Kolejny mój Wielkanocny pomysł , tym razem to deser w postaci wielkanocnych jajek. Skorupki jajek zrobione są z gorzkiej czekolady wymieszanej z odrobiną mleka. Białko składa się z musu z bitej śmietany i białej czekolady, żółtko to fruktajl: brzoskwinia z mango ugotowany z mąką ziemniaczaną. Żółtko można też przygotować z brzoskwini w puszce. Przepis na wielkanocne jajka na słodko, polecam szczególnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki cukru Roszponkę myjemy, odrywamy ogonki i wrzucamy do pojemniczka. Dorzucamy posiekany ząbek czosnku, musztardę, ocet, oliwę i doprawiamy do smaku. Wszystko miksujemy w blenderze na gęsty mus. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, po czym wrzucamy na patelnię z oliwą. Smażymy, aż cebulka zmięknie i lekko zmieni kolor na jaśniejszy. Następnie zalewamy winem i dodajemy miód oraz ocet
Sajkofanka smakuWystępuje pod różnym postaciami, jednak zdecydowanie najłatwiejszym w użyciu jest proszek. Agar nie ma żadnego smaku i idealnie nadaje się do żelowania, możemy go użyć przygotowując m.in. galaretki, kremy, musy, konfitury. Stanowi świetną alternatywę dla żelatyny. Chętnie używany przez wegetarian, gdyż pozyskiwany jest z krasnorostów - żelatyna zaś jest pochodzenia zwierzęcego. Po drugie wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na nasz organizm
Sajkofanka smakusmak! Ziemniaczki gartine były miękkie i delikatnie rozpływały się kęs po kęsie. Sos szczypiorkowy otulał w minimalnym stopniu fileta, zatem szybko uleciał mi jego smak. Wyjątkowo smaczny okazał się mus z zielonego groszku. Jego kremowa konsystencja optymalnie współgrała z filetem z pstrąga. Mogłabym chyba jeść go na samo ;) Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie
Sajkofanka smakubiałą z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszając od czasu do czasu, dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z 2 łyżkami natki pietruszki i jeszcze raz całość miksujemy na mus. Masę przekładamy do małych kokilek. 50 g masła rozpuszczamy, mieszamy z pietruszką i polewamy powierzchnię pâté. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tym razem przygotowałam krążki z chleba, które każdy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebulkę z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszamy od czasu do czasu, dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z 1 łyżką natki pietruszki i jeszcze raz całość miksujemy na mus. Mój pasztet z drobiowych wątróbek przygotowałam w formie roladki i nadziałam suszoną żurawiną. Wykładamy masę na folii aluminiowej, na wierzchu kładziemy suszoną żurawinę i i zawijamy roladki w folię, końce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękakaowym biszkopcie z kremem Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo kiedy znika Przygotowywałam ciasto podobnie jak ciasto na Tartaletki z musem czekoladowym, tylko zamiast masła wykorzystałam olej rzepakowy. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni, w tym przepisie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodaje 1 łyżeczkę cukru.Przeważnie placki ziemniaczane jemy z kwaśną śmietaną, posypane solą i pieprzem, oraz niekiedy szczypiorkiem. Są amatorzy placków ziemniaczanych na słodko: z cukrem, a nawet z musem jabłkowym. Kosztowałam, ale to nie są moje smakowe klimaty. Zdecydowanie lubię je na wytrawnie. Tym razem Piotrek wpadł na pomysł by do startego ciasta dodać trochę startego sera, placki ziemniaczane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzwartą strukturę. **Przed podaniem pudding można po prostu posypać cukrem pudrem, czy wiórkami kokosowymi, lub jak w tym przypadku udekorować konfiturą; można również wykorzystać sezonowe owoce lub musy owocowe
Mia Cucina SofietaAnanas jest wyśmienity al naturale (na surowo), jest równie pyszny jako uzupełnienie deserów- godny wypróbowania jako skarmelizowany dodatek do lodów, musów, konfitur czy ciast. Na własnej skórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby
Mia Cucina Sofietasię dorodnymi i soczystmi truskawkami póki są. Bo te przetworzone lub zamrożone, to już nie to samo( Dlatego staramy się jeść świeże, aromatyczne truskawki pod każdą postacią: jako musy, dodatek do orzeźwiających koktajli, w owocowej sałatce, z galaretką, czy po prostu ze śmietaną i cukrem. Dziś zapraszam na fantastycznie orzeźwiajacy torcik, któremu trudno się oprzeć: soczyste truskawki z bitą
Mia Cucina Sofietawpisu będzie jesienna, cudownie okrągła, pomarańczowa z niezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera
Symfonia SmakówWszystko da się nadrobić! Dziś z okazji urodzin Taty, czekoladowy tort z bananami . Każdy, a przynajmniej większa większość! uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera: ciasta, musy, owoce z czekoladą, kremy, ciastka, bułeczki. Kaloryczne słodkości, dzięki którym uśmiechają się nasze buzie... W tym torciku krem czekoladowy jest idealny, gładki, puszysty i do tego słodkie banany i czekoladowe
Symfonia Smakówprzygotowuję desery z ich użyciem. Tym razem połączyłam nasze ulubione mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z pure z dynią i wanilią. Połączenie naprawę wyjątkowo udane. Słodkie, wilgotne ciasto i delikatny mus z akcentem wanilii... Pyszne! Inspiracja Składniki: szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki brązowego cukru, 100g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady, 3 jajka, szczypta soli
Z miłości do słodkościserka mascarpone, 150g puree z dyni , 80g masła, 80 g cukru pudru, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu. Masło utrzeć z serkiem i musem z dyni. Dodać cukier puder. Dodać przyprawy, utrzeć. Masą przekładać po dwa ciasteczka
Z miłości do słodkości