mleko zwykle - 971 przepisów (strona:18/65)

Kołacz z czereśniami 141

więc zrobić moją własną owocową wersję śląskiego ciasta - kołacz. Ciasto jest bardzo soczyste, bo zawiera mnóstwo owoców. I tak jak zwykle, połowa zniknęła, gdy ciasto było jeszcze ciepłe;) Składniki: 20 g świeżych drożdży, 350 g mąki pszennej, 130 ml mleka, 15 łyżek cukru, 150 g masła lub margaryny, 1 kg świeżych czereśni, cukier waniliowy, 2 łyżki bułki tartej, jajko

Z miłości do słodkości
PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ , WERSJA II- NAJLEPSZA ! 144

znaleziony u Margarytki, częściowo go jednak zmodyfikowałam, gdyż m.in. tamten był z mąki pszennej, ja robiłam z orkiszowej, nie dodałam mleka oraz cukru, zmieniłam czas pieczenia gdyż wolimy cienką pizzę. Praktycznie tylko ilość oliwy się zgadza. Dodatki są jak zwykle dowolne, u nas każdy przygotowuje swoją własną wersję. Polecam , równie pyszna jak dwie poprzednie. Składniki na 6 sporych pizz, każda

Smaczne Zdrowe
Puree inne niz zwykle 141

gotowanie i tak tydzien za tygodniem. Dzis by odmienic zwykla codziennosc zrobilam puree, niby takie zwyczajne, a jednak inne niz zwykle. Zielone takie jak wiosna. Zielone puree skladniki dla 4 osob: okolo 500g brokula 400g ziemniakow 1 zabek czosnku mleko sol, pieprz 2 lyzki orzeszkow piniowych 2 lyzki posiekanej natki pietruszki 2 lyzki oliwy z oliwek wykonanie: Ziemniaki obieramy

Przysmaki Karolki
Etykietki. Sezon Ogórkowy #3. OGÓRKI W MUSZTARDZIE. 200

Poszukiwałam uparcie sposobu, jakby to tanim kosztem skombinować naklejki na słoiki. I ta-dam! Z programu MS Word wydrukowałam na zwykłym papierze ksero kształty, nadające się na etykietki. Wycięłam je, wypisałam. Ale jak je przykleić? Wyszperałam sposób nietypowy. Na... mleko! Przygotowaną etykietkę delikatnie zwilżamy od spodu mlekiem, przykładamy na zimny już słoik i przecieramy wilgotną szmatką, aby się karteczka dobrze

W kuchni Karmel-itki
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 180

buraczków marynowanych w occie balsamicznym (u nas z Wootwórni ) kilka plastrów wędzonego boczku 1 jajo + białko, które zostało z robienia ciasta ok. 200 g śmietany 18 % dwie łyżki mleka łyżeczka gałki muszkatołowej tymianek suszony rozmaryn świeżo mielony pieprz sól 1 ząbek czosnku Dodatkowo  Prażone pestki dyni, ziarna słonecznika, konopi ( "Euforia" Ziarenkowo ) Marynata do dyni oliwa z oliwek(...)zamarynować robiąc zalewę z cukru brązowego i octu balsamicznego z dodatkiem cebulki i jabłek, lub po prostu dać zwykłe buraki pokrojone w kostkę:).  Ser także kroimy w kostkę Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy. W miseczce mieszamy rózgą śmietanę, mleko i jaja, przyprawiamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Na podpieczony spód wykładamy wszystkie składniki i zalewamy śmietanowo- jajeczną mieszanką

Symfonia Smaków
Babeczki do święconki lukrowane. Sernik "pokoleniowy". Życzenia. 174

przygotowaniami. Okna błyszczące? Mieszkanie pachnące? Gotowi już wszyscy? Nie? Poczeka, ale już przestępuje z nogi na nogę. BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I CYTRYNOWYM LUKREM. (autorskie? po części;) 200ml mleka 80g cukru 150ml oleju 2 jajka sok z 1/2 cyryny szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki czekoladowe cukier puder odrobina soku z cytryny posypka czekoladowa Cukier utarłam z jajkami(...)lodówce, po czym wylepiłam suchą formę bardzo cienko. 1,2 kg sera białego (u mnie wiaderko + kostka zwykłego twarogu) 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 6 białek + pozostałe od spodu 3 budynie waniliowe 3/4 szklanki oleju  2 pełne szklanki mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii (lub kilka ziarenek ) Ser, żółtka, ekstrakt, budyń dobrze zmiksowałam. Następnie cienkim  strumieniem dodałam

W kuchni Karmel-itki
Czekoladowa babeczka z kuskusu 115

gotowania dodać pokruszoną, białą czekoladę i mieszać, aż do jej roztopienia. Kuskus wysypać do sporej miseczki, wlać wrzące, czekoladowe mleko, szybko zamieszać całość i przykryć szczelnie folią aluminiową,  Odstawić na 5 minut. W tym czasie foremkę (u mnie to zwykła miseczka) wyłożyć folią aluminiową- spód i boki. Kiedy już kuskus będzie gotowy, od razu (jak masa wystygnie, to będzie

Kraina Miodem Płynąca
Leche frita – hiszpański deser 499

coraz częściej i z większą przyjemnością sięgam po tamtejsze specjały! Kuchnia ta jest nie tylko smaczna , ale i niezwykle łatwa – tam samo jak hiszpańska. Dziś mam dla Was przepis na znany hiszpański deser – LECHE FRITA , co oznacza smażone mleko / smażony budyń. Jest to świetny pomysł na deser albo przekąskę … i to nie tylko dla dzieci! Klasyczną wersję

Ostra na Słodko
Pani Walewska bez pieczenia. Pychotka bez pieczenia. 5917

The post Pani Walewska bez pieczenia. Pychotka bez pieczenia. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Ciasto Raffaello bez pieczenia 5816

The post Ciasto Rafaello bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Racuchy z bananami 160

racuchy przygotowuje się z jabłkami. Jednak doskonale smakują również z innymi owocami takimi jak gruszka czy brzoskwinia. Dzisiaj proponujemy wykonać je w towarzystwie banana. Efektem są pyszne, delikatnie i niezwykle smaczne placuszki. Idealne zwłaszcza dla dzieci. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2-3 osoby Składniki(...)Szklanka mąki ·                      Szklanka mleka ·                      Łyżeczka proszku do pieczenia

Kolizje Smaków
Czas na wielkanocną...CYNAMONOWĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ. 203

występują mazurki. Zawsze, natomiast, króluje babka ucierana, sernik "pokoleniowy"  i ona. Baba drożdżowa. Tym razem troszkę inna niż zwykle. CYNAMONOWA BABA DROŻDŻOWA  Z RODZYNKAMI. 100g świeżych drożdży 250g mąki pszennej 100g stopionej margaryny 3 jajka 1/2 szklanki letniego mleka szklanka cukru + 1 łyżka szklanka rodzynek + rum do namoczenia 3 łyżeczki cynamonu szczypta soli Drożdże roztarłam z łyżką cukru

W kuchni Karmel-itki
Chleb kaszubski na podmłodzie 306

wielkości. Stąd ilości składniki są dobrane do wypieku chleba ok. 0,8 kg. Udział białej mąki pszennej (550), mleka w proszku oraz smalcu, chleb nabrał delikatności i łagodniejszego smaku, nadanego przez dość długo fermentującą podmłodą żytnią. Efekt - bardzo udany. I jak zwykle, najsmaczniejszy po ostygnięciu, w postaci kromek posmarowanych tylko miękkim masłem... Piekąc chleb pozwoliłem sobie na mały ekperyment, którego(...)temperatura fermentacji wynosi 27 - 28 °C. Składniki (na chleb a 800 g) : cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną

Grahamka, weka i kajzerka
Domowy twaróg 172

krowy, pamiętam zapach i smak tego mleka, pamiętam zapach gdy to mleko stało na oknie i kwaśniało, a potem gdy babcia robiła z niego ser. Rano kładła grube plastry na bułkę posmarowaną prawdziwym, domowym masłem, które razem z nią ubijałam w maselniczce. Wtedy wydawało mi się to takie zwykle śniadanie, chleb i ser, teraz za taki ser i takie masło

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa ziemniaczana z pesto 162

jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich serów , twardy typu podpuszczkowego , wytwarzany z mleka krowiego ). Ja wszystko to co najlepsze z Włoch postanowiłam podać w innej postaci niż pasta , a mianowicie przyrządzając zupę. Gęsta , kremowa , na bazie szynki parmeńskiej zmieszanej z drobniutko posiekaną cebulą … o niezwykłym aromacie , dzięki dodatkowi świeżego pesto … podana z drobnymi muszelkami conchigliette zachwyci(...)przez długie godziny! SKŁADNIKI: * szynka parmeńska – 2 plastry * ziemniaki – 200 g * duża cebula – 2 szt * oliwa extra virgin – 4 łyżki * bulion warzywny – 300 ml * mleko – 300 ml * makaron muszelki – 50 g * śmietana słodka – 50 ml * natka pietruszki -1 pęczek * parmezan – 2 łyżki PESTO : * liście bazylii – 1 szklanka * czosnek

Ostra na Słodko