mus - 6353 przepisów (strona:335/424)

Maliny nadziane białym musem w polewie czekoladowej 145

Zniewalający smakiem deser w postaci malin wypełnionych musem z białej czekolady i oblanych polewą czekoladową. Maliny, w tym okresie, niestety nie należą do słodkich, a i wypełnienie z białej czekolady też nie jest przesłodzone więc spokojnie można pokusić się o polewę mleczną- no, chyba, że wolicie bardziej wytrawne smaki więc wybierzcie czekoladę gorzką. Trochę zabawy jest przy napełnianiu, potem oblewaniu

Kraina Miodem Płynąca
Pączki z wątróbką 220

wino i obficie posypujemy majerankiem i tymiankiem. Dusimy jeszcze ok. 5 minut. Po zdjęciu z ognia oprószamy solą i pieprzem, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie rozdrabniamy blenderem na gładki mus. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wykrajamy koła o średnicy ok. 8 cm. Na środku każdego z nich umieszczamy czubatą

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Pampuchy. Zamiennik dla pączków 175

ograniczmy się do dwóch sztuk :-)   To nie jest takie trudne !                Moja propozycja na czwartek to pampuchy z polewą czekoladową na musie owocowym. Taki zdrowy zamiennik. Pampuchy z otrębami pszennymi około 10 sztuk Składniki: 300g mieszanki mąki pszennej z otrębami pszennymi; 150 ml mleka 2%; 25g drożdży; 1 łyżka cukru

Życie na widelcu
Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia 1043

masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, wszystko krótko zmiksować - zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą MASA BRZOSKWINIOWA - brzoskwinie rozdrobnić blenderem - mascarpone krótko zmiksować,dodać mus brzoskwiniowy i cukier, zmiksować - żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić na chwilę do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej (lub w kąpieli wodnej) do rozpuszczenia się żelatyny (nie może się

Smakołyki Bereniki
Teraz Jajko - Dziecko Nr 7. Lipiec 2013 str. 42-43 155

kukurydzianą, dalej miksując. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj ciasto łyżką, formując okrągłe placuszki. Piecz kilka minut w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Podawaj z jogurtem lub musem owocowym. Zupka na lato (powyżej 6. miesiąca) garść świeżo łuskanego groszku mała cukinia lub kilka różyczek brokułu ziemniak łyżka ugotowanego mięsa drobiowego łyżka kaszy manny łyżka oliwy extra vergine

ClauditteMissCooking
Kulka smaku - Dziecko Nr. 7 Lipiec 2013 r. str. 44-45 99

kremówki zawiera go około 30 %). Coraz częściej można jednak kupić lody jogurtowe lub z odtłuszczonego mleka o niższej zawartości tłuszczu i sorbety, czyli lodowe desery z soku lub musu owocowego. Lody zawierają sztuczne barwniki i konserwanty Raczej nieprawda Konserwanty są lodom niepotrzebne, gdyż konserwuje je bardzo niska temperatura. Większość producentów stosuje barwniki naturalne np. kolor lodów wiśniowych często zawdzięczamy

ClauditteMissCooking
Chałka maślana 171

Wstawiamy blachę z chałkami do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, pod koniec przykrywamy je folią aluminiową aby się zbytnio nie spiekły. Smacznego, podałam do chałek mus z truskawek. The post Chałka maślana appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Riskrem - prosty deser norweski 243

pieca i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki aż ryż będzie całkowicie zimny Truskawki lekko rozmrażamy i miksujemy je. Następnie wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy mus. Zostawimy do stężenia.  Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce zimnego ryżu oraz cukier puder. Gotowe przekładamy do pucharków i polewamy lekko tężejącym sosem truskawkowym. Można podawać od razu

ciastkarnia na kruchym spodzie
malinowy ekler 166

SZAFRANOWY  50 ml śmietany kremówki szczypta szafranu 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem,pod koniec dodać szafran, wyłożyć na maślane ciastko na eklerze. MUS MANGO Jedną puszkę mango  należy zblendować bez syropu . Wyłożyć  dekoracyjnie na talerz. SZKŁO KARMELOWE 3 łyżki cukru rozpuścić na patelni do uzyskania karmelu , odstawić z palnika na kilka

na gazie
Toskańska zupa fasolowa -ribollita 178

dodać  majeranek, papryczkę , ząbek czosnku przeciśniętego  przez praskę, przecier pomidorowy / lub pomidory pokrojone w kostkę/ i gotować ok.30 minut  / najlepiej do miekkości warzyw/. -Zupę połączyć z musem fasolowym, dodać ugotowaną fasolę, doprawić do smaku  i zagotować /  ewentualnie uregulować gęstość  pozostałym wywarem lub gorącą wodą /. -Kromki chleba pokroić /lub  pozostawić w całości/ i dodać

Zakamarki mojej kuchni
Ciasto z truskawkami 886

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Biszkopt przełożony pysznym musem truskawkowym. Ciasto jest lekkie, delikatne i bardzo smaczne. Wykorzystałam do niego część truskawek, które zamroziłam w okresie letnim w sporej ilości. Takie ciasto przywołuje nam smak lata w środku zimy Jeśli macie zapasy truskawek w swoich zamrażalkach, koniecznie zróbcie to ciasto Post Ciasto z truskawkami

Marta Gotuje
NA JAGODY 136

zimowych, często bardziej kalorycznych potrawach, chyba wszyscy tęsknimy już za świeżymi, owocowymi smakami. Ja z pewnością! Dlatego racuchy z blogu Liski mus iały prędzej czy później znaleźć się na moim stole. Zamiast malin użyłam jagód i podałam racuszki z syropem klonowym. Smakowały bosko i szybko zniknęły. z talerzy.Polecam! Przepis cytuję za Liską . PROPORCJE NA 16 MAŁYCH SZTUK 1 jajko szczypta

KUCHARNIA
TU I TAM po raz trzeci - Wyspy, na pożegnanie wakacji. 183

miksować dalej na wysokich obrotach przez ok. 5 minut - masa powinna potroić swoją objętość i być bardzo sztywna. Przełożyć do lodówki na minimum 3 godziny, aby stężała - uzyska konsystencję musu. Na bazyliowy sos 2 szklanki pełnotłustego mleka 1/3 szklanki cukru 1 filiżanka świeżych liści bazylii 3 żółtka Mleko zagotować z cukrem i szczyptą soli (trzeba mieszać by cukier się rozpuścił

KUCHARNIA
Kruchość i pestki. 154

karmelu.  Pumpkin seed brittle, czyli karmelowe chrupki z pestek dyni można chrupać solo jak sezamki. Można połamać lub pokroić na większe kawałki i serwować jako dodatek do kremów, musów czy lodów zastępując w ten sposób nadal popularny w wielu cukierniach "zwiędnięty" wafelek;) Jeśli rozpiera Was nadmiar energii możecie ją wykorzystać do pokruszenia karmelu tłuczkiem, powstanie w ten sposób dyniowy

KUCHARNIA
Wpadła gruszka do ... clafoutis. Czekoladowego. I maliny też. 133

samochód;) Ten kolor bardzo zyskuje, gdy zestawi się go z ciemnym tłem. Dla gruszki takim idealnym tłem jest czekolada. Mam ochotę na lekki, szybki, czekoladowy deser. Nie ciasto. Nie mus. Może clafoutis? Ale ja nie lubię clafoutis! Tak, nie lubię clafoutis klasycznego, ale wersja czekoladowa może zmienić mój punkt widzenia, jak to w innych wypadkach już wielokrotnie bywało

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania