mus - 6353 przepisów (strona:356/424)

Wielkanocne jajka 1871

Kolejny mój Wielkanocny pomysł , tym razem to deser w postaci wielkanocnych jajek. Skorupki jajek zrobione są z gorzkiej czekolady wymieszanej z odrobiną mleka. Białko składa się z musu z bitej śmietany i białej czekolady, żółtko to fruktajl: brzoskwinia z mango ugotowany z mąką ziemniaczaną. Żółtko można też przygotować z brzoskwini w puszce. Przepis na wielkanocne jajka na słodko, polecam szczególnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Soczysty rostbef w niezłym towarzystwie 182

łyżki cukru  Roszponkę myjemy, odrywamy ogonki i wrzucamy do pojemniczka. Dorzucamy posiekany ząbek czosnku, musztardę, ocet, oliwę i doprawiamy do smaku. Wszystko miksujemy w blenderze na gęsty mus.  Cebulę obieramy, kroimy w piórka, po czym wrzucamy na patelnię z oliwą. Smażymy, aż cebulka zmięknie i lekko zmieni kolor na jaśniejszy. Następnie zalewamy winem i dodajemy miód oraz ocet

Sajkofanka smaku
Pierś z kurczaka z mango i agarowymi galaretkami 273

Występuje pod różnym postaciami, jednak zdecydowanie najłatwiejszym w użyciu jest proszek. Agar nie ma żadnego smaku i idealnie nadaje się do żelowania, możemy go użyć przygotowując m.in. galaretki, kremy, musy, konfitury. Stanowi świetną alternatywę dla żelatyny. Chętnie używany przez wegetarian, gdyż pozyskiwany jest z krasnorostów - żelatyna zaś jest pochodzenia zwierzęcego. Po drugie wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na nasz organizm

Sajkofanka smaku
"Staromiejskiej" klimat wiecznie żywy... 188

smak! Ziemniaczki gartine były miękkie i delikatnie rozpływały się kęs po kęsie. Sos szczypiorkowy otulał w minimalnym stopniu fileta, zatem szybko uleciał mi jego smak. Wyjątkowo smaczny okazał się mus z zielonego groszku. Jego kremowa konsystencja optymalnie współgrała z filetem z pstrąga. Mogłabym chyba jeść go na samo ;)  Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie

Sajkofanka smaku
Pâté z drobiowych wątróbek 180

białą z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszając od czasu do czasu, dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z 2 łyżkami natki pietruszki i jeszcze raz całość miksujemy na mus. Masę przekładamy do małych kokilek. 50 g masła rozpuszczamy, mieszamy z pietruszką i polewamy powierzchnię pâté. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tym razem przygotowałam krążki z chleba, które każdy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z drobiowych wątróbek 168

cebulkę z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszamy od czasu do czasu, dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z 1 łyżką natki pietruszki i jeszcze raz całość miksujemy na mus. Mój pasztet z drobiowych wątróbek przygotowałam w formie roladki i nadziałam suszoną żurawiną. Wykładamy masę na folii aluminiowej, na wierzchu kładziemy suszoną żurawinę i i zawijamy roladki w folię, końce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym 324

kakaowym biszkopcie z kremem Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo kiedy znika Przygotowywałam ciasto podobnie jak ciasto na Tartaletki z musem czekoladowym, tylko zamiast masła wykorzystałam olej rzepakowy. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni, w tym przepisie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki ziemniaczane z żółtym serem 1739

dodaje 1 łyżeczkę cukru.Przeważnie placki ziemniaczane jemy z kwaśną śmietaną, posypane solą i pieprzem, oraz niekiedy szczypiorkiem. Są amatorzy placków ziemniaczanych na słodko: z cukrem, a nawet z musem jabłkowym. Kosztowałam, ale to nie są moje smakowe klimaty. Zdecydowanie lubię je na wytrawnie. Tym razem Piotrek wpadł na pomysł by do startego ciasta dodać trochę startego sera, placki ziemniaczane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kokosowy pudding ryżowy z żurawiną 161

zwartą strukturę.    **Przed podaniem pudding można po prostu posypać cukrem pudrem, czy wiórkami kokosowymi, lub jak w tym przypadku udekorować konfiturą; można również wykorzystać sezonowe owoce lub musy owocowe

Mia Cucina Sofieta
Bitki schabowe z ananasem 175

Ananas jest wyśmienity al naturale (na surowo), jest równie pyszny jako uzupełnienie deserów- godny wypróbowania jako skarmelizowany dodatek do lodów, musów, konfitur czy ciast.    Na własnej skórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak  również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby

Mia Cucina Sofieta
Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną 295

się dorodnymi i soczystmi truskawkami póki są. Bo te przetworzone lub zamrożone, to już nie to samo( Dlatego staramy się jeść świeże, aromatyczne truskawki pod każdą postacią: jako musy, dodatek do orzeźwiających koktajli, w owocowej sałatce, z galaretką, czy po prostu ze śmietaną i cukrem. Dziś zapraszam na fantastycznie orzeźwiajacy torcik, któremu trudno się oprzeć: soczyste truskawki z bitą

Mia Cucina Sofieta
1. Jesień na talerzu! 172

wpisu będzie jesienna, cudownie okrągła, pomarańczowa z niezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera

Symfonia Smaków
8. Słodko, słodko, bardzo słodko, czyli mocno czekoladowy tort z bananami 269

Wszystko da się nadrobić!  Dziś z okazji urodzin Taty, czekoladowy tort z bananami .  Każdy, a przynajmniej większa większość! uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera: ciasta, musy, owoce z czekoladą, kremy, ciastka, bułeczki. Kaloryczne słodkości, dzięki którym uśmiechają się nasze buzie...  W tym torciku krem czekoladowy jest idealny, gładki, puszysty i do tego słodkie banany i czekoladowe

Symfonia Smaków
Brownie z dynią 176

przygotowuję desery z ich użyciem. Tym razem połączyłam nasze ulubione mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z pure z dynią i wanilią. Połączenie naprawę wyjątkowo udane. Słodkie, wilgotne ciasto i delikatny mus z akcentem wanilii... Pyszne!  Inspiracja Składniki: szklanka mąki pszennej,  1/2 szklanki brązowego cukru,  100g masła lub margaryny,  100g gorzkiej czekolady,  3 jajka,  szczypta soli

Z miłości do słodkości
Ciasteczka Whoopie Pies - czarne księżyce 202

serka mascarpone,  150g puree z dyni ,  80g masła, 80 g cukru pudru,  szczypta cynamonu,  szczypta gałki muszkatołowej,  szczypta kardamonu. Masło utrzeć z serkiem i musem z dyni. Dodać cukier puder. Dodać przyprawy, utrzeć.  Masą przekładać po dwa ciasteczka

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania