zrobienia większą ilość pączków i ograniczony czas możemy rozwałkować ciasto w postaci np. kwadratu nałożyć w odpowiednich odstępach marmoladę, przykryć płatem ciasta i powycinać wykrawaczem do pączków lub zwykłą szklanką. Także sposobów jest wiele każdy znajdzie swój. * przepis pochodzi ze strony "Moje Wypieki" jest cudowny więc absolutnie nic nie zmieniłam SKŁADNIKI: na ok 25 szt 600g mąki(...)plus kilka do podsypania 3 jajka 100 g masła roztopionego wystudzonego 70 g cukru z prawdziwą wanilią pół łyżeczki soli 2 łyżki rumu 250 ml mleka 20g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych olej lub smalec do smażenia konfitura lub budyń do nadziewania cukier puder do posypania lub zrobienia z niego
Basia w kuchniciepłe wspomnienia. Babcia smażyła je nam (mnie i mojemu rodzeństwu) zazwyczaj na kolację, jednak teraz kolacji często w ogóle nie jemy. Kiedy po pracy kończę przygotowywać jedzenie, jest to zwykle raczej obiadokolacja i na nic więcej nie mamy już ochoty. Dlatego placuszki robię raczej na niedzielne, leniwe śniadanie, gdy czasu jest trochę więcej i gdy można usiąść i po prostu(...)staram się robić to na zapas, np. przy talerzu placków posypanych delikatnie cukrem pudrem. Mmmmm. Pycha! Placuszki z jabłkami porcja dla 2-3 osób Będziemy potrzebować: 1,5 szkl. mleka 2 jajka 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki cukru 2 szkl. mąki pszennej szczypta cynamonu (opcjonalnie
Ratunku obiadZiarenkowa" :) Te ziarenka są tak świetne, tak smaczne, tak do wszystkiego pasujące i tak szybko znikające z paczuszki, że.......już ich nie ma :( Uwielbiam dodawać je do wszystkiego, do zwykłej owsianki, która od razu nabiera wyśmienitego smaku, do jogurtu z dodatkiem świeżych owoców i do miseczki, ażeby podjadać je "solo" :D Próbowaliście? Jak wam zasmakowały, zresztą po co pytam(...)słone): - 150 ml mleka - 15 g drożdży - 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 70 g mąki gryczanej
Zdrowie na języku :Pzwykle znikają do ostatniego okruszka! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto ze słodkimi winogronami. Kruche ciasto , masa z kaszy manny i owoce tworzą fantastyczną całość, która z całą pewnością zachwyci łasuchów! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) CIASTO: * mąka – 120 g * jajko – 1 szt * cukier – 50 g * masło – 50 g MASA : * budyń waniliowy – 3 łyżki * mleko – 250 ml * kasza
Ostra na Słodkozwykłych placków, może już prędzej coś na kształt klusek czy czegoś takiego, takie leciutkie, delikatne. Zupełnie nie cieszę się na ten weekend, zbyt dużo rzeczy mam do zrobienia/nauczenia, nawet mi się o tym myśleć nie chce... ale zaraz święta, tylko to mnie pociesza. Składniki: 100g rozgniecionych ugotowanych ziemniaków(ja przepuściłam przez praskę) jajko 50g mąki ok.70ml mleka coś
More food, love and dreamsmlekiem w proszku. 3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę z proszkiem do pieczenia. 5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno. 6. Delikatnie łączymy masę z białkami. 7. Umyte (najlepiej wyparzone) słoiczki smarujemy w środku masłem i wysypujemy tym, czym chcemy (my - w wersji bezglutenowej - orzechy mielone, a w zwykłej - otręby owsiane
Wypisz Wymalujniezwykle smaczne. Polecamy naprawdę każdemu! :) Ilość porcji: Mała tortownica Składniki: Okrągłe biszkopty ( nam wyszło 11 sztuk) 450g truskawek mrożonych (oczywiście latem można użyć świeżych : )) Połowa cytryny ½ szklanki brązowego cukru 3 łyżki cukru pudru 330ml śmietanki kremówki 36% (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 250g serka mascarpone (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 5 łyżeczek żelatyny w proszku ¼ szklanki mleka Kilka kostek gorzkiej
Kolizje Smakówtylko zwykłą drewnianą łyżkę. Można je modyfikować na różniaste sposoby. Ja dziś pokażę jeden przykład, ale niebawem wstawię więcej zdjęć jak to wyszło. Babeczki są pyszne i jak są jeszcze ciepłe znikają w oka mgnieniu. Tak więc potrzebujemy: 1 budyń waniliowy 300gr mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150gr margaryny 160gr cukru 170ml + 400ml mleka
Olikowa kuchniasię zwykłe pokruszone ciasteczka), filiżankę mocnego espresso i pół kieliszka rumu. Oczywiście możecie użyć Wasz ulubiony likier. Gotowe kuleczki polecam schłodzić przez noc w lodówce, a krótko przed podaniem obficie obsypać gorzkim kakao. Trufelki tiramisu łatwo można przekształcić w cake pops. Zaręczam, że Wasze pociechy będą wniebowzięte! W wersji dla dzieci proponuję użyć kawy bez kofeiny i mleka zamiast
Mia Cucina Sofietaniezwykle puszysty. Na dodatek nie zawiera jajek. Ja wykorzystałam do niego mus z truskawek, który latem zamroziłam, ale zrobiony ze świeżych owoców na pewno będzie jeszcze lepszy:) Spód: 150g kakaowych herbatników, 5 łyżek masła. Herbatniki zmielić w blenderze, masło stopić. Dodać do ciastek, krótko zmiksować blenderem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić. Masa: szklanka mleka
Z miłości do słodkościzwykłego łyżeczka aromatu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg sera w wiaderku (użyłam waniliowego sera Vitello z Biedronki, może być też z Piątnicy) 4 jajka (żółtka, białka osobno) 0,5 szkl. cukru pudru (jesli chcemy słodszy można dać więcej ok. 3/4 szkl.-1 szkl.) 1 budyń śmietankowy w proszku (duży, na 3/4 l mleka
coolinarnastrefa.blogspot.comzwykłe, smażone, puszyste pączki. Dzięki użyciu kostki do pieczenia Kasia pączuszki są wilgotne, a kolorowa, radosna posypka Dr. Oetker nadaje im uroczego wyglądu. My pochłonęliśmy je w mig – najlepsze są jeszcze ciepłe. Pieczone pączki z polewą czekoladową: 500 g mąki pszennej typ 550 lub 650 (3,5 szklanki) 50 g świeżych drożdży (pół standardowej kostki) 125 ml mleka (pół
Poezja smakuJest niezwykle subtelny w smaku, kremowy,slodziutki,o delikatnym posmaku chalwy.Idealna gladkosc sernika przelamuje delikatnie chrupiacy orzechowy spod.Zapraszam zatem do przepisu.A...sernik upieklam w foremce o przekroju 20 cm. Skladniki na spod sernika: 130-150 g mielonych orzechow laskowych 6-8 daktyli Skladniki na mase serowa: 1/2 kg sera z wiaderka 250 g daktyli + 250 ml wody lub mleka kokosowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zwykłej mąki. Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy wzdłuż , a póżniej na centymetrowe kostki. Wkładamy do miski zasypujemy 2-3 łyżkami cukru. Odstawiamy. Kruszonka: 100 gr mąki +50 gr masła+ 50 gr cukru Wszystkie składniki ugniatamy razem-do "połączenia" W kruszonce trzeba zachować zasadę 2-1-1 Mąki 2 razy więcej niż cukru I masła. Wykonanie mufinów : Jajka, mleko I oliwę
Smaki Edyty