bazie ciasta naleśnikowego, by uzyskać możliwie najbardziej prozdrowotny efekt. Kilka kluczowych punktów których się trzymam przy "odchudzaniu" masy naleśnikowej (część wskazówek podpatrzyłam m.in. TU ) : zamienić zwykłą mąkę na pełnoziarnistą lub razową zastąpić tłuste mleko wodą ( wersja naleśników z wodą TU ) lub kefirem 0% (poniżej) zrezygnować z jajek - użyć płatków owsianych jako "sklejacza" , nadal wychodzą wtedy elastyczne i giętkie
Grunt to przepis!grudniu, w moim domu pojawiła się prosto z Japonii herbata Matcha. Miłośnikom zielonych herbat i osobom lubiącym ciekawe smaki podam przepis na niezwykle delikatną w smaku Herbatę Matcha z mlekiem. - 60 ml wody - 4 g (łyżeczka) herbaty Matcha - 180 ml mleka Przygotowanie: Wodę zagotować i wystudzić do 80 stopni C. Do wysokiej szklanki wsypać herbatę i zalać wodą
Kuchcik gotujebazie twarogu. Można użyć takiego z kostki, albo zrobić samemu, co sprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna. Zrobienie twarogu w domu to wbrew pozorom rzecz niezwykle prosta. Najdłużej trwa zagotowanie dwóch litrów mleka - potem idzie z górki. Wymieszać jajka ze śmietaną, wlać do mleka i czekać, aż stanie się magia . Po zaledwie kilku minutach zaczynają tworzyć się grudki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKlasyczna,niezwykle delikatna babeczka drożdżowa, idealna do szklanki mleka lub na świąteczny stół dla miłosników drożdżówek Składniki: 25 dag mąki 3/4 szklanki mleka 1/4 kostki drożdży 5 żółtek z jaj Farmio 10 dag cukru pudru 1/3 kostki margaryny szczypta soli garść rodzynek Bakalland 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Bakalland Wykonanie: Drożdże rozkuszamy, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz odrobine ciepłego
Z Majeczką w kuchnimargaryny Pół szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka karobu (może być również zwykłe kakao) 2 jajka 0,5 szklanki mleka nutella Ewentualnie można dodać paczkę cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka) Lukier: Pół szklanki cukru pudru i troszkę wody lub jak kto woli soku
Emcia Pichcimąki orkiszowej) -1 lub 2 łyżeczki spirytusu lub octu -powidła lub dżem(do nadziewania) Składniki na zaczyn: -15dag drożdży -3 łyżki mąki(kopiaste) -1 szklanka mleka(ciepłego) -2 łyżeczki cukru trzcinowego(lub zwykłego) Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia UWAGA! Bardzo szybko rośnie Jajko i żółtka utrzeć z solą i ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać zaczyn
Smaczne Zdrowejuż nie jeden raz. Dziś zapraszam na... pizzę wiejską Do ciasta będziemy potrzebować: 400 g mąki 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek (zwykły olej również doskonale się sprawdza) 2/3 szklanki ciepłego mleka i wody (pół na pół) 0,5 łyżeczki soli Do sosu: 100 g koncentratu pomidorowego tyle wody, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji (musi być taki(...)zioła: bazylia, oregano i tymianek (po ok. 0,5 łyżeczki) 1 ząbek świeżego (przeciśniętego przez praskę) lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku odrobina cukru i soli szczypta pieprzu Dodatki: kiełbasa (zwykła lub taka z czosnkiem) jedna duża cebula pieczarki (ok. 200-300 g) pół puszki kukurydzy konserwowej ok. 200-300 g tartego żółtego sera (najlepiej ostrzejszego, o wyrazistym smaku) Do dużej
Ratunku obiadśrodka, połowę zostawiamy do starcia na wierzch. Przyprawy dodajemy na końcu - u nas na bogato, bo my lubimy ostro. SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - 25 dkg mąki, - 1/4 kostki drożdży, - pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem, - łyżeczka soli, - łyżeczka cukru, - 3 łyżki oleju, SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać(...)ciasto wyrabiać z ciepłą wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne! WYRABIANIE CIASTA: Rozrabiamy rozczyn - drożdże zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody z mlekiem (woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłym miejscu np. koło kuchenki. Gdy rozczyn urośnie, wyrabiamy ciasto. Do odmierzonej mąki (w przypadku bezglutenowej
Wypisz Wymalujsię one pochwalić nie tylko smakowymi walorami) możesz poczytać tutaj: kliknij (w tym miejscu możesz także złożyć na nie zamówienie). SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - 25 dkg mąki, - 1/4 kostki drożdży, - pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem, - łyżeczka soli, - łyżeczka cukru, - 3 łyżki oleju, SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE-BEZGLUTENOWE: Mąka owsiana bezglutenowa PROVENA (pomarańczowa) - można je zrobić z tych samych(...)proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość mąki należy "regulować" obserwując. Ważne, aby to ciasto wyrabiać z ciepłą wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne! WYRABIANIE CIASTA: Rozrabiamy rozczyn - drożdże zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody z mlekiem (woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę mąki
Wypisz Wymalujjest taki prosty w wykonaniu. Polecam wypróbować, bo naprawdę warto. Deser z "Schoko Bons" - Składniki: 1/2 l mleka 4 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego cukru waniliowego) 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 cukierków Kinder Schoko Bons
Słodka Stronamleka 3/4 szklanki cukru 20 dag margaryny 1 cukier waniliowy 9 łyżek kaszy manny Składniki na polewę: 1/4 kostki margaryny 1/4 szklanki cukru kilka łyżek mleka 2 łyżki kakao Wszystkie składniki ciasta zagnieść jak zwykłe kruche. Podzielić ciasto na trzy części (fot.1) i wylepić nimi blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto
Świat Ciastapapierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/otrębami. Chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Podrośnięty chleb posmarować po wierzchu mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut, przy czym na ostatnie 15 minut zmienić ustawienia piekarnika na samą grzałkę dolną(...)burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem. Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. Mąkę pszenną razową można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub mąką pszenną pełnoziarnistą. Zamiast mleka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub rozmąconego jajka. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi
Gospodyni Miejskaprzywitaliśmy jesień, a długo przeze mnie oczekiwany sezon na dynię trwa w najlepsze. Jako pierwsze danie tradycyjnie przygotowałem moją ulubioną zupę krem z dodatkiem mleka kokosowego, soku z pomarańczy, imbiru i cynamonu. Jest ona niezwykle aromatyczna i niesamowicie rozgrzewa w te jesienne dni. Taka miseczka radosnego żółtego płynu od razu wprawi Was w dobry nastrój, obiecuję! :) Składniki: 1 kg dyni
Food Squaretworzą fantastyczne dania zarówno na leniwe śniadanie , jak i słodki obiad do zjedzenia np. pod gołym niebem! Polecam! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 1 szkl * mleko sojowe – 1 szkl ( oczywiście osoby tolerujące laktozę mogą użyć zwykłego ) * cukier trzcinowy – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * borówki – ok. 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej do smażenia * cukier
Ostra na Słodkokruszonką albo chałką, ale kupione do zjedzenia morele okazały się dziwnie kwaśne więc wylądowały na cieście. Samo ciasto powstało z dodatkiem gęstego jogurtu zamiast mleka - wyszło puszyste i delikatne, takie jak lubimy. Zobacz przepis na zwykłą Babkę drożdżową - można ją upiec nie tylko na Wielkanoc ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza