Zrobilam je jednak w wiekszej ilosci ,a zatem sa mniejsze oraz podalam z jogurtem i cukrem tak jak lubimy najbardziej. Niemcy najczesciej jedza i rösti i placki ziemniaczane z musem jablkowym.Skladniki:ziemniaki (najlepiej maczysta odmiana) w dowolnej iloscisol,pieprz z mlynkagalka muszkatalowaolej do smazenia,a najlepiej smalecWykonanie: ziemniaki obrac,zetrzec na grubych oczkach tarki.Przyprawic sola,pieprzem i galka muszkatalowa.Odstawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!calosci lub tylko z czesci pulpy owocowejgdy dzem uzyska zadawalajaca konsystencje goracym napelnij wyparzone sloiczki,dokladnie zakrec,odwroc do gory dnem UWAGI:Zrobilam 2 porcje dzemu,pierwsza z musu calkowicie pozbawionego pestek ,druga z obecnoscia czesci pestek ( miseczka na zdjeciu powyzej).Zrobienie dzemu z pestkami zajelo mi duzo mniej czasu i nie wiem czy nie jest smaczniejszy od "bezpestkowca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Binenstich to tradycyjne ciasto niemieckie.Drożdżowe ciasto przełożone waniliową masą budyniową,pokryte pyszną skarmelizowaną polewą migdałową.Skradnie serce i kubki smakowe każdego kto je raz skosztuje.Po
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zakochać.Zupa krem z buraków i dyniSkładniki:(na 4 porcje)2 szalotki500 g buraczków1 jabłko750 ml bulionu1 łyżeczka mielonej kolendry1/4 łyżeczki chilli w płatkach1/2 łyżeczki majeranku2 łyżki masła350 g musu z dynisólpieprzSzalotki obrać, pokroić w kostkę.Buraczki i jabłko obrać, pokroić w kostkę.Na maśle zeszklić cebulę, dodać kolendrę, chilli i majeranek, podsmażać jeszcze chwilę. Dodać buraczki i jabłko, zalać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyjemnością pragniemy się pochwalić naszym stałym i nowym czytelnikom, że nasz przepis na Ptysie z musem łososiowym zdobył tytuł „Blogerski Przepis Tygodnia” na portalu ugotuj.to.Jak zapewne wiecie jesteśmy stosunkowo młodym blogiem, piszemy dla Was dopiero od kilku miesięcy i zdajemy sobie sprawę jak wiele nauki i nowych odkryć kulinarnych jeszcze przed nami, tym bardziej nas cieszy ten pierwszy
UgotujmyTo.plwstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do momentu aż bataty zrobią się miękkie – można to sprawdzić nakłuwając je nożem. Po wystygnięciu łyżką wydrążyć miąższ i go zmiksować.2. Do musu dodać jajka i miksując dodawać mąkę, cukier waniliowy, sól i mleko. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.3. Smażyć na oleju. Po usmażeniu podawać z jogurtem wymieszanym z owocami
UgotujmyTo.plzeszłym roku na moim świątecznym stole największą popularnością cieszyły się ptysie z łososiowym musem. W tym roku postanowiłam na Święta również przygotować jakieś niestandardowe ptysie z kremem. Zaczęłam troszkę kombinować i z tych kombinacji wyszedł mi pyszny krem czekoladowo-śliwkowo-rumowy. Również ptysie przygotowałam w innej -niż klasyczna- wersji używając zamiast masła zdrowszego oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem
UgotujmyTo.plgładką masę.450 ml wody zagotuj w garnku.W reszcie wody rozpuść mąkę ziemniaczaną i tyle syropu z agawy lub cukru, ile lubisz..Gdy woda zacznie wrzeć, wlej do niej mus truskawkowy i wodę z mąką ziemniaczaną.Pogotuj chwilę, aby kisiel zgęstniał. Przelej do miseczek i polej śmietanką. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyprzed przystąpieniem do robienia tortu.Zagotuj 200 ml wody i rozpuść w niej dwa opakowania galaretki malinowej. Pozostaw do przestygnięcia.Maliny zblenduj z cukrem i sokiem cytrynowym na gładko. Gotowy mus dodaj do przestudzonej galaretki.Dno tortownicy o wymiarach 18 cm (lub - jak to było w moim przypadku - rondla o tej średnicy), wyłóż folią spożywczą i przelej do niej malinową mieszankę
Słodko-Słony Świat Ilonyjadł takie ciasto:) Użyte do nich są całe mandarynki, wraz ze skórką i miąższem, które uprzednio należy gotować przez 2 godziny. Następnie miksuje się ja na gładko i taki mus dodaje do masy z jajek i mielonych migdałów. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba mąki (ani masła), jest ono więc idealne na przykład dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasto piekłam
Słodko-Słony Świat Ilonyfot.1). Po każdorazowym naniesieniu czekolady, foremkę umieścić na 1 godzinę w lodówce, tak aby każda z warstw dobrze stężała.Truskawki zmiksować lub przetrzeć przez sito na mus (fot.2). Przelać do małego rondelka i dodać cukier do smaku. Następnie dodać wiśniówkę i podgrzać na małym ogniu, do momentu, aż woda odparuje a masa zgęstnieje. Przestudzić.W międzyczasie rozpuścić w kąpieli
Świat CiastaMango niejednemu z nas kojarzą się te owoce z egzotycznymi , wymarzonymi wakacjami.Ale zanim na takie wakacje się wybierzemy mam dla Was przepis na ciasto z mango.Delikatny
Ostra na Słodkopiane , a następnie dodajemy je stopniowo po 1 łyżce do kremu i cały czas miksujemy. Do pucharków wkładamy biszkopty … krem … biszkopty … krem … a na końcu mus z kiwi. Posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny , by smaki się przegryzły a biszkopty zmiękły. Smacznego
Ostra na Słodkoudział w wielkim finale i przygoda jest dla nas zwycięstwem!!! Szczęśliwi zasiedliśmy przy przepięknie udekorowanych stołach , gdzie zostały nam podane kolejne dania! Ja z niecierpliwością wyczekiwałam deseru!!! Mus totalnie zawładnął moim sercem i jest to jeden z najwspanialszych deserów , jaki do tej pory jadłam!!! Po uroczystej kolacji zrobiliśmy zdjęcia z SZEFAMI KUCHNI oraz innymi finalistami … …. pożegnaliśmy się
Ostra na Słodkoteż Espresso.Nie wiem jak Wy , ale ja jestem wielką miłośniczką kawy.Z przyjemnością sięgam również po lekkie desery o kawowym smaku.Dziś mam dla Was przepis na lekki , niesamowicie puszysty mus o smaku cappuccino , który z całą pewnością posmakuje nie tylko wielbicielom kawy.Gwarantuję , że zrobi również furorę na każdym przyjęciu!Pierwszy raz jadłam go na wakacjach nad morzem … przepis
Ostra na Słodko