mleko zwykle - 971 przepisów (strona:26/65)

Ciasto miodowe, podwójnie kremowe 280

deserowa (jeden rządek starty na tarce na grubych oczkach) W dużej misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy miód. Do tej mieszanki wlewamy ostudzone masło i mleko (najlepiej jeśli ma temperaturę pokojową). Dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy sodkę oraz mąkę. Najlepiej robić to stopniowo, dokładnie mieszając drewnianą łyżką, a po dodaniu 3 szklanek, zagniatając je ręcznie. Ciasto powinno(...)ładnie odchodzić od ścianek miski i rąk. Następnie ciasto rozwałkowujemy na niecały centymetr i pieczemy 15 min. w 180 stopniach Celsjusza. Ja piekę je na takiej dużej blaszce, dołączanej zwykle do piekarnika. Można je upiec również na dwóch małych, ale tak jest szybciej :) Ciasto ma bardzo specyficzny kolor, zapach i aromat i jest po prostu pyszne. Polecam je do wszystkich

Ratunku obiad
Calzone bolognese 237

wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h.  Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Wyciąć koła np. przy pomocy miski o średnicy 21-22 cm. Na ciasto nakładamy z jednej strony farsz i ser mozzarellę albo zwykłą goudę. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Składamy pieróg w pół i dociskamy brzegi

Bon Appetit Małgorzaty
Muffinki z brzoskwiniami 173

Niezwykle udane i pyszne muffinki, na które przepis znalazłam na blogu Mniam...pyszne! Składniki: Suche: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli   Mokre:   2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju kilka kropel olejku śmietankowego   2-3 brzoskwinie (świeże lub z puszki) Sposób przygotowania

Kuchnia domowa Ani
Ciasto szyfonowe 337

zobaczcie , że kalorii to tu niewiele! Ciasto jest niezwykle lekkie … delikatne … wręcz jak puch! A smakuje obłędnie! Śmiało można pokusic się o dokładkę! Ciasto szyfonowe polane ulubioną czekoladą tworzy już może mniej dietetyczną całość , ale smakuje jeszcze lepiej. SKŁADNIKI; - białko – 100 g – olej – 20 ml – mleko – 40 ml - cukier puder

Ostra na Słodko
Usta Usta cytrynowe 275

pieścił podniebienie. Wygląda niesamowicie efektownie , a zarazem jest niezwykle łatwy do zrobienia! Zrobi furorę na każdym rodzinnym przyjęciu! SKŁADNIKI: * biszkopty okrągłe – 2 paczki * powidła śliwkowe lub marmolada – 100 g * budyń waniliowy z cukrem – 2 op * cukier – 2 łyżki * galaretka cytrynowa – 4 szt * masło – 200 g * mleko – 500-600 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Blachę

Ostra na Słodko
Naleśniki owsiane z musem jabłkowym 203

jakieś inne - zdrowsze - naleśniki i z nieco innym niż zwykle farszem i wymyśliłam takie: naleśniki owsiane z mąki razowej z musem jabłkowym z karmelizowanymi  orzechami Muszę przyznać, że bardzo wszystkim smakowały  :) SKŁADNIKI   Ciasto: 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki mąki razowej 2/3 szklanki wody 1 szklanka mleka 2 jajka szczypta soli olej do smażenia Nadzienie 1 słoiczek

Moje Kuchenne Rewelacje
Chlebek kokosowy 234

miód, lub z masłem czy twarożkiem. Można go przechowywać tak jak zwykłe pieczywo drożdżowe, na drugi dzień po upieczeniu smakuje także dobrze i nie traci wiele na swojej świeżości. Mój chlebek upiekłam w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm. Chlebek kokosowy Składniki: 230g mąki pszennej 10g drożdży świeżych 150ml mleka 1 łyżka i 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli

Smakołyki Bereniki
Dyniowa zupa mleczna z lanymi kluskami 208

dyni 1 l mleka łyżka masła łyżka cukru pół płaskiej łyżeczki soli Lane kluski: 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej Są takie potrawy, które smakują wspomnieniami i szczęśliwym dzieciństwem. Takim właśnie daniem jest dla mnie dyniowa zupa mleczna z lanymi kluskami. Gotowała ją moja babcia, i wtedy wydawało mi się, że jest w tej zupie odrobina magii. Może dlatego(...)nią stała się na tyle silna, żeby się o to pokusić. Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Usunąć z nich miąższ i pestki, obrać ze skórki (polecam do tego zwykłą obieraczkę do jarzyn) i pokroić w kostkę, około 3 x 3 cm. Dyniową kostkę przełożyć do garnka, zalać wodą (około 1/2 szklanki) i gotować pod przykryciem do całkowitej miękkości. Teraz czas

Świat Domowej Kuchni
Ciasto imbirowe z cytrynowym lukrem 152

wypieków, a ciasta czy ciasteczka z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne. Dziś polecam Wam ciasto imbirowe, pięknie pachnące, wilgotne i mięciutkie, dodatkowo polane cytrynowym lukrem, który wzbogaca smak. Do gorącej herbatki, jak znalazł! :) Ciasto: * mąka- 300 g * cukier brązowy- 180 g * jajka- 2 szt. * masło- 180 g * mleko- 120 ml * suszony imbir- 1,5 łyżeczki * imbir kandyzowany- 45 g * proszek

Kraina Miodem Płynąca
Placuszki z szałwią, orzechami włoskimi i gruszką 133

coś na ciepło, wpadłam na pomysł placuszków, ale nie jakiś zwykłych tylko takich "innych", no i są - Placuszki z szałwią, orzechem włoskim i gruszką - jacie! jakie one wyszły smaczne ! I można zjeść ich cały talerz, a żołądek nic nie odczuje! Nie dodałam drożdży ani kefiru, są przygotowane na mleku i proszku do pieczenia, koniecznie spróbujcie sami :)! " Składniki: 300g mąki pszennej

Słodkie Przyjemności
Brownies z kajmakiem 385

muszę, że ciasto wychodzi bardzo czekoladowe, puszyste i smaczne. Jak zwykle stworzone eksperymentalnie. Oj, jak ja lubię te moje eksperymenty! Składniki : 5 jaj 2 białka 200 g cukru 150 g czekolady łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła łyżka kakao 140 g mąki 70 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka 3 łyżki masy kajmakowej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka

Słodkie Przyjemności
Ciasto z rabarbarem i budyniem 170

Zabieram go dziś na Dzień Matki. Składniki: Ciasto: 3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka) 2 jajka 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) 1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego) Budyń: 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ok 1/2 szklanki cukru 1/2 kg rabarbaru

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki pełnoziarniste z masą migdalową i stewią 160

moze byc ta smaczna buleczka.Ciasto nie jest trudne do wykonania.Jest niezwykle plastyczne,bardzo latwe do wspolpracy.Przy formowaniu buleczek nie ma potrzeby podsypywania maka.Jedyne co jest potrzebne to cieplo i cierpliwosc.Ciasto musi na kazdym etapie porzadnie wyrosnac. Skladniki na 13 buleczek: °500 g maki pszennej pelnoziarnistej(uzylam Lubelli) °300 ml mleka °75 g masla °25 g swiezych drozdzy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Charlotte Royal z kremem bawarskim 253

skomplikowanie , a tak naprawdę jest niezwykle łatwym i zarazem niesamowicie smacznym , lekkim ciastem , które nie wymaga wiele pracy , a jedynie cierpliwości i precyzji! Składniki : Rolada: - jajka – 3 szt – mąka – 70 g – cukier – 70 g – dżem brzoskwiniowy – 50 g – powidła śliwkowe – 50 g Krem bawarski: - mleko – 125 ml – żółtko

Ostra na Słodko
Ryż z jabłkami i polewą z śmietany 86392

często. Tym razem zainspirowałam się tym przepisem klik . Jednak zamiast zwykłego ryżu użyłam ryżu do risotto. Od teraz do tego dania innego ryżu nie będę używać. Natomiast polewa na górze z śmietany to już poezja smaku. Po prostu musicie to zrobić. Składniki: 200 g ryż do risotto 700 ml mleka sól szczypta 600 g jabłek (po obraniu) 1 łyżka masła

Ala piecze i gotuje