Muffiny to wypiek, który sprawdza się niezawodnie wtedy, kiedy potrzebujemy szybko przygotować coś słodkiego. Ich zaletą jest również to, że zdecydowanie łatwiej podać je gościom, niż ciasto, które potrzebuje porcjowania. Muffiny z poniższego przepisu dodatkowo ładnie się prezentują, więc idealnie nadają się jako propozycja słodkości na przyjęcie czy piknik. Smak cappuccino jest bardzo dobrze wyczuwalny w babeczkach, a kwaskowate wiśnie(...)idealnie go uzupełniają. "Wisienką na torcie" jest tutaj lukier o pięknym wiśniowym kolorze, a także smaku. Z przepisu można przyrządzić 10 sztuk . Muffiny cappuccino z wiśniami Składniki: CIASTO 230g mąki pszennej 80ml mleka 75g masła 60g domowego cukru waniliowego 2 jajka 50g cappuccino w proszku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia około 200g wiśni LUKIER WIŚNIOWY 50g cukru pudru
Smakołyki BerenikiPropozycja na słodkie śniadanie z niską zawartością węglowodanów. Jedynym ich źródłem są otręby owsiane, które zapewniają dużą dawkę dobroczynnego błonnika. W smaku muffiny są po prostu genialne! Puszyste, mocno kokosowe. Skład można dostosować do własnych potrzeb manipulując ilością odżywki białkowej. Bardzo polecam! Składniki: 30 g odżywki białkowej o dowolnym smaku 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów owsianych 2 jajka
Chocolate Muffin Bloginnej miksujemy składniki mokre. Łączymy zawartość misek i mieszamy jedynie do połączenia składników. Dodajemy jagody i szybko mieszamy. Przekładamy do foremek silikonowych lub papierowych umieszczonych w formie do muffinów. Pieczemy 40 minut w 180*C, do tzw. suchego patyczka. Krem: 150 g mascarpone 150 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru Schłodzone składniki zmiksować razem na sztywny krem. Udekorować
Chocolate Muffin BlogPrzepyszne, mięciutkie muffiny z dodatkiem mnóstwa wiórków kokosowych. Przyozdobione aksamitnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Obsypane kolorowymi cukierkami. Idealne jako prezent na wyjątkowe okazje :) Składniki: 1 szklanka wiórków kokosowych 1 i 1/4 mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki oleju
Chocolate Muffin BlogDzisiaj jak co środę musi być słodko :) Z racji tego, że w sklepach pojawiają się przepyszne śliwki dzisiaj dla Was muffiny z ich udziałem. Jak zawsze, proste, szybkie i smacznie :) Moim najbliższym najbardziej smakują muffiny pod kruszonką dlatego one najczęściej u nas. Tak się składa, że zawsze mam w zamrażalniku porcję kruszonki do wypieków lub na okazję gdy wpadają(...)nieoczekiwani goście - też macie swoje sposoby na wypieki z kruszonką ?? Cynamonowe muffiny ze śliwkami SKŁADNIKI : (przepis na 6 muffin) suche składniki: 150 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli składniki mokre 100 ml kefiru 55 ml oleju 1 duże jajko owoce: 3 duże śliwki kruszonka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiinnej miksujemy składniki mokre. Łączymy zawartość misek i mieszamy jedynie do połączenia składników. Dodajemy jagody i szybko mieszamy. Przekładamy do foremek silikonowych lub papierowych umieszczonych w formie do muffinów. Pieczemy 40 minut w 180*C, do tzw. suchego patyczka. Smacznego
Chocolate Muffin BlogDawno na blogu nie było muffin na słodko. Dzisiaj to nadrabiam. Będzie mega fistaszkowo i nie aż tak słodko. Polecam. Muffiny są puszyste, delikatne w smaku z orzeszkami w środku. Szybkie do zrobienia. I jak na muffiny przystało - zawsze wychodzą :) Polecam. 'muffiny z masłem orzechowym' Składniki (na 12 tradycyjnej wielkości muffinek): * ciasto: - 200g mąki pszenej - 150g cukru - 2 jajka - 200g(...)miksowania na najwyższych obrotach). Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane z grubsza solone fistaszki (trochę zostawić do dekoracji kremu). Wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierem do pieczenia, tak do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut (do tzw "suchego patyczka"). Muffiny wyjąć z formy i wystudzić na kratce
CookYourselfMuffiny cytrusowe to małe babeczki o orzeźwiającym smaku, wzbogacone o aromatyczne kandyzowane skórki owocowe. Jak każde muffiny, również te poniższe przygotujecie w kilka minut, bez użycia miksera. Najbardziej pracochłonną czynnością jest otarcie skórki z pomarańczy i cytryny oraz wyciśnięcie owoców w celu uzyskania soku.Z podanych proporcji można przygotować sześć sztuk.Muffiny cytrusoweSkładniki:100g mąki pszennej25g mąki ziemniaczanej80g cukru50ml oleju1 jajko3 łyżki(...)owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko krótko wymieszać- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy - do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć na dno każdej trochę ciasta, wsypać po kilka kandyzowanych skórek, przykryć kolejną porcją ciasta, ponownie wsypać skórki, wyłożyć resztę ciasta, na wierzch wysypać pozostałe skórki- ciasto powinno zajmować
Smakołyki Berenikiżołądku (och, jak bardzo chciałabym budzić się piękna i rozpromieniona, tak jak w filmach! + pełen makijaż byłby wysoce wskazany), postanowiłam przeprowadzić eksperyment. Otóż, czego nie wiecie, forma na muffiny jest dla mnie świętością. Jakoś nie potrafiłam nigdy zebrać się do upieczenia w niej czegokolwiek innego niż muffiny, choć kusiły mnie zdjęcia pięknych potraw w niej przyrządzanych. Tym razem postanowiłam zaryzykować(...)dawna nie wyładowywanej inspiracji wygrał z moimi ideałami. Postanowiłam stworzyć WYPCHANE ŚNIADANIE. ŚNIADANICHO. Jak stworzyć „chłopskie arcydzieło” ze składników z typowej polskiej lodówki? Chyba powoli zaczynam łapać! „Chłopskie muffiny” okazały się tak wspaniałe, że niestety cztery, pięknie wypchane, nie starczyły ani dla mnie, ani, tym bardziej dla wygłodniałego Marcina, więc następnym razem zrobię całą blachę! A, wierzcie mi, będzie następny
Gotowanie to kochaniepięć przepisów na ciasta i ciasteczka z dynią czyli przepyszne słodkości. Znajdziecie wśród przepisów 2 zupełnie nowe przepisy, na pyszne dyniowe ciasteczka z serowym lukrem oraz proste dyniowe muffiny czekoladowe. mam też 3 sprawdzone przepisy, które już być może znacie z bloga, ale warto je przypomnieć i jeszcze raz upiec w swojej kuchni. CIASTECZKA DYNIOWE Z SEROWYM LUKREM Przygotowanie(...)posyp szczyptą cynamonu (najlepiej posypywać cynamonem za pomocą małego sitka). Ciasteczka najlepsze są do maksymalnie 2-3 dni po upieczeniu. Przechowuj je na talerzach luźno przykrytych folią w lodówce. MUFFINY DYNIOWO-CZEKOLADOWE Przygotowanie : 30 minut Porcje : 12 muffinek Składniki: 250 g mąki pszennej 25 g kakao w proszku 150 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki
nietylkopasta.plWytrawne muffiny - ostatni przepis, który miał się tutaj pojawić przed Wielkanocą ale niestety nie wyrobiłam się ze wszystkim w czasie... Pomyślałam jednak, że wyszły tak znakomicie, że podzielę się nimi z Wami i tak! :) Bo zostały stworzone w duchu wielkanocnym ale są tak bardzo wiosenne same w sobie, że nadadzą się na każą okazję, a i bez okazji też(...)teraz Wam o nich opowiem, a jest o czym! Cukiniowe muffiny z ogromem ziół i dodatkiem chrzanu to naprawdę solidna porcja smaku w każdym kęsie. Zielone, pachnące, ubrane w beret z kremu z zielonego groszku i broszkę z przepiórczego jajeczka (którą można zakładać na wielkanocne okazje albo zamenić na ćwiartkę jajka kurzego), obsypane odrobiną pikantnej świeżej ą rzeżuchy. Aromat, zieleń
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMuffiny dyniowe to świetna przekąska , która z powodzeniem może zastąpić drugie śniadanie . Muffiny te smakują wspaniale , a przy tym są bardzo sycące . Dodatek dyniowego puree sprawia, że muffiny są dobrze nawilżone w środku. Dzięki zawartości skórek z pomarańczy mają lekki i orzeźwiający smak. Moje muffiny dyniowe znikają zaraz po upieczeniu. Domownicy ustawiają się w kolejce, aby ich skosztować. Muffiny dyniowe(...)Notes Masło możesz zastąpić olejem roślinnym w stosunku wagowym 1:0,8 czyli np. 150g masła można zastąpić przez 120g oleju roślinnego (140ml). Nutrition Kalorie: 193 kcal Artykuł Muffiny dyniowe pochodzi z serwisu SmartBake
SmartBake.plsobie znać, zapasy zbliżają się ku końcowi, w lod ó wce brak jajek, brak masła, zakupy zostaną przywiezione z 2-dniowym opóźnieniem, a Emma poprosiła o upieczenie muffin ó w. Poziom naszej kreatywności w kuchni zaczyna sięgać zenitu. W zięłyśmy si ę do roboty, chociaż n ie przypuszczałam, że w ogóle coś uda nam się upiec. O dziwo(...)mąkę oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy kropelki czekoladowe i płatki migdałowe. Ciasto mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. **** PREPARAZIONE Riscaldate il forno a 180 gradi. Schiacciate
La grande e la piccola cuocaZbliża się 1 listopada, a z nim halloween-owe zabawy. Na takie przyjęcie dla dzieci możemy zrobić czekoladowe muffiny z pajączkami. Przy okazji możemy zaangażować maluch do pomocy w wykonaniu babeczek będą miały podwójną zabawę. CZEKOLADOWE MUFFINY Z PAJĄKIEM Składniki: muffiny: (12 szt.) 250 g mąki 150 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka(...)masła 150 g czekolady gorzkiej krem: 150 g białej czekolady 100 ml śmietany 30% 200 g serka mascarpone dodatki: śliwki suszone ciasteczka Oreo oczy cukrowe opcjonalnie klej spożywczy Przygotowanie: muffiny: Masło roztapiamy (na małym ogniu) z połamaną czekoladą cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka roztrzepane z mlekiem w temperaturze pokojowej. Składniki suche: mąkę, kakao, cukier, proszek
Bon appetit mon amie