mleko zwykle - 971 przepisów (strona:36/65)

Schabowy w czerwonej czubrycy 127

Zwykle kotlety schabowe z dodatkiem ostrej czerwonej czubrycy nabierają całkiem nowego smaku. Czerwona czubryca to jedna z moich ulubionych przypraw. Używam jej w kuchni bardzo często. Szkoda, że opakowania są małe, bo zanim ją otworze to już jest koniec. 1 kg schabu bez kości Do oprószenia kotletów : sól himalajska czerwona czubryca ostra pieprz czarny Dodatkowo : bułka tarta do panierowania olej(...)smażenia 6 jajek 50 ml mleka sól Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Naleśniki z rybami 221

Porcje: 4 Składniki: Naleśniki:  usmażone wg. własnej receptury lub: 1 jajko 1 szklanka mąki (rodzaj wg. uznania, ja proponuję pół na pół pszenną i razową) 1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania) 4 czubate łyżki jogurtu 3 łyżki oleju lub oliwy szczypta soli i gałki muszkatołowej Farsz : płaty ryb morskich ok. 400 g opakowanie łososia wędzonego(...)miękkiego dojrzewającego 1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków) 2 ząbki czosnku limonka sól i pieprz Sos: jogurt naturalny gęsty pęczek koperku 5 listków czosnku niedźwiedziego (lub ząbek zwykłego) łyżka skórki otartej z limonki anchois 100g pieprz  Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, usmażyć.  Przygotować farsz.  Ryby oczyścić z ości

SzczyptaSmaQ
Kajzerki z czarnuszką 145

jeśli chodzi o pieczywo :) Choć ten przepis jest banalnie prosty, naprawdę nic skomplikowanego, to smak i aromat kajzerek jest niepowtarzalny. Ten niesamowity ton bułeczkom  nadaje czarnuszka, dzięki której zwykłe kajzerki staną się wyjątkowe - gorąco polecam :) Przepis znalazłam tutaj , a pomysł na bułeczki jest Liski przepis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w lipcu akcja odbywa się(...)mąki pszennej (ja użyłam typ 500), 60 g mąki ziemniaczanej, 30 g świeżych drożdży, 40 g masła (miękkiego), 20 g cukru, 1,5 łyżeczki soli, 230 ml mleka, 1 jajko, czarnuszka do posypania. Do posmarowania bułeczek: jajko wymieszane z 1 łyżką kwaśniej śmietany 18%. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i wymieszać. Mąki przesiać, dodać mleko z drożdżami, sól

Delicious Titbits
PARÓWKOWE KOTLETY Z PIECZARKAMI 150

Uwielbiam wymyślać ” coś z niczego”! Najlepsze pomysły zwykle przychodzą do głowy wtedy , kiedy to lodówka świeci pustkami , a głód doskwiera. Tak było właśnie tym razem! Z połączenia kilku składników powstały kotleciki , którymi z przyjemnością zajadała się cała rodzina! Parówki , pieczarki , ciasto naleśnikowe , przyprawy , a do tego ulubione sosy – i mamy gotowy obiad lub też kolację na ciepło(...)Polecam! SKŁADNIKI : * parówki dobrej jakości – 200 g * pieczarki – 100 g * cebula – 1 szt * mąka – 1,5 szkl * mleko – 2 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól , pieprz , papryka * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki , odrobinę soli

Ostra na Słodko
Budyniowa tarta z figami i śliwkami 229

pyszną owocową tartę wynalazłam na blogu Kuchnia Doroty . W oryginale tarta jest ze śliwkami, ale ponieważ mamy sezon na figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki: Kruche ciasto(...)pomarańczy starta skórka z połowy pomarańczy 100 g zimnego masła szczypta soli 1/4 szklanki brązowego cukru 1 białko do posmarowania ciasta Nadzienie 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki mleka 1 łyżka masła strata skórka z połowy pomarańczy 1 żółtko 300 g śliwek 3 dojrzałe figi Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z Dżemem I 234

czarnej porzeczki, troszkę morelowego, które nie zmieściły się do słoików. Nie jestem dżemożercą, więc postanowiłam zrobić drożdżówki. Przy okazji po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe z cudzego przepisu, bo zwykle robiłam swoje własne. Przepis na ciasto z  Moje Wypieki . Wybaczcie za zdjęcia, ich jakość pozostawia wiele do życzenia.. Wszystkie zdjęcia na bloga robię telefonem komórkowym... a wczoraj bułeczki(...)raczej brak światła dziennego zrobiło swoje :) Wybaczycie? Składniki na 16 drożdżówek: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego Nadzienie: Dżem z Czarnej Porzeczki Dżem Morelowy Truskawkowy Mus Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego

Blondynka Gotuje
Pani Walewska (Pychotka) 1774

Pani Walewska (Pychotka) PRZEPIS   ( forma : 25 x 30 cm) Temperatura: 200 o C | Czas pieczenia: ok. 45 min.   Ciasto kruche 400 g maki pszennej (może być zwykła, ale najlepsza do kruchego ciasta to krupczatka) 200 g margaryny lub masła (użyłam Kasi) 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 nakrętka ekstraktu waniliowego(...)czarnych porzeczek (ok. 240 g) Beza 6 białek 1,5 szkl. cukru 3 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru dodatkowo: orzechy włoskie lub płatki migdałów Krem budyniowy 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 torebka cukru waniliowego (16 g) 2 żółtka laska wanilii 200 g masła Przygotowanie Ciasto kruche. Musimy upiec dwa placki kruche, posmarowane

coolinarnastrefa.blogspot.com
Muffiny z czereśniami 117

jasne  i ciemne odmiany, każda z nich ma swoje właściwości. Same pozytywne, dobrze wpływające na serce, stawy, nerki i odchudzanie ;) U mnie w okresie letnim jest ich jak zwykle za dużo, posiadam sad na którym mam baaardzo dużo drzew owocowych, między innymi czereśniowych. A mówię, że za dużo, bo całe dnie spędzam na ich zrywaniu, przez co brakuje(...)dziś, zanim zaczną się na dobre, postanowiłam podzielić się z Wami czereśniową propozycją na Muffiny, może będziecie chcieli skorzystać? Zapraszam!" Składniki: jajko 2 łyżki miękkiego masła 1,5 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia dwie szklanki mąki 150 g cukru szklanka czereśni Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko, dolewamy mleko i mieszamy, następnie dorzucamy masło. W drugiej misce mieszamy mąkę

Słodkie Przyjemności
Makowe święta, czyli... 227

godz. W tym czasie masło z miodem oraz mlekiem rozpuszczamy i podgrzewamy na średnim ogniu. Mak umieszczamy w dużej misce i zalewamy bardzo gorącą miksturą z masła, miodu i mleka. Dokładnie mieszamy, a następnie łączymy z bakaliami. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce (można schować masę na całą noc do lodówki) - gotowe :) Tak przygotowana masa makowa doskonale sprawdzi się(...)także klusek z makiem czy świątecznych ciast. Jednak by użyć jej do wypieków, należy dodać do niej ubite na pianę białka (dzięki temu ciasto nie będzie odstawać od nadzienia). Zwykle na 1/2 kg masy makowej dodaje się pianę ubitą z 2-3 białek. Gotową masę makową - jeszcze bez dodatku białek! - przechowujemy kilka dni   (nawet do tygodnia)  w lodówce

Ratunku obiad
CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ 440

pracochłonne , ale gwarantuję , że na efekt końcowy warto czekać! Delikatne kruche ciasto pokryte truskawkową marmoladą i dwoma rodzajami kremu – cytrynowym i czekoladowym z nutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą całość! Smaki idealnie ze sobą współgrają sprawiając , że po każdym kęsie mamy ochotę na więcej. Niebo w gębie! SKŁADNIKI: BLACHA 23 X 28 BISZKOPT : * jajka – 3 szt * cukier(...)CIASTO : *margaryna – 100 g * mąka – 170 g * cukier – 80 g * śmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 szt KREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone – 160 g * cytryna – 2 szt * żelatyna – 1 łyżeczka * woda – 1/4 szkl * cukier – ok. 3 łyżki KREM CZEKOLADOWY : * mascarpone

Ostra na Słodko
SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 228

takiego rogalika się skusiłam i nie żałuję bo był przepyszny. Posmarowany twardym masełkiem własnej produkcji - mniam, mniam, pychotka...;-) Z przepisu wychodzi ok.10sztuk. W przepisie nie ma ani grama zwykłego i trzcinowego cukru, to nie jest pomyłka, jak już kilkakrotnie wspominałam przy innych postach, drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko mąki, natomiast ksylitol ich wzrostu nie hamuje. Do żadnych bułek(...)ksylitol gdyż te rogaliki są słodkie, tak jak kupne bułki i rogale mleczne. Składniki: - 530g mąki orkiszowej (u mnie typ750)     lub 3 szklanki mąki pszennej - 250ml ciepłego mleka (u mnie bez laktozy, można dać również roślinne) - 80g masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki) - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - ziarna

Smaczne Zdrowe
Tosty francuskie 199

pomarańczowe tosty francuskie , że tosty francuskie przypominają mi smak mojego dzieciństwa, te tosty to również smak dzieciństwa mojego dorosłego już syna. Tylko, że w dzieciństwie nie miałam pojęcia, że zwykły smażony na maśle chleb w jajku nazywa się tostem francuskim, dla mnie to był zwyczajny chleb smażony w jajku Mój syn gdy jest w domu, często mnie prosi, usmaż(...)tosty. Jeśli nigdy nie próbowaliście tostów francuskich to zachęcam, one są znakomite! Tosty francuskie podałam z niskosłodzonym dżemem truskawkowym składniki: – chleb pełnoziarnisty – 2 jajka – 100 ml mleka; – masło do smażenia + odrobina oleju; – dodatki – dżem truskawkowy Przygotowanie: W szerokiej miseczce mieszamy za pomocą trzepaczki mleko, 2 jajka. Kromki chleba tostowego maczamy w płynie jajecznym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przedświąteczne zwariowanie i sernik dyniowy 133

ciasta - spód z ciasteczek. Troszkę inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło bosko. Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna i kremowa, soczyste gruszki ożywiają ciasto, a chrupiąca, lekko słona kruszonka nadaje charakteru. Do tego obłędny wręcz zapach cynamonu i pozostałych przypraw (powiało Świętami...?), i zachwyt gwarantowany. Myślę(...)Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód: 100 g ciastek digestive 50 g masła masa serowa: 500 g ricotty 235 g puree z dyni 4 jajka 200 g mleka skondensowanego słodzonego 50 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka: 100 g mąki pszennej 60 g zimnego masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowe Oko słonia 1361

Niezwykle pyszne ciasto, a krem z mielonymi orzechami włoskimi jest po prostu boski. Ciasto z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Co prawda jego nazwa to Oko słonia ale u mnie wyszło bardziej jak egipskie oko ale i tak jest przepyszne i trafia do czołówki moich najlepszych ciast. SKŁADNIKI Ciasto: 6 jajek 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki cukru(...)łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 450 ml mleka + 5 łyżek op. budyniu śmietankowego op. cukru waniliowego 5 łyżek cukru 2 rozkłócone żółtka 100 g mielonych orzechów włoskich + do posypania ciasta 250 g masła Oraz: 2-3 banany Białka oddzielić od żółtek, z białek i cukru ubić pianę. Stopniowo dodawać żółtka  a następnie wsypać mąkę, kakao oraz proszek

Złote przepisy
Naleśniki szpinakowe 446

bardzo miałam pomysł. I tak powstały piękne, zielone naleśniki. Ciasto jest nieco mniej wygodne w smażeniu niż w zwyczajnych naleśnikach, można dać mniej szpinaku i wtedy bardziej będzie przypominać zwykłe naleśnikowe.  Można też oczywiście jeszcze bardziej je rozrzedzić wodą.  Moje ciasto było na tyle gęste, że rozprowadzałam je przy pomocy specjalnego patyczka do ciasta naleśnikowego, a normalnie ciasto(...)tego było mi trzeba!  składniki  ( na 8 - 10 sztuk, zależy od wielkości patelni) 150 g  świeżego  szpinaku baby 2 - 3 jajka ok 300  ml mleka ok 190 g maki pszennej  szczypta soli łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie)  + woda gazowana do rozcieńczenia ciasta przygotowanie Szpinak opłukać, posiekać, rozdrobnić blenderem. Wymieszać z mlekiem i jeszcze

Stare Gary
Olej rzepakowy w dietetycznym TORCIE kakaowym z soczewicy i ryżu :) 125

blendujemu, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik mocno nagrzewamy w 180*, gdzie ciasto będziemy piekli 45 minut. Po wyciągnięciu maksymalnie ostudzić. Masa budyniowa: - 400 ml mleka - 1 torebka budyniu śmietankowego/waniliowego - stewia/słodzik/cukier Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Śmietankowe różyczki do przyozdobienia: - 100 g chudego twarożku - 1 łyżka jogurtu naturalnego - aromat waniliowy - odrobina słodzidła(...)Połowę truskawek kroimy w talarki u układamy na masie budyniowej, pozostała część posłuży nam do przyozdobienia wierzchu. Kiedy ciasto całkowicie wystygło, przekrajmy go na dwa blaty. Uwaga! Ciasto jest niezwykle delikatne i może się ukruszyć. Podchodzić do tego etapu ostrożnie :D Jeden blat smarujemy masą budyniową, następnie układamy talarki truskawek i przykładamy drugą częścią ciasta. Na wierzchu tworzymy dekorację

Zdrowie na języku :P
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 268

szklanki) 6 łyżek soku z cytryny 4,5 łyżek wody Przygotowanie fefernusków: Wymieszaj w misce przesianą mąkę i przyprawy. W garnuszku roztop na małym ogniu cukier, miód, mleko i smalec. Po ich roztopieniu przelej do miski z mąką, od razu mieszając drewnianą kopyścią. Nie przerywając mieszania stopniowo dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj sodę i amoniak wymieszane w odrobinie(...)przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 - 2 tygodni. Porcjami wyjmuj ciasto. Uformuj z ciasta wałeczek o średnicy 1,5 - 2 cm. Skrobką (jeśli jej nie masz, to zwykłym nożem) pokrój wałek na 2-centymetrowe kawałki (jak małe kopytka). Przełóż kawałki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Układając kawałki ciasta zachowaj spore

Grahamka, weka i kajzerka
Na zdrowie! Skål! I toud in a hole 193

Wiecie skąd wzięło się skandynawskie na zdrowie  [skål]? Od czaszki właśnie. Skandynawscy wojownicy, a wśród nich Wikingowie, słynęli swego czasu z wielkiej bitności. Podbiwszy jakiś nowy ląd, wieczorami zwykli biesiadować. Wódkę pijali wtedy z czaszkowych misek, wznosząc chóralne: SKÅL! i stukając się nimi. Nie wiem czy opychano się wtedy zapiekankami. Już na pewno nie takimi(...)tłukli na potęgę. Do ropuszek w dziurze podejście #2, wersja wzbogacona ;) 6 parówek, mogą być też cienkie kiełbaski 2 pomidory 1/2 cebuli pokrojonej w krążki szklanka mąki niepełna szklanka mleka 2 jajka 1/4 szklanki startego żółtego sera 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie łyżeczka soli tymianek (wg uznania) 2 łyżki oliwy Parówki i pomidory ponacinałam, ułożyłam na skropionej oliwą tacy

bastalena
Tort czekoladowy z musem jeżynowym i kremem waniliowym 245

Zapraszam na przepyszny tort czekoladowy ze smakowitym musem z jeżyn i kremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt pracochłonne a efekty wyśmienite ;-) Biszkopt kakaowy, po wystudzeniu kroimy na 3 równe części. przepis znajdziecie na moim blogu: http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/biszkopt-kakaowy-przepis.html Mus jeżynowy: 2 galaretki owoce leśne lub wiśniowe opakowanie jeżyn Jeżyny za pomocą(...)masę, dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Po wystudzeniu, dodajemy do zmiksowanych jeżyn, mieszamy, jak masa będzie już gęstnieć wylewamy na biszkopt Krem waniliowy 1,5 szklanki mleka budyń tzw. duży 2 łyżki masła 3 łyżki cukru waniliowego Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy budyń. Po całkowitym wystudzeniu budyń ucieramy z 1 i 1/4 kostki masła. Masło musi mieć

SMYKWKUCHNI
SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH. 293

łyżki cukru, aby piana była lśniąca i "twarda". Żółtka ucieram z serem i pozostałym cukrem. Dodaję krem kokosowy, wsypuję proszek budyniowy oraz wiórki kokosowe. Miksuję razem. Następnie wlewam mleko i ciągle miksując dodaję cienkim strumieniem olej. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą.   Na samym końcu, za pomocą szpatułki, delikatnie łączę masę z białkami. Wykładam masę za pomocą łyżki, porcjami(...)wierzch. Sernik piekę w 150 stopniach przez 1h 30 minut - 1h 45 minut, aż wierzch będzie pięknie zrumieniony. Wolne pieczenia zapobiega  pękaniu wierzchu i powoduje, że sernik jest niezwykle kremowy i delikatny. Po upieczeniu studzę w uchylonym piekarniku. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania