mleko zwykle - 971 przepisów (strona:11/65)

maseczka na pryszcze 128

przetrzeć chore miejsce skóry. Najlepiej zastosować jak najszybciej, zaraz po pojawieniu się pryszcza. Drugim sposobem,który daje dobre efekty jest użycie maseczki z drożdży . Zwykłe, piekarskie drożdże rozmieszać z małą ilością ciepłej wody lub mleka do uzyskania konsystencji pasty i nałożyć na twarz grubą warstwą. 10 minut póżniej usunąć papkę chusteczką i umyć letnią wodą twarz

Pasje Jolki
Breakfast with You #1 Made in USA 174

tygodniu rzadko nam się zdarza zjeść razem śniadanie. Zwykle sprowadza się ono do jedzonych w biegu płatków z mlekiem i łyka kawy. A przecież to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Dlatego kiedy przychodzi weekend staram się, aby było ono niecodzienne i wyjątkowe.  "Smażone" śniadanie to nie tylko jajecznica lub naleśniki. Alternatywą dla nich mogą być zamerykanizowane malutkie placuszki

bastalena
CIASTECZKA CZEKOLADOWO-OWSIANE BEZ PIECZENIA 379

znalazłam tutaj , jednak troszkę go zmodyfikowałam. Składniki: -63g masła -42g oleju kokosowego (bezwonnego) -1 szklanka ksylitolu -3 łyżki kakao (ja dałam 2 zwykłe i 1 pokruszonego surowego kakao) -140g niesłodzonego, skondensowanego mleka -3 szklanki płatków owsianych (2 błyskawicznych i 1 górskich) -3 łyżki masła orzechowego (użyłam słonego) -0,5-1 łyżki nutelli (nie trzeba) Płatki owsiane wsypać

Smaczne Zdrowe
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami 155

domu wielbicieli drożdżowego.  Zresztą jesienią chyba nie ma lepszego wyboru (no, może na równi z szarlotką).  Kubek mleka i jest dobrze.  Ten przepis jest moją modyfikacją przepisu od Truskawkowej Ani, z jej książki.  Ciasto jest niezwykle puchate i niech nie korci Was, aby dodawać więcej mąki.     Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży

Sto kolorów kuchni
Domowa gorąca czekolada 221

Kolejny pomysł na świąteczny smakowity prezent. Magiczna brązowa mieszanka, która po dodaniu mleka zmienia się w pyszną, gęstą, gorącą czekoladę ( nie mylić ze zwykłym kakao). Zapomnijmy o przemysłowych mieszankach, w których nie wiadomo co się znajduje. Spróbujmy sami zrobić to cudo, bo naprawdę warto. Przygotowanie zajmie parę chwil, a rozkosz nie będzie miała końca.  Przepis z tej  strony(...)sitko kakao i skrobię, oraz inne składniki. Mieszamy i gotowe. Przechowujemy w hermetycznych słoikach. Aby przygotować gorącą czekoladę w garnuszku mieszamy 3 łyżki czekoladowego proszku z 130/150 ml zimnego mleka( mleko dolewamy stopniowo). Następnie dobrze mieszamy aby nie było grudek, wstawiamy na średni gaz i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Gęstość czekolady można regulować dodając mniej lub więcej mleka

Mia Cucina Sofieta
Naleśniki śniadaniowe 397

self raising* 3 jajka 3 łyżki cukru brązowego *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. W drugiej misce nasypujemy make, nalewamy mleka I dodajemy żółtka. Ubijamy, powinna wyjść nam gęsta śmietana. Do masy dajemy ubitą pianę, mieszamy powoli łyżką do połączenia

Smaki Edyty
Chałka korzenna 116

okresie świąteczno noworocznym. Dlatego ostanio tak często dodaję do wypieków takie przyjemne aromaty. Dziś na przykład przedstawiam Wam przepyszną, korzenną  chałkę, która jak zwykle, według mnie, najlepiej smakuje dla mnie z masłem śmietankowym i mlekiem.  Już sobie wyobrażam drugi dzień świąt i tą chałkę na śniadanie! Skuście się, warto! Składniki: 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody

Słodkie Przyjemności
Mielone kotlety rybne 121

filetów z dorsza - 1 czerstwa bułka - 1 jajko - 1 cebula - 1- 2 ząbki czosnku - koperek, natka pietruszki - sól - pieprz (dałam cytrynowy, ale może być zwykły) - 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną) - skórka z cytryny (opcjonalnie) - mleko do namoczenia bułki - bułka tarta do panierowania - olej do smażenia   Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Rybę kroimy na kawałki, cebulę i czosnek obieramy

mojewypiekiinietylko
Szybka tarta z borówkami 136

pójść na łatwiznę i wykorzystać kruszone herbatniki :-P Składniki: 1 litr borówek amerykańskich 2 szklanki pokruszonych herbatników (pół na pół zwykłe z kakaowymi) kostka stopionego masła 2 łyżki cukru puszka schłodzonego mleka skondensowanego 4 żółtka sok z 1 cytryny 1 cukier waniliowy 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%  Spód: rozgrzać piekarnik

Bon Appetit Małgorzaty
Pierniczki duchy Halloween 124

Pierniczki o zapachu cynamonu i goździków, stylizowane lukrem na duszki z okazji zbliżających się zabaw na Halloween. Ciastka bez proszku do pieczenia i bez mleka (ale jak kto może lub woli to zamiast margaryny używa zwykłego masła). Pierniki można dość długo przechowywać dzięki temu, że zaraz po upieczeniu robią się twarde.Wraz z upływem czasu miękną więc najlepiej schować

prawdziwe jedzenie
Smaczna owsianka 117

płatkami i doszłam do wniosku, że choć nie codziennie (bo na śniadania jednak wolę sałatki), to owsiankę jednak można jeść :) Składniki: płatki owsiane zwykłe siemię lniane złoty len żurawina suszona wiórki kokosowe płatki migdałowe mleko sojowe miód lipowy lub gryczany ziarna słonecznika O właściwościach siemienia lnianego i złotego lnu pisałam tutaj . Płatki gotujemy według przepisu na opakowaniu w wodzie. Przekładamy

chwile dla mnie
Stefanki 598

Ciastka (wegańskie, zbożowe, jakie lubimy, w moim przypadku Holendersie półsłodkie, może właśnie dlatego, że faktycznie nie są aż tak słodkie) 2 szklanki mleka sojowego o smaku waniliowym (lub 1 szklanka sojowego o smaku waniliowym + 1 szklanka sojowego zwykłego, jak w tym przypadku) 5 łyżek syropu z agawy (lub cukru lub innej substancji słodzącej, jak lubimy bardziej słodkie, to dajemy trochę

Weganizm infantylny
Ciasto szachownica "szach- mat" 898

cukru 5 łyżek wody 9 łyżek oleju 3 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l mleka 1 budyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny 0,5 l śmietany kremówki ( ubiłam zwykłą 18 % ze śnieżką light) 3 łyżki cukru pudru kakao do posypania ( starłam dodatkowo czekoladę mleczną) 4 krople aromatu śmietankowego Białka ubić z cukrem(...)placki. Cienki będzie spodem ciasta, grubszy pokroić w paski szerokości ok 1,5 cm W dwóch naczyniach rozpuścić w niewielkich ilościach gorącej wody po 3 łyżeczki żelatyny, ostudzić. Na mleku ugotować budyń wniliowy, pzrestudzić go a następnie połączyć z żelatyną. Zimną śmietanę ubić z cukrem i " bitą śmietaną w proszku" , dodać kilka kropel aromatu śmietankowego i dodać ostudzoną żelatynę. Wymieszać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Krem kokosowy z kiwi i biszkoptami 128

łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kiwi kroimy drobno. Miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru waniliowego ( może być również zwykły ). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i dobrze mieszamy blenderem na jednolity krem. Dodajemy jogurt naturalny , mleko kokosowe i wiórki cały czas miksując. Białka z jajek ubijamy na sztywną piane , a następnie dodajemy je stopniowo po 1 łyżce

Ostra na Słodko
Tort piernikowy 355

margaryny lub masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu Kamis 2 szkl mąki krupczatki 5 szt jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem z kaszy manny 250 ml mleka 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 37 ml kaszy manny (błyskawiczna) 125 g margaryny lub masła 2- 3 łyżki soku z cytryny Polewa czekoladowa 0,5 szkl cukru pudru(...)masy i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do silikonowej tortownicy o średnicy 25 cm.Piec około 1 h w 160 st. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli zwykła tortownica to wysmarować i wysypać bułką tartą. Krem z kaszy manny: Z mleka odlać 1/3 szk i wymieszać w nim kasze mannę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszaną kaszę mannę i gotować

Ala piecze i gotuje
Wieprzowina curry z marynowanym czosnkiem 138

Składniki:  150 g wieprzowiny 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonej pasty curry  (może być pół, jeżeli nie lubimy bardzo ostrych potraw) 200 ml mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 korzeń imbiru wielkości kciuka 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki soku z cytryny 6 ząbków marynowanego czosnku opcjonalnie: paseczki ze skórki cytryny(...)tłuszczu. Imbir ucieramy na tarce, czosnek kroimy na cienkie plasterki, a czosnek marynowany drobno szatkujemy. 2. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek (zwykły!), imbir i dodajemy pastę curry. Smażymy przez chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięso, cukier i dusimy ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 3. Wlewamy sos rybny

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania