wyjątkowym ... Walentynki... Czekolada to ponoć świetny afrodyzjak , więc na dziś jak znalazł ... Torciki Walentynkowe ... Mocno czekoladowe , mocno wiśniowe , mocno alkoholowe... Mocno czekoladowy biszkopt , nasączony wiśniówką .. Do tego delikatny mus czekoladowy ( w oryginale ciężki krem maślany , ale ja wolę delikatność) ... wiśnie nasączone spirytusem... ... i warstwa czekoladowej polewy wieńczącej dzieło :) Moje torciki nie są równe , zgrabne i gładkie ... i takie było
Malinowa Kawiarenkałyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cukru 1 op. cukru waniliowego ew olej do smażenia dodatkowo ulubione dodatki : cukier puder , powidła , śmietana , miód, mus owocowy..... Wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą na jednolitą masę . Smażyć na małym ogniu ,najlepiej na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu , ew na odrobinie oleju . Podawać wg uznania :) Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkamakaronem ( jak na racuchy) i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z dodatkami ciepłe. * owoce proponowała bym obrać i pokroić ** moim zdaniem smaczne były by też z musem jabłkowym *** z tej porcji wychodzi 6-8 placuszków zależy od tego ile makaronu włozymy i jak duże placuszki robimy
Buniabaje w kuchnikuchni angielskiej by pokochać pietruszkę ( najpierw był to pasternak). Okazało się , że wcale nie musi to być wygotowane w zupie białe coś -może być rumiana pieczona , puree z pietruszki , musy z natki i wiele jeszcze innych . Dziś na piątkowy obiadek robię mirunę na parze, a główną atrakcją będzie pietruszka, która podkreśli smak ryby. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniTrochę mnie irytuje gotowanie polędwicy na parze . To nie jest sposób na nią jaki mi najbardziej odpowiada - zdecydowanie wolę doprawioną na ostro z patelni. Ale czasem przychodzi ,, mus,, i trzeba kombinować jak by tu zjeść coś , żeby dało się zjeść. A , że lubię stosować zioła zamiast przypraw - to nawtykałam obok polędwicy wszystkiego zielonego co mam, lekko posoliłam, dołożyłam łyżeczkę masła
Buniabaje w kuchnipomysł, by w tym roku zamiast tej kupnej bombonierki, podarować pyszne nadziewane pralinki. Składniki : * 2 tabliczki dobrej jakościowo gorzkiej czekolady * dowolne, ulubione nadzienie - u mnie orzechy laskowe, migdały oraz mus mango Przygotowanie : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem dokładnie wypełnić foremkę silikonową przeznaczoną do czekoladek. Wstawić do lodówki na pół godziny. Czynność powtórzyć raz jeszcze, by ścianki czekoladek były grubsze
Magiczne Życie Martycałe mnóstwo kostek. Mrozi idealnie! Składniki : * szklanka zamrożonych truskawek * szklanka soku ananasowego * dużo kostek lodu Przygotowanie : Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gęstego, mrożonego musu. Ja niestety nie miałam kruszonego lodu, a i mój blender by go tez nie skruszył i dodałam kilka kostek
Magiczne Życie Martybłonki oddzielające cząstki owocu - żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, pozostawić do napęcznienia, następnie zalać gorącą wodą i wymieszać - miąższ pomarańczy przełożyć do wysokiego naczynia i rozdrobnić blenderem - do powstałego musu pomarańczowego dodać cukier i jogurt, całość zmiksować - do jogurtu pomarańczowego dodać ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać, przelać na zastygniętą w pucharkach warstwę czekoladową - całość schładzać co najmniej 2 godziny
Smakołyki Berenikiprzykryć folią aluminiowa, co przyspieszy zmięknięcie rabarbaru. Można również pokrojony rabarbar przez 2-3 minuty poddusić w niewielkiej ilości wody, pilnując, by się nie rozgotował, gdyż zamiast kawałków, powstanie mus. Taki rabarbar należy przed wyłożeniem na ciasto odsączyć z wody. Tarta śmietanowa z rabarbarem Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 50g masła 50g cukru pudru 1 żółtko nadzienie 120g kwaśnej śmietany
Smakołyki Berenikigalaretki truskawkowe 200ml kremówki 1/2 galaretki agrestowej czekoladowe gwiazdki Pieguskami wyłożyłam spód małej tortownicy. Galaretki truskawkowe rozpuściłam w 1/4 zalecanej dawki wody, odstawiłam do stężenia. Truskawki odmroziłam, zmiksowałam na mus. Połączyłam z jogurtem. Dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszałam. Masę wylałam na ciasteczka. Galaretkę agrestową rozpuściłam w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudziłam. Kremówkę ubiłam na sztywno, delikatnie wlałam galaretkę i wymieszałam
W kuchni Karmel-itkinaturalnego łyżeczka soku z cytryny Galaretki przygotowałam zgodnie z recepturą na opakowaniu, ale rozpuściłam ją w 1/4 podanej ilości wody. Odstawiłam do wystygnięcia. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek. Zmiksowałam na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodałam jogurt, wymieszałam razem. Kiedy galaretka ostygła i zaczęła tężeć, dodałam do masy jogurtowo-truskawkowej, wymieszałam dokładnie, przelałam w miseczki. Ozdobiłam truskawkami i wstawiłam
W kuchni Karmel-itkijuż z samego rana. KOKTAJL TRUSKAWKA - ANANAS. (autorski;) 2 porcje (szklanki) 200g świeżego ananasa 200g truskawek sok pomarańczowy (lub kostki lodu) Ananasa obranego i wyszypułkowane umyte truskawki zblendowałam na musy w osobnych naczyniach. Do każdej owocowej masy wlałam po trosze soku tak, aby nabrały one płynniejszej konsystencji. Zamiast tego, można pokruszyć kostki lodu. Następnie wlewałam do szklanek, na dół
W kuchni Karmel-itkichleba podczas wakacyjnego śniadania. *************************************************************** A poniżej pozostałe przepisy: Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną. Truskawkowa niby-leguminka. Serek wiejski z miodem i truskawkami. Sernik z truskawkami. Mus truskawka-kiwi. Knedle twarogowe z truskawkami. Makaron z truskawkami i białym serem. Dżem truskawkowy. Koktajl truskawka-ananas. ********************************************** Zagłosujcie! Biorę udział w konkursie zorganizowanym przez firmę
W kuchni Karmel-itkiwarsztatów, których tam spotkały. Siedzieli do późna, rozmawiali, śmiali się i jedli smaczne desery. Jednakże najbardziej - nabijali się z nieudolnie przetłumaczonego na język angielski menu, gdzie Polak zamówi mus z białej czekolady, a obcokrajowiec - mysz białą w czekoladzie... Najgorsze dla lokalu gastronomicznego, po wizycie krytyka kulinarnego i jakiegoś renomowanego kucharza, są właśnie odwiedziny blogerów kulinarnych. wspomniane białe myszki. Jak więc
W kuchni Karmel-itkiprzyrządzenia czegoś tak intrygującego, nie mogłam się powstrzymać i użyłam właśnie jabłek. Pomimo ciekawości, jaki smak osiągnie się przy gruszkach, jestem naprawdę zauroczona efektem. Wyszło coś na kształt wytrawnego musu z jabłek, który smakiem przypomina miodową musztardę. Świetnie będzie komponować się z pieczystym, np. z drobiem czy wieprzowiną, czy też z serami pleśniowymi. "MUSZTARDA" Z JABŁEK. / inspiracja: Moje Smaki Życia
W kuchni Karmel-itki