lody robią się same :D Nie no, taki mały żarcik;) Prawie same;) Skorzystałam z tego przepisu na lody ( klik ), z tym że ja zrobiłam wersję kawową. Ale planuję już na tej samej bazie lodowej stworzyć inne wersje :) Składniki: 320 ml śmietany kremówki 2 jajka
My simple kitchenprzeziębieniem, mam zatkany nos i praktycznie nie czuję smaku i zapachu. Na szczęście lody przygotowałam jeszcze zanim mnie dopadło to paskudztwo i wiem, że są bardzo pyszne. Lody są miękkie, czyli po wyjęciu z zamrażalnika możemy je od razu nakładać łyżką do pucharków. Nie lubię skomplikowanych przepisów, wyszukanych składników, więc każdy z Was może takie lody(...)miksować tak długo aż mleko widocznie podwoi objętość. Następnie powoli dolewać kawę i chwilę miksować. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i wymieszać. Gotową masę przełożyć do foremek na lody lub do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Jeśli przekładacie do pojemnika dobrze jest średnio , co 2 godziny wyjąć go z zamrażalnika i zmiksować. Czynność powtórzyć
Niebieski kubek z kawaborówek i bitej śmietany wykorzystałam jagodowe lody Carte d’or i muszę Wam powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! Połączenie delikatnej chrupiącej bezy i pysznych jagodowych lodów od razu kojarzy mi się z moim dzieciństwem i z najlepszym bezowym tortem lodowym, zarezerwowanym tylko na specjalne okazje :) Przygotowując deser możecie wykorzystać gotowe lodowe rozetki(...)miały dużo czasu na przestygnięcie. Składniki: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, jagody lub borówki do dekoracji, lody – u mnie jagodowe Carte d’or Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko
CiastkozercyMoje pierwsze lody z maszyny już za mną, tym razem sięgnęłam po kolejny sprawdzony przepis tym razem padło na Moje Wypieki . Chcę poznać różne rodzaje lodów, aby potem móc tworzyć samodzielnie własne receptury. Moja głowa jest pełna pomysłów, powstrzymuje mnie jedynie czas mrożenia miski. Wybrałam te akurat, bo chciałam sprawdzić, czy bez jajek lody(...)Celowo wybrałam cynamonowe, bo ten smak zawsze wybiera mój syn w naszej ulubionej lodziarni i celowo zwiększyłam ilość cynamonu, co okazało się bardzo trafnym posunięciem :) Moja intuicja nadal działa :) Lody wyszły bardzo smaczne i również miękkie, może nie tak kremowe jak te jajeczne, ale syn jest zachwycony. Mają po prostu trochę inną konsystencję. Każdy czerwony wyraz
Blondynka Gotujewylegiwania się na wiklinowym fotelu w ogródku w pełnym słońcu. Ledwie poranek, słońce już takie mocne. Fajnie, czuć lato. Więc wygrzałem się porządnie zajadając lody. Te same lody, na które właśnie teraz podam wam przepis. Ultra proste, niemal same się robią, bez większego wysiłku. Dwa dni temu zamieściliśmy przepis na krem cytrynowy lemon curd. I teraz(...)właśnie ten lemon curd wykorzystamy do lodów. Te lody smakują trochę inaczej niż sklepowe. Nie, nie, nie są gorsze, absolutnie. Są po prostu inne. Zależy od indywidualnego smaku, komuś mogą smakować lepiej niż sklepowe, komuś gorzej. Są po prostu tak jakby tłustsze i bardziej kremowe. Czuć w nich gęstą masę, a nie samą wodę. Czuć ciężar śmietany
Marder&Marder Manufacturewiśniowa , ale jeszcze wcześniej były także lody. Moim zdaniem, kwaskowate i soczyste wiśnie doskonale komponują się z kremowym i aksamitnym smakiem jogurtu. Zakochałam się w tym smaku ;) Lody te, przygotowałam metodą tradycyjną, tj. bez maszyny, ponieważ chciałam, aby masa wiśniowa nie była całkowicie wmieszana w masę jogurtową. Trochę się naszukałam, aż znalazłam odpowiedni przepis, a raczej(...)zlepek dwóch przepisów. Recepturę na lody jogurtowe zaczerpnęłam stąd ( klik ), a frużelinę wiśniową o korzennym posmaku znalazłam tu ( klik ). Składniki: Masa jogurtowa: 500 g gęstego jogurtu 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka 5 łyżek cukru Frużelina wiśniowa: 1/2 kg wiśni 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki żelatyny 1/2 łyżeczki imbiru płaska łyżeczka cynamonu
My simple kitchenjakieś doniczki z kwiatami, żeby ocieplić miejsce. Z wielkim zainteresowaniem weszłyśmy do środka podczas pierwszej wizyty. Naszym oczom ukazało się fajne, choć małe, schludne wnętrze ze stylową zamrażalką. Smaki lodów widnieją w ramkach na ścianie dzięki czemu bardzo łatwo można rozszyfrować co dzisiaj jest podawane. Rodzaje i wybór zaskakuje. Na początku skosztowałyśmy lody wegańskie o smaku kakao(...)sorbet pomarańczowy. Sorbet miał bardzo intensywny, słodki smak pomarańczy, bardzo orzeźwiający w upalne dni. Z ciekawością sprawdziłyśmy również smak banan z kajmakiem i ciasteczkami. Bardzo interesowały nas te lody, gdyż podobny smak jadłyśmy w królowej poznańskich lodziarni Kolorowej. Lody nieco nas zawiodły, niby były smaczne, ale jednak to nie to. Pozostałe próbowane przez nas smaki
Kolizje Smakówstawiamy na naturalność i prostotę, a nie długą obróbkę. Na pewno w trendy wpiszą się więc takie niezwykłe lody – bez cukru, bez jajek, bez mleka. Błyskawiczne lody z bananów, mimo że wykonane z wyłącznie zdrowych i wartościowych składników, są słodkie, sycące, kremowe i przede wszystkim przepyszne! Mają sezamowo-czekoladowo-bananowy smak, który niczym nie ustępuje(...)zamrażamy przez kilka godzin. Do blendera/malaksera wrzucamy zamrożone banany, tahini, kakao oraz szczyptę soli (sprzęt musi być przystosowany do rozkruszania lodu – jeśli nie ma takiej opcji, trzeba poczekać, aż banany delikatnie zaczną się rozmrażać). Blendujemy na gładką masę. Lody podajemy od razu posypane podprażonym na suchej patelni sezamem. Można podawać je w wafelkach lub po prostu
Poezja smakuLody, lody dla ochłody, ale jak zimę mamy, to tak często ich nie zjadamy. Proponuję Wam inną wersję przygotować i smakiem ich się delektować. Wafelki od wewnątrz czekoladą gorzką są wysmarowane, brzegi kolorowymi posypkami ozdabiane, a w środku jest pana cotta waniliowa, bardzo kremowa. To mój pomysł na lody zimowe, smaczne, słodkie i wyjątkowe(...)Dzieciom zapewne się spodobają bo kolorowe wzory mają. Zimą lody też można podawać i nawet na świeżym powietrzu je zajadać. Składniki na 10 szt. : 10 słodkich wafelków, rożków do lodów, 150 g gorzkiej czekolady, 250 ml mleka 3,2%, 250 ml śmietanki 30%, ½ laski wanilii, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta, żelatyna
Moniki Smakołykijarzębiny ... Pamiętacie mój dżem jarzębinowy? Przygotowałam go z myślą o dwóch rzeczach: pierwsza przed Wami. Idealnie kremowe, z charakterystycznym, gorzko-jarzębinowym posmakiem, z nutą cynamonu w tle. Idealne jesienne lody! Zjedliśmy je bardzo szybko, mimo temperatur zatrważająco szybko zbliżających się do zera. Bo kto powiedział, że lody można jeść tylko latem...? Lody jarzębinowo(...)cynamonowe Składniki: (na 1 l lodów) 4 żółtka 100 g cukru 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki (38%) 1 laska cynamonu 250 g dżemu jarzębinowego Mleko zagotować z cynamonem, odstawić na 30-60 minut. Po tym czasie mleko zagotować raz jeszcze. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Z mleka wyjąć cynamon; powoli wlewać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszkacie w strefie wiecznych chłodów - też spróbujcie. Rzeczywistość przestanie być tak przytłaczająca - gwarantuję. Lody z pieczonymi w winie truskawkami i rabarbarem Składniki: (na 1,2 l lodów) 350 g truskawek 350 g rabarbaru 55 g cukru 50 ml wina dodatkowo: 4 żółtka 300 ml mleka 1 laska wanilii 100 g cukru 250 ml śmietany kremówki (38%) Truskawki(...)przełożyć lody do plastikowego pojemnika, dodać upieczone owoce, delikatnie wymieszać, aby powstał efekt marmurka. Zamrozić. Smacznego! Tak się zastanawiam, czy można by w taki sposób przyrządzić inne lody. Na przykład z pieczonymi morelami... Co o tym myślicie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLody, lody, lody ... najlepsze kiedy trzeba nam ochłody! Kiedy temperatura na zewnątrz rośnie jedyne czego się chce to lodów, arbuzów i dużo mocno schłodzonych lemoniad! Mam dla Was dzisiaj pyszne lody jagodowe, mocno jagodowe! Składniki: 300 g jagód, 10-12 łyżek cukru, 200 g + 50 g śmietanki kremówki(...)pomocą trzepaczki jogurt, mascarpone i 50 g śmietanki kremówki, dodajemy zmiksowane jagody dalej mieszając. W drugiej misce ubijamy śmietanę, gotową dodajemy do masy jagodowej, całość wlewamy do maszynki do lodów dalej postępując zgodnie ze wskazówkami producenta. Smacznego
Plate of JoyJeśli ktoś z Was lubi banany to musi wypróbować te domowe lody bananowe! Przyznam się Wam, że fanką bananów nie jestem, ale smak lodów bardzo przypadł mi do gustu. Dla kogo: dla kochających wszystko co bananowe dla mających ochotę spróbować zrobić domowe lody dla szukających orzeźwienia Składniki: 2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe) + banan do dekoracji(...)250ml mleka 150ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 2 łyżki miodu Wykonanie z maszyną do lodów: Misę maszyny do lodów schłódź w zamrażalniku ok. 10 godzin. Składniki włóż do lodówki, by je schłodzić. Banany rozgnieć widelcem, a najlepiej zblenduj. Śmietanę ubij na sztywno. Zmiksuj wszystkie składniki razem i włóż je do lodówki (tak, by osiągnęły temperaturę
Mania WypiekaniaLody jeżynowe, lody jeżynowe. Gdzie się nie odwrócę każdy je zachwala, więc chciałam sprawdzić co to za cudo. Wykonanie ich nie sprawia trudności, przepis znalazłam na Moje Wypieki , jednak sposób wykonania lekko zmodyfikowałam tak jak i zwiększyłam ilość owoców. Kolor wyszedł obłędny i smak mocno jeżynowy. Faktycznie smaczne bardzo. Podałam je w rożkach, które kupiłam(...)środek boków posmarowałam również czekoladą. Brzegi obtoczyłam w drobnej różowej posypce, którą mam ze sklepu Słodki Świat . Wyglądem lód idealny dla dziewczynki, taki różowy, księżniczkowy :) Mój syn zjadł ze smakiem, zignorował wygląd, dla niego liczyła się czekolada w środku i smak lodów, a ja miałam frajdę z tych delikatnych kolorów :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który
Blondynka Gotuje