placki ziemniaczane. Dodatek gryki nadał im specyficzny smak, mnie on bardzo spasował:) Wczoraj jedliśmy je rodzinnie (oczywiście zrobiłam ich więcej) i w 3 wersjach: z kwaśną śmietaną, musem malinowym ze śmietaną oraz z kawiorem (ikrą śledziową). Mnie najbardziej smakowała wersja słodka, mojemu mężowi i córce wersja z samą śmietaną, kawiorowa najmniej nam podeszła. Dzisiaj jadłam sama i zrobiłam
Zdrowa Kuchnia Sowyokazji dzisiejszych moich urodzin - dopiero trzydziestych (plus oczko;) - postanowiłam dogodzić sobie i rodzinie i zrobiłam prostą, ale bezwstydnie rozpustną roladę bezową z musem czekoladowym i bitą śmietaną, a co! Przepis z bloga Kuba - Pichci . Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowywyglądają apetycznie :-) zdrowiej 2012/06/09 19:14:59 Zadurzyłam się w nich :) Wyglądają jakby ktoś je wymyślił specjalnie dla mnie... sowa_nie_sowa 2012/06/13 13:15:32 Dzisiaj polałam placki musem truskawkowym i wyszło obłędnie:) A teraz przeczytałam, że Zdrowiej też tak zrobiła, a nie umawiałyśmy się
Zdrowa Kuchnia SowyNiedługo skończy się sezon na rabarbar, a ja jadłam go tylko raz w formie musu. Toteż gdy na blogu Mariszki znalazłam przepis na pieczoną z rabarbarem owsiankę nie zastanawiałam się ani chwili, ani też nie czekałam na zakup pistacji, tylko zrobiłam z tego co miałam pod ręką, czyli zamiast pistacji dałam posolone migdały. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowylubię! Składniki: ryż brązowy ugotowany mleczko kokosowe truskawki + trochę miodu/słodu Bio Canihua-Pops Specjalnej pracy przy tym nie było: warstwa ryżu zmieszanego z mleczkiem kokosowym, na to warstwa musu truskawkowego, a na górę warstwa Canihua. Ta ostatnia warstwa wyszła bardzo dekoracyjna, bo kuleczki opalizują na brązowo - świetne na dekoracje różnorakich słodkości! Deser wyszedł nie tylko bardzo smaczny
Zdrowa Kuchnia Sowyzrobieniu musu do naleśników zostało mi jeszcze 1/2 ananasa, w sam raz do wykorzystania w deser ze (cho ć u mnie to było ś niadanie) , na któr ego pomysł natrafiłam u Marty Gessler. Jak zwykle co nieco zmodyfikowałam . Deser tak mi si ę spodobał, ż e zaraz zrobiłam drug ą jego wersj ę, tym razem na bazie gruszki:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyNajpierw była całkowita klęska, ale nie poddałam się i drugi pomysł zaowocował pełnym sukcesem! Pomysł na śniadanie miałam taki: placuszki oparte na przepisie na ciasto orzechowo-owsiane polane owocowymi musami. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMiałam banany do zużycia i ochotę na krem. Gdybym miała jeszcze awokado, to zrobiłabym mój najbardziej ulubiony awokadowy mus , ale nie miałam, ale miałam za to paczkę dopiero co zakupionych preparowanych chrupek jaglanych i surowe kakao, które kupiłam z ciekawości jak smakuje i czy się różni od zwykłego. Pozbierawszy to wszystko do kupy, a raczej miski miksera, ukręciłam w moment
Zdrowa Kuchnia Sowyrodzaju tortilli bezglutenowych; dla córki była wersja z kurczakiem i warzywnymi różnościami podobna do tej , a ponieważ mnie zachciało się czegoś słodkiego, więc dla siebie zrobiłam do nich mus na bazie mascarpone. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyWieki całe nie robiłam sobie na śniadanie placków, pankejków czy naleśników. Przyszła mi ochota. Robiłam kiedyś pyszne jaglane pancakes z musem malinowym i dzisiaj postanowiłam zaserwować sobie podobne, choć jak zwykle trochę przepis zmieniłam, a maliny zastąpiły truskawki. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZupa krem z dyni i marchwi podbiła moje serce - wkrótce przygotuję ją na blogu. Danie główne stanowiły wspomniane już wyżej combry jagnięce. Ukoronowaniem obiadu, był przepyszny deser - mus śliwkowy z przyprawami korzennymi i kremem chałwowym. Dla mnie - rewelacja ! Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj Pyszne jedzenie i miła atmosfera sprawiły, że nie miałam ochoty na zakończenie... Niestety - wszystko co dobre szybko
kolorowotorcikowosmaku jest boskie. Moja rodzinka je po prostu uwielbia. I tylko żal , że zbyt rzadko pojawia się na naszym stole. Bardzo rzadko przygotowuję sosy ale do takiego dania to mus. W tym celu odlewam nadmiar tłuszczu a samą esencję ( czyli to podpieczone) zalewam wodą wówczas lepiej się rozpuszcza i zagęszczam skrobią kukurydzianą. Powstanie pyszny, delikatny sosik. Smacznego
Smaczne Zdrowerównież przyrządzić z jogurtem naturalnym-dla dbających o linię, u nas niestety ta propozycja nie przejdzie bowiem moi domownicy uwielbiają śledzie w gęstej śmietanie, tak więc 18% to mus... Składniki: - wiaderko śledzi a'la matias ( lub dowolnie) - 1 duża cebula - 1-2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - śmietana kwaśna 18% ( lub inna) - 0,5-1 jabłko ( nie trzeba) - sól
Smaczne Zdrowegazowana lód Melona obieram, kroję na małe kawałki i wraz z miętą, cukrem brązowym i sokiem z limonki miksuję blenderem. Dodaję rum. W szklankach układam kostki lodu, wlewam przygotowany mus, uzupełniam wodą gazowaną. Dodaję słomkę (może być też parasolka) i idę do ogrodu się relaksować. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkitrochę na wierzch do ozdoby, np. wyciąć różne kształty z plastrów). Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodajemy mascarpone i chwilę miksujemy. Dokładamy po łyżce musu owocowego, dokładnie łącząc z masą śmietanową. Krem wrzucamy do lodówki na co najmniej godzinę do zgęstnienia (ponownie odpędzając amatorów podjadania). Przestudzony biszkopt delikatnie rozwijamy ze ściereczki
sama złodycz