wyrazistych dodatków. A mi się tak bardzo nie chciało kombinować... Zazwyczaj kaszkę gotowałam na mleku, czasem dodawałam kakao czy inne dodatki, ale nie wpadłam na to, żeby część mleka zastąpić kremówką... Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę - kaszka wyszła gęsta i cudownie kremowa. Dodatek cukru muscovado nadał jej karmelowego koloru i smaku, poza tym wyczuwałam w niej lekki posmak(...)życiu jadł kaszkę manną...? Smakowała. Zwykły, prosty deser, po minimalnych zmianach, zyskał zupełnie nowego charakteru. Moim zdaniem idealnie nadałby się również na słodkie śniadanie, gdyż jest gęsta i sycąca - porcje, choć wydają się małe, gwarantują pełną satysfakcję. Kaszka manna ze śmietaną Składniki: (na 4 porcje) 250 ml śmietany kremówki (38%) 250 ml mleka (3%) 30 g ciemnego brązowego cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko wygląda fenomenalnie , ale i smakuje rewelacyjnie! Ciasto drożdżowe jest niezwykle delikatne …. a cały wypiek niesamowicie sycący! Śmiało można zapakować dzieciakom do plecaka na drugie śniadanie w szkole! Zachwyci niejednego! SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: – mąka – 0,5 kg – drożdże – 75 g – mleko – 250 ml – jajka – 3 szt – cukier
Ostra na SłodkoDziś zapraszam Was do spróbowania specjału kuchni szwedzkiej. Mimo licznych opinii przeciw, jestem zdania, że kuchnia ta zasługuje na szansę. Kottbullar, czyli klopsiki, są bardzo delikatne i soczyste, a sos niezwykle aromatyczny. Potrzebne(...)łyżka posiekanego koperku - 250 ml mleka
W poszukiwaniu inspiracjitrzcinowego (jeśli nie macie można rozpuścić cukier brązy lub trzcinowy). Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 50 g mąki, mieszamy i pozostawiamy na 10 min. do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy 1 jajko i połowę mąki, całość miksujemy (można miksować zwykłym robotem z końcówką świdrem). Dodajemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie
Moniki Smakołykisynowie mają ochotę na takie zwykłe nieudziwniane gofry to robię im właśnie takie Składniki: kostka masła 20 dag cukru 2 opakowania cukru waniliowego 5 jajek pól kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 ml mleka Wykonanie: Jajka ucieramy na pianę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy,a następnie dobrze mieszamy. Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, proszek do pieczenia, mieszamy. Stopniowo dodajemy
Z Majeczką w kuchniupieczone w formie prostokątnej 32x23. 6 jajek 2 szklanki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki zwykłej 2 szklanki cukru kostka margaryny 2 łyżki octu 10% 6 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 1 duże opakowanie budyniu np. o smaku krówki 3 łyżki mleka 2 duże łyżeczki kakao Margarynę z cukrem utrzeć. W czasie ucierania dodawać po jednym jajku
Praktyczna plprzygotowania naleśników wykorzystałam herbatę TEEKANNE World of Fruits „Forest Fruits”, która zastąpiła tradycyjne mleko o wodę gazowaną. Naleśnikowe roladki z truskawkami i serem ricotta okazały się super przepisem, musiałam dorabiać nowe porcje, gdyż wszystkim roladki bardzo smakowały, ponadto podobała sie taka forma podania „zwykłych” przecież nalesników. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrożdżowy placek znowu mnie naszło. Będzie pyszny z filiżanką kawy albo kubkiem zimnego mleka. Zagniatanie i wyrabianie ciasta mnie uspokaja - męczą się tylko trochę ręce, ale głowa wycisza. Wyrabiam ręcznie właśnie z tego powodu. W tym cieście trochę nakombinowałam - przyznaję bez bicia. Mąka zwykła i trochę razowej bo chciałam zużyć jej resztę z pojemnika. Melasa bo pomyślałam, że nada koloru
Smaczna Pyzazelatyne.Szczegolnie przydaje sie do robienia galaretek z owocow kiwi,ananasa i papai,ktorych zwykle nie uzywa sie do tego celu,bo zawieraja enzymy rozkladajace zelatyne,co uniemozliwia sciecie sie deseru. Skladniki na 4 porcje: 300 g truskawek + 2 lyzki cukru lub ksylitolu 1 puszka mleka skondensowanego a 170 g 2 pelne lyzeczki agar-agar + 150 ml wody,soku lub kompotu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dania z użyciem dyni, dzisiaj mam dla Was naprawdę pyszne ciasteczka! Ciasto jest niezwykle miękkie i puszyste, doskonale współgra z kremowym nadzieniem z dodatkiem puree z dyni. Ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach... Inspiracja Ciasto: 100g masła, 250g mąki pszennej, 100g brązowego cukru, szklanka mleka, jajko, 25g kakao, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, /2 laski wanilii
Z miłości do słodkościzaskoczona tym nietypowym połączeniem i smakowali ciasto z małą obawą, ale okazało się, że nie było najmniejszej potrzeby:) Delikatny biszkopt z domową konfiturą, do tego mój ulubiony ryż na mleku z dodatkiem malin i śmietanki. A na wierzchu mała porcja śmietanki i truskawek... Biszkopt: 4 jajka, 50g cukru, 3 krople aromatu cytrynowego, 70g mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 250ml konfitury(...)ściereczką obsypaną zwykłym cukrem. Posmarować konfiturą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy rolada ostygnie pokroić ją w cienkie plastry. Obręcz od tortownicy o średnicy 25cm ułożyć na paterze, następnie na dnie i bokach rozłożyć plastry ciasta. Masa ryżowa: 200g ryżu, 150g malin, 50g cukru, sok z 1/2 cytryny, 1 i 1/2 szkl. mleka, 600ml śmietanki
Z miłości do słodkościzmielonych płatków owsianych i jogurtu z dodatkiem bananowo-kakaowego twarożku :) Omlet był niezwykle delikatny, mięciutki, niczym pianka. Mimo swojej lekkości syci na długo :) Hmm...chyba najsmaczniejszy do tej pory ;) Składniki: - 2 jajka - 2 łyżki płatków owsianych/mąki - 1/3 łyżeczki proszki do pieczenia - 1 łyżka mleka - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżeczka oleju kokosowego Na twarożek: - pół średniego, dojrzałego banana
Zdrowie na języku :Pmonika , za który dziękuję! Naleśniki- 10 szt.: * mąka jaglana- szklanka * mleko- szklanka * jajko- 2szt. * siemię lniane zmielone- 1 łyżka + 1 łyżka wrzątku* * syrop z agawy (lub cukier)- 3 łyżki * wanilia- 1/3 laski * olej kokosowy do smażenia Ciasto przygotować tak samo, jak na zwykłe naleśniki- klik . Zmielone siemię lniane zalać łyżką wrzątku, wymieszać i dodać do ciasta
Kraina Miodem Płynącapokroić w słupki - smażyć w rozgrzanym oleju do zrumienienia. Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością vegety. Rybę zanurzamy
Słodka StronaRyba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielką ilością vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym
Słodka Strona