mleko zwykle - 971 przepisów (strona:52/65)

Chleb pomorski 317

Wśród moich kuchennych akcesoriów pojawiły się niedawno nowe foremki do pieczenia. Ani silikonowe, ani pokryte powłoką przeciwdziałającą przywieraniu, ani żadne inne cudo. Zwykłe stalowe formy do pieczenia chleba, używane w piekarniach, i do kupienia w hurtowni lub sklepie z wyposażeniem dla piekarni. Przed pierwszym użyciem taką formę należy odpowiednio przygotować. Trzeba dobrze oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń, następnie całą pokryć cienką(...)dziury. Zwiększona wydajność, większa ilość smalcu niż w chlebie kaszubskim, mąka pszenna 550 dały miękiszowi delikatność, która usatysfakcjonuje nawet tych bardziej wybrednych. Również skórka jest bardziej mięka. Dodatkowo zamiast mleka w proszku użyłem normalnego mleka (taka zamianę dopuszcza receptura), i uważam, że ta zamiana tylko wyszła smakowo chlebowi na lepsze. Reasumując - chleb mieszany, pszenno-żytni, na podmłodzie. Z foremki. Delikatny

Grahamka, weka i kajzerka
Kuchnia gruzińska 293

pieczony w mleku z bardzo dużą ilością czosnku. Kurczak w wersji fusion (nie tradycyjny) - w sosie sojowym z sokiem granatu   Tradycyjny kurczak czosnkowy - marynowany i pieczony w mleku Cielęcina – na jednym zdjęciu w śmietanowym sosie z pieczarkami, posypana papryką, na drugim pieczona w folii z mnóstwem kolendry. Ta druga to najlepsza cielęcina jaką miałam okazję jeść. To dlatego(...)oraz orzechy. Popularna jest też baklava. Produkcja czurczcheli Stragan z czurczchelami. Wiele smaków i rodzajów orzechów. Koszt jednej ok. 2 lari - 4 zł Podsumowanie Jak widzicie kuchnia gruzińska jest niezwykle różnorodna. To raj zarówno dla wegetarian jak i mięsożerców. Będąc w Gruzji koniecznie spróbujcie chaczapuri, lobio, ajapsandali, rolowanego bakłażana i szaszłyka. Ja będę powracać do gruzińskich smaków. Na blogu

Poezja smaku
Krem dla wytrwałych i kuchenne czary 140

stwierdziłam, że krem na bazie bezy szwajcarskiej powinien być w porządku (wszystko na bazie bezy musi być dobre, prawda...?). Moi drodzy! Jeśli nie macie miksera planetarnego, albo przynajmniej takie zwykłego ze stojakiem, to ten krem wspaniale się sprawdzi zamiast siłowni lub lekcji boksu. Przygotowuje się go 30-40 minut, i tak naprawdę trzeba mieszać i miksować bez przerwy, żeby(...)bazie bezy szwajcarskiej Składniki: (na 13 sztuk) babeczki: 80 g miękkiego masła 100 g cukru 240 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 250 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka krem na bazie bezy szwajcarskiej: 2 białka 110 g cukru 155 g miękkiego masła 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii kilka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowe Kruche Ciasteczka z Konfiturą 276

nutą. Dodatkowym ich plusem jest fakt iż wbrew pozorom wymagają mało pracy. Nie musimy używa wałka, ani stolnicy, więc sprzątania po nich jest bardzo mało. Zgniatanie ciasta przy pomocy zwykłego ręcznego miksera - dla mnie bosko! Razem z konfiturami ETERNO wyszedł mi niesamowity smak. Jaka konfitura? Skoro ciasta są lekko cytrynowe postanowiłam postawiłam na Pigwę z Kiwi - wybór okazał się(...)blachy. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez niecałe 15 minut. Ciastka studziłam na kratce. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)   /*post zawiera lokowanie produktu - szklana butelka na wodę lub mleko firmy Glasmark z Krosna

Blondynka Gotuje
Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam 117

Dziś, dzięki uprzejmości firmy Sencor przedstawiam recenzję wagi kuchennej oraz przepis na niezwykle łatwy piernik z powidłami. Słodki, wilgotny i puszysty, przełożony powidłami i oblany polewą z gorzkiej czekolady – klasyka świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis, który nie może się nie udać Polecam! Każdy wie, że w przypadku wypieków precyzja odmierzenia składników ma ogromne znaczenie. Nie ma tak łatwo(...)piernik z powidłami (1 keksówka 20cm x 11 cm) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 125 g margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej) 250 g powideł śliwkowych 1 szklanka mleka 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej masło do nasmarowania formy ½ szklanki powideł śliwkowych do przełożenia Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady

karmelowy
Prosty mazurek kajmakowy 793

końcu powinien być ten mazurek? W dzisiejszej wizji tego wypieku zgadza się na pewno jedno. Ma być płaski, jednak wcale niekoniecznie kruchy. Dawniej mazurki bywały także drożdżowe, ale zwykle ich podstawę stanowiły wafle lub opłatek. Przekładane były słodką masą o dowolnym smaku, ale nigdy marmoladą. Mogła to być wyśmienita, domowa konfitura lub np. kajmak. Często spotykane było też orzechowe(...)kajmakowy (ok. 20x30 cm) Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane wcześniej żółtka Do kajmaku: 250 ml mleka, 250 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g cukru 100 g miękkiego masła 1 laska wanilii Do dekoracji: dowolne bakalie, u mnie: suszone morele, suszona żurawina (ewentualnie rodzynki), płatki migdałów

Ratunku obiad
SERNIK CREME BRULEE 368

Składniki na masę serową: - 750g twarogu mielonego ( dałam z wiaderka - dość gęsty) - 250g mascarpone ( dałam z Lidla , z Biedronki jest za rzadki) - 1 puszka  (400g) mleka słodzonego zagęszczonego - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 4 jajka - 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Ja zamiast tych dwóch mąk dałam 2 łyżki skrobi kukurydzianej ( maizena) W misie(...)Wstawić do lodówki na co najmniej 12h. Na drugi dzień wyjąć sernik z lodówki , usunąć obręcz tortownicy i delikatnie przełożyć na paterę. Powierzchnię kremu delikatnie posypać cukrem trzcinowym lub zwykłym i skarmelizować przy pomocy palnika. N drugi dzień gdy warstwa kremu zmięknie można czynność powtórzyć, wówczas lekko osuszyć warstwę kremu ręcznikiem papierowym , posypać delikatnie cukrem i jeszcze raz skarmelizować. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ale chała... 104

Pisałam Wam o śniegu i powrocie zimy, prawda? Otóż, tamten śnieżek to pikuś . Takie nic . Bo teraz leży niezwykle gruba, puchata, biała pierzyna, która bardzo zimowo skrzypi pod stopami. Ptysia jest w siódmym niebie za każdym razem, gdy wychodzimy na spacer - daje nura w śnieg i prycha, rozbryzgując fontanny śnieżnych gwiazdeczek. Wczoraj wpadła w zaspę, nos wcisnęła najgłębiej, jak się(...)zdjęcia, na których wygląda apetycznie, a to już przecież coś... Chałka z kruszonką Składniki: (na 1 sporą chałkę) 500 g mąki pszennej 24 g świeżych drożdży 180 ml letniego mleka 55 g cukru 1 jajko 1 żółtko 100 g masła 1/4 łyżeczki soli kruszonka: 25 g zimnego masła 40 g mąki pszennej 25 g cukru dodatkowo: 1 białko W miseczce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki z amarantusem - "perełka" dietetyczna! 224

miażdżycę i silny antyoksydantem opóźniający procesy starzenia się organizmu. Ziarna zawierają bardzo wartościowe i łatwo przyswajalne białko , p omagające w walce ze "złym" cholesterolem, idealne dla bezglutenowców i niezwykle istotne w codziennej diecie wegetariańskiej. A na dodatek, jest wyjątkowo lekkostrawny - istna dietetyczna "perełka" ! W kuchni amarantus można wykorzystywać jako dodatek do musli czy granoli, do słodkich wypieków czy pieczywa(...)środkowym poziomie, bez termoobiegu . Muffinki wychodzą mocno wilgotne i miękkie. Amarantus dodaje wnętrzu ciekawej faktury, a owoce świetnie się z nim komponują. Konsumować jeszcze ciepłe, najlepiej w towarzystwie szklanki mleka :) Mniam, niebo w gębie

Grunt to przepis!
Pierniki 612

przez który przewożono mnóstwo towarów, między innymi korzenne przyprawy ze Wschodu, jak również najlepsze miody. Takim oto sposobem cynamon, imbir, goździki, kardamon i miód stały się głównymi składnikami tegoż niezwykłego ciasta, a co za tym idzie nadały mu charakterystycznego smaku i aromatu.  Polskie pierniki swój początek miały w miodowym chlebie, doprawionym wcześniej ziołami i pieprzem - i stąd właśnie nazwa(...)kształty.  Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pieczemy 10-12 minut w 175 stopniach C.  Aby pierniczki były błyszczące po wystudzeniu możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika (nagrzanego do 70 stopni C) na około 10 minut.  Robimy lukier: ucieramy widelcem białko z cukrem pudrem przez około 20 minut - nie używamy miksera

Sajkofanka smaku
Zima, zima, zima, pada, pada śnieg... A ja... Jem naleśniki! 144

zaowocowało rozwianym włosem i zaczerwienionymi policzkami, ale nawet śladu kataru nie zanotowałam.  Wczoraj po południu ucięliśmy sobie z C. przyjemną drzemeczkę (jak najbardziej pożądaną z uwagi na niezwykle aktywny dzień rozpoczęty o godzinie piątej rano). Kiedy się obudziłam z przerażeniem zauważyłam, że okno znów przykryte jest śniegiem... Czym prędzej pobiegłam je otworzyć, żeby rozejrzeć się w sytuacji, i moje(...)dżemem truskawkowym i bitą śmietaną lub lodami to po prostu niebo w buzi... Musicie spróbować! Waniliowe naleśniki Składniki: (na 8-10 dużych naleśników) ciasto: 3 jajka 400 ml mleka 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 laska wanilii dodatkowo: masło do smażenia dżem truskawkowy bita śmietana Jajka roztrzepać w misce. Wlać mleko, dokładnie wymiszać. W drugiej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
2w1 czyli pizza pieróg 269

ciasto, to postanowiłam trochę poeksperymentować. Sporo ostatnio o tym czytałam i zamiast zrobić moje  tradycyjne ciasto na pizzę , nieco je zmodyfikowałam. Mianowicie dodałam do niego jajko i pominęłam mleko (zamiast niego użyłam po prostu więcej wody). Efekt? Tak przygotowane ciasto jest bardziej kruche i w moim odczuciu do calzone sprawdza się wręcz rewelacyjnie :) Jeszcze jedną innowacją, było dla mnie(...)posypujemy serem. Na ser nakładamy wybrane dodatki (ja zrobiłam calzone w dwóch wersjach: kiełbasa, papryka, oliwki i kiełbasa, papryka, ananas) i dokładnie zlepiamy brzegi (tak samo jak w przypadku zwykłych pierogów). Powstały brzeg możemy jeszcze zawinąć do środka lub zrobić z niego falbankę. Jak kto lubi, jak kto umie. Myślę, że mnie, jak na pierwszy raz, wyszło to całkiem nieźle

Ratunku obiad
NIEBO W GĘBIE /tradycyjne i bezglutenowe. 216

mielonym lnem) - 2 łyżeczki sody - 1/2 kostki masła - 6 łyżek mleka - 3 łyżki miodu - 1 jajko - 10 dkg cukru pudru (my dałyśmy cukier trzcinowy) /MASA - 1/2 litra mleka - cukier waniliowy - 2 łyżki mąki bezglutenowej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej /z tych składników gotujemy budyń/ - kostka masła - 30 dkg cukru pudru - kawa rozpuszczalna Marcepanowa - Dodatkowo: - dżem kwaśny - rabarbar lub agrest - Marcepanowa(...)ponieważ możemy je przygotować dużo szybciej i mieć z głowy - choć z autopsji wiemy, że nie zawsze jest to dobry pomysł, bo trudno jest przejść koło niego obojętnie i zwykle kończy się tak, że jeśli przygotujesz je dwa dni przed planowaną imprezą to... na daną imprezę zrobisz je jeszcze raz bo w niewyjaśnionych okolicznościach zniknie, rozpłynie się, słuch (ba, nawet

Wypisz Wymaluj
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 198

minut. Na koniec dodać pokruszoną fetę, przyprawić. Beszamel: - 1 łyżka mąki - 1 łyżka masła - 1 ½ szkl. mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje, przyprawić. Na wierzch: - 2 łyżki startego żółtego sera - pomidor W tortownicy układać na zmianę naleśniki i szpinak. Wierzch polać beszamelem, ułożyć(...)potem  z całą rodzinką oglądając blog ,,Proste potrawy '' ją jemy .Czosnek i tłuszcz zwierzęcy każdego do wykonania Brotzupy zachęci .W rodzinie śląskiej się wychowałam i tam mimo biedy niezwykły smak i tradycyjną kuchnię zyskałam M,m,m,m Wodzionka niechaj o tej z zupie ze szpinakiem dowie się Twoja żonka ,mmm Wodzionka to zielone listki Bonduelle  ,czerstwy chleb

Proste Potrawy
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 209

Ballarini z serii Marsterchef – Patelnia grillowa indukcyjna Ballarini MasterChef Series! ( A może i ja kiedyś zostanę Masterchefem? ;) ) SKŁADNIKI: ( 2 duże naleśniki ) NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 0,5 szkl * mleko – ok.1,5 szkl * olej – 3 łyżki * duże jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta FARSZ: * jajka ugotowane na twardo(...)warzywa! Zero jakichkolwiek rys i zero trudnych do usunięcia zanieczyszczeń. Potrawy przyrządza się błyskawicznie i nie nasiąkają tłuszczem, gdyż nie jest konieczne jego używanie! Patelnia jest lekka i niezwykle poręczna. Jest duża, dzięki czemu można na niej spokojnie przyrządzić cały posiłek nawet dla 2 osób! NIC nie przywiera …. NIC się nie przypala. Zdecydowania warta swojej ceny. GODNA POLECENIA

Ostra na Słodko