mleko zwykle - 971 przepisów (strona:11/65)

Chałka korzenna 144

okresie świąteczno noworocznym. Dlatego ostanio tak często dodaję do wypieków takie przyjemne aromaty. Dziś na przykład przedstawiam Wam przepyszną, korzenną  chałkę, która jak zwykle, według mnie, najlepiej smakuje dla mnie z masłem śmietankowym i mlekiem.  Już sobie wyobrażam drugi dzień świąt i tą chałkę na śniadanie! Skuście się, warto! Składniki: 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody

Słodkie Przyjemności
Mielone kotlety rybne 153

filetów z dorsza - 1 czerstwa bułka - 1 jajko - 1 cebula - 1- 2 ząbki czosnku - koperek, natka pietruszki - sól - pieprz (dałam cytrynowy, ale może być zwykły) - 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną) - skórka z cytryny (opcjonalnie) - mleko do namoczenia bułki - bułka tarta do panierowania - olej do smażenia   Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Rybę kroimy na kawałki, cebulę i czosnek obieramy

mojewypiekiinietylko
Szybka tarta z borówkami 164

pójść na łatwiznę i wykorzystać kruszone herbatniki :-P Składniki: 1 litr borówek amerykańskich 2 szklanki pokruszonych herbatników (pół na pół zwykłe z kakaowymi) kostka stopionego masła 2 łyżki cukru puszka schłodzonego mleka skondensowanego 4 żółtka sok z 1 cytryny 1 cukier waniliowy 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%  Spód: rozgrzać piekarnik

Bon Appetit Małgorzaty
Pierniczki duchy Halloween 149

Pierniczki o zapachu cynamonu i goździków, stylizowane lukrem na duszki z okazji zbliżających się zabaw na Halloween. Ciastka bez proszku do pieczenia i bez mleka (ale jak kto może lub woli to zamiast margaryny używa zwykłego masła). Pierniki można dość długo przechowywać dzięki temu, że zaraz po upieczeniu robią się twarde.Wraz z upływem czasu miękną więc najlepiej schować

prawdziwe jedzenie
Smaczna owsianka 146

płatkami i doszłam do wniosku, że choć nie codziennie (bo na śniadania jednak wolę sałatki), to owsiankę jednak można jeść :) Składniki: płatki owsiane zwykłe siemię lniane złoty len żurawina suszona wiórki kokosowe płatki migdałowe mleko sojowe miód lipowy lub gryczany ziarna słonecznika O właściwościach siemienia lnianego i złotego lnu pisałam tutaj . Płatki gotujemy według przepisu na opakowaniu w wodzie. Przekładamy

chwile dla mnie
Stefanki 628

Ciastka (wegańskie, zbożowe, jakie lubimy, w moim przypadku Holendersie półsłodkie, może właśnie dlatego, że faktycznie nie są aż tak słodkie) 2 szklanki mleka sojowego o smaku waniliowym (lub 1 szklanka sojowego o smaku waniliowym + 1 szklanka sojowego zwykłego, jak w tym przypadku) 5 łyżek syropu z agawy (lub cukru lub innej substancji słodzącej, jak lubimy bardziej słodkie, to dajemy trochę

Weganizm infantylny
Ciasto szachownica "szach- mat" 927

cukru 5 łyżek wody 9 łyżek oleju 3 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l mleka 1 budyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny 0,5 l śmietany kremówki ( ubiłam zwykłą 18 % ze śnieżką light) 3 łyżki cukru pudru kakao do posypania ( starłam dodatkowo czekoladę mleczną) 4 krople aromatu śmietankowego Białka ubić z cukrem(...)placki. Cienki będzie spodem ciasta, grubszy pokroić w paski szerokości ok 1,5 cm W dwóch naczyniach rozpuścić w niewielkich ilościach gorącej wody po 3 łyżeczki żelatyny, ostudzić. Na mleku ugotować budyń wniliowy, pzrestudzić go a następnie połączyć z żelatyną. Zimną śmietanę ubić z cukrem i " bitą śmietaną w proszku" , dodać kilka kropel aromatu śmietankowego i dodać ostudzoną żelatynę. Wymieszać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Krem kokosowy z kiwi i biszkoptami 159

łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kiwi kroimy drobno. Miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru waniliowego ( może być również zwykły ). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i dobrze mieszamy blenderem na jednolity krem. Dodajemy jogurt naturalny , mleko kokosowe i wiórki cały czas miksując. Białka z jajek ubijamy na sztywną piane , a następnie dodajemy je stopniowo po 1 łyżce

Ostra na Słodko
Tort piernikowy 386

margaryny lub masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu Kamis 2 szkl mąki krupczatki 5 szt jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem z kaszy manny 250 ml mleka 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 37 ml kaszy manny (błyskawiczna) 125 g margaryny lub masła 2- 3 łyżki soku z cytryny Polewa czekoladowa 0,5 szkl cukru pudru(...)masy i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do silikonowej tortownicy o średnicy 25 cm.Piec około 1 h w 160 st. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli zwykła tortownica to wysmarować i wysypać bułką tartą. Krem z kaszy manny: Z mleka odlać 1/3 szk i wymieszać w nim kasze mannę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszaną kaszę mannę i gotować

Ala piecze i gotuje
Wieprzowina curry z marynowanym czosnkiem 162

Składniki:  150 g wieprzowiny 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonej pasty curry  (może być pół, jeżeli nie lubimy bardzo ostrych potraw) 200 ml mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 korzeń imbiru wielkości kciuka 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki soku z cytryny 6 ząbków marynowanego czosnku opcjonalnie: paseczki ze skórki cytryny(...)tłuszczu. Imbir ucieramy na tarce, czosnek kroimy na cienkie plasterki, a czosnek marynowany drobno szatkujemy. 2. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek (zwykły!), imbir i dodajemy pastę curry. Smażymy przez chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięso, cukier i dusimy ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 3. Wlewamy sos rybny

Tajskie smaki
532. Kukurydziane + pomysł na kaszę. 140

mleka.* *można zagotować od razu całe, ale ja z racji mojej skłonności do oparzeń kluskami wolę dolać trochę zimnego mleka na koniec no i po za tym, jest ono "czyste" bez tych "resztek" z klusek które odpadają czasami :P Dodatek zwykłego masła do owsianki czy placków już nikogo nie dziwi, jednak próbowaliście je dodać do kaszy manny? Niee? W takim

More food, love and dreams
Ryżowo-kawowy placek z patelni (bez jajek, nabiału i glutenu) 212

każdym kroku pokusy, a przepisów na dania dla alergików..no choć tyle - coraz więcej. Z mąką ryżową/kukurydzianą, bez jajek, mleka, jogurtów.. trzeba sobie radzić i normalnie funkcjonować. Bezglutenowce są znacznie droższe od zwykłych, a bez jajek dużo rzeczy się "nie klei". W większości produktów jest napisane: może zwierać śladowe ilości: orzechów/mleka/glutenu itd. Czytanie etykiet jest według(...)jajecznego i całkowicie bez nabiału. I alergicy muszą sobie czasem osłodzić życie z rana:) Składniki:  1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki lnu mielonego 2 łyżeczki mleka sojowego w proszku 3 lub 4 łyżki mąki ryżowe 1 łyżka musli bezglutenowego 2 łyżeczki kawy 1 łyżeczka cukru/słodzika Dodatkowo: masło orzechowe/kremy/tahini/owoce/dżemy Przygotowanie:  Len i mleko zalać małą

Czarnawisienka
Jogurtowa przyjemność 137

wyskrobać ich kawałki i wrzucić do miksera, robimy to. Dodajemy mleko kokosowe w stałej postaci. Całość miksujemy na papkę. Jeśli wolimy, aby konsystencja była rzadsza, dolewamy troszkę wody lub mleka roślinnego. Nektarynkę pozbawiamy skórki i pestki. Kroimy ją na kawałki, które wrzucamy do szklanek. Zalewamy je miksturą z miksera. Ilość podanych wyżej składników składa się na dwie porcje. Banana także(...)nią banana. Życzę smacznego :) Pierwszy raz wykorzystałam coś takiego jak czekolada do gotowania. Muszę przyznać, że ma swoje zalety. W przeciwieństwie do zwykłej czekolady po rozpuszczeniu ma konsystencję płynną i nie ma potrzeby dodawania do niej mleka ani wody. Jeśli deser umieści się w lodówce na jakiś czas i pozwoli czekoladzie zastygnąć, jest niesamowita. Smakiem przypomniała mi polewę czekoladową rodem

Weganizm infantylny
387. 157

waniliowo-chałwowe kluski kładzione na mleku z borówkami i chałwą Zdjęcie niewyraźne, ale na szybko bo(jak zwykle) źle wymierzyłam czas no i nie miałam go za dużo :P Trochę się rozwaliły, ale może to wina mąki orkiszowej, ale pomijając ten fakt, były genialne <3  No, bo skoro już polubiłam chałwę, trzeba ją wypróbować w każdej kombinacji

More food, love and dreams
POŻYWNY WEGAŃSKI KOKTAJL JEŻYNOWY 246

Uśmiech na twarzy zgasł. Płonne nadzieje na dnie serca, zdeptane jak niedopalony papieros. Chciała czegoś więcej, dała się ponieść, a wyszło jak zwykle. Zapłakana, aż musiała się wspomóc pożywnym koktajlem. Dlaczego tym razem wybieram mleko sojowe? Ze względu na jego wartości. Choć weganie prowadzą batalie z tymi, co piją mleko krowie, kozie czy owcze, ale jak się okazuje, to właśnie

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania