mleko zwykle - 971 przepisów (strona:30/65)

Wielkanocny mazurek z masą kajmakową 135

przy dodawaniu kakao - ja jak zwykle miałam pół kuchni do sprzątania, więc strzeżcie się ;) Zatem - zagniatamy i formujemy kulę, chłodzimy w lodówce przez 40 minut i wykładamy na blaszkę, lekko dociskając. Widelcem dziurkujemy i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.      Jeśli będziemy sami przygotowywali kajmak, gotujemy puszkę z mlekiem skondensowanym na wolnym ogniu przez około

sama złodycz
Pasta daktylowa i daktylowo-chałwowa 123

zdrowy. Wykonanie pasty z daktyli jest niezwykle proste a tak przygotowana paste mozna spokojnie zrobic na zapas i przechowywac w lodowce . Najprostszy wariant jest wlasciwie jednoskladnikowy,nie liczac dodatku wody. Wieczorem namoczyc daktyle zalewajac taka iloscia goracej wody,by owoce byly calkowicie przykryte. 250 g suszonych daktyli 250 ml wody 100 ml mleka np.kokosowego-opcjonalnie Owoce przelozyc do blendera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki z wędzoną makrelą i mozzarellą 167

aromatyczne. Pasta z makreli dodaje niezwykłego charakteru i sprawia , że po danie z przyjemnością skuszą się zarówno panie jak i panowie. Ja wykorzystuję do nich makrelę – Wy śmiało możecie pokusić się o swoją ulubioną wędzoną rybę . Do tego smażona cebulka , ulubione przyprawy i trochę mozzarelli – pycha! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka – 1 szkl * mleko – 2 szkl * jajko

Ostra na Słodko
Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia 161

Znam wiele odmian chłodnika z zsiadłym mlekiem, kwaśną śmietaną, rzodkiewką, jajkiem.... Jednak najlepszy chłodnik jaki w życiu jadłam, a raczej piłam to chłodnik mojej babci. Trochę się różni od tradycyjnego ale moim skromnym zdaniem jest najlepszy  na upały :) Składniki na garnek 5 litrowy: 2 kg botwinki 2 łyżki octu jabłkowego ( może być zwykły) 6 ogórków gruntowych świeży koper duża

Niezły Młynek
Czereśniowe Clafoutis 180

jajka, miksujemy dokładnie, na koniec wlewamy mleko. Nie panikujemy, ciasto przypomina rozwodnione ciasto naleśnikowe. Formę do tarty dokładnie smarujemy masłem,na dno wykładamy czereśnie, na  które wylewamy ciasto, a raczej ten płyn, który nam powstał:) Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Jak zwykle nie mogłam się powstrzymać i próbowałam

Blondynka Gotuje
Makowiec zawijany 808

blogerki  "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;) 2 rolady o wymiarach 31 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 40 - 45 minut Składniki: Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 42 g świeżych drożdży 180 ml letniego mleka 6 żółtek 150 g roztopionego masła

Słodkości i nie tylko
Drożdżówki z jeżynami 164

bułeczek Liski jest niezwykła delikatność ciasta. Tradycyjne ciasto drożdżowe z reguły następnego dnia jest twardawe. To jest nadal pyszne i miękkie i - co bardzo ważne - nie robi się kluchowate pod owocami. Jeśli lubicie jakie bułeczki, to szczerze polecam Wam ten przepis :) Składniki na 12 sztuk: 25 g drożdży , 250 ml mleka , 100 g miękkiego masła

Codzienna kuchnia niecodzienna
CHLEBEK BANANOWY W SŁOIKU PIECZONY (Bezglutenowy) 130

transportujący nas na zajęcia). To nasz, niezwykle aromatyczny i cholernie smaczny sposób by zwlec się z łóżek. Tak sobie właśnie mówimy "dżem dobry" - bo i dżem... jest dobry na dzień dobry! :) SKŁADNIKI: - banany, 4, - jajka, 4, - mąka owsiana, 100 gram, - cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek, - cukier waniliowy domowy, - serek mascarpone. 3-4 łyżki, - mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki

Wypisz Wymaluj
Anielski łom czekoladowy 2169

czekoladowy to słodycz, którą dobrze znacie. Niezwykle słodki, mocno kakaowy, nabity bakaliami. Łom dla nas to smak minionych chwil...Były Wasze przepisy , a dzisiaj nasz popisowy łom czekoladowy ;) Składniki; 3 opakowania herbatników, 1/2 margaryny i 1/2 masła / lub cała margaryna/ 3/4 szklanki cukru, mniej niż 1/2 szklanki wody, 2 łyżki kakao, 3/4 szklanki mleka w proszku / my dajemy trochę więcej

Anioły w kuchni
Babka z orzechami i kremem czekoladowym 180

sprawdziła się w 150% :) Niezwykle wilgotna i puszysta zarazem, po prostu rozpływa się w ustach... Składniki:  5 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej, 120 g masła lub margaryny, 180 g cukru pudru, 150 g kremu czekoladowego, szklanka mielonych orzechów włoskich, łyżka kakao,  szczypta soli, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki mleka. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Muffiny kakaowe z budyniem 243

myje :) Żeby nieco "odchudzić" muffiny zamiast zwykłego białego cukru do ciasta dodałam cukier trzcinowy, a do budyniu 3 pastylki słodzika. Polecam również kakao marki Decomorreno, ze względu na małą zawartość tłuszczu. MUFFINY KAKAOWE Z BUDYNIEM (składniki na 12 babeczek) - szklanka mąki tortowej - pół szklanki cukru trzcinowego - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - mleko (500ml do budyniu + pół szklanki

Zgrabne Gotowanie
Kukurydziane naleśniki z serem na słodko i musem truskawkowym 177

Dziś naleśniki kukurydziane ze zwykłym białym serem na słodko. Polane musem truskawkowym. Efekt? Szkoda, że na blogu nie mogę umieścić próbek do spróbowania ;) Przepis na naleśniki pochodzi z  Moje Wypieki  . Podanie i dodatki to już mój pomysł ;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 mleka 2 jajka 1/4 szklanki syropu klonowego

Blondynka Gotuje
Owsiano - żołędziowe pancakes z sosem porowo - marchewkowym :) 130

zioła prowansalskie - 100-120 ml mleka Wszystkie składniki łączymy ze sobą (pozostawiamy jedynie 1 łyżeczkę oleju z awokado, która posłuży nam do smażenia), mieszamy do ich połączenia i otrzymania jednolitej masy. Smażymy na rozgrzanym oleju z awokado, nakładając po 1 łyżce masy. Mi wyszło 6 średniej wielkości pancakes. UWAGA! Olej z awokado jest niezwykle wystarczalny , ja po usmażeniu swoich pancake

Zdrowie na języku :P
Umiem mówić po duńsku, czyli o tym, jak zdałam egzamin. I ciasto uświetniające to podniosłe wydarzenie 136

dużo szczęścia na raz... Jak zwykle z pomocą przyszedł mi blog Moje wypieki i ciasto ze świeżą żurawiną. Nie zastanawiałam się długo, bo świeżą żurawinę uwielbiam za jej cudownie kwaśny smak, który idealnie komponuje się ze słodkimi, mięciutkimi ciastami... To wyglądało idealnie, więc szybko zakupiłam, czego brakowało, i zabrałam się do pracy. Zamiast mleka dałam kwaśnej śmietany, bo akurat trochę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Batoniki amarantusowe z żurawiną 186

domowych batonów . Te moje są niezwykle proste w przygotowaniu i złożone tylko z 4 składników. Batoniki możecie zapakować i podarować jako słodki prezent - obdarowana osoba na pewno się ucieszy. Składniki: * 50 g poppingu z amarantusa ( do kupienia TU ) * 80 g suszonej zurawiny * 100 g białej czekolady * 1 łyżka dobrego oleju rzepakowego * 80 ml mleka zagęszczonego słodzonego Wykonanie: Czekoladę rozpuścić

kolorowotorcikowo