mus - 6353 przepisów (strona:348/424)

TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 225

dokładnie całość na gładki krem. Dodajcie cynamonu, szczyptę kardamonu i imbiru (jeśli lubicie przyprawy korzenne, dajcie więcej – próbujcie dodając po trochu, aby nie przesadzić). Zamieszajcie. Mikstura powinna mieć gęstość musu owocowego – jeśli jest rzadsza, pogotujcie ją chwilę bez przykrycia na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Na końcu odstawcie do całkowitego wystygnięcia. 4. CIASTECZKOWY SPÓD (3 min) Ciastka pokruszcie

Nerds Kitchen
Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem 154

smaku olej do smażenia Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka zimnego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki 12% szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz pół szklanki musu z dyni Rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, smażyć na małym ogniu aż delikatnie się zrumieni. Dodać posiekany drobno czosnek, a po minucie mięso i usmażyć

Czerwień i błękit
Dyniowe curry indyjskie z czarnuszką! Obłędne! 185

wykorzystaniem smacznego i ulubionego przeze mnie serka Arla Apetina - Serek kremowy INDIE. Polecam ten serek smak jest boski. Zainspirowana smakiem przygotowałam na indyjski obiad kurczaka w curry, z dodatkiem: musu z pieczonej dyni, rozgrzewających przypraw i serka Indie. Sos podałam z kaszą jaglaną z domieszką kurkumy i świeżej kolendry i natki pietruszki! Palce lizać! ;-)   SKŁADNIKI : DYNIOWE CURRY INDYJSKIE

SMYKWKUCHNI
Śniadaniowy pudding czekoladowy z kaszy jaglanej 251

żurawiny suszonej do dekoracji wiórki kokosowe do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu i przestudzić W większym naczyniu zblendować wystudzoną kaszę z pozostałymi składnikami na gładki mus Posypać pokrojoną suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymi Przy podanej ilości kakao, pudding wychodzi naprawdę mocno czekoladowy, a co za tym idzie- dla niektórych może okazać się mało słodki. W takim

peanutbuttermonster
Trick or treat! 215

Kubek do dna wylizany. Strrrasznie szybko. Strrrasznie dobre. 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki mleka (lub łyżka jogurtu) 2 łyżki musu z dyni 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 5 kostek gorzkiej czekolady (lub łyżka kakao) cynamon do oprószenia Suche składniki wymieszałam ze sobą w docelowym kubeczku. Odstawiłam. Czekoladę rozpuściłam

bastalena
Smoothie gruzka-banan-pieczona dynia 153

pestek 70 ml mleka- u mnie 0,5%, świetnie sprawdzi się mleko roślinne 2-3 łyżki syropu klonowego W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy całość na mus. Przed podaniem polewamy całość syropem klonowym. Gotowe

Mango Papaja
Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem 191

boczku. Dodać startą dynię i nieco wody. Gotować aż dynia zmieni się w puree, a cały płyn odparuje, dodając pod koniec majeranek. Ostudzić. Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać ostudzony mus dyniowy z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli niepełne 2/3 szklanki bardzo

Czerwień i błękit
Tęczowy deser z persymoną. 146

Wierzch posypać ziarenkami granatu. P.s. Ziarenka wanilii mieszam z cukrem ,mielę i mam cukier waniliowy. Można też trzymać laskę wanilii w słoiku z cukrem.       Mus z kaki po pewnym czasie gęstnieje i można  jego warstwę umieścić w środku tęczy bez dodawania żelatyny

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 255

skorygować. Po przywitaniu pary młodej, goście zasiadają do stołu.   Jestem zwolennikiem małej przystawki , może to być np. plasterek włoskiej  mozzarelli  z wędzonym łososiem, tartaletka  z musem z wątróbki z dodatkiem brandy itd. Dlaczego jestem zwolennikiem podania przystawki. Z kilku powodów. To ma być małe dzieło sztuki kucharza, ma cieszyć oko i łechtać podniebienie. Goście będą chwilę

Kulinarny karnet Christophera
Wykwintne sorbety - perski smakołyk. 181

się zetnie i będzie dosyć  gęsty ,wydłużając czas między mieszaniem do 2 h. Potem całość przełożyć  do malaksera i miksować  ,aż sorbet nabierze lekkości i konsystencji musu. Teraz możemy już się delektować  albo włożyć sorbet jeszcze na 20 min do zamrażarki. Sorbet  bazyliowy, wytrawny. Robimy go tak samo jak cytrynowy  dodając pocięte liście bazylii

Kulinarny karnet Christophera
Jaglane knedle z dynią 154

dyni. Zwilżonymi dłońmi formujemy zwarte kulki. Następnie gotowe knedle wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze około 4-5 minut. Podajemy z jogurtem lub musem owocowym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy 199

nasiennych 150g jogurtu naturalnego 0% tłuszczu PRZYGOTOWANIE: Jabłko kroimy na drobne kawałki, zalewamy niewielką ilością wody i prażymy na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmięknie i powstanie mus Po tym czasie odlewamy nadmiar wody, dodajemy cynamon i mieszamy, aby się nie przypaliło Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy Mąkę sojową, jajko, białka i 80g jogurtu miksujemy na gładką

peanutbuttermonster
Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 234

Bardzo smaczne bułeczki z dodatkiem karobu, orzechów laskowych i sekretnego składnika - smarowidła z syropu jabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na mus daktylami lub suszonymi śliwkami, też będzie pysznie :)  Składniki: Koncentrat mąki uniwersalny bezglutenowy 500 g karob mielony 3 łyżeczki siemię lniane mielone siemię lniane całe ziarna 2 łyżeczki 2 łyżeczki cukier (najlepiej brązowy

głodny alergik
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 206

blendera na gładką masę. Z braku świeżej dyni użyłam mrożonki, którą ogrzałam przed zmiksowaniem. Wymieszać suche składniki, dodać mleko/wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C), olej i mus dyniowy. Jeśli zamiast mleka używasz wody, to można dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego

głodny alergik
pâté z galaretką z jabłek 160

resztkami masła podsmażamy posiekaną cebulkę z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszając od czasu do czasu. Następnie cebulę dodajemy do zmiksowanej wątróbki, jeszcze raz całość miksujemy na mus. Masę przekładamy do małych słoiczków. W sokowirówce wyciskamy sok z 2 jabłek. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku i zostawiamy aż spęcznieje. Następnie podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści i dodaje do soku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania