przystąpiłam do przygotowania mazurków. Jak zwykle są małe, akurat takie by zmieściły się do wielkanocnego koszyka mojego, rodziny i przyjaciół. Ten kto zagląda do mnie regularnie wie, że jak zwykle te małe mazurki są moim wielkanocnym prezentem dla bliskich mi osób. Uwielbiam ten rodzaj prezentów. Samo poszukiwanie inspiracji sprawia mi wielka przyjemność. W tym roku jest to mazurek kokosowy przełożony(...)szklanki mąki 0,5 szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 żółtka szczypta soli konfitura wiśniowa - słoik 250 ml 200 g białej czekolady 150 ml mleka kokosowego 1 łyżka masła migdały bez skórki 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki na cisto zagniatamy aż uzyskamy jednolite masę. Formujemy z niej kulkę, owijamy folią by nie wyschło
Przysmaki Karolkitypowy shaker. Ale kawa pięknie wymieszała się z mlekiem. Na drugi dzień podniosłam poprzeczkę o wiele wyżej. Ciasto na naleśniki, ale gryczane, ciasto na wodzie, a nie na mleku. Bez skrupułów umieściłam wszystkie składniki bez uprzedniego wymieszania, mąki, wodę, jajko, roztopione masło. Chwilę potrząsałam pojemnikiem i co? I miła niespodzianka. Ciasto wymieszane idealnie. Nie było potrzeby użycia miksera. Poza(...)ciasto wylewałam sobie bezpośrednio z pojemnika na patelnię. Zadowolona. MOJE PLUSY: duży i o idealnej jak dla mnie średnicy, dzięki której możemy włożyć rękę i umyć za pomocą zwykłej gąbki do naczyń, precyzyjna podziałka co 50 ml, matowe, szerokie paski podziałki, dzięki którym pojemnik nie wyśliźnie się nam z dłoni, po wymieszaniu płynu i odkręceniu pokrywki pojemnika płyn
Blondynka GotujeTradycyjny, smażony karp w złocistej, chrupiącej panierce w formie dzwonka to klasyka wśród wigilijnych potraw. Ryba w takiej formie jest bardzo smaczna, wyjątkowa i smakuje niezwykle szczególnie podczas świąt. Klasyczny karp to element menu niemal każdego domu podczas Wigilijnej kolacji. Szczególnie starsze pokolenie nie wyobraża sobie świąt bez tej popularnej w okresie świątecznym ryby. I chodź karp(...)Składniki: ok. 2 średnie wypatroszone karpie ok. 5 dużych cebul sok z jednej dużej cytryny sól pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej do smażenia Tradycyjny Karp Smażony - Sposób przygotowania: Oprawioną i oczyszczoną rybę dzielimy na dzwonka o grubości ok. 1,5-2 cm. Cebulę kroimy w piórka. Każdą porcję
Słodka StronaCiasto drożdżowe z truskawkami to klasyka wypieków. Ostatnio uświadomiłam sobie, że na moim blogu brakuje przepisu na zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką, więc przy okazji sezonu truskawkowego proponuję Wam klasyczną drożdżówkę, którą można przygotować z różnymi owocami, a także z samą kruszonką. Ciasto jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, a w połączeniu z maślaną kruszonką i kwaskowatymi truskawkami tworzy idealną(...)Swoją drożdżówkę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto drożdżowe z truskawkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej + 1 łyżeczka do rozczynu 25g drożdży 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka 1 żółtko szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 150-200g truskawek kruszonka 80g mąki pszennej 40g masła 40g cukru pudru Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko podgrzać, drożdże
Smakołyki Berenikipieczenia w formie) a gotowy chleb miał miąższ stosunkowo miękki. To ciasto jest zupełnie inne, zwarte dzięki czemu można uformować okrągły kształt. Ciasto należy wyrabiać ręcznie, jest dość gęste (zwykły mikser już się do tego nie nadaje). Po upieczeniu miąższ jest dość gęsty. Poniżej źrodło przepisu oraz moje notatki. Ja robiłam z połowy podanej porcji. Chleb fiński PRZEPIS(...)szkl. mąki pszennej (użyłam mąki orkiszowej jasnej) 2,5 szkl. mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pytlowej) 5 dag świeżych drożdży 1/2 l jogurtu lub kwaśnego mleka (dałam jogurt) 0,5 łyżki soli 2 łyżki płynnego miodu tłuszcz do wysmarowania formy dodatkowo dodałam ziarna, których nie było w przepisie: 2 łyżki sezamu + trochę do obsypania wierzchu chleba, 2 łyżki siemienia
coolinarnastrefa.blogspot.comukochanej Siostrze Edytce, która zajęła się przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży kakaowych (możecie je zastąpić np. rodzynkami(...)Dzieci mogły się nimi cieszyć na przyjęciu Halloweenowym:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 13 dużych lub 16 mniejszych sztuk): 6 łyżek masła (najlepiej niesolonego, choć ja użyłam zwykłego) 1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego (użyłam Domowego Masła Orzechowego) 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 extraktu z wanili lub 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego/śmietankowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Słodko-Słony Świat Ilonyst.C. na około 40 minut. Następnie zmiksować na gładkie purée (razem ze skórką) lub miąższ wybrać łyżką i dopiero wtedy zmiksować. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier zwykły i wanilinowy i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i dodać puré, żółtka oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać(...)wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka. Polewę można zrobić z tabliczki białej czekolady z dodatkiem niewielkiej ilości mleka
Pasja Smakujuż słoiczek z masłem orzechowym, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (mały rondelek z czekoladą umieszczamy w dużym rondelku wypełnionym w części gorącą wodą). Do rozpuszczającej się czekolady dodajemy mleko ryżowe/sojowe/migdałowe lub inne roślinne. Nie jest to konieczne, jednak sprawia, że czekolada jest troszeczkę mniej gęsta, a bardziej płynna. Gdy babeczki się upieką, pozwalamy im ostygnąć. Później wypełniamy(...)naprawdę słodko). Sama nie miałam takich akurat w posiadaniu, więc użyłam musli. Okazały się być całkiem smaczne w takim zestawieniu, chociaż nie wyglądają aż tak apetycznie, jak mogłyby wyglądać zwykłe wafle :) W każdym bądź razie, im więcej do chrupania, tym lepiej! Czytam w wolnych chwilach Tajemnice kawy - książka autorstwa Sary Magdaleny Woźny, którą dostałam na urodziny
Weganizm infantylnyużyć mąki razowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki otrębów pszennych szczypta soli 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 starte jabłko średniej wielkości 3 łyżki oleju ok 1/3 szklanki miodu garść rodzynek / żurawiny po łyżce ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu opcjonalnie: szczypta kardamonu, ulubione orzechy, wiórki kokosowe(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 25 minut. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat mieszanki cynamonu, jabłek, miodu... Tak przyrządzone ciasteczka są niezwykle zdrowe i pożywne. Idealne na przekąskę, jak również jako pełnowartościowe śniadanie
Taste Of My DayCiasta siostry Anastazji są z reguły skomplikowane w wykonaniu , ale są niezwykle pyszne, śliczne i zawsze się udają . Jeśli jeszcze nikt z Was nie próbował tego ciasta to bardzo zachęcam :) Wymiary blaszki : Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 40 min. + 30 min Składniki: Wcześniej należy zrobić galaretkę czerwoną i odstawić do wystygnięcia i stężenia. Ciasto kakaowe(...)łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Ciasto jasne z dziurkami: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Słodkości i nie tylkoByła już sałatka śledziowa z jajkiem i śledź pod pierzynką ze śmietany . Czas na zwykłą, szybką i pyszną sałatkę śledziową. Gdyby nie czas potrzebny na moczenie śledzi i gotowanie ziemniaków można by ją przyrządzić dosłownie w kilka chwil. W smaku wyborna, zachwyci nie tylko na wigilijnym stole, ale też na innych spotkaniach rodzinnych, czy ze znajomymi. Czas przygotowania: 20 minut(...)płatów 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 jabłko ½ cebuli ½ cebuli czerwonej 4 łyżki majonezu 50g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru Śledzie moczymy w wodzie, a potem w mleku. Czas moczenia zależy od śledzi. Nam starczyła godzinka w wodzie i pół godzinki w mleku. Dwa ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jabłka, ogórki, cebule i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Śledzie kroimy
Kolizje SmakówDzisiejszy wpis jest dla posiadaczy czerstwego chleba!!! Są tacy?! ;) Spokojnie, te tosty można przygotować z każdego pieczywa czy to czerstwe, czy świeże, ze zwykłych bułek, chałek- czyli to pieczywo, które zawsze macie pod ręką. Utarło się, że tosty francuskie, to idealna propozycja na śniadanie, nie wiem dlaczego- ja przyrządzam je zawsze na kolację, wtedy się nigdzie nie spieszę i spokojnie(...)nutą wanilii- fantastyczne! Najbardziej je lubię polane syropem klonowym, ale posypane cukrem pudrem, czy- jak dziś- z sosem owocowym smakują równie wspaniale. 2-3 porcje Tosty: * chleb- 6 kromek * mleko- szklanka * jajko- 1 szt. * cukier- 2 łyżki * ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu) * masło klarowane- do smażenia * ricotta- opcjonalnie Sos owocowy: * dowolne owoce- 150 g * woda
Kraina Miodem PłynącaGdyby szpinak był gorzkawy, można dodać odrobinę cukru. Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i lekko rozetrzeć Po chwili pod wpływem cukru rozpuszczą się. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Wsypać połowę mąki i sól. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką do lekkiego podrośnięcia. Jak podrośnie wsypać resztę mąki i masło i zagnieść(...)pokrojoną w kostkę fetę i szpinak. Na górę drugi prostokąt ciasta. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, a następnie upiec do lekkiego zrumienienia w piecyku nagrzanym do 180 stopniu. Zwykle zajmuje to około 15 minut :) Jeśli ktoś lubi chrupiące bułki, niech przed upieczeniem posmaruje je rozbitym jajkiem :) jeśli wolicie miękkie pieczywo, to nie smarujcie niczym :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaprzed kilku tysiacami lat. Ziaro orkiszu wykorzystywane jest w dwoch fazach dojrzalosci,calkowicie dojrzale ziaro-najpopularniejsze i w fazie dojrzalosci mlecznej tzw.orkisz zielony ( Grünkern). Bardzo popularny w Niemczech .Jest niezwykle smaczny.Mozna go spozywac w postaci kotletow,sosow i zup.Przepis na kotleciki z zielonego orkiszu i pare slow o samym ziarnie znajdziesz tutaj: http://frosch.blogspot.de/2014/03/grunkern-burgerkotleciki-z-zielonego.html . WARTOSCI ZDROWOTNE I ODZYWCZE ORKISZU(...)uklad krazenia.Dominujacynm kwasem tluszczowym jest bardzo wartosciowy dla naszego zdrowia kwas linolenowy znaleziono w nim obecnosc rodanidu ,substancji biologicznie czynnej,ktora jest naturalnym antybiotykiem wystepujacym w slinie,krwi i mleku matki poprawia motoryke przewodu pokarmowego,ze wzgledu na duza ilosc blonnika dojrzaly orkisz zawiera znaczne ilosci kwasu krzemowego zawiera gluten dobrze przyswajalny przez nasz organizm co zwieksza bardzo jego tolerancje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gruzji nigdy nie byłam. Kiedyś zdarzyło mi się jedynie spróbować jej smaków w warszawskiej restauracji. Niestety w Olsztynie brakuje takich miejsc nad czym bardzo ubolewam. Niezwykle ciekawe jest poznawanie nowych smaków, zwłaszcza tych, które królują na stołach różnych rejonów świata. Wzięłam zatem sprawy w swoje ręce i podjęłam próbę odtworzenia placka typowego dla kuchni gruzińskiej. Kolejny raz potwierdziła się reguła(...)zapomnijcie też o dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie ze smakiem - jakież to proste! :) Chaczapuri ze szpinakiem Ciasto: 300 g mąki 100 ml mleka suszone drożdże łyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka chili pieprz cayenne sól, pieprz Sałata: - rukola - pomidor czerwony - pomidor czarny
Sajkofanka smaku