ciepłe miejsce (jeśli nie mamy czasu, można to pominąć, ale gdy "odstoją" swoje są troszkę puszystsze). Smażymy na patelni do naleśników lub natłuszczonej zwykłej. Świetnie smakują z bitą śmietaną (ja niestety nie miałam, więc lekko spieniłam mleko z cukrem pudrem) polane czekoladą i posypane skórką z pomarańczy. No i w duecie ze szklanką soku :) Pomarańczowo-czekoladowe pancakes
Czarnawisienkaskórka otarta z 1/4 cytryny 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej lub cynamonu 100 gr małych, ciemnych rodzynek ciasto: 150 gr mąki pszennej zwykłej 300 gr mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka drobnej soli morskiej 75 gr mleka (temperatura pokojowa) 75 gr wody (temperatura pokojowa) 2 średnie jajka 50 gr "golden syrup" lub po prostu jasnego miodu 2 łyżeczki świeżych drożdży
Przysmaki Karolkizależności od tego, co mamy w domu. Naprawdę warto wypróbować :) Ilość porcji: 10 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 2 szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli Na farsz: ½ kg twarogu półtłustego I opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki) ½ łyżka zwykłego cukru Mały jogurt naturalny ( ok. 250g) 1 żółtko Ok. 50 g masła Margaryna Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki
Kolizje Smakówziarna pokazać na FB-ku. Odzew był natychmiastowy, ludzie się zachwycali tym banalnie prostym pomysłem, wystarczy te kostki kawowe zalać mlekiem i otrzymujemy błyskawiczną kawę mrożoną. Kiedyś pokazywałam już kawę mrożoną w kostkach, ale kostki były przygotowane w zwykłym woreczku do mrożenia i nie miały tak oryginalnego kształtu jak te dzisiejsze. Ponadto tamta kawa mrożona w kostkach miała w sobie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOrzeźwiające, delikatne i niezwykle puszyste ciasto z aromatycznymi jagodami i poziomkami. Proste i szybkie w przygotowaniu i co ważne można je przygotować bez pieczenia. Deser idealny na letnie dni. Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: pół szklanki mleka (125 ml) 2 czubate łyżki żelatyny 200 g śmietanki kremówki 30% 200 ml mleka skondensowanego 150 g poziomek
Słodka Stronapolej je gorącym sosem. KREM: 1,75 szklanki mleka zagotuj w garnku, a w pozostałej części rozmieszaj dwa budyniowe proszki. Gdy mleko zacznie powoli kipieć wlej do niego rozmieszany proszek i ugotuj na gęsto jak zwykły budyń. Ostudź gotowy budyń lekko przykrywając górę folią spożywczą, tak, aby nie utworzył się kożuch. Do ostudzonego budyniu dodawaj po trochu mascarpone
Słodko-Słony Świat IlonyUwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x40 cm. Margarynę można zastąpić masłem. Z uwagi na walory smakowe zalecanym mlekiem do ciasta jest 3,2 %. Mąkę krupczatkę można zastąpić mąką poznańską, a także zwykłą, lecz w tym ostatnim przypadku zwykła mąka może spowodować, że ciasto nie będzie aż tak puszyste. Jagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami
Gospodyni Miejskażeby ostygły. Białą czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w naczyniu do fondue z odrobiną wody lub mleka. Roztopioną czekoladą smarujemy całą babeczkę i przyczepiamy do niej małe pianki - futerko baranka. Zwykłą piankę przecinamy na pół (najlepiej zrobić to czystymi nożyczkami) i przyklejamy z boku babeczki jako głowę baranka. Oczy i buzie możemy narysować jadalnym
Ciastkozercysamo, co śmiać się w pustym pokoju. Człowiek czuje się wtedy głupio. Chuck Palahniuk Składniki: 2 łyżki i 4 łyżeczki cukru (zwykły lub trzcinowy nierafinowany) 2 szklanki mąki pszennej (biała lub biała + pełnoziarnista) 1/2 szklanki mleka roślinnego (tutaj sojowe) Paczka drożdży instant (7 gram) 1 łyżeczka cynamonu olej sól Przygotowanie: Mleko podgrzewamy z trzema
Weganizm infantylnyoleju kokosowego (stopionego) -3/4 szklanki ksylitolu (może być cukier) -4 jajka -2 łyżeczki ekstraktu z wanilii -2 szklanki mąki orkiszowej (lub zwykłej) -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej -1 szklanka mleka kokosowego -1 szklanka wiórków kokosowych Formę wysmarować masłem i posypać mielonymi migdałami lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Mikserem połączyć
Smaczne Zdrowezasmakowała, że postanowiłam odtworzyć ten smak w domu, który wiadomo, że będzie lepszy i zdrowszy. Jednak zamiast podłużnej bułki użyłam zwykłych hamburgerowych, świetne będą również te do hot-doga, natomiast mięsko namoczyłam w mleku, dzięki czemu zyskało delikatny smak. Sam sos doskonały będzie także do sałatek, wędlin czy jajek. Składniki na 8 sztuk: Podwójna pierś z kurczaka Bułka tarta
Fabryka pomysłówDziś coś na słodko! Przepis wykonany w mojej super-hiper-ekstra maszynie Thermomixie :) Przepis jak zwykle bardzo prosty, wystarczy poświęcić minutkę i gotowe! Pyszne na przyjęcia dla dzieci, jako deser dla dorosłych! Nie będę się dłużej rozpisywać! Przystępuję do dzieła Składniki: 1 opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki 1 szklanka owoców Mleko na początku musimy bardzo dobrze schłodzić. Galaretki
Olikowa kuchniasklepu ekologicznego lub stoiska "bio" w markecie, gdyż nigdy nie wiadomo jak mocno nasiarkowane są zwykłe wiórki. A pozostałą po miksowaniu pulpę kokosową można wykorzystać na wiele sposobów:) W następnym przepisie podam Wam moją propozycję:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 1 litr mleka): 200 g wiórków kokosowych (najlepiej ekologicznych) 1 litr + 200 ml przegotowanej zimnej wody (może być mineralna, niegazowana) WYKONANIE
Słodko-Słony Świat Ilonymikserem na niskich obrotach, aż powstanie drobna, grudkowa masa ( przypominająca bułkę tartą ). W osobnym garnku mieszamy mleko z jajkami i aromatem. Wlewamy płynną masę do suchych składników i ucieramy mikserem , do momentu uzyskania kremowej masy. Nakładamy ciasto do foremek ( u mnie jak zwykle silikonowe ) do ok. połowy foremki. Do każdej nakładamy czubatą łyżkę musu jabłkowego wymieszanego z cukrem pudrem. Wkładamy
Ostra na Słodkoczasie jazdy. Tak naprawdę jedyną rzeczą, którą dokupiłam, żeby je zrobić, był boczek. Mąkę, cukier, sól i mleko ( szczególnie mleko) zawsze mamy w domu, w koszyczku znalazła się akurat czerwona cebula (ale równie dobrze można użyć zwykłej), a w lodówce leżało troszkę sera, który C. kupił do beszamelu. Sosu nie było, ser został. Poszperałam więc w książce Pieczenie(...)wierzchu. Bajka po prostu. Mówię Wam, musicie spróbować. Bułeczki z boczkiem, cebulą i serem Składniki: (na 12 sztuk) 500 g mąki pszennej 12 g suszonych drożdży 300 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 g masła 200 g wędzonego boczku 2 średnie czerwone cebule dodatkowo: 25 ml letniego mleka 150 g żółtego sera Boczek pokroić w kostkę
Pożeraczka, czyli raz adobrze