mus - 6353 przepisów (strona:349/424)

Sezon na... #8 Gruszki. Jestem za... GRU-BA! 202

Gotową owsiankę posłodziłam mazgajem miodu.  I zjadłam... z wielkim bananem na twarzy, bo to rzeczywiście dobre! Zapiekana owsianka jest rozgrzewająca. Niekoniecznie sprzyja utracie wagi, ale mus gruszkowo- bananowy nastraja pozytywnie na cały dzień. I dlatego się nie o tym nie myśli ;)  Dzielę się nią z Wami, wirtualnie póki co, w akcjach

bastalena
Krem z białej czekolady i świeżą miętą 221

Przepis ten znalazłam w książce z włoskimi przepisami .Dodatek czarnego pieprzu do musu z białej czekolady wydawał mi się trochę dziwny .Efekt końcowy jednak mocno mnie zaskoczył ; deser ten jest prosty , smaczny a dodatek pieprzu daje specyficzny smak. SKŁADNIKI:   300g białej czekolady 300 ml śmietany kremówki  1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu 14 listków świeżej mięty ( kilka zostaw

Gorący kąsek
Krem z pigwy- pigwowy curd 150

owoców, które zostały mi z galaretki chciałam zrobić dżem.  Podczas przecierania owoców przez sito pomyślałam, że jednak mus będzie lepszy.  Kiedy jednak skończyłam olśniło mnie.  Przecież pigwa to polska cytryna, a skoro cytryna to i curd.  Zajrzałam na internet i oczywiście, że znalazłam, na stronie good food.    Nawet ilość przetartych owoców się zgadzała

Sto kolorów kuchni
Pieczone nóżki kaczki z karmelizowaną pigwą, puree kalafiorowo-ziemniaczanym oraz prostą surówką 180

Puree kalafiorowo-ziemniaczane Ziemniaki i kalafiora gotujemy w wodzie przez 20-25 minut, następnie odcedzamy, wlewamy łyżkę mleka i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość blenderujemy na gładki mus. Karmelizowana pigwa Na patelnię wlewamy ocet jabłkowy i syrop klonowy, pigwę obieramy i kroimy w ćwiartki a następnie w ósemki. Wrzucamy na patelnię, dodajemy szczyptę cynamonu i karmelizujemy pigwę, trak

Mango Papaja
Nalewka na owocach bzu czarnego 530

owoce nie nadają się na surowo do spożycia. Można z nich jednak uzyskać soki, przygotować marmolady, powidła oraz różnorodne nalewki alkoholowe. Z dojrzałych , świeżych owoców przygotowuje się doskonałe zupy, musy i kisiele. Sok z dzikiego czarnego bzu odznacza się intensywną fioletową barwą i stosuje się go często jako dodatek do przetworów z innych owoców, o barwie mniej intensywnej, na przykład

Proste Potrawy
Szarlotka z brzoskwiniami 190

minut.  Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy na posmarowaną blachę, tak by zakryło nam całe dno blachy,  na to wylewamy nasz mus z jabłek i brzoskwiń. Z drugiej części ciasta wycinamy paski i układamy na cieście na ukos tworząc wzorek. Pieczmy ok 30 min w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Prosty deser truskawkowy 215

miksujemy blenderem z 1 łyżką cukru pudru. Następnie do przezroczystych szklanek wsypujemy na dno 3 łyżeczki granulowanych otrębów. Na to układamy 2 łyżki ubitej kremówki i 2 łyżki musu truskawkowego. Robimy jeszcze jedną taką warstwę. Podajemy od razu

Aga w kuchni
Truskawkowiec 159

pieczenia przekładamy do keksówki, delikatnie dociskając boki i dno. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku.Truskawki miksujemy, gdy galaretka będzie już zimna dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Tężejący mus wlewamy do ciasta, uważając by nie wylał się za biszkopt. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Przy wyjmowaniu ciasta z keksówki dobrze jest przykryć je deseczką i przewrócić do góry dnem, najpierw

Aga w kuchni
Babeczki z jabłkami - a'la małe szarlotki :) 150

Pyszne babeczki z jabłkowym musem...  Jeśli ktoś nie ma w domu foremek do babeczek lub po prostu mu się nie chce ich robić... to zawsze może pójść na łatwiznę i kupić gotowe kruche babeczki :) A potem to pójdzie już jak z płatka... i deser gotowy :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny

Aga w kuchni
Jabłecznik z bitą śmietaną. Ciasto bez pieczenia. 158

ostudzenia. Przestudzoną, ale jeszcze płynną masę jabłkowo-bydyniową przelewamy na spód z płatków. Ponownie schładzamy w lodówce. Kremówkę ubijamy ze śmietan fixem i cukrem waniliowym na sztywno. Przekładamy na mus jabłkowy i ponownie schładzamy w lodówce. Na koniec posypujemy cynamonem.  Inspirację na to ciasto znalazłam w książce " Ciasta bez pieczenia od A do Z " wydawnictwa Weltbild

Aga w kuchni
Ciasta 147

święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy ze śliwkami Puszysty sernik Rolada kokosowa Sernik na święta Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z truskawkami Sernik z mango Szarlotka sypana Szarlotka z brzoskwiniami Szarlotka z cynamonem Świąteczny piernik Świąteczny piernik 2 Truskawkowiec

Aga w kuchni
Przetwory 175

Dżem z czarnej porzeczki Dżem śliwkowy Koncentrat pomidorowy Konfitura malinowa Konfitura wiśniowa Lecho z cukinii Marynowane kurki Marynowane opieńki Mus jabłkowy z miodem Ogórki małosolne Sok z aronii z sokownika Sok z wiśni Suszone pomidory w oliwie

Aga w kuchni
Sałatka z roszponką i malinami 173

układamy na talerzu. Następnie kroimy sera camembert w trójkąciki i układamy na talerzu. Dodajemy kilka malin i rozłupane orzechy włoskie. Pozostałe maliny posypujemy cukrem i rozgniatamy widelcem. Takim malinowym musem polewamy sałatkę przed podaniem

Aga w kuchni
Sernik z mango 168

mieszamy go z migdałami. Po wystudzeniu przekładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem na mniejsze kawałki. Takimi migdałami wykładamy spód tortownicy o średnicy 18 cm. Masa:   Ser mieszamy z musem z mango, cukrem, budyniem i wanilią. Następnie dodajemy po jednym jajku i delikatnie mieszamy mikserem, ale nie za długo. Przelewamy masę do tortownicy. Sernik pieczemy przez godzinę w 160 stopniach

Aga w kuchni
Ciasto z dynią, gruszką i figami 203

następne okazy :-). Rodzinka mnie w końcu pogoni  z tą dynią... Ale tym razem będzie przepis na słodko. Ciasto, które upiekłam jest dla raczej wielbicieli ciast  wilgotnych, ciężkich. Musu z dyni jest tyle samo co mąki, więc ciasto nie należny do tych puchatych. A do tego typowe dla jesieni owoce: gruszka i figa.  To idealna propozycja na jesienne

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania