pieczenia w formie) a gotowy chleb miał miąższ stosunkowo miękki. To ciasto jest zupełnie inne, zwarte dzięki czemu można uformować okrągły kształt. Ciasto należy wyrabiać ręcznie, jest dość gęste (zwykły mikser już się do tego nie nadaje). Po upieczeniu miąższ jest dość gęsty. Poniżej źrodło przepisu oraz moje notatki. Ja robiłam z połowy podanej porcji. Chleb fiński PRZEPIS(...)szkl. mąki pszennej (użyłam mąki orkiszowej jasnej) 2,5 szkl. mąki żytniej (użyłam mąki żytniej pytlowej) 5 dag świeżych drożdży 1/2 l jogurtu lub kwaśnego mleka (dałam jogurt) 0,5 łyżki soli 2 łyżki płynnego miodu tłuszcz do wysmarowania formy dodatkowo dodałam ziarna, których nie było w przepisie: 2 łyżki sezamu + trochę do obsypania wierzchu chleba, 2 łyżki siemienia
coolinarnastrefa.blogspot.comukochanej Siostrze Edytce, która zajęła się przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży kakaowych (możecie je zastąpić np. rodzynkami(...)Dzieci mogły się nimi cieszyć na przyjęciu Halloweenowym:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 13 dużych lub 16 mniejszych sztuk): 6 łyżek masła (najlepiej niesolonego, choć ja użyłam zwykłego) 1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego (użyłam Domowego Masła Orzechowego) 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 extraktu z wanili lub 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego/śmietankowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Słodko-Słony Świat Ilonyst.C. na około 40 minut. Następnie zmiksować na gładkie purée (razem ze skórką) lub miąższ wybrać łyżką i dopiero wtedy zmiksować. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier zwykły i wanilinowy i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i dodać puré, żółtka oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać(...)wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka. Polewę można zrobić z tabliczki białej czekolady z dodatkiem niewielkiej ilości mleka
Pasja Smakujuż słoiczek z masłem orzechowym, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (mały rondelek z czekoladą umieszczamy w dużym rondelku wypełnionym w części gorącą wodą). Do rozpuszczającej się czekolady dodajemy mleko ryżowe/sojowe/migdałowe lub inne roślinne. Nie jest to konieczne, jednak sprawia, że czekolada jest troszeczkę mniej gęsta, a bardziej płynna. Gdy babeczki się upieką, pozwalamy im ostygnąć. Później wypełniamy(...)naprawdę słodko). Sama nie miałam takich akurat w posiadaniu, więc użyłam musli. Okazały się być całkiem smaczne w takim zestawieniu, chociaż nie wyglądają aż tak apetycznie, jak mogłyby wyglądać zwykłe wafle :) W każdym bądź razie, im więcej do chrupania, tym lepiej! Czytam w wolnych chwilach Tajemnice kawy - książka autorstwa Sary Magdaleny Woźny, którą dostałam na urodziny
Weganizm infantylnyużyć mąki razowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki otrębów pszennych szczypta soli 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 starte jabłko średniej wielkości 3 łyżki oleju ok 1/3 szklanki miodu garść rodzynek / żurawiny po łyżce ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu opcjonalnie: szczypta kardamonu, ulubione orzechy, wiórki kokosowe(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 25 minut. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat mieszanki cynamonu, jabłek, miodu... Tak przyrządzone ciasteczka są niezwykle zdrowe i pożywne. Idealne na przekąskę, jak również jako pełnowartościowe śniadanie
Taste Of My DayCiasta siostry Anastazji są z reguły skomplikowane w wykonaniu , ale są niezwykle pyszne, śliczne i zawsze się udają . Jeśli jeszcze nikt z Was nie próbował tego ciasta to bardzo zachęcam :) Wymiary blaszki : Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 40 min. + 30 min Składniki: Wcześniej należy zrobić galaretkę czerwoną i odstawić do wystygnięcia i stężenia. Ciasto kakaowe(...)łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Ciasto jasne z dziurkami: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Słodkości i nie tylkoByła już sałatka śledziowa z jajkiem i śledź pod pierzynką ze śmietany . Czas na zwykłą, szybką i pyszną sałatkę śledziową. Gdyby nie czas potrzebny na moczenie śledzi i gotowanie ziemniaków można by ją przyrządzić dosłownie w kilka chwil. W smaku wyborna, zachwyci nie tylko na wigilijnym stole, ale też na innych spotkaniach rodzinnych, czy ze znajomymi. Czas przygotowania: 20 minut(...)płatów 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 jabłko ½ cebuli ½ cebuli czerwonej 4 łyżki majonezu 50g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru Śledzie moczymy w wodzie, a potem w mleku. Czas moczenia zależy od śledzi. Nam starczyła godzinka w wodzie i pół godzinki w mleku. Dwa ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jabłka, ogórki, cebule i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Śledzie kroimy
Kolizje SmakówDzisiejszy wpis jest dla posiadaczy czerstwego chleba!!! Są tacy?! ;) Spokojnie, te tosty można przygotować z każdego pieczywa czy to czerstwe, czy świeże, ze zwykłych bułek, chałek- czyli to pieczywo, które zawsze macie pod ręką. Utarło się, że tosty francuskie, to idealna propozycja na śniadanie, nie wiem dlaczego- ja przyrządzam je zawsze na kolację, wtedy się nigdzie nie spieszę i spokojnie(...)nutą wanilii- fantastyczne! Najbardziej je lubię polane syropem klonowym, ale posypane cukrem pudrem, czy- jak dziś- z sosem owocowym smakują równie wspaniale. 2-3 porcje Tosty: * chleb- 6 kromek * mleko- szklanka * jajko- 1 szt. * cukier- 2 łyżki * ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu) * masło klarowane- do smażenia * ricotta- opcjonalnie Sos owocowy: * dowolne owoce- 150 g * woda
Kraina Miodem PłynącaGdyby szpinak był gorzkawy, można dodać odrobinę cukru. Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i lekko rozetrzeć Po chwili pod wpływem cukru rozpuszczą się. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Wsypać połowę mąki i sól. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką do lekkiego podrośnięcia. Jak podrośnie wsypać resztę mąki i masło i zagnieść(...)pokrojoną w kostkę fetę i szpinak. Na górę drugi prostokąt ciasta. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, a następnie upiec do lekkiego zrumienienia w piecyku nagrzanym do 180 stopniu. Zwykle zajmuje to około 15 minut :) Jeśli ktoś lubi chrupiące bułki, niech przed upieczeniem posmaruje je rozbitym jajkiem :) jeśli wolicie miękkie pieczywo, to nie smarujcie niczym :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaŻurawiny zwykle używam suszone, do sałatek, wypieków lub sosów. Po raz pierwszy kupiłam świeże owoce i upiekłam z nimi ciasto. Żurawiny sprawdziły się w nim doskonale. Ciasto jest zachwycająco pyszne, niezbyt kwaśne, aromatyczne... Zapraszam na pyszne ciasto z waniliowe z warstwą żurawin z przepisu Doroty . Przepis podaję za autorką, w którym nic nie zmieniłam... Składniki: 1 laska wanilii(...)cukru do wypieków 2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin (rozmrożonych) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g masła 2 duże jajka pół szklanki mleka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża - przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski. Mąkę przesiać, wymieszać
Czerwień i błękitprzed kilku tysiacami lat. Ziaro orkiszu wykorzystywane jest w dwoch fazach dojrzalosci,calkowicie dojrzale ziaro-najpopularniejsze i w fazie dojrzalosci mlecznej tzw.orkisz zielony ( Grünkern). Bardzo popularny w Niemczech .Jest niezwykle smaczny.Mozna go spozywac w postaci kotletow,sosow i zup.Przepis na kotleciki z zielonego orkiszu i pare slow o samym ziarnie znajdziesz tutaj: http://frosch.blogspot.de/2014/03/grunkern-burgerkotleciki-z-zielonego.html . WARTOSCI ZDROWOTNE I ODZYWCZE ORKISZU(...)uklad krazenia.Dominujacynm kwasem tluszczowym jest bardzo wartosciowy dla naszego zdrowia kwas linolenowy znaleziono w nim obecnosc rodanidu ,substancji biologicznie czynnej,ktora jest naturalnym antybiotykiem wystepujacym w slinie,krwi i mleku matki poprawia motoryke przewodu pokarmowego,ze wzgledu na duza ilosc blonnika dojrzaly orkisz zawiera znaczne ilosci kwasu krzemowego zawiera gluten dobrze przyswajalny przez nasz organizm co zwieksza bardzo jego tolerancje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gruzji nigdy nie byłam. Kiedyś zdarzyło mi się jedynie spróbować jej smaków w warszawskiej restauracji. Niestety w Olsztynie brakuje takich miejsc nad czym bardzo ubolewam. Niezwykle ciekawe jest poznawanie nowych smaków, zwłaszcza tych, które królują na stołach różnych rejonów świata. Wzięłam zatem sprawy w swoje ręce i podjęłam próbę odtworzenia placka typowego dla kuchni gruzińskiej. Kolejny raz potwierdziła się reguła(...)zapomnijcie też o dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie ze smakiem - jakież to proste! :) Chaczapuri ze szpinakiem Ciasto: 300 g mąki 100 ml mleka suszone drożdże łyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka chili pieprz cayenne sól, pieprz Sałata: - rukola - pomidor czerwony - pomidor czarny
Sajkofanka smakuwrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów można posłużyć się blenderem). Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy drożdże rozrobione w reszcie ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. W tym czasie ubijamy 7 żółtek wraz z cukrem pudrem na parze. Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy(...)powinno być luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie formujemy donaty. (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki, a środek wyciąć małym kieliszkiem). Znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut). "Oponki" smażymy w głębokim rozgrzanym oleju lub smalcu. Przekładamy na ręczniki papierowe. Lukier: W kąpieli wodnej rozpuszczamy
Słodka Stronażeby nie podzielić się przepisem. Są bowiem tak pyszne, że grzechem byłoby ich nie zrobić. Razem z Chantel , Mirabelką i Mopsikiem postanowiłyśmy przygotować cynamonowe bułeczki, które w Skandynawii są niezwykle popularne. U mnie w pracy takie na cieście francuskim podawane są niemal po każdym obiedzie! Są cudownie pyszne - chrupiące, słodkie, trochę lepkie, bardzo cynamonowe. Nie polegałam jednak sobie i swojej(...)cieście drożdżowym - jedliśmy je na śniadanie przez dwa dni - wychodzą ogromne! Jedną taką bułką człowiek spokojnie się naje. Do tego szklanka zimnego (lub ciepłego, jeśli ktoś lubi) mleka, i jesteśmy w cynamonowym raju. Ciasto drożdżowe jest cudownie mięciutkie i bardzo aromatyczne samo w sobie, dużo masła, odrobina kardamonu - efekt jest wspaniały. Do tego nadzienie z ciemnego muscovado i dużej ilości
Pożeraczka, czyli raz adobrzepostanowiłam zrobić coś wschodniego i po długim namyśle postawiłam na curry. Szybkie, rozgrzewające i bardzo aromatyczne z kurczakiem, szpinakiem, brokułami i pomidorami, podane z makaronem ryżowym. Przepyszne! Patelnia jak zwykle sprawdziła się świetnie, nic nie przywarło, potrawa gotowała się równomiernie a mycie jej to bajka. Na prawdę poczułam się przez chwilę jak Masterchef Wy też będziecie mieli szansę, gdyż(...)szklanki różyczek brokułu 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w 2 cm kostkę 2 łyżki oleju rzepakowego 1-2 łyżki curry w proszku 1 łyżka mąki 400 ml mleka kokosowego 250 g świeżego szpinaku sól, pieprz uprażone na suchej patelni płatki migdałów, do podania posiekana natka kolendry do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni, a najlepiej typu wok, podgrzej
karmelowy