owsianego banan gruszka persymona łyżka miodu rozbełtane jajko masło do wysmarowania foremki Suche składniki wymieszałam w misce. Banana pocięłam w plastry. Gruszkę pokroiłam w kostkę. Persymonę zmiksowałam na mus. W misce połączyłam mokre składniki. Do nich sypnęłam miks suchych. Wymieszałam. Odstawiłam na 15 min. do napęcznienia. Piekarnik rozgrzałam do 150 st. (maks. możecie ustawić na 190st.). Foremkę wysmarowałam
bastalenalitra każdy) - 4 łyżki cukru - łyżka masła Gotujemy budyń, pod koniec dodajemy masło. Ugotowany budyń wykładamy na jabłka. Na wierzch układamy na krzyż rozwałkowane w wąskie paski ciasto, Delikatny mus, lekko twardawy ale wciąż kremowy budyń i kruchutkie, korzenne ciasto potraktowane od góry cukrem pudrem to... rozkosz sama w sobie. Zniknęła szybciej niż została wymyślona. W całym domu pięknie pachniało
Wypisz Wymalujcukier puder, imbir, śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części - 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min. W między czasie przygotować mus z jabłek. Owoce pokroić na ćwiartki, przełożyć do rondla. Dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny, galaretkę,cynamon, dusić do momentu zmiękczenia.Odstawić do przestygnięcia.Okrągłą formę posmarować tłuszczem
pieprzny smaczekmożna zastąpić roślinnym) albo kokosowym wraz z laską wanilii około 20 minut, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodajemy 3 łyżki miodu, wyciągamy laskę wanilii i blenderujemy całość na gładki mus- budyń. Jedną gruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy łyżkę miodu oraz sok z cytryny i cynamon. Chwilę dusimy gruszkę aż zmięknie. Budyń przekładamy do miseczek, dekorujemy
Mango Papajaświeżo mielonego siemienia lnianego banan łyżeczka cynamonu słodzidło + 150g serka twarogowego łyżeczka gorzkiego kakaa kokosanka Płatki i siemię zalewamy wrzątkiem, dodajemy szczyptę soli, słodzidło, większość banana rozgniecionego na mus i gotujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy owsiankę do słoiczka, kładziemy na nią rozdrobnioną kokosankę, przykrywamy połową serka twarogowego, a drugą połowę mieszamy z kakaem i także przekładamy do słoiczka
Kuchenny Skrawek Niebasensu, skoro i tak tam nic nie robimy. A może tak wczorajszy jadłospis? razowo-pszenna drożdżowa pizza z ricottą, truskawkami i miodem Pieczona jogurtowa owsianka z musem truskawkowym kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem jaśminowym koktajl truskawkowo-rabarbarowy kasza jęczmienna z sosem pieczarkowym i koperkiem No i nie wspominajmy o tych kilogramach
More food, love and dreamskasza manna z musem brzoskwiniowym* *z dodatkiem cynamonu i imbiru Poniedziałek
More food, love and dreamszapiekany pudding mascarpone z kaszy manny z musem nektarynka-brzoskwinia inspiracja To, że coś okazuje się inne niż mieliśmy wyobrażenie o tym, nie znaczy, że jest gorsze, czasami jest równie dobre. Czasami dobre rzeczy wynikają z nieprzemyślanych decyzji. Czasami potrzeba trochę odskoczni od codziennego życia i sztywnych ram. Składniki: 50g kaszy manny 200ml mleka/wody białko 50g serka mascarpone aromat szczypta
More food, love and dreamsmojej twarzy uśmiech zagościł. Ostatnie były typowe, bo kto nie jadł naleśników z twarogiem i dżemem w dzieciństwie? (okok. przyznaje się, ja, bo u mnie królowały te z musem z jabłek ze słoika mojej mamy, albo serkiem waniliowym, ale nadrobiłam zaległości) Dzisiaj trochę dziwniej, połączenie na które jeszcze kilka miesięcy temu bym się wyłącznie popatrzyła ze skrzywioną miną
More food, love and dreamsNaleśniki z musem jabłkowym; jogurtem naturalnym i trzcinowym cukrem pudrem Przeżyłam, teraz jeszcze tylko 19 dni szkoły ;) Nowa patelnia do naleśników sprawdza się doskonale ;) No i mamy pierwszy śnieg w tym roku
More food, love and dreamskardamonu zalałam szklanką zimnej wody. Dorzuciłam kilka truskawek. Zagotowałam. Następnie wsypałam 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej. Szczyptę cynamonu. Gotowałam 2 min. Kilka łyżek ciepłego mleka spieniłam. Na dno szklanki przełożyłam mus z manny. Następnie delikatnie po ściance wlałam gorącą kawę. Uważając, aby się nie połączyła z kaszką. Wierzch zwieńczyłam spienionym mlekiem. Z dodatkiem posypki czekoladowej. Lunch Kuskusianka, podejście drugie. Pierwsza
bastalenapowrotem do lodówki. 3. Owoce przełożyć do rondelka z grubym dnem, dodać cukier i gotować przez 5-7 minut, aż owoce zmiękną. Następnie zemleć je mikserem na mus i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Czekoladę roztopić na parze i przełożyć ją do foliowego woreczka. Odciąć brzeg woreczka (niedużo) i na papier do pieczenia wyciskać czekoladki w kształcie kości
Mała Cukierenkaowocowy: 6. Do rondelka z grubym dnem przełożyć owoce, dodać cukier i podgrzewać, aż owoce puszczą sok oraz zmiękną. Następnie zdjąć je z ognia i zmiksować na mus (uwaga: może pryskać, więc proszę rondelek trochę nakryć ręcznikiem papierowym). 7. Z powrotem postawić owoce na ogień, dodać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia do całkowitego ostygnięcia. 8. Sernik
Mała Cukierenkawafle trochę zmiękną, dadzą się łatwiej zwinąć. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i rozpuścić ją. Ricottę wymieszać z cukrem, pokrojoną drobno kaki i ubitą śmietaną. Ja dodałem trochę musu truskawkowego, bo miałem trochę pod ręką. Masę serową rozsmarować na waflach i pomagając sobie folią zwinąć w rulon. Roladę zawiniętą w folię wstawić do lodówki na 2 h lub do zamrażarki
Kulinarny karnet Christopherawydaniu. Smoothie wychodzi naprawdę puszyste i leciutkie :) ~ Smoothie szpinakowo-bananowe ~ Składniki: 150g szpinaku (najlepiej świeżego) dojrzały banan Banana obieramy, kroimy na mniejsze części i blendujemy ze szpinakiem na gładki mus. Podajemy w wysokiej szklance
Kuchenny Skrawek Nieba