mus - 6353 przepisów (strona:340/424)

Babciny ryż z jabłkiem 130

można też wrzucić je do garnka i dusić około 5-10 minut jak wolicie :) ) jabłek nie słodzimy, same w sobie oddadzą nam słodycz.Ugotowany ryż wykładamy na talerz, polewamy musem jabłkowym, a następnie jogurtem  naturalnym albo niskoprocentową śmietaną.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pucharek jabłkowy bez cukru 152

ubijamy na najwyższych obrotach, do momentu, gdy jej konsystencja będzie całkowicie sztywna, tj. po odwróceniu naczynia bita śmietana nie wypadnie z pojemnika :)Kieliszki do szampana napełniamy do polowy musem jabłkowym, na to posypujemy po 3 pokruszone biszkopty, a na wierzch nakładamy bogato ubitą śmietankę, wyrównujemy.Podajemy schłodzone.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Deser truskawkowo-jabłkowy 145

blendera i miksujemy na miazgę - nie dodaję cukru, według mnie, jabłka są wystarczająco słodkie. Odstawiamy do ostygnięcia.Truskawki kroimy na plasterki, wszystko przekładamy do pucharków.Na spód wlewamy mus jabłkowy, następną warstwę tworzymy z waniliowej śmietanki, kolejno układamy pokrojone truskawki. Wszystko dekorujemy kleksem śmietany i biszkoptem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Torcik truskawkowy 169

łką tartą.Pieczemy około 40 minut w 180`C do zarumienienia się ciasta. Studzimy w formie.Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera, zalewamy jogurtem i miksujemy na mus. W tym czasie do szklanki z letnią wodą wsypujemy żelatynę i mieszamy, następnie przelewamy ją do truskawek i ponownie miksujemy.Ostudzone ciasto kroimy wpół. Spód wstawiamy ponownie do formy tortowej. Na dolny

Słodkie Przyjemności
Jabłkowy deser z malinami 136

niewielkiego pucharka na dno, wrzucamy garść malin które następnie rozgniatamy widelcem na miazgę. Naczynie oczyszczamy.Następnie wlewamy 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, tak aby nie wymieszał się z musem malinowym.Na jogurtu wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Na wierzch deseru wrzucamy ponownie świeże maliny. Całość dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Gotowe pucharki wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Zielone Smoothie 222

witaminy, pijam codziennie jeden pełnowartościowy koktajl - choć tak bym tego nie nazwała, bo mleka w sobie nie ma, bardziej pasuję mi tu nazwa smoothie albo po prostu owocowy mus. Codzienny inny, aby uciec od monotonni. Dlatego wiem, że da się połączyć składniki tak, aby były smaczne i przy okazji zdrowe. W przewidzianym cyklu zdrowych napoi, dziś pierwszy - zielony. Z kiwi

Słodkie Przyjemności
Sok Bananowy 158

zastępować owocowymi sokami. Dziś bardzo egzotyczny, mocno bananowy sok z kiwi i ananasem. Zamiast wody możecie użyć kostek lodu, choć wtedy sok będzie gęsty i strukturą bardziej będzie przypominał mus. Do Was należy decyzja. Wiem jedno. Smak jest obłędny!Składniki na porcję:woda 3 duże banany½ dojrzałego kiwiplasterek świeżego ananasa (cienki)Sposób przygotowania:Ananasa, kiwi i banany obieramy

Słodkie Przyjemności
840. Drożdżowe gofry. 123

Drożdżowe gofry z gorącym musem jabłkowym, tahini i miodem Najważniejsze postanowienie w tym roku? Być szczęśliwą, tak po prostu ;)Uśmiechać się bez powodów, cieszyć z najdrobniejszymi rzeczami, nie bać się ryzykować..żyć chwilą, doświadczyć wszystkiego co los pod nogi przyniesie, nie bać się życia

More food, love and dreams
Szczęśliwego Nowego Roku 188

postanowienia w tym roku tyczą się głównie kuchni. Przyjaciółka rzuciła mi wyzwanie - ciasto francuskie od zera. Nie martw się Sylwia, challenge accepted ;) Czego jeszcze się podejmę? Postanowienia noworoczne:* Mus czekoladowy* Tarta Tatin* Baclava* oczywiście Ciasto francuskie* Ravioli* Risotto* Domowe pieczywo* Domowy makaron Jeśli macie jakieś sugestie dotyczące wyzwań kulinarnych, chętnie je rozpatrzę i w miarę możliwości zrealizuję

W poszukiwaniu inspiracji
Sylwestrowe menu – top lista 958

chlebki.Ogórki faszerowane sałatką ryżową z tuńczykiemA deser w Sylwestra też musi być obowiązkowo, proponuję:deser Panna Cotta w wersji light- Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowymTartaletki z musem czekoladowym,oraz bezową roladę z malinami.W taką Sylwestrową noc nie może zabraknąć czegoś ciepłego. Proponuję przygotować Kotlet schabowy a la pizza.oraz rewelacyjne małże w pomidorach z natką pietruszkiA po Sylwestrze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pankejksy 213

byłabym sobą gdybym tego nie zrobiła :)Pankejksy smakują wyśmienicie zarówno gorące, ledwo zdjęte z patelni, jak i jako zimna przekąska na piknik lub do pracy. Najlepsze są z musem truskawkowym lub domowym dżemem.Składniki:1,5 szklanki mąki1,5 szklanki maślanki3 łyżki oleju + olej do smażenia1 łyżeczka sody oczyszczonej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki mioduopcjonalnie: cukierPrzygotowanie:Wszystkie składniki umieszczamy

Zakręcony Widelec
Pomarańcze z musem czekoladowym 135

Ubić śmietankę. Ubitą dodać do czekolady i białek. Wymieszać delikatnie. Odstawić do lodówki. Następnie łyżką (tak zrobiliśmy my) albo za pomocą rękawa cukierniczego (wizualnie wyjdzie piękniej) nakładamy mus do połówek pomarańczy. Dekorujemy wg uznania, bo startą skórką pomarańczy

Smaki Brazylii
Sernik bananowy na zimno 389

średnicy 24 cm. Dno wyłożyć biszkoptami i odstawić. Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podgrzać ( nie gotować). Ciągle mieszając rozpuścić żelatynę, odstawić do przestudzenia. Banany obrać i zmiksować na mus. Serek przełożyć do miski i utrzeć z cukrem (cukru można dać więcej, moje banany były słodkie i ta ilość była dla mnie wystarczająca). Następnie dodać zmiksowane banany. Wszystko dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Gazpacho (pomidorowy chłodnik) 86

Gazpacho to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik przygotowywany na bazie dojrzałych pomidorów, z dodatkiem papryki, ogórka, oliwy i octu oraz, opcjonalnie, cebuli i czosnku.  Składniki:około

Bon Appetit Małgorzaty
Sorbet z mango i kiwi aromatyzowany miętą 150

cytryny gotujemy przez kilka minut, aż zredukuje się o 1/4. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie obieramy mango i kiwi kroimy w drobniejsze kawałki i miksujemy wraz miętą na mus. Zmiksowane owoce mieszamy z syropem. Teraz próbujemy poziom słodkości. Jeśli jest za słodkie dolewamy sok z cytryny.  Gotowy sorbet wlewamy plastikowego  naczynia i wstawiamy do zamrażarki. Należy

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania