trzeba wcześniej gotować. Ubite białko mieszamy ze zmiksowanymi truskawkami - ot, cała filozofia! Nie brzmi zbyt skomplikowanie, ale sukces gwarantuje tylko bardzo dokładne mieszanie - nie może być glutków białka w musie owocowym. Całość wtedy ładnie, równo urośnie. Smak? Mmm... Obłędny. Delikatna, truskawkowa pianka, w dodatku na ciepło. Poezja, mówię Wam. Spróbujcie koniecznie, póki sezon na truskawki trwa. Zdjęcie znów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprezentują się w nich uroczo...? Natchnienie do trufelków znalazłam u Mirabelki - pozmieniałam jednak nieco proporcje, bo miałam tylko 150 gram mascarpone. Że wyszły absolutnie bajecznie, i koniecznie musie spróbować je zrobić, to już pisałam... Trufle tiramisu Składniki: (na 20 sztuk) 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru waniliowego 90 g podłużnych biszkoptów 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozpuści, a masa osiągnie temperaturę 55-60 st. C. Zdjąć miskę z garnka, miksować, aż masa całkowicie ostygnie, a beza stanie się sztywna i błyszcząca (około 10 minut). Mus z żurawiny dokładnie wymieszać z mascarpone, kremówką i alkoholem. Dodać białka, delikatnie połączyć. Masę przelać do maszyny do lodów. W czasie pracy maszyny uprażyć migdały na suchej patelni, a czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepołączony jest z rodzinnym piknikiem) dla siostry C., uczulonej na gluten i laktozę. Są więc na mące orkiszowej, z dodatkiem mleka ryżowego. Nie mają nawet jajek - zamiast nich użyłam musu z dyni, który czekał grzecznie w zamrażarce na swoją kolej (a to już najwyższa pora, bo w Polsce, tuż przed wyjazdem, widziałam dynie na targu). Wyszły po prostu boskie! Siostra
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeżyn 2 jajka 2 żółtka 125 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju Jeżyny umyć, osuszyć, zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Mus razem z jajkami, żółtkami, cukrem i mąką umieścić w rondelku. Dokładnie wszystko wymieszać; podgrzewać, cały czas mieszając, na średnim ogniu, aż masa się zagotuje i zacznie gęstnieć. Dodać olej, wymieszać, gotować jeszcze 2 minuty
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednej. Zobaczyłam je na blogu Rozgardiasz kuchenny , i od razu wiedziałam, że będę je musiała przygotować. Akurat zabrałam się za rozbrajanie dyni, póki więc nie przerobiłam wszystkiego na mus, istniała możliwość innego wykorzystania. Tu bowiem dynię ściera się na tarce o drobnych oczkach, odciska, i taką dodaje do ciasta. W tym miejscu pragnę Was przestrzec - uważajcie! Ja sobie, razem
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest na nią sezon, jej smakiem można się cieszyć jeszcze długo po nim. Całe dynie bardzo dobrze się przechowują w chłodniejszych pomieszczeniach, dynię pokrojoną w kostkę lub przerobioną na mus można zamrozić, a ten ostatni również zapasteryzować. Dzięki temu u mnie nawet w marcu czy kwietniu pojawiają się dyniowe drożdżówki i inne smakołyki z tym cudownie pomarańczowym warzywem. Dzisiaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRolada śmietanowo-truskawkowa... Truskawkowo-śmietanowy mus otulony płaszczykiem z biszkoptowego ciasta. Słodki wyznacznik sezonu truskawkowego. Pyszna, szybka i prosta. Serdecznie zapraszam! Składniki: 3 jaja; 2 łyżki białego cukru; 3 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g) do opsypania ściereczki; Cukier puder do posypania po wierzchu. Krem śmietanowo-truskawkowy
Gospodyni MiejskaRolada jagodowa... Słodki, puszsty mus jagodowy. Słodka śmietana. Całe jagody. Całość otoczona puszytym, biszkoptowym ciastem. Oprószona cukrem pudrem z kakao. Pycha! Składniki: 4 jaja; 100 g mąki pszennej; 100 g białego cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Szczypta soli; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); Cukier puder/cukier puder z kakao do oprószenia po wierzchu. Krem śmietanowo-jagodowy: 300 g świeżych jagód
Gospodyni Miejskasprawą jogurtu. Zapraszam! Składniki: 350 g świeżych jagód; 100 g białego cukru; 400 g jogurtu greckiego; 500 ml maślanki. Sposób wykonania: Do wysokiej miski wsypać oczyszczone jagody. Zblendować na mus. Dodać cukier i ponownie zblendować. Dodać jogurt grecki i maślnkę i dokładnie wymieszać, lub zblendować. Podawać schłodzone. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Koktajl przechowywać w lodówce. Z podanych składników wychodzi
Gospodyni Miejskakąpieli wodnej z dodatkiem melasy, dodać 4 łyżki śmietany, wystudzić. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z dynią i serkiem Almette. Przełożyć warstwami do szklanki lub kieliszka (granaty, mus dyniowy, sos czekoladowy). Przygotować puree: Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (skórą do góry), piec do miękkości ok. 30-40 minut
SzczyptaSmaQKolejny prosty deser z czekolady. Niewiele pracy a efekt znakomity :). "Kropelka" brandy podkręca deser, ale nie jest to konieczny dodatek. Mus można przygotować czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Porcje:4 Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, 120 ml śmietany kremówki, 1 duże jajo, 15 g cukru, 1 łyżeczka brandy, czekolada do dekoracji
SzczyptaSmaQproste danie może być tak smaczne. Procedura robienia jest niezmienna przez lata i również ja się jej trzymam. Dziś pokaże wam jak zrobić klasyczne risotto ze szparagami oraz musem szparagowym. Jest pyszne nawet mój "m" był zachwycony. SKŁADNIKI: na 4 osoby 500 g szparagów świeżych 1 l wody 3 łyżki masła 1 szalotka drobno posiekana (może być też
Basia w kuchnimlekiem i gotujemy około 20-22 minuty, do miękkości. Następnie dodajemy kakao, miód i stewię. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do blendera razem z obranym awokado i miksujemy na gładki mus. Po wszystkim krem czekoladowy przekładamy do pucharków i podajemy z owocami, orzechami, z czym lubimy... :) Taki krem czekoladowy świetnie się sprawdzi również jako nadzienie do naleśników lub tarty
Mango PapajaZNACZY ZŁY. MĄKA Z TAPIOKI: "Produkt skrobiowy otrzymany z manioku, bez smaku i zapachu. Skład: mąka z tapioki* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego). Zastosowanie: do zagęszczania zup, sosów, musów oraz napojów. Może być również stosowana do przygotowania kisieli, puddingów, budyni." (Opis: sklep.) Kupisz ją tutaj: kliknij Jest to produkt bezglutenowy. Mąka uważana za najlepszą do wyrobu bezglutenowego pieczywa
Wypisz Wymaluj