piernikowe szaleństwo. Jako dotychczasowy piernikowy konsument, rzucam się w piernikowy wir. Wszyscy pieką pierniki, piekę i ja. Na pierwszy ogień Piernik Benedyktynów. Łatwy do wykonania. Dzięki świeżo przygotowanej przyprawie niezwykle aromatyczny miąższ, dosyć gęsty dzięki zastosowaniu mąk razowych, ale jednocześnie miękki i sprężysty. Jasny kolor, nie za suchy - taki sam piernik, jaki mam w pamięci z czasów dzieciństwa, kiedy(...)sody 2 łyżki oliwy 160 g bakalii ( po 40 g rodzynek, migdałów, orzechów włoskich i suszonych moreli) Przygotowanie piernika: Rodzynki namocz w gorącej wodzie, migdały podgotuj w małej ilości mleka, po czym obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze części orzechy włoskie i morele. Miód, cukier, wodę i przyprawę do piernika doprowadź do zawrzenia
Grahamka, weka i kajzerkadodawać, więcej mąki, tylko dalej wyrabiamy). Gdy ciasto drożdżowe będzie już jednolite odstawiamy je nakryte ściereczką na godzinę. Masa makowa: Mak mieszamy z cukrem. Mleko podgrzewamy. Mak zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy kroplę aromatu migdałowego. Możemy dodać też mielone migdały. Zostawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić gazy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm. Ciasto(...)gotowe po 40 minutach). Gdy ciasto za bardzo się rumieni z wierzchu, przykrywamy górę papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przed podaniem ciasto warto posypać cukrem pudrem. * można użyć zwykłego maku, ale jeśli nie lubicie jak chrzęści w zębach, kupcie już zmielony mak w torebkach – można go dostać w większych sklepach. Post Drożdżówka ze śliwkami i makiem pochodzi
Poezja smakubardzo smaczna zupe krem i surowke.Jesli kogos zniecheca zapach selera -donosze,ze w zupie znika on bez sladu,no prawie bez sladu,przynajmniej w wersji bez mleka.Ponadto zupa jest niezwykle dietetyczna i naprawde bardzo zdrowa.Jak wartosciowym warzywem jest seler przeczytacie tutaj: klik Skladniki na 4 porcje: 600-700 gobranej bulwy selera 1cebula 2 lyzki masla ghee sol,pieprz,cukier(...)gladki krem.Doprawic galka muszkatalowa.Serwowac z szynkowymi czipsami,szczypiorkiem i platkami migdalowymi.. UWAGA: dodatek 100 ml bialego wytrawnego wina bardzo uszlachetni smak zupy W drugim wariancie dodatek 200 ml mleka kokosowego czyni zupe aksamitnie gladka.Mleko jednoczesnie wydobywa delikatny smak selera.Podac ze szczypiorkiem i prazona cebulka.Sama nie wiem ,ktora smaczniejsza.Pierwsza na pewno idealnie dietetyczna.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moja mama na wszystkie zwykłe proszkowe, ucierane ciasta mówi "kuch" :-) Latem są to pyszne ciasta z sezonowymi owocami, zimą taki proszkowy kuch może być z jabłkami albo tylko z kruszonką. Chodzi tu o prostotę danego ciasta. Ale pokusiłam się o poszukanie skąd ta nazwa pochodzi, i gdzie "kuch" ma swoje korzenie :) No i okazało się, że "kuch(...)minut, co dla współczesnych, zabieganych pań domu jest dodatkowym walorem :) Składniki: 2 szkl. mąki 3/4szkl. cukru (w oryginale jest 1szkl) 0.5 op. cukru waniliowego 150g masła 0.5szkl (zimnego)mleka 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka startych na oczkach jabłek (2szt dość duże) łyżeczka cynamonu (mój dodatek) Wykonanie: Ucieramy mikserem cukier
Walijskie Pichcenieprzygotowalam. Przed samymi Swietami na moja glowe zwalilo sie kilka nieprzyjemnych zdarzen i pierwszy raz od dawna gotowanie i pieczenie nie sprawilo mi takiej przyjemnosci jak zwykle. Przyznam, ze gdy zabieralam sie za pieczenie sernika to mialo to byc zupelnie inne ciasto niz to, ktore widnieje na zdjeciu. Przepis byl zupelnie przypadkowy, a o wyborze zdecydowalo, wygladajace bardzo kuszaco, zdjecie(...)szklanki cukru pudru 1 lyzeczka proszku do pieczenia 3 lyzki kakao 2 lyzeczki przyprawy do piernikow masa serowa: 750g sera poltlustego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 1/2 szklanki mleka 1 lyzka maki olejek pomaranczowy wykonanie: Maslo roztopic. Wszystkie skladniki ciasta wymieszac ze soba, dodac stopione i przestudzone maslo. Powstanie cos w rodzaju kruszonki. Ciasto wykladamy na dno tortownicy wylozonej
Przysmaki Karolkibardzo nietypowych porach, choć staram się nad tym zapanować. Zdarza się jednak, że na przykład wychodzę na spacer z psą o trzeciej nad ranem... Nie byłoby w tym nic niezwykłego w sumie, gdyby nie to, że w Danii oszczędzają energię. Chwała im za to, cel słuszny. Wyłączają więc w nocy latarnie - na co komu światło na pustych ulicach...? W sumie(...)widzę... Żeby już więcej dzisiaj nie gmatwać, najprostszy przepis pod słońcem - na lody waniliowe. Przepis znalazłam w Kitchen Aid: the cookbook , i wykorzystałam właśnie ten ze względu na proporcje mleka i kremówki. Przy większej ilości mleka, lody są za mało kremowe i puszyste; przy większej ilości śmietany, zbyt tłuste. Te są idealne: mocno waniliowe, puszyste, kremowe, i rozpływające się
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiałego cukru; 2 jaja; 200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 7 łyżek oleju; 3 łyżki mleka; Szczypta soli. Owoce: 300 g truskawek; 1 opakowanie budyniu śmietankowego (47 g). Kruszonka: 125 g masła; 1 szkalnka mąki krupczatki; 1 szklanka białego cukru. Dodatkowo: Bułka tarta do obsypania formy(...)jeśli ma być niższe (tj. mniej ciasta) można zrobić w większej formie. Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, mąkę krupczatkę - zwykłą mąką pszenną, a budyń śmietankowy innym smakiem. Śmietankę do kawy UHT 12 lub 18% można zastąpić śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką). Szklanka = 250 ml. Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kisielem. Budyń w owocach
Gospodyni Miejskacały czas mieszając, następnie dodajemy miód, przyprawę piernikową, cynamon, gorącą czekoladę, cykorię instant i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę. Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej(...)klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków skórki pomarańczowej i cytrynowej podkreśla smakowe walory napoju i nadaje mu orzeźwiającej nuty. Mieszanka korzennych przypraw nadaje całości niezwykłej głębi i wielowymiarowości. Skład CZEKOLADY DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR: - Kakao 70%, - Cukier wanilinowy, - Skórka cytrynowa, - Skórka pomarańczowa, - Cynamon, - Goździki, - Mielona herbata, - Mielona wanilia, - Sól, - Aromat identyczny z naturalnym. Cena
Wypisz Wymalujutworzyło masę o konsystencji gęstej śmietany. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. W reszcie mleka rozpuszczamy masło. Po upływie wymaganego czasu dodajemy mleko z masłem do mieszanki drożdżowej i wszystko dokładnie wyrabiamy. Jeszcze raz odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na ok. 1 do 1,5 godz. Po tym czasie ciasto powinno mniej więcej(...)wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo można je posypać grubym, brązowym cukrem. Pieczemy 20 min. w 190 stopniach Celsjusza. Najsmaczniejsze są oczywiście tego samego dnia - niezwykle lekkie, puszyste i delikatne, ale nie bardzo słodkie. Jeśli chcemy drożdżówki zostawić na dzień następny, warto schować je do papierowej torebki i szczelnie zamknąć, ale mimo wszystko nie będą już tak dobre jak świeże. Myślę
Ratunku obiadPrix 2013 oraz zwyciężyły w kategorii sery wędzone. Oscypki z grilla to żelazny festiwalowy przysmak. Sery Ślubowskie , po raz pierwszy obecne na festiwalu. Są to młode sery podpuszczkowe z mleka krowiego niepasteryzowanego wytwarzane z różnymi dodatkami. Są pyszne, kremowe, trochę jak twarożek, ale bardziej zwarte. Mi najbardziej przypadł do gustu ten z czarnuszką. Rusłan Kozynko z Rancza Frontiera z uśmiechem(...)odmian od Pana Hieronima, specjalizującego się dotąd w nalewkach. ... były też chleby, wędliny, przyprawy itd. Ale mi z tych "nieserowych" stoisk najbardziej do gustu przypadło stoisko z przetworami "Towary niezwykłe", pełne ślicznych kolorowych słoiczków z konfiturami, musztardami i innymi pysznościami. Po spróbowaniu zawartości wielu słoiczków zdecydowałam się na konfitury do sera z papryki i daktyli. Pychotka! Laboratoria Smaku
Chilli Czosnek i Oliwasię, że je popełnia - istota z przeładowanym Rozumem, która separuje się od tak pomocnego systemu praw natury przez ingerowanie weń i staranie się za wszelką cenę. [...] Inteligencja, jak zwykle, przypisuje sobie wszystkie możliwe zasługi. Ale to nie dzięki Inteligentnemu Umysłowi wszystko się udaje. To dzięki takiemu umysłowi, który widzi, co ma przed sobą, i postępuje zgodnie z naturą rzeczy. Kiedy(...)pszennej tortowej oraz pełnoziarnistych: żytniej, z orkiszu oraz pszennej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego 4 łyżki oliwy z oliwek Pół szklanki mleka (użyłam migdałowego ) szczypta soli 1/4 szklanki wody 1/2 filiżanki papki migdałowej pozostałej po wyrobie mleka krem orzechowo-czekoladowy (użyłam niezawierającego mleka, jajek i innych niewegańskich składników) Przygotowanie
Weganizm infantylnydodatkiem mąki żytniej. Ale orkisz??? Czyżby w Japonii, skąd wywodzi się Tang Zhong, orkisz nie był stosowany? Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane w zwykłej pszenicy, które działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko. Czarnuszka to dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina(...)Tang Zhong na mące orkiszowej 540 g mąki orkiszowej 108 g wody 10 g soli 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant) 60 g mleka pełnego w proszku 48 g masła lub oliwy 24 g cukru 25 g czarnuszki Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i wody w proporcji 60 g mąki
Grahamka, weka i kajzerkaCzasem najlepsze pomysły przychodzą człowiekowi do głowy niespodziewanie. Tak właśnie było z tym ciastem. Jak zwykle - ostatnio bardzo często - naszła mnie popołudniu ochota na małe co nieco. Mając do wyboru miseczkę owoców, którą się z nikim nie podzielę, a kawałkiem domowego wypieku z równie dużą porcją owoców, dodatkowo z domowym budyniem i puszystą bezą obsypaną złocistą kruszonką chyba nie trudno(...)Warte grzechu i chwili zapomnienia. Składniki: Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 80 g cukru (lub 80 g ksylitolu) 150 g masła (schłodzonego) 2 żółtka Budyń waniliowy: 400 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki cukru (lub ksylitolu) 3 łyżki mąki ziemniaczanej ziarna z 1 laski wanilii Dodatkowo: 2 białka 110 g cukru (można zastąpić 100 g ksylitolu) 200 g czereśni
Słodkie Przyjemnościradość, ale wesele... Wesele to przede wszystkim mnóstwo planowania. Dlatego tym bardziej doceniam chwile, kiedy nie muszę myśleć o niczym innym, tylko o tym, co podam na kolację. Zwykle więcej frajdy daje mi improwizacja, jednak oglądając ostatnią edycję MasterChef'a, jeden z przepisów wyjątkowo mi się spodobał i wiedziałam, że muszę go wypróbować. Tym bardziej, że jego autorem jest znakomity(...)ciasto): 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 250 g bardzo zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 125 ml bardzo zimnej wody Oraz (na naleśniki): 30 g mąki 75 ml mleka 1 jajko po 1/2 małego pęczka koperku i natki pietruszki (w sumie 7-8 g) sól i pieprz 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) Koper i pieczarki kroimy w drobną kostkę
Ratunku obiadDziadków, by w końcu mogli nacieszyć się wszystkimi wnuczkami. W dzień wyjazdu wstałam raniutko i przyrządziłam moje ulubione ciasteczka, mocno kakaowe. Część zrobiłam z piankami ( z tego przepisu ), zamiast zwykłej czekolady użyłam jednak takiej z piernikowo-śliwkowym nadzieniem i okazało się to strzałem w dziesiątkę! Część zrobiłam z M&M'sami i cieszyłam się jak dziecko, kiedy natrafiłam(...)życie postanowień noworocznych- te ciastka są dla Was IDEALNE. Spróbujcie! MOCNO KAKAOWE CIASTKA Z M&M'S Składniki (ok.18 ciasteczek): 4 łyżki margaryny 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 1 jajo 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki kakao ok.1 szklanka
Gotowanie to kochaniespotkać, gdzieś pójść - po prostu cieszyć się tymi chłodnymi jeszcze, ale wyjątkowo słonecznymi dniami. Dlatego najbliższe wpisy będą raczej krótsze niż dłuższe, ale obiecuję, że nie mniej smakowite, niż zwykle. Dzisiaj chciałabym pokazać Wam chałkę, którą upiekłam już jakiś czas temu (mam jeszcze kilka zaległych przepisów, dlatego od czasu do czasu będzie jeszcze nie aż tak wiosennie, jakbym chciała(...)dzień pieczenia, więc wygląda, jak wygląda. Wytrawna chałka na oliwie Składniki: (na 1 sporą chałkę) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 125 ml letniego mleka 125 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli 50 ml oliwy z oliwek dodatkowo: 1 jajko 10 g gruboziarnistej soli Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKluski lane na mleku z jagodami płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym Ciepła miseczka, na pocieszenie, że tak zimno jest. Aa, ostatnio lubię sobie zajadać takie kluski w różnych wariacjach :P kluski leniwe(z ziemniakami i serem) podane z bułką tartą, cukrem trzcinowym i jagodami Czasami zdarzają mi się gorsze dni.. czasami wydaje(...)czasami...ale, to przechodzi.. wiem, że mam do kogo napisać, wiem, że kilka wiadomości sprawi, że się uśmiechnę, aż w końcu zacznę się śmiać, wiem, że zwykły spacer sprawi, że choć na chwilę o wszystkim zapomnę i będę szła w czasie ulewy, jakby świeciło słońce, śmiejąc się z tego "bo to takie romantyczne" xd wiem, że nie jestem sama
More food, love and dreams