miejscach rodzynkami lub innymi suszonymi owocami, symbolizującymi oczy Św. Łucji, o których za chwilę. Bułeczki są pyszne w dniu pieczenia, ale równie dobrze smakują na drugi dzień ze szklanką mleka, gorącej czekolady lub gløggu (grzanego wina z korzennymi przyprawami). Trochę historii... Łucja była męczennicą kościoła katolickiego. Odmawiając zamążpójścia, jej niedoszły mąż zemścił się na niej i poinformował władze, że jest(...)Szwedów jeden z ważniejszych dni w roku. W całym kraju odbywają się wtedy procesje dziewczynek ubranych w białe szaty i niosących ze sobą światło oraz piecze się te niezwykłe bułeczki. Tradycja rozświetlania nocy podczas dnia Św. Łucji wzięła się z faktu, że przed zmianą kalendarza juliańskiego na gregoriański, 13 grudnia wypadał w okolicy przesilenia zimowego, kiedy to noc jest najdłuższa
Food SquareNiezwykle delikatne, lekko wilgotne. Ponad rok temu przepis na nie znalazłam u Doroty Świątkowskiej z Moje Wypieki . Musicie je upiec! Składniki na 11 większych muffinek: 125 g masła 1/3 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Skworcu 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych Skworcu (mogą by również włoskie) 1 łyżeczka kakao 3 łyżki mleka
Blondynka GotujeNiezwykle szybkie w wykonaniu i dość proste w przygotowaniu. Ja do tego ciasta używam śmietanki w proszku, gdyż uważam, że takie ciasto zyskuje na lekkości. Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka
kolorowotorcikowoPyszny,bardzo aromatyczny, orientalny mazurek z zaskakujacym nadzieniem .Marchewka okazuje sie warzywem uniwersalnym.Biszkopt marchewkowo-migdalowy ,oraz smaczne,wilgotne ciasta marchewkowe wszyscy znaja.Teraz kolej na tarte
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zwykła cukierenka, ale faktycznie "fabryka", w każdym bądź razie robi wrażenie :) Grzechem byłoby tam nie wstąpić i nie skosztować tych słodkich smakołyków przy małej czarnej. Chcąc utrwalić te piękne wspomnienia zmaterializowałam ów legendarny portugalski wypiek korzystając z video instrukcji na stronie SaborIntenso. P.S. Żałuję, że nie miałam własnego ciasta francuskiego. Składniki: 2 opakowania cista francuskiego (razem 600g ) 500 ml mleka
Delicious TitbitsPrzedstawiam Wam kolejną propozycję na odmianę zwykłych kotletów mielonych. nadziałam je blanszowaną kapustą oraz parówkami, które otrzymałam do testowania od firmy Nove z linii Natura. Roladki są bardzo sycące, smaczne, a kapusta nadaje im zielonego, wiosennego akcentu. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, zaś pokrojone w plastry mogą służyć za przystawkę. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)cebula, jajko, czerstwa bułka, 3/4 szklanki mleka, 3 liście kapusty włoskiej, 3 parówki bez E , 1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis), sól morska ziołowa (użyłam Kamis), pieprz biały mielony (użyłam Kamis). Wykonanie Bułkę zalać mlekiem, odstawić na 30 minut, by zmiękła. Kapustę umyć, wykroić zgrubiałe nerwy. Zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić
Z miłości do słodkościTo będzie śniadanie dla osób głodnych, ale również dla osób ceniących sobie zdrowe odżywianie i święty spokój , bez potrzeby sięgania po przekąski różnego rodzaju i kalibru
Z Kuchni Do Kuchniśmietanową tworzą bardzo smaczne ciasto, którym nie powstydzi się żadna pani (lub pan) domu. Wszystkie te kremy idealnie się ze sobą komponują, mają delikatną, puszystą konsystencje i tworzą niezwykłe połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Składniki: B iszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej(...)łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa Krówkowa: 1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% 250 g masy kajmakowej fix do śmietany Masa Budyniowa: 500 ml mleka 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej żółtko 125 g masła Masa Śmietanowa: 400 ml mocno schłodzonej kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany 2-3 łyżki cukru
Słodka Stronawiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry w smaku, szybki do zrobienia, no i zawsze się udaje. Zero ryzyka, że opadnie czy popęka :)) Można go robić na zwykłych biszkoptach, herbatnikach, można przekładać nim biszkopt czy miodowe placki. Myślę, że ten serniczek niesłusznie odszedł w zapomnienie, wyparty 1000 innych słodkich nowinek... czas więc odświeżyć przepis :)) Składniki: (na tortownicę(...)białego zmielonego sera (ja użyłam już zmielonego z wiaderka) 4 całe jajka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 40g bez cukru 1/2 szklanki mleka herbatniki, biszkopty lub biszkopt na spód aromat cytrynowy bakalie Wykonanie: Do garnka wbijamy jajka, dodajemy zmielony ser i masło. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą dodajemy cukier i aromat cytrynowy
Walijskie Pichcenieprzeglądając wiele przepisów zaobserwowałam, że w "cieście 3 Bit" mają znaleźć się trzy masy: śmietanowa, budyniowa i krówkowa. Ciasto mimo mojego uprzedzenia do "modnych wypieków" wyszło REWELACYJNE i niezwykle pozytywnie mnie zaskoczyło. Każda z mas jest delikatna, puszysta, a całość tworzy przepyszne połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Jednym z większych atutów tego ciasto jest to, że nie trzeba(...)Polecam. Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Składniki: Masa Krówkowa: 1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% 250 g masy kajmakowej fix do śmietany Masa Budyniowa: 500 ml mleka 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej żółtko 125 g masła Masa Śmietanowa: 400 ml mocno schłodzonej kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany 2-3 łyżki
Słodka StronaDzień dobry! Dzisiaj nieco odmienny wpis niż zwykle. Dzisiaj o wyzwaniu 10 jaków . Zapytacie pewnie cóż to jest? Jak, to takie zwierzątko, które możecie zobaczyć na poniższym zdjęciu. Jego dokładną definicję cytuję za Wikipedią - Jak (Bos grunniens) – gatunek dużego ssaka z rodziny krętorogich (Bovidae), rzędu parzystokopytnych. Zamieszkuje Tybet, Indie i Chiny, gdzie żyje zarówno w stanie dzikim(...)udomowionym. Udomowione jaki są zwierzętami jucznymi, poza tym dają mleko i wełnę. Jaki są przeżuwaczami, żyją samotnie lub w niewielkich stadach, w stanie dzikim na wysokościach do 6 tys. m n.p.m. Stada zazwyczaj składają się z samic z młodymi. Samce dołączają do nich w okresie rui. Stare samce żyją oddzielnie. Samice opiekują się potomstwem przez rok. Potomstwo pełną dorosłość
Pora coś zjeśćRogaliki to jeden z najbardziej lubianych deserów w naszym domu:) Jednak, jak to zwykle bywa, zawsze są inne;) Tym razem przygotowałam drożdżowe rogaliki z myślą o Tłustym Czwartku. Zazwyczaj nadziewam je dżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki . rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier(...)cukier puder... Składniki: 40g świeżych drożdży, 5 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka, 150g masła, 2 jajka, 6 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant, szczypta soli, 350g truskawek, 1/3 szklanki mleka do posmarowania. Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, łyżką mąki i łyżką ciepłego mleka. Odstawić, by drożdże się
Z miłości do słodkościZwykłe mielone się znudziły? Ja proponuję dodać pieczarki oraz ulubione zioła i już zmiana smaku bardzo wpłynie na ulubione kotlety mielone. Tym razem dodałam przyprawy firmy Prymat : pieprz cytrynowy , trochę przyprawy do mięsa mielonego oraz lubczyk . Kotlety były bardzo smaczne! Składniki : * 0,5 kg mięsa mielonego z karkówki * cebula * 20 dag pieczarek * 2 łyżki oliwy z oliwek * jajko * kajzerka namoczona(...)mleku * łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Prymat * łyżeczka pieprzu cytrynowego Prymat * szczypta lub czyku Prymat * sól do smaku * bułka tarta * olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Cebulę i pieczarki posiekać w drobna kostkę. Przesmażyć na oliwie, dodać do mięsa. Całość wymieszać z jajkiem, bułką oraz przyprawami. Można kotlety obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor
Magiczne Życie Martyśniadaniowe przepisy. I wtedy pomyślałam o Nutelli. I pancakesach. Oooooch... Popędziłam do kuchni, by jak najszybciej przygotować te cudeńka. Napotkałam jednak pewną, jakże znaczącą, przeszkodę. NIE MIAŁAM ZWYKŁEJ MĄKI. Załamałam ręce. Zawodząc wniebogłosy, rozczochrana, w "owieczkowej" piżamie, nie miałam NAJMNIEJSZEJ ochoty iść do sklepu. Natomiast ochota na nutellowe pancakesy wzrastała... Swoim zwyczajem, na początku usiadłam nadąsana koło Marcina(...)PEŁNEGO PRZEMIAŁU Składniki: 1,5 szklanki mąki z pełnego przemiału 0,5 łyżki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki miodu (spore) 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z sodą i proszkiem. Dodaj jajka, rozprowadź. Dodaj mleko, miód i olej, mieszaj, aż wszystko zamieni się
Gotowanie to kochanieświetnym pomysłem zarówno na późne, leniwe śniadanie, słodki obiad, jak i kolację na ciepło. Niesamowicie puszyste i delikatne! Niebo w gębie! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * mleko ( ja użyłam napoju sojowego Alpro ) – 2 szkl * jajko – 2 szt * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 1 czubata łyżka * cynamon – 1 czubata(...)miksujemy z mlekiem/napojem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, jajkami i olejem. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy cynamon oraz cukier i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię kładziemy porcję zwykłego ciasta, a po chwili robimy wzorek z ciasta cynamonowego. ( wok granitowy Ballarini sprawdził się znakomicie! ) Smażymy ok. minutkę, przewracamy i smażymy jeszcze chwilkę ( tak z całym ciastem ). Podajemy z odrobiną
Ostra na Słodko