mleko zwykle - 971 przepisów (strona:28/65)

Toudy in a hole 153

białe kiełbaski 2 parówki 2 łyżki oliwy Mąkę, mleko i jajka połączyłam i zmiksowałam. Ciasto posoliłam, dodałam przyprawy i odstawiłam na chwilę. Parówki i kiełbasę lekko obsmażyłam (w całości).  Spód naczynia żaroodpornego polałam oliwą. Ułożyłam kiełbaski i cebulę. Całość polałam ciastem i zapiekłam w 150st. przez 30min. Jest to niezwykle podstawowa wersja. Oczywiście składniki można dowolnie komponować. U mnie

bastalena
BEZGLUTENOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 193

ryżową przesiewamy , dodajemy płatki owsiane, zalewamy pozostałym mlekiem i przygotowanymi drożdżami. Wbijamy jajko , dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min. Jabłka obieramy , kroimy na małe kawałeczki, a następnie dodajemy do wyrośniętego ciasta. Rozgrzewamy patelnię ( jeśli mamy teflonową nie musimy używać oleju , a jeśli zwykłą posmarujemy jej dno odrobiną tłuszczu ). Smażymy z dwóch stron

Ostra na Słodko
Domowe Drożdzówki z Truskawkami i Kruszonką 146

można zapomnieć o zapasie drożdżówek (szczególnie z dziećmi) . Zwykle w celu zrobienia"zapasów"odwiedzamy cukiernie. Jednak dlaczego nie upiec drożdżowych smakołyków samemu w domu skoro są takie proste w wykonaniu, a do tego przepyszne. Domowe Drożdżówki z Truskawkami i Kruszonką - Składniki: (ok. 20 drożdżówek) 750 g mąki pszennej 350 ml mleka 120 g masła (rozpuszczonego) 40 g świeżych drożdży

Słodka Strona
Czekoladowe Naleśniki z Śmietanowo-Serowym Nadzieniem 197

ustach, pięknie prezentujące się na talerzu i ten niezwykły zapach... Aromat czekolady pobudza zmysły i zachęca do zjedzenia niejednej porcji. Potrawa idealna na romantyczne wieczory, jako deser lub nawet jako słodki obiad - szczególnie zachwycone będą nimi dzieci. Czekoladowe Naleśniki - Składniki: Naleśniki: 100 g gorzkiej czekolady 75 g masła 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej niepełne 2 szklanki mąki

Słodka Strona
Mango lassi 161

mango o indyjskim rodowodzie. Cudownie orzeźwiający i niezwykle pyszny. S makuje również tym, którzy za mango nie przepadają.  Uważam, że bardziej polecać go nie trzeba. Zróbcie koniecznie! :) Składniki (na ok. 5 szklanek) : 3 dojrzałe mango 2 szklanki jogurtu naturalnego (można użyć greckiego, lassi wyjdzie wtedy bardziej kremowe) 1 szklanka mleka lub wody kilka szczypt kardamonu Wybrać miąższ z mango

Food Square
Drożdżowe wianuszki 145

smak pasują do całości idealnie. Stwierdziłam jednak, że zwykłe okrągłe bułeczki mi się znudziły, i zaplotłam wianuszki. Moim zdaniem są urocze. I tak jakoś... Wielkanocnie mi się kojarzą. Spróbujecie...? Wianuszki z marynowanym czosnkiem i czarnuszką Składniki: (na 4 sztuki) 500 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto drożdżowe z jagodami - bez wyrastania! 196

szczypta soli. Wykonanie Mleko lekko podgrzać. Do ciepłego mleka dodać drożdże, dokładnie rozmieszać. Odstawić na 5 minut. W między czasie przesiać, mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Dodać żółtka oraz jajko, rozkłócić. Margarynę stopić, dodać do mąki wraz z drożdżami. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto nie ma takiej konsystencji jak zwykłe drożdżowe ciasto, jest nieco rzadkie, ale takie właśnie

Z miłości do słodkości
Mój "smootas" na kolację 304

Wieczorną porą zachciało mi się czegoś słodkiego, ale jednocześnie dietetycznego. Moja porcja truskawek czekała na mnie w kuchni. Szybko je odszypułkowałam, kombinując nad sposobem ich pochłonięcia

Moje Pyszne Siódme Niebo
Chleb z serem i cebulą 117

niezwykle smaczny i pożywny chleb doskonale pasuje do sałatek, wędlin i zup, a dodatek cebuli i sera sprawia, że może stanowić samodzielny, sycący posiłek. Składniki na jeden bochenek: 45 dag mąki pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży 5 dag masła 2/3 szklanki ciepłego mleka 2/3 szklanki ciepłej wody 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki

Apetyczna babeczka
Na niepowodzenia - ciasto ze sliwkami 145

popoludniowej kawy czy herbaty (u mnie jak zwykle do filizanki aromatycznej herbaty) Ciasto ze sliwkami skladniki: 2 szk cukru pudru - dalam 1,5 szk kostka masla - dalam 200g 12 lyzek maki pszennej 2 lyzki maki ziemniaczanej 6 jajek - dalam 5 3 lyzeczki proszku do pieczenia - dalam 2 1 szk mleka - dalam 0,5 szk cukier waniliowy 500g sliwek wykonanie: Maslo

Przysmaki Karolki
Chleb nasz powszedni. PSZENNY DROŻDZOWY NA MAŚLANCE. 143

oddali brzęk metalowego wiadra. Czuję zapach świeżego mleka, a tym samym wiem już, że do właśnie co upieczonego chleba idealnie pasuje chłodna maślanka. Albo domowy dżem. PSZENNY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. /sieć;/ 1 wysoki bochenek z keksówki. 50g drożdży (1/2 kostki) 1/2 kg mąki pszennej (chlebowej najlepiej, ale zwykła również się nadaje) 1/2 litra maślanki łyżeczka soli Maślankę podgrzewam

W kuchni Karmel-itki
Oponki drożdżowe vel American doughnuts :) 138

drożdżowe. Czas ich przygotowania nieco jest dłuższy od zwykłych robionych na proszku do pieczenia, ale za to te w smaku przypominają amerykańskie doughnutsy. Uwielbiam właśnie takie..., zjadałam jeszcze cieple :) Bazowałam na przepisie ze strony " kotlet tv ". Składniki: 380 g mąki pszennej (ja użyłam typ 550), 7 g drożdży, 180 ml mleka (ciepłego mleka), 53 g cukru, 3 łyżki masła

Delicious Titbits
1518. Zawijaski z kiełbasą i różowym sosem 294

szafki..i zaczęłam dosypywać mąkę do odpowiedniej wagi..ale zbytnio nie przyglądałam się na zawartość ..aż tu nagle patrzę.. żółta mąka...jaki czort? ano taki, że zamiast zwykłej mąki wzięłam mąkę kukurydzianą...no i cóż...skoro już mąka wsypana...zaczęłam zagniatać ciasto..i pomyślałam co będzie..to będzie...a na koniec były pyszne zawijaski...a do tego pyszny sosik(...)dodatek ]..a sosik jest różowy..no.. na zdjęciu może za bardzo tego nie widać..ale wpis dodaję do Różowego Tygodnia 2013. 25 g drożdży suszonych 25 g mleka w proszku 50 dkg mąki 1 jajko szczypta soli 250 ml ciepłej wody plasterki kiełbasy, szynki itp jajko  2 łyżki wody majonez ketchup czosnek W głębokim naczyniu rozpuścić

Moje domowe kucharzenie
Warstwowe purée warzywno - rybne 197

blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2  łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy ją pieprzem cytrynowym. W pierścieniu do puree układamy każdą warstwę. Najpierw warstwę zieloną (wyrównujemy), następnie warstwę białą, czyli rybę a na sam koniec warstwę pomarańczową. I delikatnie wyciągamy pierścień. (jeśli nie mamy specjalnego pierścienia, możemy użyć zwykłej salaterki i użyć jej jak formy

Bon Appetit Małgorzaty
Bułki - giganty 163

Marie-Theres Wiener. Tak właściwie to jest niezwykle luźna inspiracja, bo pozmieniałam dodatki, proporcje, a nawet czas pieczenia. Oryginalne też kiedyś wypróbuję - na zdjęciu prezentują się wyjątkowo apetycznie. Bułki z dymką i ziarnami dyni Składniki: (na 4 duże bułki) 300 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 200 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze