Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi zrobiłam mojej 3-letniej Córci, która zaniosła je do przedszkola z okazji swoich 3 urodzin. Muffiny są zdrowe, pożywne i bez cukru . Naturalnym słodzikiem jest bowiem dobrej jakości miód. Muffiny zawierają płatki owsiane, jogurt naturalny oraz wspomnianą wyżej suszoną morelę i posiekane orzechy włoskie. Na dodatek muffinki robi się szybko(...)użycia miksera. Gorąco polecam, aby wszystkie mamy właśnie takimi łakociami raczyły swoje pociechy! Składniki: (12 muffin) 100 g płatków owsianych 200 g jogurtu naturalnego 180 g mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 100 g posiekanych orzechów włoskich 80 g suszonych moreli drobno pokrojonych 1 jajko 120 g miodu
Moja DelicjaWyśmienite w smaku muffiny dyniowe z nadzieniem z waniliowego serka to przepis, który musicie wypróbować w dyniowym sezonie! 💕 Są niewyobrażalnie poszyte i mięciutkie, a przy tym idealnie wilgotne... No po prostu pyszne! 😋 Zwieńcza je delikatne, sernikowe nadzienie, które doskonale uzupełnia cały smak. Warto zrobić więcej puree z dyni(...)gwarantuję Wam, ze będziecie chcieli powtórzyć ich pieczenie następnego dnia. Mój Adaś tuż przed samą sesją zdjęciową pochłonął 3 muffiny i jeszcze musiałam walczyć z nim, żeby dał mi w spokoju zrobić zdjęcia nim rzuci się na resztę... 🙈 Muffiny dyniowe długo zachowują świeżość, dlatego idealnie nadają się na drugie
Słodko-Słony Świat IlonyKiedy nie mam czasu i energii a w szafkach pustki słodyczowe, robię muffinki. Muffiny dyniowe z serem Zawsze znajdzie się w domu jakiś składnik, z kórego można je przygotować albo jaki można do nich dodać celem poprawienia ich smaku. Jeśli mam czekoladę piekę je czekoladowe, jeśli mam owoce wtedy są owocowe a jeśli mam dynię…dyniowe Dynia użyta jako(...)pokojowa) 20 dkg puree z dyni Nadzienie serowe: 250 dkg białego sera 60 dkg cukru kryształu 1 jajko (temperatura pokojowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka budyniu śmietankowego Muffiny dyniowe z serem Przygotowanie. Ja puree z dyni robię sama w domu. Piekę dynię na miekko, czasami pokrojoną a czasami w całości, studzę po czym blenduję na kremową masę. Można
mecooksKiedy nie mam czasu i energii a w szafkach pustki słodyczowe, robię muffinki. Muffiny dyniowe z serem Zawsze znajdzie się w domu jakiś składnik, z kórego można je przygotować albo jaki można do nich dodać celem poprawienia ich smaku. Jeśli mam czekoladę piekę je czekoladowe, jeśli mam owoce wtedy są owocowe a jeśli mam dynię…dyniowe Dynia użyta jako(...)pokojowa) 20 dkg puree z dyni Nadzienie serowe: 250 dkg białego sera 60 dkg cukru kryształu 1 jajko (temperatura pokojowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka budyniu śmietankowego Muffiny dyniowe z serem Przygotowanie. Ja puree z dyni robię sama w domu. Piekę dynię na miekko, czasami pokrojoną a czasami w całości, studzę po czym blenduję na kremową masę. Można
mecooksdodatkiem, to jesień byłaby zdecydowanie bardziej ponura. Wszystkim miłośnikom dyniowych słodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników, a spora ilość orzechów czyni już niepotrzebnym dodatek innych tłuszczów. To proste składniki i jeszcze prostsze(...)wykonanie, które gwarantuje miękkie, wilgotne i cudownie pachnące muffiny – idealne na drugie śniadanie lub jesienne podwieczorki. Składniki na 4 duże lub 5 mniejszych babeczek: 75 g orzechów włoskich lub pekan, zmielonych 60 g mąki ryżowej 40 g cukru kokosowego 100 g purée z dyni 125 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej garstka suszonej żurawiny
Even Better FoodMuffiny to wypiek, który sprawdza się niezawodnie wtedy, kiedy potrzebujemy szybko przygotować coś słodkiego. Ich zaletą jest również to, że zdecydowanie łatwiej podać je gościom, niż ciasto, które potrzebuje porcjowania. Muffiny z poniższego przepisu dodatkowo ładnie się prezentują, więc idealnie nadają się jako propozycja słodkości na przyjęcie czy piknik. Smak cappuccino jest bardzo dobrze wyczuwalny w babeczkach, a kwaskowate wiśnie(...)idealnie go uzupełniają. "Wisienką na torcie" jest tutaj lukier o pięknym wiśniowym kolorze, a także smaku. Z przepisu można przyrządzić 10 sztuk . Muffiny cappuccino z wiśniami Składniki: CIASTO 230g mąki pszennej 80ml mleka 75g masła 60g domowego cukru waniliowego 2 jajka 50g cappuccino w proszku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia około 200g wiśni LUKIER WIŚNIOWY 50g cukru pudru
Smakołyki BerenikiPropozycja na słodkie śniadanie z niską zawartością węglowodanów. Jedynym ich źródłem są otręby owsiane, które zapewniają dużą dawkę dobroczynnego błonnika. W smaku muffiny są po prostu genialne! Puszyste, mocno kokosowe. Skład można dostosować do własnych potrzeb manipulując ilością odżywki białkowej. Bardzo polecam! Składniki: 30 g odżywki białkowej o dowolnym smaku 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów owsianych 2 jajka
Chocolate Muffin Bloginnej miksujemy składniki mokre. Łączymy zawartość misek i mieszamy jedynie do połączenia składników. Dodajemy jagody i szybko mieszamy. Przekładamy do foremek silikonowych lub papierowych umieszczonych w formie do muffinów. Pieczemy 40 minut w 180*C, do tzw. suchego patyczka. Krem: 150 g mascarpone 150 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru Schłodzone składniki zmiksować razem na sztywny krem. Udekorować
Chocolate Muffin BlogPrzepyszne, mięciutkie muffiny z dodatkiem mnóstwa wiórków kokosowych. Przyozdobione aksamitnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Obsypane kolorowymi cukierkami. Idealne jako prezent na wyjątkowe okazje :) Składniki: 1 szklanka wiórków kokosowych 1 i 1/4 mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki oleju
Chocolate Muffin BlogDzisiaj jak co środę musi być słodko :) Z racji tego, że w sklepach pojawiają się przepyszne śliwki dzisiaj dla Was muffiny z ich udziałem. Jak zawsze, proste, szybkie i smacznie :) Moim najbliższym najbardziej smakują muffiny pod kruszonką dlatego one najczęściej u nas. Tak się składa, że zawsze mam w zamrażalniku porcję kruszonki do wypieków lub na okazję gdy wpadają(...)nieoczekiwani goście - też macie swoje sposoby na wypieki z kruszonką ?? Cynamonowe muffiny ze śliwkami SKŁADNIKI : (przepis na 6 muffin) suche składniki: 150 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli składniki mokre 100 ml kefiru 55 ml oleju 1 duże jajko owoce: 3 duże śliwki kruszonka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiinnej miksujemy składniki mokre. Łączymy zawartość misek i mieszamy jedynie do połączenia składników. Dodajemy jagody i szybko mieszamy. Przekładamy do foremek silikonowych lub papierowych umieszczonych w formie do muffinów. Pieczemy 40 minut w 180*C, do tzw. suchego patyczka. Smacznego
Chocolate Muffin BlogDawno na blogu nie było muffin na słodko. Dzisiaj to nadrabiam. Będzie mega fistaszkowo i nie aż tak słodko. Polecam. Muffiny są puszyste, delikatne w smaku z orzeszkami w środku. Szybkie do zrobienia. I jak na muffiny przystało - zawsze wychodzą :) Polecam. 'muffiny z masłem orzechowym' Składniki (na 12 tradycyjnej wielkości muffinek): * ciasto: - 200g mąki pszenej - 150g cukru - 2 jajka - 200g(...)miksowania na najwyższych obrotach). Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane z grubsza solone fistaszki (trochę zostawić do dekoracji kremu). Wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierem do pieczenia, tak do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut (do tzw "suchego patyczka"). Muffiny wyjąć z formy i wystudzić na kratce
CookYourselfMuffiny cytrusowe to małe babeczki o orzeźwiającym smaku, wzbogacone o aromatyczne kandyzowane skórki owocowe. Jak każde muffiny, również te poniższe przygotujecie w kilka minut, bez użycia miksera. Najbardziej pracochłonną czynnością jest otarcie skórki z pomarańczy i cytryny oraz wyciśnięcie owoców w celu uzyskania soku.Z podanych proporcji można przygotować sześć sztuk.Muffiny cytrusoweSkładniki:100g mąki pszennej25g mąki ziemniaczanej80g cukru50ml oleju1 jajko3 łyżki(...)owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko krótko wymieszać- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy - do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć na dno każdej trochę ciasta, wsypać po kilka kandyzowanych skórek, przykryć kolejną porcją ciasta, ponownie wsypać skórki, wyłożyć resztę ciasta, na wierzch wysypać pozostałe skórki- ciasto powinno zajmować
Smakołyki Berenikiżołądku (och, jak bardzo chciałabym budzić się piękna i rozpromieniona, tak jak w filmach! + pełen makijaż byłby wysoce wskazany), postanowiłam przeprowadzić eksperyment. Otóż, czego nie wiecie, forma na muffiny jest dla mnie świętością. Jakoś nie potrafiłam nigdy zebrać się do upieczenia w niej czegokolwiek innego niż muffiny, choć kusiły mnie zdjęcia pięknych potraw w niej przyrządzanych. Tym razem postanowiłam zaryzykować(...)dawna nie wyładowywanej inspiracji wygrał z moimi ideałami. Postanowiłam stworzyć WYPCHANE ŚNIADANIE. ŚNIADANICHO. Jak stworzyć „chłopskie arcydzieło” ze składników z typowej polskiej lodówki? Chyba powoli zaczynam łapać! „Chłopskie muffiny” okazały się tak wspaniałe, że niestety cztery, pięknie wypchane, nie starczyły ani dla mnie, ani, tym bardziej dla wygłodniałego Marcina, więc następnym razem zrobię całą blachę! A, wierzcie mi, będzie następny
Gotowanie to kochaniepięć przepisów na ciasta i ciasteczka z dynią czyli przepyszne słodkości. Znajdziecie wśród przepisów 2 zupełnie nowe przepisy, na pyszne dyniowe ciasteczka z serowym lukrem oraz proste dyniowe muffiny czekoladowe. mam też 3 sprawdzone przepisy, które już być może znacie z bloga, ale warto je przypomnieć i jeszcze raz upiec w swojej kuchni. CIASTECZKA DYNIOWE Z SEROWYM LUKREM Przygotowanie(...)posyp szczyptą cynamonu (najlepiej posypywać cynamonem za pomocą małego sitka). Ciasteczka najlepsze są do maksymalnie 2-3 dni po upieczeniu. Przechowuj je na talerzach luźno przykrytych folią w lodówce. MUFFINY DYNIOWO-CZEKOLADOWE Przygotowanie : 30 minut Porcje : 12 muffinek Składniki: 250 g mąki pszennej 25 g kakao w proszku 150 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki
nietylkopasta.plWytrawne muffiny - ostatni przepis, który miał się tutaj pojawić przed Wielkanocą ale niestety nie wyrobiłam się ze wszystkim w czasie... Pomyślałam jednak, że wyszły tak znakomicie, że podzielę się nimi z Wami i tak! :) Bo zostały stworzone w duchu wielkanocnym ale są tak bardzo wiosenne same w sobie, że nadadzą się na każą okazję, a i bez okazji też(...)teraz Wam o nich opowiem, a jest o czym! Cukiniowe muffiny z ogromem ziół i dodatkiem chrzanu to naprawdę solidna porcja smaku w każdym kęsie. Zielone, pachnące, ubrane w beret z kremu z zielonego groszku i broszkę z przepiórczego jajeczka (którą można zakładać na wielkanocne okazje albo zamenić na ćwiartkę jajka kurzego), obsypane odrobiną pikantnej świeżej ą rzeżuchy. Aromat, zieleń
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMuffiny dyniowe to świetna przekąska , która z powodzeniem może zastąpić drugie śniadanie . Muffiny te smakują wspaniale , a przy tym są bardzo sycące . Dodatek dyniowego puree sprawia, że muffiny są dobrze nawilżone w środku. Dzięki zawartości skórek z pomarańczy mają lekki i orzeźwiający smak. Moje muffiny dyniowe znikają zaraz po upieczeniu. Domownicy ustawiają się w kolejce, aby ich skosztować. Muffiny dyniowe(...)Notes Masło możesz zastąpić olejem roślinnym w stosunku wagowym 1:0,8 czyli np. 150g masła można zastąpić przez 120g oleju roślinnego (140ml). Nutrition Kalorie: 193 kcal Artykuł Muffiny dyniowe pochodzi z serwisu SmartBake
SmartBake.plsobie znać, zapasy zbliżają się ku końcowi, w lod ó wce brak jajek, brak masła, zakupy zostaną przywiezione z 2-dniowym opóźnieniem, a Emma poprosiła o upieczenie muffin ó w. Poziom naszej kreatywności w kuchni zaczyna sięgać zenitu. W zięłyśmy si ę do roboty, chociaż n ie przypuszczałam, że w ogóle coś uda nam się upiec. O dziwo(...)mąkę oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy kropelki czekoladowe i płatki migdałowe. Ciasto mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. **** PREPARAZIONE Riscaldate il forno a 180 gradi. Schiacciate
La grande e la piccola cuocaZbliża się 1 listopada, a z nim halloween-owe zabawy. Na takie przyjęcie dla dzieci możemy zrobić czekoladowe muffiny z pajączkami. Przy okazji możemy zaangażować maluch do pomocy w wykonaniu babeczek będą miały podwójną zabawę. CZEKOLADOWE MUFFINY Z PAJĄKIEM Składniki: muffiny: (12 szt.) 250 g mąki 150 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka(...)masła 150 g czekolady gorzkiej krem: 150 g białej czekolady 100 ml śmietany 30% 200 g serka mascarpone dodatki: śliwki suszone ciasteczka Oreo oczy cukrowe opcjonalnie klej spożywczy Przygotowanie: muffiny: Masło roztapiamy (na małym ogniu) z połamaną czekoladą cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka roztrzepane z mlekiem w temperaturze pokojowej. Składniki suche: mąkę, kakao, cukier, proszek
Bon appetit mon amieDoskonały patent na przekąskę do pracy, lekki deser, albo śniadanie. Muffiny marchewkowe są zdrowe, lekkie, bo nie ma w nich mąki, ani cukru. Czas: 30 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 12 muffinów małych lub 6 dużych Kolejna nasza propozycja na warzywne muffiny bez mąki, z minimalną ilością miodu. Możecie z niego w ogóle zrezygnować, bo marchewka jest(...)ostatni. Dodaj do masy posiekane orzechy. Krok 2 Rozłóż ciasto do kokilek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut. Sprawdź wykałaczką czy muffiny są gotowe: jeśli patyczek wyciągnięty z babeczki nie jest oblepiony ciastem, są one już gotowe. Odstaw muffiny do całkowitego ostygnięcia. Artykuł FitMuffiny marchewkowe z orzechami bez mąki pochodzi z serwisu Niedzielny
Niedzielny kucharzDziś muffiny z kremową masą krówkową “kukułka”, która może zawrócić w głowie! – wyjątkowo tylko dla dorosłych ze względu na obecność spirytusu. Jest wyczuwalny, masa pachnie obłędnie, moja Mama szaleje za kukułkami (cukierkami), więc taki muffin to dla niej czysta przyjemność do kawy;) Paulina także nie pozostała obojętna, no więc zniknęły razem z kawą nawet nie wiem kiedy(...)Muffiny z masą krówkową “kukułka”, pyszne, wypełnione słodką alkoholową masą – do popołudniowej kawy i dobrego towarzystwa jak znalazł! Muffiny, proste w przygotowaniu, bez miksera, w kilka chwil, z masą krówkową “kukułka” od HELIO , kształtne, pyszniutkie, pachnące nieziemsko! Idealny mini wypiek, rozgrzewający w te zimowe dni! Polecam, bo pyszne Muffiny z masą krówkową “kukułka
Zasmakuj KuchniŚwięta tuż tuż dlatego pewnie zastanawiacie się i szukacie przepisów nie tylko na świąteczne ciasta ale również babeczki, ciasteczka i słodkie przekąski. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne muffiny marchewkowe z kremem mascarpone, które ucieszą nie jedno podniebienie waszych gości. Składniki /18 sztuk: – 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej – 1 szklanka drobno startej marchewki(...)oraz wiórki kokosowe. Wymieszać wszystko delikatnie. Na końcu dodać przesianą wcześniej przez sito mąkę wymieszaną z cynamonem, kardamonem, sodą proszkiem i solą. Wszystko wymieszać. Ciasto przekładać do foremek na muffiny i piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160*170 stopni. Wyjąć i wystudzić. Przygotować krem. Mascarpone ubić z cukrem. Dodać cytrynę. Muffiny wypełniać kremem za pomocą strzykawki
I LOVE LIFEswojej diecie jem dużo jaj, ale gdy nudzi mi się tradycyjna jajecznica, zaczynam kombinować. Dziś przedstawiam Wam muffiny z jaja. Kiedyś panowało przekonanie, że nie można jeść zbyt wiele jajek, bo powoduje to wzrost złego cholesterolu. Na szczęście to przekonanie od dawna jest nieaktualne i mogę z czystym sumieniem jeść do 20 jaj w tygodniu. Składniki : jajka – ich ilość zależy(...)tego ile muffin chcesz otrzymać, 1 jajo = 1 muffina ulubione dodatki- u mnie to ser żółty i wędlina foremki do muffin Przygotowanie : Jaja rozbijam do miski, dodaję sól, ubijam dosyć mocno, żeby maja zrobiła się puszysta. Na dnie foremki do muffin układam ulubione dodatki. Zalewam je masą jajeczną. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę ok. 30 minut
Oka w rosole czyli KaFka gotujebędą nawiedzać potwory. Od tego momentu każdy gość karczmy wypijał już pełną szklankę whiskey, dziś nazywaną „dzbanem Patryka.” Aby tradycji stała się zadość moja propozycja też będzie na zielono. Muffiny szpinakowe z kremem. Składniki na 50 sztuk:* - 360 g świeżych liści szpinaku - 1 i 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 4 łyżki soku z cytryny - 4 duże jaja - 1 i 1/3 szklanki(...)czas miksując) do masy jajeczno szpinakowej. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 20 minut (sprawdzamy patyczkiem, jeśli będzie suchy – muffiny są gotowe). Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy barwnik zielony oraz esencję cytrynową, na koniec serki mascarpone. Mieszamy na najniższych obrotach
mojewypiekiinietylkoAromatyczne, o umiarkowanej słodyczy i przyjemnie wilgotne w środku muffiny z daktylami. Takie muffiny bardzo szybko się przygotowuje, nie wymagają miksowania, ani długiego mieszania. Dodane daktyle sprawiły, że przygotowałam muffiny ze zmniejszoną ilością cukru. Wykorzystana w tych babeczkach mąka kokosowa wzbogaciła ich walory smakowe i zdrowotne, a do tego nadała wnętrzu fajną strukturę i lekkość. Moje muffiny z wierzchu(...)zupełności wystarczy posypać je cukrem pudrem. Podane do kawy lub herbaty sprawią przyjemność zarówno dorosłym, jak i dzieciom jako forma nieco zdrowszego deseru. Składniki: (na około 24 muffiny) suche: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kokosowej lub 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru trzcinowego mokre: 1 szklanka mleka
Kuchcik gotujedaję radę, a jeśli chcecie podglądać efekty mojej pracy, zapraszam na fan page FB. No ale nie po to tu przyszłam, aby pisać o remoncie. Mam dla Was i muffiny i fajną książkę do pokazania. Muffiny zresztą wyskoczyły z tej książki :) Gdybyście tylko widzieli minę mojego syna jak mnie nakrył na tym, że cukinię zamierzam dodać do czekoladowych muffinów... :) Skończyło(...)się całkiem dobrze, bo muffiny zjadł ze smakiem, ja zresztą też, bo były pyszne, a do tego mokre tak jak lubię i szybkie w przygotowaniu, czyli dla nas leniuchów i pracoholików idealne! Jeśli chodzi o książkę "Pyszne do pudełka" Grażyny Bober-Bruijn, to jest to 190 stron wypełnionych przepisami na dania na wynos. Nad daniami do pracy popracuję jak tylko
Blondynka GotujeMuffiny z czekoladą i czereśniami to świetny pomysł na łatwy deser, szczególnie teraz, gdy czereśni pojawia się na straganach coraz więcej. Jestem ogromną fanką czereśni, szczególnie tych czerwonych i chrupiących i bez lokatorów Muffiny z założenia mają być łatwe i szybkie w przygotowaniu i taki właśnie jest ten przepis. Słodkie, puszyste z kawałkami czereśni i czekolady, czego chcieć więcej? Poza(...)sezonem czereśniowym, można zastąpić je wiśniami i też będą pyszne, zapraszam! Scroll down for recipe in English Muffiny z czekoladą i czereśniami (12 muffinek) Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 duże jajko ½ szklanki cukru ¼ szklanki miodu 4 łyżki roztopionego masła 1 ¼ szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżych czereśni
karmelowyMuffiny z brokułem i zielonym groszkiem w cieście z sera Grana Padano i kefiru, to propozycja dla tych, którzy lubią wytrawne mięciutkie bułeczki ze smaczną "wkładką" :) Składniki na 18 muffinów: 3 jajka 210 g mąki pszennej 60 ml oliwy 200 ml kefiru 1 szklanka sera Grana Padano startego na drobnej tarce 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)stopni C (grzałka góra-dół) około 20 minut. Po wystudzeniu papilotki ładnie odejdą od ciasta, ale po upieczeniu raczej trudno wytrzymać do tego momentu ;) Zapraszam również na: Muffiny z serem i bekonem Muffiny z salami, fetą i suszonymi pomidorami Muffiny z kalafiora i twarogu z salsą pomidorową Pasztet chlebowo-mięsny pieczony w formie na muffiny
Trzeci talerzGdzie czekolada, tam zawsze smacznie! Muffiny czekoladowe, to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów. W smaku są po prostu idealne: w miarę słodkie, mięciutkie, wilgotne, pachnące i mega czekoladowe. Lubię je robić, ponieważ są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, i do tego nie jest potrzebny mikser. Muffinki odróżniając się od babeczek techniką przygotowania. Podczas robienia babeczek możemy ,,wrzucić" wszystkie(...)składniki do misy i ubić mikserem, a robiąc muffiny do suchych składników dodaje się mokre i miesza się jedynie kilka razy trzepaczką. Drobne grudki w muffinkach, to znak jakości :D Muffiny czekoladowe - przepis: Składniki na ok. 22-24 muffiny: 4 średnie jaja 1 szklanka mleka 150 g masła 2 szklanki mąki pszennej (340 g) 1/2 szklanki kakao 4 łyżeczki proszku
Kuchnia ŁukaszaMuffiny z różą – czyli pączki inaczej ;) Muffiny z różą to przepis, który ostatnio wypróbowałam i bardzo nam smakowało, więc się nim z Wami szybko dzielę. W sobotni poranek z kubkiem pysznej zielonej herbaty przeglądałam różne kulinarne gazetki i tak wpadł w moje ręce ten przepis. Przepis banalnie prosty znajdował się w jednym z wydań Good Food ( polska edycja(...)bardzo mokre. A.. dlaczego inne pączki ? bo dzięki róży i kolorze uzyskanym z mieszanki mąk wyglądają troszkę jak pączki, ciasto zresztą w środku też wygląda podobnie. Muffiny z różą ( 12 sztuk ) suche składniki 140 gram cukru 200 gram mąki ( u mnie mieszanka maki pszennej, żytnej i pełnoziarnistej) * 1 łyżeczka sody mokre składniki 100 ml jogurtu naturalnego
Kuchnia na wzgórzuMuffiny upiekłam z myślą o zabraniu ich jako przegryzka w podróż, stąd również zawartość kawy, której smak i aromat uwielbiam. Bliskość Świąt wciąż czuć, więc pachną i smakują piernikowo. Wychodzą ładnie wyrośnięte i lekko wilgotne. Składniki (na ok. 16 muffinek): 370 ml mąki pszennej 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta mielonej kolendry łyżeczka imbiru(...)mocnej kawy (bez fusów; może być rozpuszczalna) Jajka i olej muszą mieć tę samą temperaturę, zatem wyjmijcie jajka z lodówki na kilka godzin przed przygotowanie muffinek . W formie do muffinów umieścić papierowe foremki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Wymieszać ze sobą sypkie składniki. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodać miód, zmiksować. Dolać olej
Weekendy w domu i ogrodzieZapraszam na mocno czekoladowe muffiny. Muffiny są bardzo smaczne, lekko wilgotne, mało słodkie. Oryginalny przepis pochodzi se strony moje wypieki, tam ciasto nazwę Mississipi Mud Cake . Muffiny mają wielką zaletę, są bardzo szybkie w przygotowaniu, wręcz ekspresowe, nie potrzebny jest mikser. Składniki na formę 22 cm lub na 26 małych muffinek: 250 gr masła 180 ml wody 250 gr gorzkiej(...)cukier. W drugiej misce rozbełtać jajka z olejem, dodać mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać przestudzoną czekoladową masę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto rozdzielić do formy na muffiny do 3/4 wysokości gniazda. Piec w 150 st. przez 15-20 min z termoobiegiem. Ja mam dwie formy do muffin, więc piekłam wszystkie muffiny jednocześnie. Dodatkowo wykorzystałam 2 kokilki wyłożone
moj przepis naDzisiaj polecam wytrawne Muffiny drożdżowe faszerowane. Są bardzo podobne w przygotowaniu do bułek drożdżowych faszerowanych , cebularzy rolls , czy też do pizza rolls. Wytrawne babeczki są poręczne, można je zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Są idealne do piwa. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakują wyśmienicie. Z tego przepisu przygotowałam 6 dużych muffinów. W drożdżowym cieście(...)zrobiłam małe wgłębienie i tam nałożyłam farsz przygotowany z pieczarek, boczku, cebuli i żółtego sera.. Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oliwy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLekkie, puszyste ciasto z dodatkiem dużej ilości borówki amerykańskiej, kawałków białej czekolady i skórki z pomarańczy. Wierzch muffinów zdobią chrupiące, przyrumienione płatki migdałowe. Muffiny są wilgotne i bardzo smaczne nawet na drugi dzień po upieczeniu. To jedna z naszych ulubionych letnich wariacji na temat muffinów :-) Polecam! Składniki na ok. 12 - 14 szt. 250 g mąki 150 ml maślanki(...)mieszając by wszystkie składniki połączyły się. Dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Wsypać startą skórkę z pomarańczy. Delikatnie wmieszać do masy borówki. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. Łyżką nakładać ciasto do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Wierzch muffinów posypać płatkami migdałowymi. Piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić babeczki na kratce. Muffiny można
maniapieczenia