nalesniki z serem, jednak niezwykle.Przy ich smazeniu roznosil sie w kuchni cudny,delikatny ,kokosowy zapach.Zdrowsze ,bo uzylam maki orkiszowej pelnoziarnisej.A powstaly jak zwykle przez przypadek i beda na pewno czesciej goscic na moim stole.Zostalo mi po prostu mleko kokosowe i nie za bardzo wiedzialam jak je spozytkowac I tak wyladowalo w nalesnikach. W smaku nalesnikow kokos jest ledwo wyczuwalny.Przez uzycie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zaskoczy Cię świetnym smakiem,gdy użyjesz do jego przygotownia mączystej odmiany ziemniaków.Jest to warunek nieodzowny.A,że nie musi być wcale takie zwykłe przedstawiam trzy warianty. Przepis podstawowy: 1 kg mączystych ziemniaków 2 łyżeczki soli 250 ml mleka 30 g masła swieżo zmielona gałka muszkatałowa Przygotowanie: ziemniaki obrać,umyć,pokroić na mniejsze kawałki jednakowej wielkości.Zalać zimną wodą,dodać sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!placuszków , więc kombinuję z nimi ile tylko się da! Dziś padło na wersję wegetariańską! Faszerowane soczewicą i warzywami są fantastycznym i niezwykle smacznym pomysłem na obiad. Chrupiące i mega sycące! Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: - mąka – 1 szklanka - mleko – 200 ml - woda gazowana – 100 ml - jajko – 1 szt - olej – 2 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Ostra na SłodkoPostanowiłam wstać wcześnie na przekór wszystkiemu i podać śniadanko. Inne niż zwykle. Śniadanko pełne zdrowia i dobrego samopoczucia. Śniadanie pozytywne i tryskające energią. Składniki -jabłka -gruszki -mleko sojowe Alpro -masło orzechowe Primavika -otręby z żurawiną Sante -jogurt naturalny - niekoniecznie Do blendera włóż obrane jabłka i gruszki. Dodaj masla orzechowego Primavika z dodatkiem kokosu- doskonałe połączenie i słodki smak sprawią
Z Kuchni Do Kuchnietkera (można pominąć) - kruchy spód: -1 szklanka mąki orkiszowej - 80g masła - 3 łyżki ksylitolu (dałam 2 z prawdziwą wanilią i 1 zwykłego) - 1 żółtko - 2-3 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej - 1-2 łyżeczki wody lub mleka (gdyby ciasto nie chciało się skleić) Uwaga: duża porcja, piekłam w blaszce 33x22 i ciasto było równiutkie z nią. Wszystkie składniki kruchego ciasta
Smaczne Zdroweprzy jego przygotowaniu. Wprawdzie, jak to dziecko, robi więcej bałaganu aniżeli jest pomocny, ale są to wspaniałe chwile wspólnie spędzonego czasu, które niezwykle cenie :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2-3 osoby Składniki: Szklanka mąki Szklanka mleka Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka cukru waniliowego 3-4 jabłka Olej do smażenia Cukier puder do posypania racuchów Suche składniki wraz
Kolizje Smakówrealizacji kilka przepisów z mlekiem kokosowym, więc przy okazji ostatnich zakupów sięgnęłam po puszkę mleka A-Tip, które zawsze kupuję, bo w przeciwieństwie do innych obecnych w sklepach (zwykłych, nie ze zdrową żywnością) ma w swoim składzie tylko 2 składniki, czyli kokos i woda. A raczej, jak się okazuje, miało, bo tym razem jednak coś mnie skłoniło, żeby przeczytać skład
Zdrowa Kuchnia Sowycukru pudru, 6 żółtek, 2 czubate łyżki żelatyny, 2 dojrzałe banany, łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy, 1/2 laski wanilii. Przygotowanie Mleko podgrzać ze śmietaną 18%. Dodać zblendowane puree z dyni, sól oraz cukier cynamonowy (lub zwykły cukier z dodatkiem łyżeczki cynamonu). Dokładnie wymieszać. Do żółtek dodać łyżkę ciepłej masy, po czym dodać żółtka do całej masy dyniowej. Gotować
Z miłości do słodkościczułam się jak brudas i pewnie tak myśleli o mnie inni pasażerowie. Ot, takie wspominki :) Dzisiejsze pierogi zrobiłam nieco inaczej niż zwykle - wyszły ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne :) Źródło inspiracji Ciasto z mąki i zsiadłego mleka jest delikatne i dobrze się zagniata. Dodatek oleju rzepakowego powoduje, że ciasto jest elastyczne, dobrze się rozwałkowuje a po ugotowaniu pierogi nie sklejają
Smaczna Pyzaprzepis, który znalazłam na blogu Eksplozja smaku . Powodem ciągłego odwlekania był, jak zwykle, brak któregoś ze składników. Obiecałam sobie, że tym razem skompletuję wszystkie – no i wreszcie się udało. Blok kokosowo waniliowy jest. Przepis trochę zmodyfikowałam, a proporcje dopasowałam do własnych potrzeb. Składniki: - 400g mleka pełnego w proszku - 100g cukru - 130g masła - 250ml mleka kokosowego - 200g wiórków kokosowych
mojewypiekiinietylkoszklanki. Koktajl truskawkowy z melisą cytrynową Składniki: (na 1 porcję) 170 g truskawek 120 ml mleka 1 gałązka melisy cytrynowej Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, ewentualnie dosłodzić do smaku. Podawać schłodzone. Smacznego! Jeśli nie macie melisy cytrynowej, można dać zwykłą, albo na przykład miętę. Można też zielony dodatek całkowicie pominąć i cieszyć się smakiem truskawek w płynie. Jeśli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkladniki : na masę makową 80 ml mleka 20 dag cukru 10 dag masła 40 dag maku 1 łyzeczka cynamonu 1 jajko 2 łyzeczki śmietany kremówki 5 łyzek brandy, ja miałam zwykłą wódkę kilka kropel zapachu pomarańczowego, garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 10 dag rodzynek -wcześniej namoczonych składniki na ciasto: 13 dag tłustego , białego sera 5 łyżek oleju 25 dag mąki
Proste Potrawyproszku (waniliowego lub śmietankowego) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać pół
coolinarnastrefa.blogspot.combardzo potrafią nam je umilić? Nie mniej jednak zdrowe śniadanie to podstawa naszego dnia i tego się trzymajmy! Składniki (jak zwykle na dwie porcje): 6-7 łyżek granoli, z tego przepisu: granola 1 jabłko, pokrojone w kostkę 1 szklanka mleka sojowego 3-4 łyżka mleka kokosowego 3 łyżki płatków migdałów 3-4 łyżki syropu klonowego Mleko sojowe podgrzewamy wraz
Mango Papajapolane czekolada deserową. Pycha!" Składniki: 320 g mąki 150 g margaryny 1,5 szklanki wody 5 jaj 400 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 100 g masła w temp. pokojowej 2-3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub zwykłego 200 g czekolady deserowej Sposób przygotowania: Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy masło / margarynę. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodajemy(...)wyłożoną papierem do pieczenia podłużne poduszeczki. Pieczemy około 15 minut w 200`C - bądź do momentu zarumienia. Krem budyniowy najlepiej przygotować wcześniej. Do rondelka przelewamy 350 ml mleka, do reszty mleka wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę i podgrzewamy ciągle mieszając, aż powstanie gęsta masa. Garnek odstawiamy do momentu całkowitego ostudzenia budyniu
Słodkie Przyjemnościdzielna kobieta. Całe swoje życie podporządkowała pod potrzeby dzieci - bo Kasia ma młodszego brata, bardzo fajnego faceta :) Kiedy pierwszy raz rozmawiałam z Ewą, to poczułam niezwykłą jej delikatność i łagodność. Pierwszą myślą było to, jak ona sobie radzi z tymi przeciwnościami losu, będąc tak delikatną i wrażliwą osobą?? Piszę o Ewie, bo my wszyscy skupiamy się(...)kilka łyżek dżemu porzeczkowego lub innego kwaskowatego, cukier puder do posypania po upieczeniu. Mleko zagotować z połową cukru, masłem, miodem, kardamonem i cynamonem. Dodać mak, wymieszać i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Przykryć i odstawić do całkowitego wystygnięcia. (Jeśli korzystamy ze zwykłego maku, wtedy trzeba go wypłukać, zalać wrzątkiem i gotować
Codzienna kuchnia niecodziennanudne śniadanie! A musicie mi wierzyć na słowo, zapycha i jest milion razy lepsze od zwykłych kanapek. I proszę mi się tu nie wymigiwać czasem, bo przygotowanie zajmuje ok. 8 minut max! :) A nawet jeśli nie wygospodarowalibyście tych kilku minut, zalejcie owsiankę wieczorem mlekiem (lub wodą), a rano tylko odgrzejcie :) Smacznego
Kitchens Alphabetczystą ściereczkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. Mąkę żytnią razową można zastąpić zwykłą mąką żytnią. Zamiast jajka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub mleka. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda. Przed rozpoczęciem pieczenia
Gospodyni Miejskapewnego dnia kupiłam na targu ponad kilogram tego pomarańczowego, nieznanego mi produktu, zrobiłam krem i... pokochałam dynię. Przepis jest niezwykle prosty a zupa smakuje wyśmienicie. Składniki: bulion warzywny (najlepiej wcześniej ugotowany rosół) 1kg dyni 200ml mleka 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku gęsty jogurt naturalny pietruszka do dekoracji Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami, kroimy
Animelka Blogwysychają. Przygotowanie bezglutenowych wypieków wymaga zwykle stosowania mieszanek rożnych rodzajów bezglutenowych mąk. Jednak nawet w przypadku zastosowania wieloskładnikowej mieszanki, zwykle konieczny jest dodatek zastępujących gluten „polepszaczy”. Najlepiej poprawiają strukturę ciasta klasyczne składniki czyli jajka i mleko (jogurt, maślanka, śmietana, mleko w proszku). Jeśli jednak alergia nie pozwala nam na zastosowanie nabiału, pozostaje nam do wyboru któryś
głodny alergikkuchnia daje możliwości. Nawet taką zwykłą roszponkę zamienić możesz na wykwintny dodatek do kuszącej ryby. Nie umiesz sobie wyobrazić, ile w mojej głowie kotłuje się pomysłów. Nawet taką zwykłą roszponkę potrafię podać w zupełnie nowej wersji. To się nazywa potęga kreatywności i blogerskiej wprawy. Dziś zapraszam wszystkich nie-wegetarian, którzy nie pogardzą soczystą, delikatną i bardzo aromatyczną rybą. Ponadto bardzo(...)dietetyczną! Przepis powstał w ramach zgłoszenia na kolejną, ostatnią już półfinałową rozgrywkę konkursu BlogerChef, gdzie to właśnie produkty marki Fit&Easy były tematem przewodnim przepisów. DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z ZIOŁAMI I ROSZPONKĄ NA GORĄCO. /przepis własny;/ 2-4 porcje dorsz: 300g - 400g dużych, rozmrożonych filetów z dorsza ok. 3/4 litra mleka sól, pieprz cytrynowy świeże zioła: bazylia, mięta
W kuchni Karmel-itki